Figyelemhiányos gyerekek az iskolában - Így segítheti a fehér zaj a koncentrációt és a tanulási teljesítményt

Szülők lapja

Ovi, suli

Szülők lapja


Figyelemhiányos gyerekek az iskolában - Így segítheti a fehér zaj a koncentrációt és a tanulási teljesítményt A fehér zaj nem csak a kisbabák számára hasznos segítőtárs, hanem azoknak az iskoláskorú gyerekeknek is, akik tanulási nehézségekkel küzdenek. A fehér zaj egyenlő mennyiségben tartalmaz minden, emberi hallástartományba tartozó frekvenciát. A fehér zaj nem csak a kisbabák számára hasznos segítőtárs, hanem azoknak az iskoláskorú gyerekeknek is, akik tanulási nehézségekkel küzdenek.

A fehér zajról ismert, hogy elősegíti a kisbabák elalvását. Az úgynevezett fehér zaj, mely egyenlő mennyiségben tartalmaz minden, emberi hallástartományba tartozó frekvenciát, nagyon hasonlít a porszívó, a ventilátor és hajszárító monoton, zúgó hangjához.
 

Így segítheti a fehér zaj a tanulást


A Stockholmi Egyetem kutatócsoportja évekkel ezelőtt végzett érdekes vizsgálatot középiskolás diákok körében.



Memória- és teljesítményjavulás a figyelemzavaros gyerekeknél
Az osztályteremben lejátszott fehér zaj hatására a tanárok által figyelemhiányosnak vélt gyerekeknek javult a memóriája és a tanulási teljesítménye.

Azon diákoknál azonban, akik nem figyelemhiányosak, a zajszint emelésével párhuzamosan csökkent a teljesítőképesség.

Hogyan lehetséges ez?
A kutatók a hatást az ún. „sztochasztikus rezonancia” jelenségével magyarázzák, melynek lényege, hogy egy hallásküszöb alatt sugárzott jel a fehér zaj hatására képes elérni a küszöbszintet és érzékelhetővé válik.

Ezt is olvasd el! Miért nyugtatja meg a csecsemőket a fehér zaj? »

Úgy tűnik, a fehér zaj a gyógyszeres kezelés egy természetes, mellékhatásoktól mentes alternatívája lehet a figyelemzavarral küzdő gyerekek iskolai teljesítményének javításában.

Bővebben a Figyelemzavaros hiperaktivitás-zavarról, azaz az ADHD-ról »

Forrás: mindenamihallas.hu / Jáksó Nóra
Fotó: Pixabay

Szülők lapja

Ovi, suli

Szülők lapja


2019.03.20