Milyen hatással van az apák nevelési stílusa a gyerekekre?

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


Milyen a jó apai nevelés? Mit tanulnak a gyerekek az édesapjuktól? Hogyan hat az apa nevelési stílusa a gyerekekre? A határozott nevelés fejleszti a csemeték kitartását, ezáltal elősegíti jobb iskolai eredményt és megelőzi a bűnözői magatartás kialakulását a későbbiekben - derül ki egy tanulmányból.

Szigorú apák - kitartóbb gyerekek
A hosszútávú kutatás 325 kétszülős család 11 és 14 év közötti kiskamaszait vizsgálta. Az apák 52 százalékánál átlagon felüli szigort figyeltek meg, az ő gyermekeik mind jobban teljesítettek az iskolában, illetve kevésbé voltak hajlamosak normaszegő cselekvésre.

Az apák szerepe
 - Viszonylag kevés felmérés született eddig, amely kizárólag az apák szerepét taglalta volna. Ez a tanulmány bizonyítja, hogy a kitartás jellemvonását tanulási folyamat során sajátítják el a kicsik, ami segíthet a tudatos nevelésben, valamint hozzájárulhat a sikeres felnőttléthez - nyilatkozta Laura Padilla-Walker, a Brigham Young Egyetem viselkedéskutatója.

A jó apai nevelési stílus 3 ismérve
A kutatók hangsúlyozták, hogy a határozott nevelés eltér a tekintélyelvű változattól, és három alapvető vonása van.
A legfontosabb, hogy a gyerekek
- melegséget és
- szeretetet érezzenek apjuk részéről, a belső indíttatású szófogadást ugyanis az érzelmi biztonság alapozza meg.
Ezen kívül bizonyos fokú önállóságra van szükségük, valamint érthetően ismertetni kell velük a szabályok okát.

Az elvált apák
Bár a vizsgálat kétszülős családokra terjedt ki, a szakemberek szerint egyedülállóként szintén lehetséges a kitartásra való nevelés.

- Az apáknak válás esetén is érdemes volna aktívan részt venni a lurkók mindennapjaiban. Amennyiben ez nem lehetséges, a minőségi időtöltéseket kell előtérbe helyezni, melyek során a szülő-gyermek kapcsolat tovább fejlődhet - tanácsolja Padilla-Walker.

A tanulmány a korai serdülőkor témakörével foglalkozó Journal of Early Adolescence folyóirat 2013 júniusi számában jelent meg.

Forrás: Medipress

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


2013.07.31