Az apuka szerepe a gyermeknevelésben - hogyan lehet valaki jó apa?

Dr. Árvainé Koczok Márta

Gyereknevelés

Dr. Árvainé Koczok Márta


Az édesapák számára kevés irodalom, segítség van. A szakirodalmak nagy része inkább az édesanyákhoz, édesanyákról szól. Éppen ezért ez a cikk most abban segít eligazodni, hogyan lehet valaki jó apa, miből áll össze az apa szerepe a gyermeknevelésben, illetve a gyermek identitásának alakulásában.

Az apa rendkívül fontos a gyermek számára
Az apává válás egy hosszabb folyamat eredménye, mely elkezdődik már gyermekkorban. Igazán lényegessé azonban a párválasztás, és gyermekvállalás idején válik. Amikor egy párnak megfogan a gyermeke, a férfiakban is megjelenik a gondolat, és a félelem, hogy vajon milyen apukák lesznek belőlük…

Az apaszerep nagyon összetett. Az apák, ugyanúgy, mint az édesanyák nélkülözhetetlenek a gyermekek felnevelésében. Nem is gondolnánk, hogy mi mindenben fontosak a férfiak gyerekeink számára!

Először tekintsük át, milyen lehet egy apa, és milyen mintát nyújthat gyermeke számára.

Apatípusok
Alapvetően kétféle apatípust különböztetnék meg. Képzeljük el ezeket egy dimenzió két végpontjaként, és úgy próbáljuk rajta elhelyezni magunkat, illetve párunkat:

1. „Hagyományos vagy klasszikus” apuka:

  • Az ebbe a típusba tartozó férfi nem tud mit kezdeni egy újszülöttel, úgy gondolja, majd az édesanya, és a nagymamák ellátják, felnevelik.
  • Szerinte a gyermeknevelés- és gondozás kezdetben kizárólag az anya dolga.
  • Ő kb. 4-6 éves kor körül kapcsolódik be a nevelésbe, mikor már ”értelmes” a gyerek, meg lehet tanítani kártyázni, lehet vele focizni, szerelni, horgászni, stb. 
  • Inkább a fiúkkal alakul ki szorosabb kapcsolata, mivel velük tud inkább közös tevékenységeket folytatni.
  • A férfi a domináns a családban, a feleség és a gyerekek legyenek tisztelettudók és szófogadók.
  • A fizikai büntetést ő testesíti meg.
  • Ez az apatípus inkább azokban a (egykeresős) családokban jelenik meg, ahol a többi szerep is klasszikusan oszlik meg: pl. a nő dolga a gyermeknevelés, háztartás, a férfié az anyagi javak előteremtése. 


2. „Modern” apa:

  • Aki már az ultrahangvizsgálatoknál, és szülésnél is jelen van, és részt kíván vállalni mindenből.
  • Segít, pelenkázik, fürdet, altat, etet. Mindezt nagyon élvezi, és látja, ahogy a baba hozzá is kötődik.
  • Nem okoz számára problémát a gyermekkel való játék, egész pici korától foglalkozik vele.
  • Később mesét olvas neki, tanul, különórákra, edzésekre jár vele.
  • Ez a típusú férfi, szívesen besegít a házimunkában is, emellett a szerepek, valamint a munkamegosztás is lazábban alakulnak a családjaikban.

Ma már sokkal elfogadottabb, és elterjedtebb, hogy a férfiak a fogantatástól kezdve szeretnének részévé válni a gyermekük életének. Sokszor azonban mindehhez társulhat az attól való félelem, hogy nem ért hozzá, nem tudja, mit és hogyan kell csinálni. Ez természetes, és később minden esetben oldódik.


Az apa szerepe a gyermeknevelésben
Az apaszerep változását sok tényező befolyásolja egy családban. Többek között az, hogy milyen mintákat hoznak a szülők az eredeti családból, emellett meghatározzák az elvárások, hiedelmek, szokások, és értékrendek.

Ami azonban minden családban biztos:

Az apák máshogyan, más stílusban foglalkoznak a gyerekekkel, éppen ezért tőlük mást tanulnak meg, mint édesanyjuktól. Ez így van jól,  a kétféle szülői viselkedés kiegészíti egymást, ne versenyezzünk a gyerekek szeretetéért.

Az apa hozza sok esetben az információkat a nagyvilágból is, ezért nagyon érdekes és izgalmas, ahol ő jár - sok minden történik vele, sok emberrel találkozik.

Az apa férfimintát is nyújt a fiúgyermek számára: az, ahogyan viselkedik, gondolkodik, példa a gyereknek, megtanulja tőle, hogyan kell a nőkkel bánni, mit csinál egy férfi, hogyan lehet az érzelmeket kezelni, a problémákat megoldani férfiként. Ez a későbbi problémamegoldásokban, párválasztásban is szerepet játszik.

Ami a lányokat illeti, nekik az apa az első szerelem! És amilyennek őt látják, hasonló párt választhatnak majd maguknak felnőttként.

Bár a férfiak kevésbé mutatják ki érzelmeiket, az apai ölelés, szemkontaktus, beszéd ugyanolyan fontosak, mint az anyaiak. Az apa jelenléte, gondoskodása, odafigyelése érzelmi biztonságot jelent a gyerek számára, fontos a kiegyensúlyozott fejlődéshez!

„Ki a szabadba!” - lehet az apukák jelmondata, mivel a mozgás a legfontosabb a gyermekek agyának fejlődéséhez. Odabent is a birkózás, a párnacsata, a csikizés (minden, amitől anya haja az égnek áll) a legjobb!


Apa-gyerek kapcsolat - Mire figyelj oda apaként, hogy jó legyen a viszonyod a gyermekeddel?

  1. Fogadd el, hogy a gyermeked (bármennyire is hasonlít rád) nem te vagy! Ő egy teljesen önálló személyiség, egyéniség! Ezt minden jutalmazásnál, büntetésnél is érdemes szem előtt tartani.
  2. A gyermekek az évek során különböző fejlődési szakaszokon mennek keresztül. Sokat változnak, minden ciklusban más-más viselkedés, gondolkodás jellemzi őket. Ha ismered ezen szakaszok jellemzőit, könnyebben tudsz gyermekeddel kommunikálni, játszani, szükség esetén segíteni neki.
  3. Fontos, hogy legyen időd a gyermekedre. A számára fontos eseményeken illik részt venni (pl. szereplés, születésnap, stb.). Ha feledékeny vagy, előre írd be a telefonodba, naptáradba! Sokszor nem az a fontos, mennyi időt töltesz vele, hanem az, amikor vele vagy, teljesen rá koncentrálsz, esetleg még a mobilt is kikapcsolod.
  4. Viselkedj úgy, ahogy szeretnéd, hogy ő is viselkedjen. Pl.: hiába várod el tőle, hogy rakjon rendet, ha te is mindent széthagysz. Vagy szeretnéd, hogy szépen, illedelmesen beszéljen a szüleivel, közben ti mindennap veszekszetek a pároddal...
  5. Mesélj magadról, a gyermekkori élményeidről, a gondolataidról, érzelmeidről, terveidről. Ezzel elősegíted, hogy ő is könnyebben, és őszintén megfogalmazhassa mindazt, ami benne lejátszódik.
  6. Ülj le mellé, fordulj hozzá, és nézz a szemébe, amikor hozzá beszélsz. Ez minden életkorban nagyon fontos!
  7. Ne állítsd olyan kihívások elé, amit nem tud teljesíteni. Abban támogasd, hogy sok sikerélménye legyen, emellett legyen tisztában a képességeivel, hogy reális célokat tűzhessen ki maga elé!
  8. Csinálj jó hangulatot! Humorral a nagy nehézségek is könnyebben leküzdhetők. A lényeg, hogy érezzétek jól magatokat együtt!
  9. Nem utolsó sorban, szánj időt magadra is, mivel egy kimerült apukával a gyerekek sem tudnak mit kezdeni. Inkább légy velük kevesebbet, de te is töltődj valahonnan!

Apának lenni nagyon jó! A gyerekek nagyon sok mindenre megtanítanak minket: többek között, a türelemre, alázatra, és arra, hogyan kell jól szeretni. Szülőnek lenni nagy kihívás, és óriási felelősség, de nagy öröm is egyben. Sosem késő változtatni, jól csinálni!

Szerző: Dr. Árvainé Koczok Márta
Fotó: Freedigitalphotos.net
Forrás: MTI


Dr. Árvainé Koczok Márta

Gyereknevelés

Dr. Árvainé Koczok Márta


2013.12.04