Babák, kisgyermekek öltöztetése és táplálása tavasszal - Mire kell leginkább odafigyelned a védőnő szerint?

Iveszics Tünde

Kisgyerek fejlődése

Iveszics Tünde


Babák, kisgyermekek öltöztetése és táplálása tavasszal - Mire kell leginkább odafigyelned a védőnő szerint? Hirtelen, szinte minden fokozatosság nélkül érkezik meg most már évek óta a tavasz, vele együtt a napsütés, a melegebb idő. A szervezetünket megviseli az „átmenet” nélküliség. Védőnő szakértőnk tavaszi tippjei az öltözködés, a vitaminbevitel és a szabadban gyermekeinkre leselkedő veszélyekről szólnak. Hirtelen, szinte minden fokozatosság nélkül érkezik meg most már évek óta a tavasz, vele együtt a napsütés, a melegebb idő. Az időjárás szeszélyessége mellett, reggelente még hűvös van, napközben egyre melegebb, majd estére újra lehűl az idő. Nehéz ebben az időszakban öltözködni és öltöztetni gyermekeinket is.

A szervezetünket megviseli az „átmenet” nélküliség mellett, az ilyenkor oly gyakran emlegetett tavaszi fáradtság, vagy a „vitamin raktárak kiürülése” is. A napsütéssel együtt viszont feléled a természet, és szinte mindenkit csalogat, hívogat a szabadba. Tavaszi tippjeim így az öltözködés, a vitaminbevitel és a szabadban gyermekeinkre leselkedő veszélyekről szólnak.
 

Tavaszi tippek kisbabás, kisgyermekes anyukáknak


Gyermekeink öltöztetése tavaszi időben
Fokozottabban érvényes ebben az időszakban a réteges öltöztetés elve. Főleg azoknál a csecsemőknél érvényes, akik nem sokat mozognak, hogy mindig adj rá egy réteggel több ruhácskát, mint ami rajtad van! A kiválasztott ruhánál vedd figyelembe azt, hogy rajtad mi van éppen és miben indulsz el otthonról. Fontos ilyenkor az is, hogy milyen vastag a ruhád anyaga, miből készült és mennyire zárt. Babádnál is hasonlóan válogass!



Ha már nagyobbacska a gyermeked, figyelj az izzadásra! Ha futkározó gyermekeden azt látod, hogy gyöngyözik a homloka, nyakszirtje, vörös az arca a felmelegedéstől, megsimogatva a fejecskéjét az csatakos az izzadságtól, akkor vegyél le róla egy réteget, de ha nem futkározik tovább, add rá újra a levetett ruhadarabot! Fontos tehát, hogy a kimelegedés után ne fázzon.

A szeles idő és az olykor már erős napsütés miatt nem árt még a szaladgáló kicsikre is kis siltes sapkát vagy karimás kalapot adni. Kirándulások alkalmával fontos a kullancsveszély miatt, hogy a nadrág és pulóver legyen jól zárt a lábnál és a csuklónál is.  

Táplálkozás és vitaminbevitel tavasszal
Tavasszal, a friss hiányában, be kell érnünk az előző évben eltett zöldségekkel és gyümölcsökkel vagy a külföldről behozottal, esetleg a fólia alatt termesztettekkel. Válogass és válassz az elveid alapján a kínálatból! Az előző évi terméseknek nyilván a tartósítás/fagyasztás hatására, már nem olyan magas a vitamin- és ásványianyag-tartalmuk, de még így is elegendőek lehetnek szervezetünk számára.

A külföldről behozottat lehet, hogy olyan anyagokkal kezelik, amik nem igazán bababarátok, így talán érdemesebb a biopulton szétnézni. Ha étrendünk változatos, szerepel benne zöldség, gyümölcs bőségesen, és nyersen is, valamint figyelünk arra, hogy milyen kenyeret, tésztát fogyasztunk, máris sokat tettünk magunk és gyermekeink egészsége érdekében is.

Vásárláskor a fagyasztott termékeket ajánlom a konzervek helyett. A babáknak készült bébiételek között is található jó minőségű, tartósítószert nem tartalmazó, amit nyugodtan megvásárolhatsz.



Ha gyermeked válogatós, „rossz” evő, néha nem árt valamilyen természetes alapanyagokból, kíméletes eljárással gyártott vitamin, ásványi anyag készítményt is adni. Ezeknél a készítményeknél javaslom, hogy folyamatosan, hónapokig ne add, hanem kúraszerűen alkalmazd csak!

Esetleg váltogasd a vitaminokat, ásványi anyag készítményeket, immunrendszer erősítőket (ami gyógynövény, Bach virágesszencia, homeopátiás készítmény, valamint a kínai elemek elve alapján készült szer is lehet, nem csak gyógyszer), természetesen orvosoddal, vagy szakemberrel, természetgyógyászoddal való konzultálás után! A friss levegő, a természet, a természeti erők jó hatása miatt gyakorta sétáljatok, kiránduljatok, természetesen jó levegőjű, klímájú helyeken.

Kullancsok és mérgező növények
Kirándulások alkalmával érdemes szem előtt tartani néhány szempontot. Ha füves, bokros, erdős területen kirándultok, számolnotok kell a kullancsokkal, ami ma már megtalálható a kertekben és akár a játszótereken is.

A másik veszélyforrás lehet a környezetben a növények (főleg a mérgezőek) világa. Ha gyermeked már szaladgál, futkos, ráadásul nagyon kíváncsi, hajlamos mindent a szájába venni, akkor figyelned kell arra is, hogy milyen növények vannak körülöttetek, és azoknak mely része veszélyes, mérgező. Érdemes tehát felmérni környezetetek, játszóhelyetek vagy kedvenc kirándulóhelyetek növényvilágát is! 

Olvasd el ezt is:
Mit kell tudni a kullancscsípésről? Hogyan védekezz a kullancsok ellen? »


Szerző: Iveszics Tünde védőnő
Fotó: Pixabay, Freepik/postooleh

Iveszics Tünde

Kisgyerek fejlődése

Iveszics Tünde


2018.05.08