Főoldal > Cikkek > Gyermek fejlődése > "5 éve nem aludtam át egyetlen éjszakát sem" - Hogyan lehet megbirkózni az alváshiánnyal anyukaként? Egy kisgyer - Szülők Lapja

"5 éve nem aludtam át egyetlen éjszakát sem" - Hogyan lehet megbirkózni az alváshiánnyal anyukaként? Egy kisgyermekes édesanya beszámolója

Szülőklapja képMi minden okozhat alváshiányt egy édesanyánál? Mi az alváshiány egészségügyi következménye? Hogyan hat a testre és a lélekre az alváshiány? Plusz praktikák, hogy végre ki tudd magad aludni.

Szerző: Szülők lapja
2017-04-20
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Anyukaként sok problémával szembesül az ember, amire a gyermek születése előtt még csak nem is gondolt - ezek egyike az alváshiány. Mi minden okozhat alváshiányt egy édesanyánál? Erről szól Tömösi-Kerékgyártó Andrea pedagógus, blogger, egy gyermekes édesanya legújabb beszámolója, amit kiegészítettünk még néhány hasznos információval.

Sokszor vágyakozva nézem a cicáinkat és arra gondolok, hogy a következő életemben macska szeretnék lenni. Ezek a lustaságok ugyanis napi 19-20 órát alszanak, ami nekem általában 4 napi alvás adagomnak felel meg. Egy kisgyerekes anyuka életében ugyanis a pihenés egy olyan luxuscikk, amiről bizony jó pár évre le kell mondani.
 

7 gyakori ok, hogy miért alszik keveset egy anyuka


Alváshiány a várandósság alatt
Az alvásmegvonás már a várandósság alatt elkezdődött. Először azért nem tudtam aludni, mert folyamatosan a mosdóba szaladgáltam. Később álmatlanságban szenvedtem, sokszor órákig ébren feküdtem az ágyban és képtelen voltam elaludni. Végezetül pedig az egyre terebélyesedő pocakom akadályozott meg abban, hogy reggelente kipihenten ébredjek.

Alváshiány a szülés után
A hab a tortán a szülészeten eltöltött négy éjszaka volt, amikor gyakorlatilag egy szemet sem aludtam. A szobatársaim többször döbbenten kérdezték, amikor éjszaka felébredtek, hogy te megint nem alszol? Valóban nem aludtam.  Egyfelől valami brutális hormonbomba szabadult fel bennem attól, hogy a lányom megszületett. Nem tudtam vele betelni, folyamatosan csak csodáltam és ölelgettem. Másfelől sajnos nagyon nehezen alszom idegen helyen, pláne egy hat ágyas szobában vadidegenek között. Miután a második éjszaka a mellettünk lévő szobából az éjszaka kellős közepén előállítottak egy nőt a rendőrök, fel sem merült, hogy elaludjak. Mégis mi a csudát követhetett el ahhoz, hogy éjjel, a szülészetről elvezessék?

Alváshiány a kezdeti babázós időszakban
Abban bíztam, hogy majd itthon kipihenem magam. Hatalmasat tévedtem. Fanni percre pontosan három óránként üvöltve követelte az etetést. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy mire megeteted, tisztába teszed, visszaaltatod a gyereket és te is elalszol, jó, ha egy-két órát tudsz egyhuzamban aludni a következő riadóig. Nekem szerencsém volt, Fanni 3 hónapos korában magától leszokott az éjjeli evésről. Volt pár hónapom regenerálódni, amikor négy-öt órát is tudtam egyhuzamban aludni.

Alváshiány fogzás miatt
Ezután jött a következő felvonás, mégpedig a fogzás. Iszonyú tud lenni, amikor a gyerek az éjszaka kellős közepén sikítva ébred és nem tudod megnyugtatni. A fogzás szépen elhúzódik úgy két éves korig - és az anyuka megint csak nem tudja kialudni magát.

Alváshiány a gyermek nyugtalan alvása miatt
Nekünk minden jóból „kijutott”, mivel Fanni egy igen különleges kis csaj. Úgy hároméves koráig kapcsolatban állt a szellemvilággal, ami éjjelente bizony gondot okozott. Sokszor kiabált és hánykolódott álmában, és az úgynevezett éjszakai rémületet is volt alkalmunk néhányszor megtapasztalni. Aki nem ismerné ezt, annak elmesélem, hogy a gyerek az éjszaka közepén üvöltve ébred. Nyitva van a szeme, ha ránézel, azt hiszed ébren van, de valójában nincs magánál, egy másik dimenzióban van. Egy alkalom különösen megrázó volt, sírva könyörgött, hogy „Anya, segíts!” Ölbe vettem, ringattam, csitítottam, miközben ő nyitott szemmel, a semmibe nézve nyújtotta a karját és kétségbeesetten kiabálta, hogy „Anya, kérlek segíts!” Nem kívánom senkinek, borzalmas érzés.

Alváshiány a gyermek betegsége miatt
Tavaly a megnagyobbodott mandulája okozott jó néhány álmatlan éjszakát. A mandulagyulladástól ugyanis akkorára dagadtak az amúgy is az átlagnál jóval nagyobb garatmandulái, hogy éjszaka nem kapott tőlük levegőt. Apnoénak hívják ezt a jelenséget, ami gyakorlatilag megakadályozza azt, hogy az ettől szenvedő kipihenje magát. Ugyanis alighogy elér a mély alvás fázisába és az izmok ellazulnak, a két mandula annyira összeér, hogy elzárja a levegő útját és az illető fuldokolva ébred. Mondanom sem kell, hogy én sem aludtam egy szemet sem, folyamatosan azt figyeltem, hogy lélegzik-e.

Alváshiány a gyermek növési fájdalmai miatt
Legutóbb pedig az úgynevezett növési fájdalom keserítette meg az éjszakáinkat. Különösen hirtelen betörő frontok előtt fájlalja erősen a sípcsontját éjszakánként Fanni. Elvittük orvoshoz, aki annyit javasolt, hogy masszírozzuk a lábát. Ez az éjszakai pihenésen nem segít, bár valóban enyhíti a fájdalmát. Az unokatesóm szerencsére javasolt egy készítményt, ami valóban csodát tett. Mióta azt adom Fanninak, megszűntek az éjszaka közepén feltörő sikítások.

Miért veszélyes, ha nem alszunk eleget?
5 éve (sőt ha a várandósságot is beleszámolom már inkább 6) nem aludtam át egyetlen éjszakát sem. Mostanra már a szervezetem annyira ráállt az éjszakázásra, hogy ha aludhatnék, sem tudok pihenni. Rendszerint alszom két órát, aztán felébredek, fent vagyok két-három órát, aztán megint alszom három, maximum négy órát. A barátnőim mindig csodálkoznak, hogy éjjel kettő-három körül válaszolok a leveleikre.

Pedig az emberi szervezetnek nagy szüksége van a pihenésre. Azt olvastam, hogy ha az ajánlott napi nyolc óra helyett csak hatot alszunk naponta az olyan, mintha az autónkat egy mély kátyúkkal teli úton vezetnénk. Előbb-utóbb csúnya károkat okoz a járművünkben. Bele sem merek gondolni, mit tett a szervezetemmel a durva alvásmegvonás az elmúlt években.
 
Alváshiány súlyos következményei
Kutatások bizonyítják, hogy a nem elegendő alvás hosszú távon egészségkárosodáshoz vezet. A következő betegségeket és problémákat mind összefüggésbe hozzák a tartós alváshiánnyal:
- diabétesz
- elhízás
- keringési betegségek
- depresszió, öngyilkos gondolatok
- Alzheimer-kór
- stroke
- felgyorsuló öregedés
- magas vérnyomás
- csontritkulás
- daganatos betegségek
- korai halálozás
(Forrás: Házipatika, sleepresolutions.com)
Kapcsolódó: Az alváshiány rossz hatásairól ebben a korábbi cikkünkben is olvashatsz »

Arra már nem is emlékszem, hogy nyolc órát mikor aludtam utoljára. Nekem már az is csodaszámba megy, ha arra ébredek, hogy 5 órát egyhuzamban aludtam. Még az a szerencse, hogy jól bírom a strapát. Azért néha esténként érdekes dolgok zajlanak meseolvasás közben.
A minap például Kangát simán Kingának olvastam a Micimackóban és fel sem tűnt. Fanni persze azonnal helyreigazította a hibát: „Anya, nem Kinga, hanem Kanga! Nyisd ki a szemed, ne aludj!” – bökdösött felháborodottan. Ja kérem, aki két-három órát vígan alszik délutánonként az könnyen virgonckodik este fél tízkor!
 

+Szülők Lapja tippek: ezt teheted alváshiány ellen - Hogyan aludd ki magad?


Bizonyára észrevetted, hogy ha keveset alszol, az nem csak az arcodon látszik meg, de türelmetlen, rosszkedvű, ideges is leszel tőle, sőt, ilyenkor az ember többet eszik, ami hosszú távon szintén nem egészséges. Hogy miként csíphetsz le egy kis időt az alvásra és hogyan teheted pihentetőbbé az alvást, erre gyűjtöttünk neked 7 tippet.

1. Aludj, amikor a babád is alszik - Bár elcsépeltnek tűnhet a tanács, mégis beválhat, főleg, ha ő az egyedüli gyermek a házban.

2. Ha megteheted, fogadj fel takarítót, aki elvégzi helyetted a házimunkát - A felszabaduló időben pedig aludj egy jót!

3. Ne nézd meg a kedvenc sorozatodat, amihez korábban úgy ragaszkodtál. Az alvás fontosabb.

4. Hétvégente vedd rá a párod, hogy foglalja le a gyermeket pár órára - a legjobb, ha elmennek autózni, babakocsival sétálnak egyet a közelben vagy meglátogatják a nagyit. A lényeg, hogy legyen néhány órád nyugodtan aludni. Ha még anyatejes a baba, akkor fejd le a tejet, és azt is vigyék magukkal, így még a táplálásán sem kell aggódnod.

5. Olykor hiába van egy kis időd, amit alvásra szakíthatnál, ha pont akkor nem jön álom a szemedre. Ezért hasznos néhány relaxációs technikát elsajátítanod, hogy könnyebben el tudj lazulni. Ebben a korábbi cikkünkben lazító jógatechnikákat mutatunk, kattints »

6. Ugyancsak jól jöhet, ha mozogsz egy kicsit, bár eleinte biztos azt hiszed, erre aztán nincs időd. Pedig ha rendszeresen sportolsz vagy átmozgatod magad, az álom is könnyebben jön.

7. Figyelj arra, mit eszel és iszol - a zsíros, kalóriadús ételek bágyasztóan hatnak délután, éjjel viszont nem hagynak aludni - akkor sem, ha a gyermeked éppen jól alszik.

Aludni jó, és aludni nagyon hasznos a gyermeked szempontjából is, hiszen egy pihentető alvás után egy kisimultabb, nyugodtabb anyukát kap vissza a gyermeked. Ráadásul az alvás még a szülés utáni fogyásban is segíthet - erről szól ez a cikkünk, nézd meg »

Szerző: Tömösi-Kerékgyártó Andrea, Szülők Lapja
Fotó: uptokids.pt

Címkék: alváshiány, alvásmegvonás, kevés alvás, alváshiány okai, alváshiány következményei

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

Kapcsolódó cikkek

Figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, ADHD: Mik a jelei? Hogyan lehet kezelni? Miért fontos a korai felismerés? Szakorvos válaszol
Figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, ADHD: Mik a jelei? Hogyan lehet kezelni? Miért fontos a korai felismerés? Szakorvos válaszol

Mi az ADHD? A szakember a figyelemzavart, szétszórtságot, hiperaktivitást és az impulzivitást említi és hangsúlyozza, gyógyszeres kezeléssel és pszichoterápiával jelentős javulás érhető el.

tovább a cikkre
Kötelező babafotók: 10+1 pillanat, amit örökítsd meg a kisbabáddal, még mielőtt 1 éves lesz
Kötelező babafotók: 10+1 pillanat, amit örökítsd meg a kisbabáddal, még mielőtt 1 éves lesz

Az okostelefonok korában milliónyi képet csinálunk nap mint nap, egy részüket digitálisan őrizgetjük, néhányat posztolunk a Facebookra. A legtöbbről azonban elfeledkezünk, a sok adat között később pedig már lehetetlenség visszakeresni. Ezért a legemlékezetesebb pillanatokat érdemes kinyomtatni, és albumba rendezni.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

Szakértők

Képgaléria

Hivatalos ügyek

Kiskorúak munkavállalása – Mennyit dolgozhat egy kiskorú? Mikor állhat munkába? Kell-e a szülő beleegyezése? Mennyi pihenőidő, szabadság jár neki? tovább

November 20-a Gyermekek Jogainak Világnapja. Magyarországon a kiskorúak közül - jellemzően 15-18 éves kor közöttiek - sokan dolgoznak. A munka törvénykönyve (Mt.) külön szabályokat ír elő...

Szigorítottak a törvényen: ez vár ezentúl azokra, akik gyerekeket zaklatnak szexuálisan tovább

Az Országgyűlés szigorította a büntető törvénykönyvet (Btk.): ezentúl véglegesen el kell tiltani a gyermekekkel való foglalkozástól azokat, akik 18 évnél fiatalabbak sérelmére követnek...

Munkába állás GYES után: így segíti a kormány a kisgyermekes anyákat a munkába való visszatérésben tovább

Évente átlagosan mintegy 34 ezer kisgyermekes szülőnek segít a kormány a munkába való visszatérésben. Milyen kedvezményekre számíthat az a munkaadó, aki GYES-ről visszatérő anyukát foglalkoztat...

Családi pótlék, anyasági támogatás, GYES, GYET novemberben - Csúsznak a kifizetések a munkaszüneti nap miatt tovább

November elseje, mindenszentek idén szerdára esik - emiatt sok család a megszokottól később kapja meg a különféle családtámogatási juttatásokat. Mikor érkezik novemberben a családi pótlék,...

Munkaszüneti napok, iskolai szünetek, hosszú hétvégék, ledolgozós szombatok a 2017-2018-as tanévben tovább

Munkaszüneti napok, hosszú hétvégék, pihenőnapok, ledolgozós szombatok: hogyan alakul a 2017-2018-as tanév az általános iskolákban, középiskolákban, nappali tagozatos iskolákban? ...

Szoptatás

Tejkiütés babánál: okai, tünetei, kezelése - Mikor szükséges orvoshoz vinni a kisbabád a kiütések miatt? tovább

A tejkiütés (más néven crusta lactea) már nevében is utal arra, hogy okának a tejet – legtöbbször az anyatejet – tartják, hiszen általában szoptatott babáknál látható, de ugyanolyan...

Babaétrend 2017: régi alapelvek dőltek meg a szoptatással, hozzátáplálással kapcsolatban! - Új javaslatok a szakembertől tovább

Meddig ideális a kizárólag anyatejes táplálás? Hogyan kerülheti el a baba az ételallergiát? Kell-e speciális étrend szoptatás alatt? A szakember új alapokra helyezi a szoptatás és hozzátáplálás...

Szoptatás: legalább hány hónapig szoptasd a kisbabád? Milyen előnyökkel jár a szoptatás a babának és a mamának? tovább

Születés Hete Fesztivál - milyen előnyökkel jár a szoptatás a babának és mamának? Milyen betegségek kockázatát csökkenti a szoptatás? A szoptatás előnyei és jótékony hatásai, az anyatej...

Szoptatás világhete: 6 hónapos korára már csak a babák fele kap anyatejet tovább

Miért az anyatej a legtökéletesebb táplálék a babának? Miért hagynak fel általában a szoptatással a kismamák? Mi történik, ha a baba 1 éves kora előtt kap tehéntejet? A Szoptatás Világhete...

Szoptatás világnapja - Miért fontos az anyatej a babának és az anyának? tovább

Az anyatej természetes, speciális anyagai révén biztosítja a csecsemő aktuális tápanyagszükségletét, a szoptatás pedig megalapozza a kiegyensúlyozott fejlődést - hívta fel a figyelmet Bábiné...

Párkapcsolat

Párkapcsolat

Miért panaszkodsz, ha megvan mindened? Tényleg olyan nehéz ma boldognak lenni? - Fontos üzenetet fogalmazott meg egy édesanya tovább

20 szokás, ami a boldog párokra jellemző - A párkapcsolati tanácsadó szerint tovább

Anyós-meny viszony: 10 tipp, hogyan lehet jobb a kapcsolatod a párod szüleivel tovább

"A házasság olyan, mint a kötelékrepülés, könnyen tragédia lehet a vége" - Szerinted mitől lesz igazán tartós egy párkapcsolat? tovább

Estére teljesen kimerülsz és türelmetlen vagy? 5 tuti tipp lestrapált anyukáknak, hogy már holnaptól könnyebb dolgod legyen tovább

Ebben a 2 hónapban adják be a legtöbben a válókeresetet! Érdekes összefüggésre mutattak rá a kutatók 14 év adatait vizsgálva tovább

5 hatalmas tévedés az egyedülálló anyákkal kapcsolatban - Így látja egy 3 gyermekes anyuka tovább

Otthon, barkács

Otthon, barkács

Szobatisztaság: így szoktathatod le gyermeked a pelenkáról! Mi mindenre figyelj oda szülőként? tovább

Őszi falevélből cuki állatkák: 15 kreatív ötlet, amit próbálj ki a gyerekkel! Nagy kézügyesség sem kell hozzá tovább

Íróasztal, tanulósarok házilag! 10 szuper ötlet a gyerekszobába, amit könnyedén megvalósíthatsz - Sok tárolóval tovább

Esős időre benti játékok, kreatívkodás hétköznapi tárgyakból - 16 szuper ötlet, hogy ne unatkozzon a gyerek tovább

Raklapok újrahasznosítva! 14 szuper ötlet a gyereknek, amihez csak raklapokra van szükség - Fotókkal! tovább

Farsangi jelmezötletek gyerekeknek: 15 menő jelmez kisfiúknak és vagány kislányoknak tovább

Így rajzolhatsz cuki állatfigurákat a gyermekednek 4 lépésben! Még rajztudás sem kell hozzá tovább

Babakonyha

Babakonyha

Pofonegyszerű házi pizza recept: finomabb lesz, mint ha házhoz rendelnéd! - Így készítsd lépésről lépésre tovább

Hozzátáplálás: hány hónapos korban vezesd be a tejet és a glutént a baba étrendjébe? Ez lenne az ideális a gyermekorvos szerint tovább

Ezért szeretjük olyan régóta a PICK Téliszalámit! 4+1 nyomós érv a gasztrobloggertől tovább

Szója gyerekeknek: Mit kell tudni a szójáról? Jó vagy rossz, ha a gyermek szóját fogyaszt? Dietetikusunk most elárulja tovább

Hozzátáplálás: 4 szuper sütőtök recept babáknak, kisgyermekeknek - Miért fontos a sütőtök a gyermek étrendjében? Dietetikus válaszol tovább

Chia-mag fogyasztása: ha ennél többet eszel belőle, veszélyes is lehet az egészségedre! Nébih közlemény tovább

3 téli superfood gyerekeknek! Ezeket add neki minél többször, hogy elkerülje a betegség - Dietetikus tanácsai tovább

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Teljes kiőrlésű zöldséges rakott rétes

Teljes kiőrlésű zöldséges rakott rétes

Várandós kismamáknak ajánlott ételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 250 g teljes kiőrlésű rétestészta lap 1 nagyobb vöröshagyma 150 g gomba 50 g félzsíros túró 3 nagyobb sárgarépa 2 közepes cukkini 2 ek. napraforgó étolaj 50 ml 1,5 %-os tej 25 g teljes kiőrlésű liszt 100 g zsírszegény sajt 1 pohár natúr, zsírszegény joghurt őrölt fehérbors, szerecsendió, bazsalikom, petrezselyemzöld, oregánó, kakukkfű, metélőhagyma

Recept: A vöröshagymát először félbe, majd karikákra vágjuk. A gombát és a cukkinit felszeleteljük, a sárgarépát hasábokra vágjuk, majd ezeket egy teflonserpenyőben az olaj felén átfuttatjuk. Hozzáadjuk a tejet és a fűszereket, és amikor a tej felforr, vékonyan megs(...) tovább a teljes recepthez...


Legfrissebb szakértői válasz

S. Puskás Judit

S. Puskás Judit

Munkaügyi szakember

tovább a szakértőhöz >>

Kedves Gabi!

Ön dolgozhat gyed mellett is, másik munkahelyen a munkaviszonyát nem muszáj a főállásában megszüntetni, kivéve, ha olyan munkaszereződése van, ami ezt tiltja. Gyes mellett is ez a helyzet. Ha olyan lehetősége van, amit nem szeretne elmulasztani és ezért az új munkahellyel szeretne munkaviszonyt létesíteni, akkor felmondhat Ön is , és gyed, vagy gyes alatt nem muszáj ismét munkába állni. Gyakorlatilag megegyezhetnek egy időpontban is ami mindkettőjüknek megfelel, vagy a 3 hónap lejártával szüntethetik meg a munkaviszonyát.
Beszéljen a munkáltatójával és jelezze ezt a szándékát.

Üdvözlettel: S.P.Judit

Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

11 éves kisdiákjával akart új életet kezdeni Londonban egy békési tanár - Megdöbbentő részletek derültek ki

vissza vissza
Advertisement