Főoldal > Cikkek > Gyermek fejlődése > Hogyan tanul meg a baba beszélni? Hogyan segítheted a fejlődésben? - Logopédus válaszol - Szülők Lapja

Hogyan tanul meg a baba beszélni? Hogyan segítheted a fejlődésben? - Logopédus válaszol


Mennyivel könnyebb lenne a dolgunk, ha pár hónapos csecsemőnk elmondaná, miért zokog keservesen. Persze józan paraszti ésszel belegondolva ez lehetetlen, hiszen minden dolognak, ami körül vesz bennünket, neve van. Neve van a tárgyaknak: tej, ágy; neve van az érzéseknek: éhes, fáj.

Szerző: Fodor Tímea
2010-02-17
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Fodor Tímea
Logopédus
kérdezd szakértőnket a témában >>

Cikkünk a hirdetés után folytatódik

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Izgulsz, hogy minden rendben legyen a babavárás alatt? Szeretnél mindent megadni az egészséges fejlődéséhez?  Kattints ide, és nézd meg, hogy mit tehetsz érte >> 

vonal

[x] hirdetés

Mennyivel könnyebb lenne a dolgunk, ha pár hónapos csecsemőnk elmondaná, miért zokog keservesen. Persze józan paraszti ésszel belegondolva ez lehetetlen, hiszen minden dolognak, ami körül vesz bennünket, neve van. Neve van a tárgyaknak: tej, ágy; neve van az érzéseknek: éhes, fáj.

Ha ezeket a neveket, szavakat nem tanulja meg, hogy is kérhetné tőlünk nevükön, hogy is mondhatná el úgy, hogy rögtön megértsük?
Addig marad a baba sajátos nyelve, mikor sóvárog valamiért gádágááááááá előbb türelmesen, aztán egyre dühösebben és nekünk fogalmunk sincs mit akar…

Hogyan tanulunk meg beszélni?
A nyelv, a beszéd elsajátítása tehát egyrészt tanulás, amiben a környezetnek óriási szerepe van. Másrészt a gyermek egy nyelvi előre kódoltsággal születik, ami azt jelenti, hogy az emberi agy fejlődése során kifinomította a beszédre való alkalmasságot (szaknyelven LAD- language acquisition device).

A környezet hatása
A környezet fontosságát bizonyítja, hogy azok a gyerekek, akik nem emberek között nőttek fel sajnos felnőtt korukban képtelenek elsajátítani tökéletesen a beszédet. Tehát egy sufniba elzárt gyerek, akihez életében nem szóltak emberi szavakon szintén csak artikulálatlan hangokkal, mutogatással tudja kifejezni, hogy mit akar.

Így tanulja meg a szavakat
Azzal, hogy beszélünk babánkhoz, megtanítjuk az adott nyelv szavaira is. – Nézd itt a labda. Ez a labda. A labda gurul. Szép piros a labda. A baba fejében, pedig összeáll a kép, hogy anyu ezt a valamit labdának hívja, mert ezt emelte fel (nézd itt a … …), erre mutatott rá ( ez a …), ez jött felém (gurul a …), stb. Tehát elhangzik egy tárgyra vonatkozóan sokszor, különböző helyzetekben ugyanaz a szó, LABDA.A baba rájön, hogy ha azt mondja egöá, akkor nem biztos, hogy megkapja a labdát. Idővel egyre hasonlóbb variációkat hoz létre, mert figyeli anyu, apu száját, hogy is mozog, mikor kimondja a szót, de neki még csak így megy, hogy babda. Erre már felcsillan a szülők szeme. – Igen ez labda! - mosolyognak a babára. A picúr érzi, hogy megjutalmazták, büszkék rá és tovább próbálkozik, míg csöppnyi szája meg tudja formázni pontosan a szavakat.

A baba agya felépíti a rendszert
Velünk született nyelvelsajátítási szerkezet van a kobakunkban. Ez azt jelenti, hogy a gyerek beszédtanulás közben nem csak egyszerűen utánoz, hanem a nyelvi rendszer praktikáit is próbálja elcsenni. Agyának nyelvi feldolgozó és létrehozó területe megpróbál felépíteni és működtetni egy rendszert, ami az adott nyelvtanra érvényes.

Eleinte rosszul ragoz, vagy csak túl logikusan gondolkozik?
Ezt a próbálkozást bizonyítja az is, ami gyerekkorban nagyon gyakori, hogy rosszul ragoz szavakat. Az agy ugyanis hozzászokott ahhoz, hogy pl. fa – többes szám- fák, akkor biztos ló – többes szám- lók. Ezt a formát, ezt a szót, hogy pl. lók nem hallhatta a környezetében, tehát biztos, hogy az ő kis logikája hozta létre. Mikor észreveszi a gyerkőc, hogy ez a próbálkozás nem sikeres, akkor javít és rátalál a helyes formára. Kérem, ilyenkor ne jajj, de butázzuk le őt, hisz csak alkotni próbál.

Hogyan segíthetünk a fejlődésében?
Az anyukák sokszor ösztönösen ún. dajkanyelven beszélnek gyermekükhöz, ami azt jelenti, hogy lassabban, egyszerűbben fogalmazva, sokszor ismételve, dallamosan beszélnek. Ez nagyon jó!

A baba a ritmust nagyon szereti, hisz gondoljunk bele a pocakunkban mennyi ütem, ritmus, dallam vette körül (az anya szívdobogása, stb). Ezért tanácsolom többek között a mondókákat, gyermekdalokat, énekes játékokat is. Persze ne essünk át a ló túloldalára sem, ne kántálva-énekelve mondjunk mindent.
A dajkanyelv azonban nem gügyögés a babához pöszítve! Ha azt mondom neki: - Edé ed kisz papjikát - milyen jogon várom el tőle, hogy ő helyesen mondja? Így tanítottam. Én neveltem pöszévé szándékosan - persze a pöszeség egyébként is létrejöhet.

A nyelv- és beszédfejlődés részese a mozgás, a gondolkodás, a figyelem, az emlékezet, valamint más készségek is. Ezek fejlesztése – az adott életkornak megfelelően – szintén segítik a beszédfejlődést. Tudnunk kell, hogy csak az beszélhet jól, aki jól is hall, jó a beszédészlelése, beszédértése.

Szerző: Fodor Tímea logopédus
Fotó: Pixabay

Címkék: baba, beszélni tanul, beszéd, nyelv, dajkanyelv

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

7 egyszerű játék, amivel segítheted gyermeked beszédfejlődését - Mire figyelj oda szülőként? Logopédus tanácsai

A beszédkészség és az önbizalom szorosan összefügg. A környezet ösztönzése, aktív közreműködése nélkül a gyermek sohasem tanulná meg az anyanyelvét.

tovább a cikkre
Miért sír a baba? A sírásfajták megkülönböztetése

A kisbaba sírásának mindig oka van. A sírásával mindig valami kellemetlen érzését hozza a tudomásunkra. Amikor ráhangolódunk a sírására, hamar megtanuljuk azt is, hogyan tudjuk megnyugtatni.

tovább a cikkre
Hogyan érzi magát a baba? Az arca elárulja

Az első évben a baba mimikai jelzéseit könnyű megtanulni, felismerni, mivel megfigyelések szerint ekkor még kevesebb arckifejezése van, mint a későbbiekben. Ráadásul ezek teljesen spontán jönnek, nincs bennük semmi mesterkéltség.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Fodor Tímea - Logopédus

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Rakott burgonya

Rakott burgonya

Egytálételek >>
10 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 2 db burgonya 2-3 ek joghurt 1 db paradicsom 100 g darált csirkemell margarin petrezselyem

Recept:

A 2 közepes méretű burgonyát megmossuk, héjában megfőzzük, vagy megsütjük, majd hámozás után krumplinyomón áttörjük.

Egy kis méretű (cca. 7-8 cm) átmérőjű hőálló edényt margarinnal kikenünk és a burgonya felét bele si(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Dr. Árvainé Koczok Márta

Dr. Árvainé Koczok Márta

tanácsadó szakpszichológus

tovább a szakértőhöz >>

Éjjeli felriadás

Kedves Édesanya!
Gyermeke valószínűleg az őt érő stresszt így tudja kezelni, a szülő közelsége a nyugtató számára. Ez valóban sok feszültséget generálhat otthon. Én első körben ki próbálnám deríteni, mi jelent most neki fokozott stresszt. Ki lehet próbálni relaxációs technikákat, melyeket könnyedén egy-egy relaxációs mesekönyv segítségével is megtanulhat. A technika rendszeres alkalmazása, a mindennapi feszültségek átbeszélgetése, a több játék, több szülői figyelem, megoldást hozhat. Ha azonban ez nem eredményez jelentős javulást, érdemes konzultálni egy szakemberrel.

Ezt olvastad már? [x]
vissza vissza