Megoldódik a Konakion-hiány, külföldről szerzik be a K-vitamint - Ennyibe fog kerülni a készítmény

Szülők lapja

Kisgyerek fejlődése

Szülők lapja


Megoldódik a Konakion-hiány, külföldről szerzik be a K-vitamint - Ennyibe fog kerülni a készítmény Megoldódik a Konakion-hiány, külföldről hoznak be Konakion készítményt, mely a csecsemőknek életbevágóan fontos. Ugyanakkor a korábbi árnál sokkal többet kell majd fizetni érte. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a folyamatos ellátás érdekében több hónapra elegendő, összesen 58 200 doboz K-vitamin behozatalát engedélyezte külföldről öt nagykereskedőnek.

A hatóság keddi, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, hogy mivel legutóbb újabb K-vitamin-szállítmány érkezett az egyik legnagyobb gyógyszer-nagykereskedőhöz, a megfelelő mennyiség addig is biztosított.

Külföldről hoztak be K-vitamint
Az OGYÉI egy hónapja azt közölte, hogy 5000-5000 doboz K-vitamin behozatalát engedélyezte gyerekek és felnőttek számára az egyik gyógyszer-nagykereskedőnek. Akkor azt írták: a forgalmazó a K-vitamin hiányának okaként gyártási gondot jelölt meg a május 1. és október 31. közötti időszakra.

Mivel jelenleg más K-vitamin-injekció nincs törzskönyvezve Magyarországon, a gyógyszerhatóság a nagykereskedővel egyeztetve engedélyezte a tízezer tétel behozatalát külföldről, ennek beszerzése folyamatos.

10-szer annyiba kerül majd
Ugyanakkor a Pénzcentrum annak is utánajárt, mennyibe kerül majd a külföldről behozott Konakion: mint egy patikában elárulták nekik, a korábban vényre 364 forintos készítmény július 1-től várhatóan 3290 forintba kerül majd támogatás nélkül, támogatással pedig 2845 forintba.

Miért fontos a Konakion?
A felnőttek számára alkalmazott Konakion 10 mg/1 ml oldatos injekcióból nagyjából négyezer doboz, a gyermekek számára alkalmazott Konakion 2 mg/0,2 ml pediatric oldatos injekcióból pedig nagyjából nyolcezer doboz fogy havonta.

A K-vitamin a véralvadásban játszik fontos szerepet. Az oltást minden csecsemő pár órával a születése után megkapja a kórházban, majd otthon folytatni kell az adagolását. A szájon át is beadható oltóanyagot otthon hat hónapos korukig többször kapják a gyerekek. Ez elsősorban a kizárólagosan anyatejjel táplált csecsemőknek fontos, az anyatejben ugyanis alig választódik ki a K-vitamin, így csak kevés jut belőle a csecsemőnek.

Forrás: MTI, Pénzcentrum
Fotó: Pixabay

Szülők lapja

Kisgyerek fejlődése

Szülők lapja


2019.06.27