Ezért vegyük fel a síró csecsemőt!

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


Ezért vegyük fel a síró csecsemőt! Jó oka van annak, hogy az anyja által felvett kisgyerek menten abbahagyja a sírást és megnyugszik. Egy friss tudományos publikáció szerint a kicsik automatikus megnyugvási reakciót élnek át, amint anyjuk vigasztalóan felveszi őket, és ez minden emlősnél így van, még az egereknél is. Jó oka van annak, hogy az anyja által felvett kisgyerek menten abbahagyja a sírást és megnyugszik. Egy friss tudományos publikáció szerint a kicsik automatikus megnyugvási reakciót élnek át, amint anyjuk vigasztalóan felveszi őket, és ez minden emlősnél így van, még az egereknél is.

Megnyugvás anya karjában
A ScienceDaily tudományos portál által ismertetett tanulmány szerint a kicsikben lezajló megnyugvási válaszreakció koordinációjában egy sor központi, motoros és szívműködési szabályozás közrejátszik, és alkotóeleme az evolúció során rögzült anya-gyermek interakció is. A kutatók ugyanakkor nem tudtak jó hírrel szolgálni az új szülőknek: a megnyugtatott, elernyedt kisgyermek gyakran megint sírni kezd, amint leteszik.
   
Az anya is nyugodtabb
- Az egértől az emberig, az emlősök kicsinyei megnyugodnak és ellazulnak, ha az anyjuk viszi őket. Ez a reakció megkönnyíti az anya számára a kicsi hordozásának terhét és mind az anya, mind a gyermek számára hasznos - fejtette ki Kumi Kuroda, a japán Szaitamában lévő RIKEN Agykutató Intézet tudósa.

Más szavakkal: az anya karjában van a legjobb helye a kicsinek, a túlélés szempontjából is. Az anyák nyilván örülnek is, ha nyugodt a gyermekük. Az, hogy a gyerekek természetes módon abbahagyják a sírást, amikor felveszik őket, tulajdonképpen evolúciós "win-win" szituáció, vagyis mindketten nyernek vele.



Ugyanezt figyelte meg Kuroda a kísérleti egereknél a laboratóriumában.

- Amikor a ketrecük tisztításakor óvatosan, a hátuk bőrénél fogva, ahogy az anyjuk szokta, kiemeltem őket, azonnal abbahagyták a kapálózást és rendben voltak. Nyugodtnak tűntek, de nem teljesen ernyedtnek, behajlítva tartották a végtagjaikat. Az egerekben ez a megnyugvási válasz ahhoz hasonlított, amikor az anya tartja karjaiban a gyermekét - idézte fel a tudós.
   
A kisgyermek reakciói, amikor ölbe veszik
Kuroda és kollégái vizsgálataik során megfigyelték, hogy amikor az anya karjába veszi a kisgyermeket, annak szívverése azonnal lelassul. Ugyanezt tapasztalták az egereknél is. A kisgyermekek és az egérivadékok is mozdulatlanná váltak, amint felemelték őket. Emellett az óvatosan felvett és hordozott kisegereknél is megfigyelték, hogy abbamaradt ultraszonikus sivalkodásuk.

Ezt a reakciót az egerekkel végzett kísérletek során összefüggésbe hozták a propriocepcióval, azaz a végtagok és test helyzetének, mozgásának érzékelésével. Az is kiderült, hogy a sírásra adott koordinált válasz közvetítésében kulcsszerepet játszanak az agy bizonyos részei és a paraszimpatikus idegrendszer.
   
Jó, ha hagyjuk sírni a gyermeket?
A tanulmány eredményei fontos adalékokkal járulhatnak hozzá a gyerekneveléssel kapcsolatos ismeretekhez, és szerepük lehet a gyermekbántalmazás megelőzésében, ugyanis segítenek a felnőtteknek egy gyerek szemszögéből látni a dolgokat.  

- A gyermekek válaszreakciójának tudományos felfogása megóvja a szülőket attól, hogy úgy értelmezzék az újból feltörő sírást, mintha a gyerek őket akarná kontrollálni, ahogy azt néhány szülői elmélet - köztük a 'hagyjuk csak sírni' - sugallja. Ezt a jelenséget inkább úgy kell értelmezni, mint a gyerek szenzomotoros rendszerének természetes következményét - emelte ki Kuroda.

Ha a szülők ezt megértik, talán kevésbé frusztrálja majd őket a gyereksírás, és kisebb lesz a kockázata annak, hogy bántalmazzák a gyermeket - hangsúlyozta a tudós.

Forrás: MTI
Fotó: Unsplash/Kelly Sikkema

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


2013.04.24