Így lesz jobb tanuló a gyerek! 5 tanulást segítő módszer a pedagógustól

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


Így lesz jobb tanuló a gyerek! 5 tanulást segítő módszer a pedagógustól Olyan tippeket mutatunk, amelyekkel megkönnyíthetik gyermeked számára a tanulást, és biztos tudáshoz segítheti őt a legkülönfélébb tantárgyakból!

Bizonyára észrevetted már gyermekeden, hogy tanulás közben elálmosodott, vagy megunta az egészet… Ha egy gyermek ezekkel a jelenségekkel találkozik, már azt sem fogja tudni, hogy mit olvas, és azt veszi észre magán, hogy szinte csak egymás utáni betűk egyvelegét látja, de a jelentésüket nem tudja felfogni. Ilyenkor van az, hogy legszívesebben a kukába hajítanák a tankönyvet!

Most azonban olyan tippeket mutatunk, amelyekkel megkönnyíthetik gyermeked számára a tanulást, és biztos tudáshoz segítheti őt a legkülönfélébb tantárgyakból! Kövesd az alábbi módszereket, hogy gyermeked végre megszabaduljon a tanulás okozta stressztől!

1. Üres hassal nem lehet tanulni
Mielőtt nekilát gyermeked a tanulásnak, egyen eleget! Ugyanis tanulás közben testünk sok energiát használ fel, és ha nincs elegendő energiája a gyerekeknek, akkor kevésbé tudnak odafigyelni a tananyagra. Ezért mielőtt elkezd tanulni, gondoskodj arról, hogy egyen eleget, és ne éhesen álljon neki a tanulásnak. Arra azonban vigyázz, hogy ne egye magát degeszre, mert az szintén hátráltatni fogja majd a tanulásban. Egy kis gyümölcs keksszel, egy zöldséges-húsos szendvics vagy akár egy müzliszelet jó szolgálatot tehet, melléjük pedig igyon gyermeked egy pohár vizet, teát vagy hígított gyümölcslevet.
 
2. Közös, értő tanulás
Ülj le gyermekedhez, és először olvasd el a leckét, a tananyagot. Ha találsz benne szakkifejezéseket, amiket a különböző tantárgyak tartalmaznak, olyanokat, mint például a kémiában használatos atomrács, elektronszerkezet stb., akkor magyarázd el neki ezeknek a szavaknak a jelentését a lehető legegyszerűbben, példákkal alátámasztva. Ha te sem tudod, mit jelentenek a szakszavak, akkor keressétek ki együtt az értelmező szótárból vagy a Google segítségével, és próbáljátok meg köznapi nyelven megfogalmazni, hogy mit kell érteni az alatt a szó alatt. Így nem csak a szavak értelmezését tanulja meg a gyermek, de azt is, hogy hol tud utánanézni a dolgoknak.



3. Tanítsd tanulni!
Tanítsd meg gyermekét a szótár használatára, hogy legközelebb már önállóan ki tudja keresni a szövegből ezeket a szavakat! Ezáltal egyedül is képes lesz megtanulni az aznapi leckéket és elkészíteni a házi feladatokat. Ez nagy sikerélmény lesz számára, ami meghozhatja a kedvét a további szorgalmas tanuláshoz! Fontos, hogy ne használjon túl bonyolult szótárat, amelyben nehéz keresni, vagy amely nem elég érthetően írja le a szavak jelentését! (A legjobb a képes szótár, mert ott a gyerekek az ábrák alapján még könnyebben megértik a szavakat.)

4. Rajzok és jegyzetek
Az emberek sokkal jobban emlékeznek egy rajzra, mint a szöveges vagy szóbeli magyarázatra. A tankönyvekben nem mindig találunk elegendő mennyiségű ábrát, képet, amik szemléltetik az anyagot. Viszont ahhoz, hogy gyermek jobban megértse a tananyagot, szükséges a képi megjelenítés. Ha például a biológiát tanulja, és azon belül a papucsállatkát, akkor nézzetek meg róla egy képet, vagy ha le tudod rajzolni, akkor rajzold le neki. Emellett tanítsd meg gyermeked a jegyzetek készítésére, hogyan tudja a lényeget kiszűrni egy szövegből.

5. Gyakorlás nélkül nem megy
A tanulás egyik legfontosabb fázisa a gyakorlás. Ennek eredményeképpen gyermeked a gyakorlatban is képes lesz használni a már megtanult szabályokat. Hogy minél jobb eredményt érhessen el, ahhoz sokat kell gyakorolnia! Ha nem ért egy-egy témakört, vagy úgy érzi, hogy még nem gyakorolta be 100%-osan, akkor ne menjen át másik témakörre, hanem maradjon ugyanannál a leckénél!

Ha szeretnéd, hogy gyermeked minél többet gyakoroljon, akkor menj fel a www.tantaki.hu weboldalra most, és próbáld ki az oktatóprogramokat ingyen! Ha pedig még több ingyenes gyakorlófeladatra van szüksége gyermekednek, akkor kattints a felül található tantárgyakra, azokon belül a kisokos menüpontra, és nyisd meg valamelyik témakört, amelynek az alján megigényelheted az ingyenes, 60 feladatos gyakorlóprogramokat!

Szerző: Nagy Erika - Tantaki.hu
Fotó: Pexels/Andrea Piacquadio


Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


2015.09.29