Gőgicsél, gügyög, gagyog a kisbabád? Örülj neki! - Miért fontos a gügyögés a babáknak? Baj, ha keveset gügyög a baba!

Szülők lapja

Kisgyerek fejlődése

Szülők lapja


Gőgicsél, gügyög, gagyog a kisbabád? Örülj neki! - Miért fontos a gügyögés a babáknak? Baj, ha keveset gügyög a baba! A babák beszéd- és nyelvi fejlődésében döntő fontosságú saját, beszédet utánzó gügyögésük hallása. Ezt állapította meg a Missouri Egyetem egyik korábbi tanulmánya. A babákat érdeklik a beszédszerű hangok, és a hallásuk révén erősen motiváltak, hogy utánozzák ezeket a hangokat.

A babák beszéd- és nyelvi fejlődésében döntő fontosságú saját, beszédet utánzó gagyogásuk, gügyögésük hallása. Ezt állapította meg a Missouri Egyetem egyik korábbi tanulmánya.


A babákat a saját hangjuk hallgatása segíti a beszédtanulásban


A babákat szerfelett érdeklik a beszédszerű hangok, és a hallásuk révén - mely nélkülözhetetlen a megfelelő hangképzéshez – erősen motiváltak, hogy utánozzák ezeket a hangokat.



Az első év élményei meghatározóak
A babák életük első évében rengeteget tanulnak a hangokon keresztül. A másoktól való tanulás is fontos a beszédfejlődésükhöz, ám a saját gőgicsélésük, gagyogásuk hallása teszi lehetővé számukra, hogy felfedezzék saját hangadásukat, kiejtésüket, és ezáltal tanuljanak, fejlődjenek.

Olvasd el ezt is!
Miért fontos, hogy sokat beszélj a kisbabádhoz már újszülött korától? Érdekes összefüggésre jöttek rá »

Keveset gőgicsél, gügyög a baba?
Éppen ezért megfigyelhető, hogy a hallássérült babák sokkal kevesebbet gőgicsélnek, gagyognak, mint ép hallású kortársaik - ilyenkor érdemes orvoshoz vinni a kicsit, hogy kiderítse, mi a baj.

A Missouri Egyetem kutatói azt is megállapították, hogy a jelentősebb halláskárosodásban szenvedő csecsemők, akik hallásuk javítása érdekében cochleáris implantátumot kaptak, igen gyorsan, mindössze négy hónapon belül utolérték a hangok kiejtésében azt a szintet, mely az ép hallású csecsemőknél tapasztalható. A kutatók tanulmányukkal a korai hallásellenőrzés fontosságára, és a cochleáris implantátumok jelentőségére kívánták felhívni a figyelmet.

Olvasd el ezt is: Az újszülöttek hallásvizsgálata »

Forrás: mindenamihallas.hu/Jáksó Nóra
Fotó: Unsplash/Marvin Lewis

Szülők lapja

Kisgyerek fejlődése

Szülők lapja


2018.01.30