A tehéntej minden jó forrása vagy inkább árt a gyereknek? - Dr. Gyarmati Andrea gyermekorvos ezt javasolja a szülőknek

Szülők lapja

Gyerek fejlődése

Szülők lapja


A tehéntej minden jó forrása vagy inkább árt a gyereknek? - Dr. Gyarmati Andrea gyermekorvos ezt javasolja a szülőknek Tehéntej pro és kontra - a témáról ezúttal dr. Gyarmati Andrea gyermekorvos fejtette ki véleményét. Miért nem jó tehéntejet adni a kisgyermeknek? Hogyan működik a tehéntej a szervezetben? Tehéntej pro és kontra - a témáról ezúttal dr. Gyarmati Andrea gyermekorvos fejtette ki véleményét a Facebook-oldalán. Bejegyzését engedéllyel közöljük.

Egy sok vihart kavaró téma a mai napon...
TEHÉNTEJ
Késő esti hívás. Még épp a kocsimban vagyok, indulnék át Budára. Ugyanis ott lakom.
– Jó lenne - így a kérés -, ha nincs még nagyon késő, doktornő, ha fel tetszene jönni hozzánk, mert van egy probléma, amin nagy a vita a családban. Tanácstalan vagyok, és tudni szeretném az ön véleményét.
– Mi a gond? - kérdezem. És mint oly sokszor a munkám során, kiderül, komoly családi vita alakult ki a gyerekek étkeztetéséről.

Tudom, mindenki jót akar, de más és más a szülők, nagyszülők véleménye, és ez feszültséget gerjeszt. Különösen abban az esetben, ha a nagyszülők nem veszik figyelembe az étkezéssel kapcsolatos megváltozott világot, és mindent a saját tapasztalataik szerint tesznek.

Megfordulok a kocsival, és bízom benne, hogy sikerül okos szóval, türelemmel megoldanom egy háborús helyzetet. Gyakran sikerül, és ez boldoggá szokott tenni. Néha nem, ami előfordul, de engem elkeserít. Meg még az érintetteket is.

Tehát lássuk a tejkérdést
A probléma a következő. Vita van a tehéntej fogyasztása körül. A nagyobbik gyerek napi egy liter tejet iszik. Gyakran beteg, többször volt fülgyulladása. Azt a javaslatot, hogy mérsékeljék a tej fogyasztását, nem lehet megvalósítani, mert Zolika, a kistestvére megszületése óta sokat van a nagyszülőknél.

Ott az az elmélet, hogy a tej minden jó forrása.

A vita abból ered, hogy a nagymama amellett kardoskodik, hogy a kicsi is kapjon már tehéntejet. A kicsi hat hónapos. Anyuka azt szeretné tudni (bár sejti, hiszen Zolika betegségei kapcsán többször volt erről szó), hogy mi az én véleményem, de ezenfelül tájékozódni szeretne arról is, hogy ha már tejet kapnak a gyerekek, melyiket válasszák.

Valamikor, fiatalkoromban, amikor versenyszerűen sportoltam, volt az uszodában egy kifejezés, amit akkor használtunk, ha valami mellett vagy ellen pro vagy kontra rengeteg érvet lehetett felsorakoztatni. Úgy hangzott: "Forr a víz a medencében".

Azért jutott ez most eszembe, mert a tejkérdésben – ami évek óta, szintén pro és kontra, az érdeklődés középpontjában áll – is ez a helyzet. Nem először kapok a tejjel, a tej bevezetésével kapcsolatos kérdést.

A napi munkám során gyakran felmerül. Azon vagyok, hogy minél többet megtudjak én magam is az érvekről, illetve ellenérvekről. Az ember, ha kísérletező kedvű, miképpen én is, olykor szívesen kipróbál bizonyos dolgokat, ha belátta, vagy legalábbis feltételezi azok egészség- vagy közérzetjavító hatását. Mondják, a puding próbája az, hogy megeszik. Van benne igazság. Természetesen ezek a saját kísérletek nem mondhatók tudományosnak, de annál mindenképpen többet jelentenek, mintha csak magunkon próbálunk ki valamit, mivel viszonylag nem kevés a „kísérletben” résztvevők száma.

Elöljáróban azonban nézzük, mit is jelentenek a nyomtatott betűk és a tejen, pontosabban a tejes dobozokon találtató hieroglifák

A tej magas víztartalmú fehérjéket, lipideket, szénhidrátot, vitaminokat, ásványi anyagokat, enzimeket tartalmazó, bonyolult összetételű anyag. A tehéngyerek táplálására kialakult folyadék. Az UHT kifejezés az ultra magas hőmérsékleten történő hőkezelést (Ultra High Temperature Treated Technology), vagy más néven ultrapasztőrözést jelenti. Az eljárás során a tejet 135 °C körül, rövid ideig tartó folyamatos hőhatásnak teszik ki, így érhető el, hogy a termékben ne maradjon olyan életképes mikroorganizmus és spóra, ami a szobahőmérsékleten való tárolás során szaporodásnak indulna.

Ennél sokkal kíméletesebb a pasztörizálás. Itt a hőkezelés 100 °C alatt történik – zömmel 60-90 °C között, és szemben a sterilizálással, a tej élvezeti értéke megmarad. Ebben az esetben az eljárástól függően a tej 3-5 napig nem romlik meg. Az ún. ESL (Extend Shelf Life) hőkezelés tulajdonképpen az UHT technika és a pasztőrözés között áll. Lényege, hogy a tejet csak pár pillanatig tartják 100-135 °C közötti hőmérsékleten, majd gyorsan lehűtik.  Eredményeképpen nincs kellemetlen mellékíz, viszont 6 °C alatt tárolva 14-21 napig is eltartható. Ez tehát a dolog egyik része.

A másik a bizonyos zsírszázalék kérdése, ami azt jelenti – amit a szakemberek a tej beállításának neveznek –, hogy feldolgozása során az üzembe érkező nyers tejből (melynek zsírtartalma 3-5% között ingadozik), gépi fölözéssel (szeparálással) választják le a tejzsírt, ebből lesz a tejszín. Ez a folyamat lehet teljes: amikor kettéválasztják a 0%-os zsírtartalmú tejet és a tejszínt, vagy részleges: amikor kívánt zsírtartalmú tejet (pl. 2,8%, 3,5%. stb.) és tejszínt nyernek a folyamat végén. Mindezeknek természetesen utána lehet nézni a vonatkozó irodalomban.

Függően attól, hogy ki a megkérdezett, változik a tej, tejek ajánlása vagy javasolt elkerülése.

Tudom, megtapasztaltam, hogy a sokéves berögződések át-formálása a legnehezebb feladatok egyike. A szlogen úgy hangzik, én is ezt vagy azt csináltam, ettem, adtam nektek (erre általában nagymamák hivatkoznak), mégis felnőttem és egészséges vagyok. Jól hangzik, csak nem biztos, hogy igaz. "A tej élet, erő, egészség" – mondják az egyik oldalon.

De vajon tényleg igaz ez az állítás?
Az, hogy a kicsi baba számára édesanyja teje az ideális táplálék, ma már nem kétséges. Ha kicsit kiterjesztjük ezt a kérdést: mindenki számára épp a saját mamája teje. Tehát az oroszlánanyuka biztosan nem adna zsiráftejet a kisoroszlánnak, és a tehén se etetné a kisborjút embertejjel. Ezt csak mi, emberek találtuk ki, sajnos.

Még a legprofitorientáltabb tápszergyártó cégek is azt mondják, így szól a jelmondatuk is, hogy ők szeretnének lenni a "best of the rest" – magyarul, a maradékok közül a legjobb, vagyis az anyatej után a legjobb. Jelen esetben azoknál a pici babáknál, akiknek kevés vagy nincs elegendő mennyiségű anyatej, tehát tápszert kell kapjanak. Az biztos, hogy a gyermekorvosok szakmai kollégiuma is CSAK anyatejes táplálást javasol féléves korig, és elveti a tehéntej adásának lehetőségét egyéves kor előtt.

A másik oldalon a paleolit étrend hívei – magam sem vagyok távol ettől, ha nem is megszállott módon – azt javasolják, ne igyunk tejet, és tejterméket se fogyasszunk.

És akkor lássuk a fent említett saját kísérletet.

Hagyd el a tejet és nézd meg, mi történik
Tudjuk, és ez ténykérdés, hogy a tehéntej-allergia az esetek egyharmadában felelős az ismétlődő légúti betegségek előfordulásáért. Olyan kisgyerekek esetében, ahol állandóan vissza-visszatérő náthákat, légúti panaszokat, fülgyulladást észleltem, kikérdezve a szülőket a gyerek táplálásáról, azt javasoltam, hagyják ki az étrendből a tejet.

Számomra elég meggyőző volt az ezt követő változás.



Mindennek az lehet a hátterében, hogy a tudományos megközelítés szerint az ember, miképpen a többi emlős is, csupán a szopási időszakban rendelkezik a tejcukrot bontó laktázenzimmel.
Érdemes elgondolkozni azon is, hogy vajon miért is találta ki a gyógyszergyártás és ajánlja a laktázenzim (laktáz komfort a recept nélkül kapható készítmény neve) fogyasztását. Zöldségbontó vagy gyümölcsbontó enzimről még nem hallottam.

Azt is mondják, minden rossz, ami velünk, emberekkel történhetett a táplálkozás során, 8-15 000 évvel ezelőtt történt, akkor, amikor a földművelés és az állattartás kialakult. A gabonafélék és a tej ekkor kerültek mindennapi táplálékaink sorába.

Szeretnék megosztani veled két dolgot, ami nálam nagyon bevált
A tej elhagyásával megszűnik a has feszülése (megtapasztaltam), és nő az ember energia-szintje. Az étkezések után nem érzi azt a bizonyos energiaszegény, fáradt, "mindjárt elalszom" érzést. Ennek az az oka, hogy a sok salakanyag, melyek távozását a rendszeresen fogyasztott tejtermékek nyálkás, emészthetetlen, enyvszerű anyaga, a kazein eddig hátráltatott, nem ragad a bélrendszerbe, hanem könnyen tud távozni.

A felső légúti hurutok és fülgyulladások létrejöttében ennek az enyvszerű anyagnak is tulajdonítanak oki szerepet. Kókusz-, kesudió- és mandulatej használatával mindez elkerülhető.

Orvosként az a dolgom, hogy olyan álláspontot képviseljek, aminek a helyességéről meg vagyok győződve.

Tudom, mindegy, hogy magánemberként mi a véleményem, de természetesen amellett fogok kiállni, amiben hiszek. Az pedig mindenképpen az, hogy ne adjunk a pici babának tehéntejet. Mérsékeljük a mennyiséget, lassan váltva a fent említett fajtákra, a nagyobb gyerek esetében is. Sok későbbi kellemetlen baj, cukorbetegség, az ún. metabolikus szindróma, autoimmun betegség, de a gyerekkori és a későbbi elhízás okaként is megjelölik manapság a tej fogyasztását.

Praktikus tanácsok a tejjel kapcsolatban
Sokszor kerülhetsz olyan helyzetbe, hogy a nagyszülők segítenek a gyerek ellátásában, és valamit nagyon másképpen gondolnak, mint te. Próbálj meg olyan helyzetet teremteni a családodban, hogy béke legyen. Ha nem vitatkozol, hanem érvekkel alá tudod támasztani, amire a nagyszülőket kéred, könnyebb helyzetben vagy. Az nem indok, hogy régen így csináltuk, mert a legújabb kutatások gyakran mást igazolnak, mint, amiben mi (én is) hittünk.

- A kisbaba számára édesanyja teje a megfelelő táplálék.
- Amennyiben az nem elegendő, kérj tanácsot a tápszert illetően az orvostól (ne a szomszédasszonytól).
- A tehéntej adása 1 éves (szerintem 2 éves) korig semmiképpen sem javasolt.
- Később sem (ez az én véleményem, amit természetesen meg tudok indokolni) igazán.
- Próbáld ki magadon a tejmentességet legalább 2 hónapig, és figyeld meg a változást.
- Ha a gyereked sokat náthás, beteg, érdemes akkor is 2 hónapot rászánni egy jó eredménnyel kecsegtető „kísérletre”.
- Ne higgy senkinek sem gondolkodás nélkül, nekem se, de ha megtapasztaltad valaminek az előnyeit, állj ki amellett, amiben hiszel.

Szerző: Dr. Gyarmati Andrea
Fotó: Freepik / peoplecreations

Szülők lapja

Gyerek fejlődése

Szülők lapja


2019.02.07