Hány kilós iskolatáskát cipel gyermeked a hátán? Ha ennél nehezebb, az már ronthatja a tartását! - Ortopéd szakorvos tanácsai

Szülők lapja

Ovi, suli

Szülők lapja


Hány kilós iskolatáskát cipel gyermeked a hátán? Ha ennél nehezebb, az már ronthatja a tartását! - Ortopéd szakorvos tanácsai Elkezdődött az iskola! Mire figyelj oda, ha a gyermeked most kezdte az iskolát? Hogyan könnyítheted meg számára az iskolatáskát? Ortopéd szakorvos tanácsai. Elkezdődött az iskola! Mire figyelj oda, ha a gyermeked most kezdte az iskolát? Hogyan könnyítheted meg számára az iskolatáskát? Ortopéd szakorvos tanácsai.

Maximum 2,5 kilós lehet egy elsős iskolatáskája
Az iskolatáska a gyermek súlyának legfeljebb 10 százalékát érheti el, ami 7 éveseknél (akik átlagosan 23-26 kilót nyomnak) hozzávetőleg 2,5 kilogramm - figyelmeztetett Moravcsik Bence ortopéd szakorvos az M1 aktuális csatorna szombat délelőtti műsorában.

Milyen a jó iskolatáska?
Ahhoz, hogy a táska ne rontsa a kisgyermek tartását, fontos, hogy jól illeszkedjen a hátra, állítható legyen, és a terhelést el lehessen osztani. Csak a legszükségesebbeket vigye magával a gyermek és a nehezebb tárgyak kerüljenek a törzshöz közel a táskába - sorolta a szakember.



Hogyan előzd meg a gyermek hanyag tartását?
Míg az óvodában sokat mozognak a gyermekek, az iskolában ez megváltozik, ráadásul a növekedés során gyakran gyorsabban nőnek a csontok, mint az izmok és ez is elősegítheti a hanyag tartás kialakulását - figyelmeztetett Moravcsik Bence.

Érdemes figyelni a gyermek tartását, és ha láthatóan aszimmetrikussá válik például a váll vagy a lapocka, akkor érdemes szakorvoshoz fordulni.

A rossz tartástól fájhat a nyak, a váll, de akár a fej is. Gyógytorna, illetve sport, a gyermek edzettségének javítása segíthet. A gyermek gerincét egyenletesen terhelő úszás, lovaglás különösen egészséges - mondta az ortopéd szakorvos.

Olvasd el ezt is!
Görbe hát, gerincferdülés - Így tanítsd meg gyermekednek a helyes tartást! Videós útmutató »

Forrás: MTI
Fotó: Szülők Lapja

Szülők lapja

Ovi, suli

Szülők lapja


2018.09.03