Babakocsiban sétáltatod a kisbabád a városban? Inkább ne tedd! - Az agyi fejlődését is károsíthatja a belélegzett kipufogógáz

Szülők lapja

Kisgyerek fejlődése

Szülők lapja


Babakocsiban sétáltatod a kisbabád a városban? Inkább ne tedd! - Az agyi fejlődését is károsíthatja a belélegzett kipufogógáz A babakocsiban ülő babák, kisgyermekek 60 százalékkal több szennyezett levegőt szívnak be, mint a felnőttek, állapította meg egy friss kutatás. Miért veszélyes a légszennyezettség a kisgyermekekre? Mit lehetne tenni ellene? Ritkán beszélünk arról, hogy milyen hatással van a légszennyezés a nekünk legfontosabbakra, a gyermekeinkre. Például arról, hogy a babakocsiban ülő babák, kisgyermekek 60 százalékkal több szennyezett levegőt szívnak be, mint a felnőttek, írja a Család.hu, egy friss kutatásra hivatkozva.

Márpedig ez a sokkolóan nagynak tűnő 60 százalék hatással lehet a kisgyermekek agyának fejlődésére is!

Pont ott a babák feje, ahol a kipufogók
A Surrey Egyetemen működő, a levegőtisztasággal foglalkozó Global Centre for Clean Air Research kutatócsoport arra hívta fel a figyelmet, hogy a gyermekek feje a babakocsikban éppen az autók kipufogójának a magasságában van, ott, ahol a levegő általában a legszennyezettebb.

Egy babakocsi 55 és 58 cm közötti magasságú, ez teszi a babákat kiszolgáltatottabbá. Olyan mérgező anyagokat lélegeznek így be, melyek az agy frontális lebenyére vannak rossz hatással, márpedig ez felel a kognitív fejlődésért és az agy gyarapodásáért.



- Azt eddig is tudtuk, hogy a babakocsis babák nagyobb mennyiségben lélegeznek be káros részecskéket, mint a felnőttek, ha tüdőméretüket és testsúlyukat a felnőttekével összevetjük. Amit most igazoltunk, az az, hogy a legtöbb kisgyermek babakocsis utazómagassága növeli a légszennyezettség negatív hatásait. Ha ehhez hozzávesszük még szöveteik sérülékenységét, immunrendszerük és agyuk fejlettségi szintjét, akkor rettenetesen aggasztó, hogy ilyen veszélyes szennyezésnek vannak kitéve - fogalmazott Prashant Kumar, a Global Centre for Clean Air Research alapító igazgatója, hangsúlyozva azt, hogy mennyire fontos lenne egy nemzetközi beszélgetést indítani a témában, hogy a helyzet javuljon.

17 millió kisgyermek él légszennyezett helyen
A UNICEF adatai szerint világszerte 17 millió egy évnél fiatalabb gyermek olyan helyen él, ahol a légszennyezettség meghaladja a Világegészségügyi Szervezet által meghatározott mértéket. Leginkább azok a gyermekek vannak veszélyben, akik gazdaságilag elmaradottabb országokban nőnek fel, ahol nem csak a légszennyezettség károsítja az egészségüket és mentális fejlődésüket, hanem az elégtelen táplálkozás és a dohányfüst is.

A kutatásban kitértek arra is, hogy egyebek közt a szél sebessége és iránya, a forgalom nagysága, vagy az, hogy van-e sövény az út és a járda között "döntően befolyásolják a szennyezőanyagok mennyiségét és a levegőben való eloszlását".

Mit lehetne tenni, hogy a helyzet javuljon?
Mindemellett pedig a kutatók számos kárenyhítési stratégiát javasolnak. A járművek károsanyag-kibocsátásának ellenőrzése mellett például úgy vélik, ha többen választanák a közösségi autózást, a tömegközlekedést, vagy sövényeket ültetnének a járdák és az utak közé, az mind jelentősen javítana a helyzeten.

Közösségi cselekvésre is felhívják a szülőket, például arra, hogy tájékoztassák szülőtársaikat a veszélyekről és arról, merre biztonságosabb a babákat sétáltatni, és merre ne menjenek inkább velük.
Érdemes felfedezni a környék zöldebb részeit - parkokat, kevésbé forgalmas utcákat, tavak környékét -, vagy akár elmenni egy babakocsis kirándulóhelyre, erre vannak tippjeink is, kattints ide »

Olvasd el ezt is!
Dohányzol a gyermeked közelében? Ezért ne tedd, súlyos betegségeket okozhat a tüdejébe jutó füst »

Forrás: Csalad.hu, surrey.ac.uk
Fotó: Freepik/freepic.diller

Szülők lapja

Kisgyerek fejlődése

Szülők lapja


2018.08.29