Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > Gyerektípusok és szülőtípusok – hogyan kezeljük őket? - 2. rész - Szülők Lapja

Gyerektípusok és szülőtípusok – hogyan kezeljük őket? - 2. rész

Szülőklapja képMost ismét két ellentétes személyiségtípust vizsgálunk meg. Ennél a két típusnál különösen szembetűnő a különbség. Ne felejtsük el azt sem, hogy negatív helyzetben éppen az árnyoldalt vetíti ki az ember a környezetére.

Szerző: Vercsek Judit
2012-07-24
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Cikkünk a hirdetés után folytatódik

hirdetés

TERHESVITAMIN AKCIÓ

Vásárolj 3 havi kismamavitamint 15% kedvezménnyel, és ingyen házhozszállítással csak 9310 Ft-ért!  
Kattints ide, hogy le ne maradj! >>

Jódmentes változatban itt veheted meg >>

vonal

[x] hirdetés

Az önmegismeréshez nagy segítség, ha tudjuk jellemvonásainkat, és az azokkal való bánásmódot. Lényeges, hogy tudjuk, nincsenek jó, vagy rossz tulajdonságok, alapvetően energetikai vonzalomról vagy taszításról beszélhetünk. Van, akinek éppen az a tulajdonság a kedvező, amit a másik személy el sem tud viselni.
A kolerikus és flegmatikus karaktertípusra jellemző viselkedésminták kerülnek most sorra.

A kolerikus személyiség
E típus a legjobb a gyors döntésekben, az azonnali cselekvésekben. Továbbá minden olyan területen, ahol szigorú irányításra van szükség.
Bizonyos szempontból szűk a látóköre, viszont óriási hatással van arra, amivel éppen foglalkozik. Látja a célt, de nem látja az akadályokat a megvalósítás közben. Belead mindent, gyakran még túl is teljesít. Hamar elkészül a munkájával.
Legjellemzőbb tulajdonsága az aktivitás. A cél érdekében mindenre képes.
Gyakran téved, időnként változtatja a „szemüvegét”, amin keresztül a világot látja. Ez nem jelent hátrányt, a fejlődése hozza magával a szemléletváltozást. Szinte mindig nyugtalan, még alvás közben is gyakran forog az ágyában. Amilyen nehezen alszik el, olyan könnyen ébred. Erős, két végén égeti a gyertyát. Ő az, aki állandóan pörög.
Céltudatos, sokszor kezdeményező, és még többször robbanékony. Jellemző rá, hogy nincs kitartása, gyorsan fogy az ereje. Igazságszeretete rendkívül erős, ő a gyengék védelmezője. Forradalmi alkat. Nem hajlandó tudomásul venni, hogy benne is lehet kivetnivaló. Alapelve, hogy neki mindig igaza van.
Rossz tulajdonságai közé tartozik az agresszió, a düh, a harag. Először felrobban, aztán gondolkozik. Első reakció a NEM, aztán a lehetséges. Ingerült, a végletekben él. Saját gyengéit mások hibájának tünteti fel. Legrosszabb, hogy nem figyel magára, nem veszi észre a túlhajszoltság jeleit, ezért túlpörög. Fájdalomtűrő, észre sem veszi a sérülést.
Beszéde hirtelen, abszolút lényegre törő, gesztikulál, grimaszol.
Stresszhelyzet számára a várakozás. Ilyenkor flegmatikus lesz, nem tolerál. Kirobban, kiadja magából a dühöt, aztán kiborul. Képtelen közömbös lenni.
Nincs számára lehetetlen. Egyszer euforikus, másszor depressziós. Apátiába eshet, ilyenkor ingerelhetetlen. Csontelváltozásra hajlamos lehet. Túlsavasodására is figyelnie kell, ellenkező esetben ízületi fájdalmai lehetnek. Állandó idegrendszeri feszültségben él. Szexuális szervek betegségeire is hajlamos. Emésztőrendszere gyenge lehet, epekövet is produkálhat.

A kolerikus gyermek jellemzői
Mindig győzni akar, harcba száll igazáért. Ha otthon elnyomják szülei, a döntéseket a szülők hozzák meg helyette, akkor általában visszahúzódik és kivár. De az is lehet, hogy harcol. Nem adja fel. Ha úgy tesz, az mindenképpen álca. Amikor elkerül otthonról, kiadja sérelmeit.

A kolerikus szülőre jellemző, hogy nagyon magas elvárásai vannak gyermekével kapcsolatban. Főleg a teljesítményére vonatkozóan.

Jó tanácsok a kolerikus személyiségtípusnak
Meg kell tanulnia lazítani. A pihenése közben próbáljon nem gondolni feladataira.
Saját, hatalmas munkabírását, ne akarja másokra terhelni, mert nem mindenki bírná a tempót.
Céltudatossága révén, többre viszi másoknál, jó vezető is lehet, de ez a pörgés sokaknak fárasztó, visszataszító lehet.
Meg kell tanulnia elfogadni mások irányítását és döntését is.
Mivel szeret manipulálni másokat - főleg akik nem mernek ellentmondani, meg kell tanulnia az emberekkel is bánni.
Türelem, türelem!
Csak akkor adjon tanácsot, ha kérnek.
Ne vitatkozzon, mert az okoskodása ellenszenvet szül.
Meg kell tanulnia bocsánatot kérni.


A flegmatikus személyiségtípus
A világból nagyon sokat lát, és érzékel egyszerre, mégis kevésbé tud tevékenyen részt venni a világ alakításában, de amiben részt vesz, arra mély hatást gyakorol.  Inkább az a jellemző rá, hogy ül és nézi a világot, ő a figyelő. A végtelenségig toleráns. Sokat tud, de nem adja ki a titkot. Általában hajlamos arra, hogy tudományosan közelítse meg a dolgokat, az elvégzendő feladathoz pontos tervet készít, ennek alapján eredményesen dolgozik.
Ő a legpontosabb, legprecízebb karakter.  
Erős önkritikával rendelkezik, amit elkezd azt be is fejezi. Erős, introvertált, befelé forduló típus. Negatív tulajdonsága, hogy lassan indul, rendkívül nehezen dönt, mindig mérlegel, nehezen fogadja a változásokat, konvencionális.
Erősen, rejtetten védi magát. Nem bosszúálló típus. Mindenkit elfogad olyannak, amilyen. Fontos számára a magánterülete. Egyedül sem unatkozik. Nem forgácsolódik szét, jelentős belső kontrollja van. Igazi jó barát.
Legjobb tulajdonsága, hogy türelmes, kitartó, nyugodt.
A rend felborulása, az időhiány, a nem tervszerű dolgok működése, a döntéskényszer, a hirtelen változás stresszhelyzetet okoz számára. Ilyenkor bezárkózik otthonába és felveszi a „hagyjatok békén” pózt. Egyedül rendbe tudja tenni magát.
Előfordul, hogy elkezd kiabálni, csapkodni, agresszívvá válik. Ez csak néhány percig tart nála. Ez a kolerikus oldala.
Mozgására is jellemző a nyugodtság. Könnyen alszik el, viszont nehezen ébred.
Megválasztja a beszélgető partnerét. Nem szeret beszélni, inkább hallgat. Amennyiben nő, akkor ő a legnőiesebb nő..
Betegséghajlama a hormonzavar, vastagbél nehézségek, székrekedés lehet. Emésztése lassú, anyagcserezavar is fennállhat. Savasítani kell a szervezetét, igyon sok vörösbort. Él benne jó értelmű lustaság. Kényelmes, békés.
Melankolikus karaktertípussal jól kiegészítik egymást.

A flegmatikus gyermek jellemzői
Erre a személyiségtípusra szokták mondani, hogy „jó gyerek”. Jó a magaviselete. Feladatait önállóan megoldja, precíz. Néha lustának tűnik, noszogatni kell.
Szereti a nyugalmat, csendet, békességet. Ha zűrzavar támad körülötte, akkor felhúzza az ellentétes álarcot, kolerikussá válik. Azaz, hisztizik, kiabál, csapkod… Ebben a szerepben azonban kimerül, elfárad.

A flegmatikus szülő békességre törekszik gyerekeivel is. Szereti, ha minden a megszokott módon történik.

Jó tanács a flegmatikusnak:
Próbáljon meg lelkesedni.
Mivel nehezen viseli a változásokat, hagyatkozzon az univerzumra, és ne tervezzen mindent meg előre.
A halogatást próbálja kiiktatni életéből, mert stresszt okoz. Gyakorolja a döntéshozatalt.
Nyilvánítsa ki érzelmeit.
Nehéz, hogy nem tud nemet mondani másoknak.


A két típus találkozása
A flegmatikus típusra jellemző, hogy lassan tanul meg új dolgokat, de az tartóssá válik számára.
A kolerikus temperamentumú ember egy flegmatikus számára taszító is lehet, harsányságával, lobbanékonyságával. Ő nem érzi jól magát a túl aktív, hangos emberek társaságában.

A kolerikus karaktertípus pedig nem bírja kivárni, amíg egy flegmatikus megmozdul. Ő gyorsan tanul, de sajnos hamar felejt.

 

Címkék: gyerektípus, szülőtípus, gyereknevelés, viselkedés, személyiség,

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Gyerektípusok és szülőtípusok – hogyan kezeljük őket?  - 3. rész
Gyerektípusok és szülőtípusok – hogyan kezeljük őket? - 3. rész

Sorozatunkban most az utolsó három karaktertípus következik. A közepes-szangvinikus típus, a flegmatikus-szangvinikus karaktertípus, és az érzékeny-kolerikus alkat.

tovább a cikkre
Gyerektípusok és szülőtípusok – hogyan kezeljük őket?  - 1. rész
Gyerektípusok és szülőtípusok – hogyan kezeljük őket? - 1. rész

Ki vagyok én? Miért viselkedem így? Vajon miért reagálom túl az élet dolgait? Hogy lehet, hogy más ember sokkal türelmesebb, lazább, kitartóbb…
Miért megy másoknak könnyebben a gyereknevelés? Pedig én is mindent megteszek.
Az én gyerekem vajon miért nem játszik elmélyülten? Ilyen és még ehhez hasonló kérdések biztosan foglalkoztatnak mindannyiunkat.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Petrezselymes barnarizs

Petrezselymes barnarizs

Várandós kismamáknak ajánlott ételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: Barnarizs Jódozott só Petrezselyemzöld Olívaolaj

Recept:

A barnarizst átválogatjuk, alaposan átmossuk, majd enyhén sós vízben puhára főzzük. A petrezselyemzöldet apróra vágjuk, kevés olívaolajon átforgatjuk, majd hozzákeverjük a megfőtt barnarizshez.
DIETETIKUS VÉLEMÉNYE
tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Dr. Árvainé Koczok Márta

Dr. Árvainé Koczok Márta

tanácsadó szakpszichológus

tovább a szakértőhöz >>

Éjjeli felriadás

Kedves Édesanya!
Gyermeke valószínűleg az őt érő stresszt így tudja kezelni, a szülő közelsége a nyugtató számára. Ez valóban sok feszültséget generálhat otthon. Én első körben ki próbálnám deríteni, mi jelent most neki fokozott stresszt. Ki lehet próbálni relaxációs technikákat, melyeket könnyedén egy-egy relaxációs mesekönyv segítségével is megtanulhat. A technika rendszeres alkalmazása, a mindennapi feszültségek átbeszélgetése, a több játék, több szülői figyelem, megoldást hozhat. Ha azonban ez nem eredményez jelentős javulást, érdemes konzultálni egy szakemberrel.

Ezt olvastad már? [x]
Betegségek

Gyermekkori nátha tünetei, kezelése, szövődmények - Így tanítsd meg gyermekednek a helyes orrfújást!

vissza vissza