Ezért ne állj le vitatkozni egy hatévessel!

Szülők lapja

Gyerek fejlődése

Szülők lapja


Ezért ne állj le vitatkozni egy hatévessel! A gyermekek sokszor akaratlanul is nagyon viccesek, különösen akkor, mikor abszolút meggyőződéssel alkalmazzák logikájukat a világra. Miért nem érdemes vitatkozni egy hatévessel? Fejlődéstani magyarázatunk van rá. A gyermekek sokszor akaratlanul is nagyon viccesek, különösen akkor, mikor abszolút meggyőződéssel alkalmazzák logikájukat a világra. Attól kezdve, mikor egyszerűen csak összecserélnek szavakat, egészen a lenyűgöző életfilozófiákig, a gyermeki logika egyszersmint csodálatos és frusztráló egy felnőttnek. De miért nem érdemes vitatkozni egy hatévessel? - teszi fel a kérdést a Család.hu cikke.

- A gyermeki agy fejlődésben van. A logikai, absztrakt, hipotetikus gondolkodás 7 és 11 éves koruk közt indul csak be. Már az 5-6 évesek is pedzegetik a logikus gondolkodás alapjait, de az egy idősebb kori készség, ami még fejlődésben van ennyi idősen - mondja Sarah Ockwell-Smith neveléskutató.

Egyelőre sémákban gondolkodnak
Piaget, a kognitív pszichológia képviselője, aki először kutatta szisztematikusan a gyermekek kognitív fejlődését, ezt „sémáknak” nevezi. Kimutatta, hogy a gyermekek a felnőttektől teljesen eltérően gondolkodnak és intellektuális fejlődésük során egy sor fejlődési szakaszon mennek át. Az új tapasztalatok és az új információk új sémákat fejlesztenek ki bennük és a régi sémákat módosítják.



- Ha például van egy cirmos cicátok, amit Bobnak hívnak, a gyermeked abban a hitben élhet, hogy minden cirmos macska Bob. Vagy ha az apukáját Dave-nek hívják és szemüveges, azt hiheti, hogy minden szemüveges ember Dave - magyarázza Sarah Ockwell-Smith, hozzátéve, hogy a gyermekeket nagyon nehéz ebből a meggyőződésből kizökkenteni.

A kézzelfogható dolgokat megértik
Ha mégis nagyon fontos, hogy valamit megértsen, akkor a szakember szerint verbális és fizikai jeleket kell elejteni neki. Ezért lehet tárgyakkal tanítani ebben a korban a matematikát is (például elé raksz 6 almát, és megkéred, hogy vegyen el hármat), mert a hipotetikus gondolkodás még nem megy, de a kézzelfogható és látható dolgokat megértik.

- Ahogy a gyermekek a világot látják, az nagyon cuki és inkább csak élvezzük ki - teszi hozzá Sarah Ockwell-Smith.

Vicces gyerekszáj - gyermeki sémák
- „A templomban a lányom hozzám fordult és ezt suttogta: Tudom, hogy Jézus fontos, de én is az vagyok. Szóval hozzám miért nem imádkozik senki?”
- „A fiam meg van győződve arról, hogy a tanára az iskolában lakik, máshogy nem is lehetne.”
- „Mikor kicsi voltam, azt gondoltam, hogy azok az emberek, akik repülővel repülnek, összezsugorodnak, mert a repülőgép olyan kicsinek látszott az égen.”

Olvasd el ezt is!
Gyerekként azt hittem... - 21 aranyos gyerekszáj-kijelentés, mi mindent is gondoltunk a világról (ami nem is úgy van) »

Forrás: csalad.hu
Fotó: freepik

Szülők lapja

Gyerek fejlődése

Szülők lapja


2018.06.07