Munkába állás gyes alatt - Mikor menjen vissza az anyuka dolgozni? Hogyan kell felkészíteni a gyermeket?

Bojti Andrea

Gyereknevelés

Bojti Andrea


Bár nem kellene, hogy így legyen, de van az a helyzet, amikor hátrány, ha egy nőnek gyermeke van. Mégpedig legtöbbször az álláskeresés, a munka világában. Mit lehet tenni, ha az anyának - anyagi vagy egyéb megfontolásból - vissza kell állnia dolgozni? Megnéztük a lehetőségeket.

Bár nem kellene, hogy így legyen, de van az a helyzet, amikor hátrány, ha egy nőnek gyermeke van. Mégpedig legtöbbször az álláskeresés, a munka világában. Mit lehet tenni, ha az anyának - anyagi vagy egyéb megfontolásból - vissza kell állnia dolgozni? Bojti Andrea gyermekpszichológus elemzi a lehetőségeket.

Álláskeresés gyerekkel
A dolog már akkor kellemetlen, amikor a fiatal nőt az állásinterjún családalapítási szándékairól faggatják. Ezt bizony nem lenne szabad. Értem én, hogy gazdasági érdekek meg profittermelés, de akkor egy olyan nő se kapjon munkát, akinek még nincs, vagy túl kicsik a gyerekei? Abba pedig inkább ne menjünk bele, mikor érdemes belevágni a családbővítésbe, mert ha azt szeretnénk, minden részlet klappoljon, akkor soha. Manapság sajnos egyre több család kénytelen ezen egzisztenciális okok miatt kevesebb gyermeket vállalni, mint eredetileg tervezték.

Vissza a munkaerő piacra, de mikor?
Így aztán sok család kerül olyan helyzetbe, hogy a gyermek 3 éves kora előtt vissza kell menni az anyukának dolgozni. Ilyenkor szinte mindig (jogosan) felmerül a kérdés, vajon mely életkorban lehet már otthagyni a gyermeket, hogy az ne sérüljön?

Erre a kérdésre nem lehet egyértelmű válaszokat adni, de alapvetően azt gondolom, ha odafigyelünk a részletekre, nagy baj nem történhet. Mindegy, hogy bölcsibe megy-e a gyerek, vagy a nagyi vigyáz majd rá otthon, fontos elég időt hagyni a beszoktatásra. Szerencsés, ha sikerül úgy szervezni a munkába való visszaállást, hogy van benne némi átmenet, és nem egyből napi 8 órába megyünk vissza. 

Készítsük fel a gyermeket
Készítsük fel a kicsit, magyarázzuk el neki, mi változik mostantól, és törekedjünk továbbra is a megszokott napirend betartására. Ezeket kortól függetlenül lényegesnek tartom! Mégis talán a legfontosabb az anyuka hozzáállása. Köztudott tény ugyanis, minél kisebb egy gyerek, annál érzékenyebb a szülő érzelmeire. Sokszor az anyák jobban félnek az elszakadástól, mint a gyerekek, és ez nagyban megnehezíti a beszoktatást. Érdemes úgy bevezetni a bölcsi/ovi témát, hogy az nem más, mint a gyerek munkahelye. Elvégre mostantól ez lesz az új rend, mindenki dolgozni megy.

Távmunka
Sarkalatos kérdés az otthonról való dolgozás is. Sok cég lehetőséget biztosít a távmunkára, de ne gondoljuk, hogy ez olyan könnyű. A nők különben is hajlamosak egyszerre párhuzamosan több dolgot csinálni, éppen ezért nagyon meg kell szervezni az otthoni munkát, főleg ha a gyerekre is mi vigyázunk. Gyors kiégéshez vezet ugyanis a kapkodás, és a kicsinek is jobb, ha be van osztva az ideje. Világosan meg kell szabni, a nap mely szakaszában minek van itt az ideje, és akárcsak a többi esetben, ehhez is hozzá kell szoktatnunk a gyereket.

Hazaérkezés a munkából
Ha sikerül napközben megoldani a gyerek elhelyezését, fektessünk nagy hangsúlyt a délutánok/esték tartalmas eltöltéséhez. Ideális esetben hazaérkezéstől a lefekvésig tartó idő a családról kellene, hogy szóljon. A vacsora elkészítése, vagy az esti fürdetés is jó móka, minden csak hozzáállás kérdése. A hozzáállás pedig nagyon fontos, ha már egyszer úgy alakul, hogy vissza kell menni dolgozni.

Természetesen a cikkben leírtak nem általánosíthatók minden gyerekre. Vannak nehezebb természetűek, van, aki túl érzékeny, és az is lehet, hogy valakit már néhány hónapos korában bölcsibe adnak. Ha úgy érzi, nehézkesen alakul a leválás, kérje szakember segítségét!

Fotó: http://gyermekpszichologus.blog.hu/

TGYÁS, GYED, GYES, KALKULÁTOR »


Bojti Andrea

Gyereknevelés

Bojti Andrea


2015.10.19