Gyermeknevelés - 11 tuti tipp, hogy higgadtak maradjunk

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


Ha valami rossz fát tett a tűzre a gyermekünk, gyorsan felmegy bennünk a pumpa. Ha mi idegesek, feszültek leszünk, gyermekünk is másképp fog viselkedni, mint ahogy szeretnénk. Mit tegyünk, hogy mi se robbanjunk fel, a helyzetet is jól kezeljük, ráadásul a gyermeknek is jó példát mutassunk? 1. Közös megnyugvási idő
Itt a lényeg, hogy a gyermekeddel együtt legyen a pihenő, megnyugvási idő. Amikor gyermeked nem tud valamiben jó döntést hozni, veri, harapja a játszótársát, testvérét, akkor keress egy csendes, nyugodt helyet, öleld át és ösztönözd arra, hogy mondja el, hogy mit érez. Beszéljétek meg hogy lehetne másképp megoldani a problémát.

2. Második esély
Hibáztál már valamiben és megvolt a lehetőséged, hogy újra próbálkozz? Ugye megnyugtató érzés volt, hogy senki nem szidott meg és hogy újra kezdhetted. Amikor második esélyt kapnak a gyerekek, átgondolják mit rontottak el, mit tehetnek, hogy a probléma megoldódjon.

3. Közös problémamegoldás
Amikor a gyermeked frusztrált egy probléma miatt, adj neki lehetőséget, hogy beszéljen róla, hallgasd meg, segítsd, ösztönözd arra, hogy megoldást keressen. Amikor úgy látod segítségre van szüksége, te is adhatsz neki ötletet (mit gondolsz arról...szerinted ez segítene), de először próbáld rávenni, hogy ő keressen megoldást.

4. Beszélés helyett kérdezz
Néha nem igazán értjük, hogy mit miért csinálnak a gyermekeink. Helytelen következtetést vonhatunk le arra gondolva, hogy rosszalkodnak, pedig lehetséges, hogy kíváncsi természetükből adódóan csak arra próbálnak rájönni, hogy valami hogy működik, miért működik stb. Mielőtt korrigálnád a viselkedését, kérdezd meg mit csinál, miért csinálja, mit szeretne elérni. Amikor megérted a szándékát, akkor tudod segíteni, hogy helyesen viselkedjen.
(Pl. „Mi a csudát csinálsz” helyett azt kérdezd „Mit szeretnél elérni ezzel”)

5. Mesélj
A helyzethez illő mese nagyszerű lehetőséget ad a gyermekeknek arra, hogy megértsék, hogy a hibák, tévedések lehetőséget adnak tanulásra. Egyben arra is ösztönzik őket, hogy a problémák megoldására, ha kell, kérjenek segítséget.

6. Bábozás
A gyermekek szeretik a bábozást. Szeretik amikor a bábokat személyiséggel ruházzák fel, életre kelnek. „Én vagyok a kicsi medve aki ráfirkált a falra. Jajj ezt nem lett volna szabad, jobb ha keresek egy szivacsot és lemosom. Nehéz feladat, ki is tudna most segíteni nekem?”

7. Adj 2 választási lehetőséget
Mondjuk a gyermeked valami olyat csinál, ami számodra teljesen elfogadhatatlan. Adj neki két választási lehetőséget ahelyett, amit csinált. Amikor választási lehetőséget adsz gyermekednek, egyben arra is lehetőséget adsz neki, hogy kontrollálja magát és tanulja a határokat.

8. Énekeljetek, hallgassatok zenét
Amikor valami mulatságos, vidám dolgot csináltok, az segít a frusztráció csökkentésében. Ahhoz, hogy jól tudjuk a problémát megoldani, el kell engedni a frusztrációt. Hallgassatok zenét, énekeljetek, táncoljatok.

9. Menjetek ki/el
A tartózkodási hely megváltoztatása lehetőséget ad a szülőknek, hogy a viselkedést helyes irányba tereljék vagy megszüntessék.
„Nem engedhetem meg, hogy a könyvespolcra csimpaszkodj, mert veszélyes. Menjünk ki a kertbe és a mászókára csimpaszkodhatsz.” vagy „5 perc múlva kimegyünk és hempereghetünk a fűben”.

10. Lélegezz
A mély lélegzés, a gyermeknek és a szülőnek is segít megnyugodni.
„Vegyünk nagy oroszlán levegőt, és engedjük ki. vagy Vegyünk nyuszi levegőt.”

11. Kikapcsolódási hely
Ez egy olyan hely legyen, ahol a gyermek jól érzi magát, lenyugodhat mielőtt visszatér és megbeszéljük,megoldjuk vele a problémát.
Lehet egy puha maci ölelése az asztal alatt, kedvenc párna a székben, vagy az ágyon. A lehetőség végtelen, attól függ, mi hat nyugtatóan a gyermekre. Az legyen a cél, hogy a gyerek megnyugodjon, nem pedig az, hogy „megfizessen” azért amit tett.

Szerző: Bari Zsuzsanna pozitív nevelés tréner

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


2013.05.31