D-vitamin babáknak, kisgyerekeknek: mennyi az ajánlott mennyiség? Mi történik, ha az előírtnál több D-vitamint adsz a gyereknek?

Szülők lapja

Gyerek fejlődése

Szülők lapja


D-vitamin babáknak, kisgyerekeknek: mennyi az ajánlott mennyiség? Mi történik, ha az előírtnál több D-vitamint adsz a gyereknek? Szükségtelen az ajánlott mennyiségnél több D-vitamint adni a csecsemőknek, mert nem lesznek tőle erősebbek a csontjaik - ezt állapította meg egy finn kutatás. Mennyi a napi D-vitamin adag gyerekeknek? Miért fontos a D-vitamin? Szükségtelen az ajánlott mennyiségnél több D-vitamint adni a csecsemőknek, mert nem lesznek tőle erősebbek a csontjaik - állapította meg egy finn kutatás.

Miért fontos a D-vitamin?
A D-vitamin a kalcium felszívódását segíti, ezért alapvető fontosságú a szervezetnek. Amikor a bőrt napsütés éri, természetes úton képződik, egy 2016-os kutatás azonban azt állapította meg, hogy az európaiak akár 40 százaléka is hiányt szenvedhet belőle.

Megfelelő mennyiségű D-vitamin hiányában megnő az angolkór kockázata, ilyenkor a csontok csökkent kalciumtartalma miatt deformitások alakulnak ki.

Finn kutatók abból indultak ki, hogy a több D-vitamin jobb lehet a babáknak, ezért klinikai tesztek során 975 egészséges finn csecsemő bevonásával vizsgálatot kezdtek. Véletlenszerűen egyes babáknak az ajánlott napi 400 nemzetközi egység (NE, angolul International Unit, azaz IU) D-vitamint írták elő, a többinek ennek háromszorosát, 1200 IU-t.



A több D-vitamintól nem lesz egészségesebb a gyerek
A gyerekek kétéves korára azonban a kutatók nem találtak különbséget sem a csonterősségben, sem a fertőzések előfordulásában - írták a JAMA Pediatrics című gyermekgyógyászati szaklapban.

- Tudomásunk szerint ez az első nagyszabású, randomizált vizsgálat, amely értékelte a D-vitaminos étrend-kiegészítés hatásait a születéstől a kora gyermekkorig - idézte a kutatókat a Medialxpress.com tudományos-ismeretterjesztő portál.

Mint megjegyezték, a babák nagy része ugyan már a tesztek előtt sem volt D-vitamin-hiányos, a nagyobb adag D-vitamin nem járt további előnyökkel sem a csonterősségre, sem a fertőzések gyakoriságára nézve.

Finnországban és sok más nyugati országban az élelmiszerekbe általában tesznek D-vitamint, így a két év alatti gyerekeknél a napi 400 IU D-vitamin adagolásával elegendő mennyiség jut a szervezetbe - következtettek a finn kutatók.

Mi történik, ha a D-vitamint túladagolod?
Azon kívül, hogy - mint a kutatás kimutatta - nem jár előnyökkel a csonterősségre nézve, a túlságosan sok D-vitamin bevitele hosszú távon káros is lehet a szervezetre. A D-vitamin túladagolás megemeli a szervezetben a kalcium mennyiségét, és egyéb tüneteket is produkál:
- izomgyengeség
- hányinger, hányás
- székrekedés
- hasi fájdalom
- fejfájás
- fáradtságérzet
- fokozott szomjúságérzet
- súlyosabb esetben agyi rendellenesség, hallucinációk, kóma
- erek és szövetek elmeszesedése

Olvasd el ezt is!
D-vitamin: a náthától és influenzától is megvéd! Mit kell tudni róla? »

Babát vársz? Ezért figyelj oda, nehogy D-vitamin hiányban szenvedj - Rossz hatással van a magzatra »

Forrás: MTI, Webbeteg
Fotó: maternidadfacil.com

Szülők lapja

Gyerek fejlődése

Szülők lapja


2018.05.31