Attól nem leszel rossz anya, hogy cumit adsz a gyereknek! - Mikor lehet indokolt a cumi? Pszichológus válaszol

Dr. Árvainé Koczok Márta

Kisgyerek fejlődése

Dr. Árvainé Koczok Márta


Attól nem leszel rossz anya, hogy cumit adsz a gyereknek! - Mikor lehet indokolt a cumi? Pszichológus válaszol Sok szülőben vetődik fel a kérdés, hogy adhat-e cumit gyermekének, baj-e ha rászokik a cumizásra, nem tesz-e ezzel rosszat. Sok érv szól pro és kontra. Sokfélék vagyunk, másképpen gondolkodunk, de szülőként közös a célunk: gyermekünk megnyugtatása.

Sok szülőben vetődik fel a kérdés, hogy adhat-e cumit gyermekének, baj-e ha rászokik a cumizásra, nem tesz-e ezzel rosszat. Sok érv szól pro és kontra. Vannak, akik az igény szerinti szoptatást, mások az ujjszopást preferálják, megint mások a cumiban hisznek. Olyanok is vannak, akik számára egyik sem jön szóba.

Sokfélék vagyunk, másképpen gondolkodunk, de szülőként közös a célunk: gyermekünk megnyugtatása. Pszichológus szakértőnk, Dr. Árvainé Koczok Márta megosztja gondolatait a cumizás kérdésköréről.


Mit kell tudni a cumizásról? Adhatunk-e jó szívvel cumit a gyermekünknek?


A síró csecsemőt megnyugtatni olykor nagy kihívás, és sok álmatlan éjszakával, kimerítő nappalokkal járhat. A kimerült, fáradt anyának és apának pedig napközben, más szerepkörökben is helyt kell állniuk. Van, hogy a nagyobb testvér nem tud pihenni, tanulni a kicsi nyűglődése miatt. Ilyenkor azért sok szülő dönt a cumi mellett.

A cumizás megnyugtató
Az ujjszopás és a cumizás általános jelenség csecsemőkorban. Az ujjukat a babák hamar megtalálják, szívogatják. Ez a tevékenység hamar a mindennapok részévé válik. A baba szájával fedezi fel a világot, egy idő után mindent a szájába vesz. Ha az ujját vagy öklét nem tudja bekapni, ingerültté válik, és sírni kezd. Ilyenkor a cumi mint „mesterséges helyettesítő” jön a képbe.



Ranschburg Jenő szerint „a csecsemő szájközpontú lény. Számára a száj, illetve a szájjal végzett cselekvés az öröm és a kielégülés legfontosabb forrása.” A Tanár úr szerint ez a jelenség teljesen normális 1,5 éves korig, és akár tovább is.

A cumizás ösztön
A baba ösztönösen szopizni akar, amikor valami miatt rosszul érzi magát. Fájhat a pocakja, jöhetnek a fogai, vagy csak álmos – ilyenkor igényli a szülő közelségét és szopizással megnyugtatható.

Igen ám, de nem lehet egész nap szoptatni a gyermeket. Vannak olyan édesanyák, akik vállalják, hogy egész nap a gyermekük igényeire fókuszálnak. Ők azok, akik hordozókendőben viszik magukkal mindenhová a gyermeket, és még nagyobb korukban is meg-megszoptatják. Sok szülő azonban nem tud egész nap gyermekével lenni, és szükség lehet másfajta megoldásokra. Az egyik ilyen a cumi használata.

Mire figyeljünk oda szülőként?
A cumizás megnyugtató, de figyeljünk oda, hogy a gyermek ne cumizzon egész nap! Az ujját szopó gyermek építőjáték, autózás, vagy babázás közben nem szopizik, de a cumi ilyenkor is a szájban lehet. Kérjük meg, hogy tegye ki játék vagy más tevékenység közben. Szokja meg, hogy csak akkor tegye be, amikor az elalváshoz, megnyugváshoz szükséges!



Vannak olyan gyermekek, akiknek a cumi szinte egész nap a szájában van. Ilyenkor érdemes elgondolkodni, hogy mi szülőként mit tehetünk azért, hogy ritkábban cumizzon. Fontos, hogy legyen másfajta önmegnyugtató tevékenység

Olvasd el ezt is: Cumizás, ujjszopás, valóban előreálló fogsora lesz ettől a gyerekeknek? »

Szülőként mi úgy segíthetünk, ha több időt töltünk vele. Ilyenkor életkorának megfelelően játsszunk, rajzoljunk, gyurmázzunk, meséljünk. A szülő közelsége és figyelme tudja helyettesíteni a cumit. Ugyanakkor az is lényeges, hogy megtanítsuk arra, kis korától kezdve, hogy nem tudunk állandóan vele foglalkozni. Egyedül is tudjon játszani, kikapcsolódni és jól érezni magát.

Hogyan tudom majd leszoktatni a cumizásról?
A cumiról való leszokás általában könnyen megy (könnyebben elhagyható, mint az ujjszopás). Ha mégsem, akkor is előbb-utóbb a gyermek megérti, hogy „elveszett”, vagy ő már „túl nagy ehhez”. Néhány esetben elhúzódhat ez a szokás 6-7 éves korig. Általában iskoláskorban már a gyermek is érzi, hogy nincs rá szüksége, maga teszi le.

Fontos az időzítés
Leszoktatásnál vegyük figyelembe a gyermek életkori sajátosságait. Ne akkor vegyük el tőle az imádott cumiját, amikor a legjobban fél a sötéttől vagy az egyedül alvástól! Próbáljunk egy stresszmentes időszakot kiválasztani, és akkor is helyettesíteni a cumit más megnyugtató dolgokkal. Ez egyénfüggő, minden gyermeknél segíteni kell megtalálni a számára pozitív helyettesítőt. Lehet ez az esti mesélés és beszélgetés, vagy egy nagy puha plüss, vagy akár egy tündér képe a falon, esetleg több mozgás, hogy jobban elfáradjon.

Ha túl erős szorongást tapasztalunk (és ez nem a megszokott tiltakozó magatartás) a cumi elvételekor, érdemes átgondolni, hogy jókor és jó módon próbálkoztunk-e a leszokással. Adjunk gyermekünknek időt az átállásra! Legyünk vele türelmesek és megértőek ebben az átmeneti időszakban!

Szerző: Dr. Árvainé Koczok Márta pszichológus
Fotók: Pixabay

Dr. Árvainé Koczok Márta

Kisgyerek fejlődése

Dr. Árvainé Koczok Márta


2018.06.05