Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > Szétszakadok! Anya-feleség-dolgozó nő szerep egyszerre - Szülők Lapja

Szétszakadok! Anya-feleség-dolgozó nő szerep egyszerre


Magunk túlhajszolása és a görcsös megfelelni akarás sehova sem vezet. Sokan mártíranyaként képtelenek összehangolni a munkát és a családot. De mit lehet tenni kiégés ellen? Szakértőnk néhány könnyen megfogadható tanácsa arról, hogy hogyan lehetsz egyszerre kiegyensúlyozott dolgozó nő, jó feleség és boldog édesanya.

Szerző: Dr- Árvainé Koczok Márta
2014-03-06
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Dr. Árvainé Koczok Márta
tanácsadó szakpszichológus
kérdezd szakértőnket a témában >>
Sztereotípiáink, hétköznapi tapasztalataink alapján megállapíthatjuk, hogy bizonyos nők számára a munka, a karrier a fontosabb, míg mások számára a család. És szép számmal vannak olyanok, akik igyekeznek a mindkettőben megvalósítani álmaikat. 
Azt, hogy ki melyik csoportba tartozik, több minden befolyásolja: többek között a családi minták, a társadalmi elvárások, az adott családi feltételek, anyagi körülmények, szakmai elhivatottság, érdeklődés, személyiségjellemzők. Nincs jó vagy rossz hozzáállás, igazából mindenki maga dönti el, melyik utat választja. A jó döntés után pedig boldognak, kiegyensúlyozottnak érezhetjük magunkat.
 
Görcsös megfelelni akarás testi-lelki problémákhoz vezet
Nem egyszerű annak a nőnek a helyzete, aki életének minden színterén szeretne jól teljesíteni, helytállni. Sok nő küzd nap, mint nap azért, hogy minden szerepében megfeleljen. Az anya, a dolgozó nő és a feleség szerepeinek összehangolása azonban csak akkor okoz hosszú távon nehézséget, ha nem vagyunk harmóniában önmagunkkal, ha nem ismerjük magunkat. A görcsös megfelelni akarás, előbb-utóbb, komoly testi vagy lelki problémákhoz vezethet. 

Szétszakadok! Anya-feleség-dolgozó nő szerep egyszerre
   "Hogyan lehetek jó anya, jó feleség és dolgozó nő egyszerre?"
 
Új élethelyzetekben újra kell gondolni az időbeosztást
Nézzük meg, mire kell/lehet odafigyelni annak érdekében, hogy jusson idő mindenre és mindenkire: a gyerekre, a párunkra, önmagunkra, a munkánkra, egyéb fontos dolgokra, személyekre?
 Amikor új élethelyzetbe kerülünk, új feladatokkal, kihívásokkal is szembesülünk. Ilyenkor érdemes egy pillanatra megállni, és átgondolni a következőket:
 
  • Mi változott meg az életünkben? 
  • Hogyan érezzük magunkat ebben az új helyzetben? - „Kihívásként élem meg, vagy félek tőle, megfelelek-e majd?”
  • Milyen új feladatok várnak ránk?
 
Ha sikerült felmérni a helyzetet, akkor könnyebb lesz továbblépni. Újra kell szervezni a feladatokat, az időbeosztást. Fontos, hogyha úgy érezzük, valamit nem tudunk megoldani, akkor kérjünk segítséget!
Például, ha a munkahelyünkön kell helytállni, akkor a házimunkát, az otthoni teendőket osszuk be, és a család többi tagja is vállaljon részt. 
Bizonyos nők számára, akik többet keresnek, mint párjuk, rendkívül megnyugtató, ha párjuk „hátországként” áll mellettük. „Két dudás egy csárdában” szoktuk mondani, nem fér meg, ilyen esetben még fontosabb a különböző szempontok egyeztetése.
 
Tanácsok túlhajszolt anyukáknak
- Minden nap, de hetente legalább 3-szor szánjunk időt magunkra! (Nem kell minden alkalommal órákat ezzel tölteni, néha elég 5-10 perc friss levegő is, hogy feltöltődjünk!). Mindenki maga tudja, mi okoz számára örömet, mi tölti fel (pl. új frizura, kozmetikai kényeztetés, masszázs, vagy sport, kirándulás, olvasás, barátnőkkel beszélgetés, vásárlás, stb.)
 
- Gondoljuk végig, mire van szükségünk, és mit szeretnénk, aztán alakítsuk úgy a napokat, hogy ezeket megkapjuk, elérjük!
 
- Osszuk be a tennivalókat, hogy ne merüljünk ki teljesen, így marad energiánk a kedvesünkre is esténként.
 
- Állítsunk fel sorrendet a tennivalók között! Végezzük el, ami sürgős és fontos, a többit osszuk be!
 
- Beszélgessünk, egyeztessünk a párunkkal, tervezgessünk, szervezzük a szabadidőnket!
 
- Tudjuk meg, hogy párunk, családunk mit szeretne! - igazodjunk hozzájuk is.
 
- Legyen egy közös családi naptár, amibe mindenki beleírhatja a saját programjait, elintéznivalóit! Így átláthatóbb és könnyebben szervezhető a maradék idő!

Cikkünk a hirdetés után folytatódik

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Izgulsz, hogy minden rendben legyen a babavárás alatt? Szeretnél mindent megadni az egészséges fejlődéséhez?  Kattints ide, és nézd meg, hogy mit tehetsz érte >> 

vonal

[x] hirdetés

 
- Ne legyünk mártírok, nem kell feláldoznunk magunkat a család, a munka, vagy a párkapcsolat oltárán! - Merjünk segítséget kérni! (pl. nagyszülők, bébiszitter, takarításban segítség, stb.)
 
- Ha valami nem jó, változtassunk! Ne várjuk meg, hogy elmúljon, megoldódjon...
 
- Nem kell mindig csinálni valamit! Ne keressünk folyton újabb feladatokat! Tudjunk néha lazítani is!
 
- Vegyük észre, fogadjuk el, hogy aktív résztvevői vagyunk életünknek, mi alakítsuk!

Szétszakadok! Anya-feleség-dolgozó nő szerep egyszerre
   Hetente háromszor szánjunk magunkra időt!
 
Vonjuk be a partnert a feladatokba
Nagyon fontos, hogy figyeljünk a párunkra is! Aki párkapcsolatban él, annak nem egyedül kell megoldania a helyzeteket. Mindig számíthat a másikra, aki meghallgatja, bátorítja, segíti. Ne akarjunk mindent magunk elintézni (– később meg odamondogatjuk a párunknak, hogy bezzeg ő sosem segít...). 
 
Magunkra időt szánni nem önzőség
Mint látható, sok kapaszkodó akad a mindennapokban. Ezek természetesen csak ötletek, mindenki magának alakíthatja, találhatja ki, számára-számukra, mi a leghatékonyabb. Ha tudjuk, mit akarunk, mi a fontos számunkra, akkor az segít a problémák megoldásában, az új élethelyzetekhez való alkalmazkodásban. Ez nem önzőség, hanem "mankó", amire támaszkodhatunk, amihez igazodhatunk a mindennapokban. 
Ne vakon és süketen robotoljunk egész nap. Tudjunk néha megállni, pihenni, feltöltődni is. A munka és a család is örömforrás, ha úgy akarjuk. Próbáljuk megtalálni a pozitívumokat, és úgy alakítani napjainkat, hogy boldognak, és kiegyensúlyozottnak érezhessük magunkat!

Szétszakadok! Anya-feleség-dolgozó nő szerep egyszerre
  "Nem kell mindig csinálni valamit..."
 
Szakértő: Dr. Árvainé Koczok Márta
Fotó: Freedigitalphotos.net
 

Címkék: anya, boldog anya, kiegyensúlyozott anya, önfeláldozó anya, harmónia, család, családcentrikus, családi problémák, karrierista, kimerültség, lelki egyesúly

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Munkába állás gyes alatt - Mikor menjen vissza az anyuka dolgozni? Hogyan kell felkészíteni a gyermeket?

Bár nem kellene, hogy így legyen, de van az a helyzet, amikor hátrány, ha egy nőnek gyermeke van. Mégpedig legtöbbször az álláskeresés, a munka világában. Mit lehet tenni, ha az anyának - anyagi vagy egyéb megfontolásból - vissza kell állnia dolgozni? Megnéztük a lehetőségeket.

tovább a cikkre
Hogyan lehet harmonikus a párkapcsolatod?

Sok párkapcsolati probléma oka a lojalitás hiánya. Mi is az a lojalitás és hogyan nyilvánul ez meg a párkapcsolatban? Hogyan legyünk lojálisak partnerünkhöz?

tovább a cikkre
Házimunka, gyerek és feleség szerep - túl sok egyszerre?

Sok nő érzi úgy, hogy a gyereknevelés és a házimunka minden erejét leszívja, már nincs ideje a csinos, csábító feleség szerepébe is belebújni. Persze a férjek meg az nehezményezik, hogy rájuk sosincs idő. Mit lehet tenni, hogy a ház se fusson, a babát is ellásd és a férjed is boldog legyen?

tovább a cikkre
Boldog párkapcsolat baba mellett? Igen, lehetséges!

A tökéletes randevú - Hol adnak ilyet? Akciós? Mert akkor én is veszek, pont ilyenre vágyom. Árnyas sétány, a háttérben naplemente és halk zene. Divatos haj és csinos megjelenés, a társam illata varázslatos, de cseppet sem tolakodó.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Dr. Árvainé Koczok Márta - tanácsadó szakpszichológus

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Húsos rizs

Húsos rizs

Egytálételek >>
8 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 30 g rizs 50 g darált csirkemell 15 ml olaj petrezselyemzöld pici só

Recept:

A rizst forrásban lévő sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük. A darált csirkemellet az olajon megpároljuk, sózzuk, hozzáadjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet. Mikor megpuhult, összekeverjük a megfőtt rizzsel.DIETETIKUS VÉLEMÉNYE
tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Dr. Árvainé Koczok Márta

Dr. Árvainé Koczok Márta

tanácsadó szakpszichológus

tovább a szakértőhöz >>

Éjjeli felriadás

Kedves Édesanya!
Gyermeke valószínűleg az őt érő stresszt így tudja kezelni, a szülő közelsége a nyugtató számára. Ez valóban sok feszültséget generálhat otthon. Én első körben ki próbálnám deríteni, mi jelent most neki fokozott stresszt. Ki lehet próbálni relaxációs technikákat, melyeket könnyedén egy-egy relaxációs mesekönyv segítségével is megtanulhat. A technika rendszeres alkalmazása, a mindennapi feszültségek átbeszélgetése, a több játék, több szülői figyelem, megoldást hozhat. Ha azonban ez nem eredményez jelentős javulást, érdemes konzultálni egy szakemberrel.

Ezt olvastad már? [x]
Játék tippek

Gyermek fejlődése: Ezek a játékok fejlesztik legjobban a gyerek mozgását, egyensúlyérzékét, finommotorikáját

vissza vissza