Gyerekek a közösségi oldalakon - Milyen veszélyei vannak?

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


A gyerekek szívesen használják a közösségi oldalakat, és sajnos egyre inkább függnek is tőlük. Az internethasználat a gyerekeknél nem csak személyiségtorzuláshoz vezethet, hanem más veszélyeket is magában rejt, például a zaklatást. A szülők gyakran pedig azt sem tudják, mi folyik a hátuk mögött. Mi a megoldás?

A közösségi oldalak használata örömforrást jelent a gyerekek számára, de egyfajta függőséget is okozhat, ami később személyiségtorzuláshoz vezethet, felnőtt korban pedig más szenvedélybetegség kialakulását is okozhatja - mondta Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke 2014. március 18-án, kedden Nagykanizsán.
 

Érdeklődőbb, viszont antiszociálisabb lesz az a gyerek, aki mindennap netezik

A kutatási adatok szerint azok, akik fiatal korban mindennapi életükben használják az Internetet, kíváncsibb, érdeklődőbb személyiségek lesznek. Az is kiderült azonban, hogy az "online világban élő" gyerekeknél könnyen kialakulhat kettős értékrendszer, gyakran visszaélnek a "hálótársak" személyes adataival, hiányzik belőlük az empátia, az arcról olvasás képessége a személyes kommunikáció során.

Gyerekek a közösségi oldalakon - Milyen veszélyei vannak?
   A kutatás szerint, az Internetfüggőség később személyiségtorzuláshoz vezet
 

Döbbenetesen sok gyerek regisztrálja magát a társkeresőkön

Az adatvédelmi hatóság a múlt évben társkereső oldalakon szereplő gyerekek kapcsán folytatott vizsgálatot, és mint kiderült: közel 7500 16 évnél fiatalabb gyermek adatait találták meg ezeken a magyar weblapokon. Az üzemeltetőket az adatok törlésére kötelezték és pénzbüntetéssel is sújtották őket.
 

Sokszor nem is a gyerek hozza magát veszélyes helyzetbe

Péterfalvi Attila azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy az ehhez hasonló oldalakra sokszor nemcsak maguk a gyerekek töltik fel a képeiket, adataikat, de előfordul, hogy a barátok, barátnők bosszúból teszik elérhetővé a fotóikat, de akad példa arra, hogy a szülők is nyilvánossá teszik a gyermekeikről készült felvételeket. A képfeltöltők nem gondolnak arra, hogy milyen sérelmet okozhatnak a gyereknek, milyen zaklatásoknak teszik ki őket, mert akár szexuális szolgáltatásokat kínáló oldalakon is feltűnhetnek a fényképek.
 

Hogyan szedi az Internet az áldozatait?

Az adatvédelmi hatóság elnöke beszélt arról is, hogy kiadványukkal a szülőknek, pedagógusoknak és a gyerekeknek is bemutatják, milyen devianciával találkozhatnak az Interneten. A zaklatás, a "trollkodás", a másokkal szembeni negatív kampány, a bántó kommentek és a lejárató vélemények mellett a "sexting" és a pedofília a fő veszélyforrás az áldozatul kiszemelt fiatalokra. 
 

Ami egyszer felkerült az Internetre, az onnantól önálló életet él

Arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországon a büntető törvénykönyv lehetőséget ad bűncselekmény esetén Internetes tartalmak végleges törlésére. Az online világban azonban "kérdéses, hogy hogyan lehet véglegesen eltüntetni valamit". 
 

A szülő dolga és felelőssége az Internethasználat ellenőrzése

Hozzátette ugyanakkor, hogy a szülőknek maguknak kellene ellenőriznie és szükség esetén szűrnie a gyermekeik által elérhető tartalmakat. A közeljövőben társadalmi célú hirdetések formájában kampányt is indít a hatóság az Internet használatának veszélyeire figyelmeztetve - jelezte Péterfalvi Attila.

Forrás: mti
Fotó: Freedigitalphotos.net, Internet

<  


Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


2014.05.05