Nem lát jól a gyermeked? Így vedd észre akkor is, ha nem mondja! - Rövidlátás okai, tünetei, kezelése

Szülők lapja

Gyerek fejlődése

Szülők lapja


Nem lát jól a gyermeked? Így vedd észre akkor is, ha nem mondja! - Rövidlátás okai, tünetei, kezelése Rövidlátás okai, tünetei, kezelése - hogy vedd észre, ha a gyermeked nem lát jól? Lehet-e szemtornával javítani a helyzeten? Miért fontos a szemüveg viselése? Miért jó a szemnek a szabadban folytatott játék? Szemész szakorvos válaszol. Európában minden negyedik ember rövidlátó, és ez az arány várhatóan növekedni fog, mert a szem már gyerekkorban fokozott megterhelésnek van kitéve, különösen a rendszeres számítógéphasználat és az okoseszközök, illetve az olvasásos tanulás miatt – mondta Dr. Nagy Zoltán Zsolt, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának igazgatója. A professzor a gyerekek leggyakoribb szemészeti problémái közt említette még a kancsalságot, illetve a veleszületett szürke- és zöldhályogot, amelyeket kisebb műtéti beavatkozásokkal már fiatal korban jól lehet kezelni.

Ki lehet nőni a rövidlátást?
A közhiedelemmel ellentétben a rövidlátás nem múlik el a kor előrehaladtával, vagyis nem lehet kinőni - mondta Dr. Nagy Zoltán Zsolt. Ez azzal magyarázható, hogy a rövidlátás kialakulásának alapvetően anatómiai okai vannak: akkor jelentkezik, ha a csontos szemüreg hosszabb a normálisnál, illetve a lencse felszínének domborúsága is okozhat fénytörési problémát, ami gyengíti az éleslátást - magyarázta a professzor hozzátéve, szemtornával nem lehet befolyásolni az anatómiai adottságokat.

Miért fontos a szemüveg viselése?
A klinikaigazgató szerint 1-1,5 dioptria felett már mindenképpen szemüveg viselése ajánlott, és nem kell attól tartani, hogy a szem ettől „ellustul” és tovább romlik, ellenben az elhanyagolt rövidlátás komoly terhelést jelent a szemnek.

rövidlátás
A rövidlátás kialakulásának alapvetően anatómiai okai vannak

Miért nem tanácsos a gyerekeknek sok időt tölteni a számítógép előtt?
Európában az emberek 25%-a rövidlátó, a gyerekek esetén is hasonló arány figyelhető meg, és az elektronikai eszközök, valamint az olvasásos tanulás miatt várhatóan ez az arány tovább fog növekedni – hangsúlyozta Dr. Nagy Zoltán Zsolt. A klinikaigazgató szerint tanácsos a gyerekeknek minél kevesebb időt tölteni a számítógép és a különböző okoseszközök képernyője előtt, mivel a közeli használat az alkalmazkodási izmokat veszi igénybe, ami szintén okozhat rövidlátást, vagy fokozhatja a már meglévő problémát.

Miért tesz jót a szabadban tartózkodás a szemnek?
A szabadban tartózkodás vagy kirándulás, azaz amikor 5 méternél messzebbre tudunk nézni, jót tehet a szemnek, mert az alkalmazkodási izmok ilyenkor nyugalmi állapotba kerülnek - javasolta. Kapcsolódó cikkünket is olvasd el: Jót tesz a gyerek látásának a szabadban folytatott játék »

Milyen gyakori genetikai szembetegségek jelentkezhetnek gyermekkorban és hogyan kezelhetők?
Dr. Nagy Zoltán Zsolt kiemelte, bizonyos genetikai betegségek is gyakran jelentkeznek gyermekkorban, ilyen a veleszületett szürke-, illetve zöldhályog. Ezek elhanyagolása jelentősen ronthatja az életminőséget, a korán - akár 2-3 hónapos korban - elvégzett műtéttel azonban elérhető, hogy a potenciálisan vakságra ítélt gyerekek teljes életet tudjanak élni.

A gyermeked nem lát rendesen? Ezekre a tünetekre figyelj fel:
1. Gyakran hunyorog, pislog.
2. A gyermek rajzolás vagy írás közben sokszor oldalra fordítja a fejét.
3. A hátsó iskolapadból nem látja jól a táblára írt szöveget.
4. Nagyon közel tartja a szeméhez azt a tárgyat, amit néz. Ez lehet játék, könyv vagy telefon, de az is gyanús lehet, ha csak közelről hajlandó tévét nézni.
5. Labdajátékoknál arra panaszkodik, hogy nem látja jól a labdát.
6. Közeli tárgyak figyelésekor hamar elfárad a szeme és megfájdulhat a feje.
7. A szemgolyók nem egy irányba néznek.

Emellett természetesen a gyermek is panaszkodhat arra, hogy nem lát rendesen.

Olvasd el ezt is! Mit tud a baba, kisgyermek az egyes életkorokban? Honnan tudhatod, ha nem fejlődik rendesen? »

Fotó: pixabay.com
Forrás: semmelweis.hu

Szülők lapja

Gyerek fejlődése

Szülők lapja


2017.05.31