Hasznos tippek a nyári tábor előtt

Bojti Andrea

Gyereknevelés

Bojti Andrea


Mikor érett a gyerek a nyári táborra? Hogyan készítsük fel a gyereket a táborozásra? Hogyan kezeljük, ha nehezen viseli gyermekünk a különlétet? Gyermekpszichológus szakértőnk tanácsai táborozásra készülő gyerekek szülei számára. A nyári szünet (megszervezése) a szülők számára nem feltétlenül játék és szórakozás. A hosszúra nyúlt pihenés közben gondoskodni kell a gyermekek felügyeletéről. Ki és mikor tud vigyázni rájuk? Hogyan osszák be a szabadságukat? Mennyire mozgósíthatók a nagyszülők?

Egyszerű megoldásnak tűnik egy-két táborba is befizetni a gyereket, de vajon el lehet már engedni egyedül egy hétre? El tudja majd magát látni? Mi lesz, ha nem tetszik neki, és haza akar jönni?

Nyári tábor - mikortól érett rá egy gyermek?
Hány éves korban lehet elküldeni „ottalvós” nyári táborba? – jogos felvetés. Ha megnézzük nyári táborok kínálatát, az tapasztalható, hogy általában az alsó tagozatos és attól idősebb korosztályt várják. Az, hogy egy gyermek képes lesz-e egyedül is helyt állni, az függ a személyiségétől is. Ha az iskola szervezi a tábort, érdemes megbeszélni a pedagógusokkal, hogy ők mennyire tartják alkalmasnak a gyermeket egy ilyen programra.



Minden esetben alaposan tájékozódni kell: milyen jellegű a tábor, milyen gyermekek számára szervezik, mik lesznek a programok, kik kísérik a táborozókat, stb. Ha egy gyerek még soha nem aludt távol az otthonától, akkor nem szerencsés őt első alkalommal egy 1 hetes táborba küldeni. Eleinte a napközis tábor vagy az egy-egy nap máshol alvás segíthet megszokni a különlétet, de a szülők akár a kertben is verhetnek fel sátrat, ahol egy-egy éjszakát kipróbálhatnak a gyerekek.

Mire készítsük fel a gyermeket a tábor előtt?

1. Praktikus teendők
Nagyon fontos a táborral kapcsolatos praktikus teendőket a gyermekkel is átbeszélni. Hová és hány napra mennek? Hányan lesznek, kiket fog ismerni a közösségben? Milyen jellegű lesz a tábor? Hogyan tartják majd vele a kapcsolatot?

2. Önállóság
Mivel a táborban már elvárják a gyermekektől az önállóságot, erre otthon is külön fel kell hívni a figyelmet. Pakoljanak be együtt, lássa ő is, hogy mi hova kerül a bőröndbe. Beszéljenek a napi teendőkről, pl. zuhanyozás, ruha ki- és bepakolása

3. Tilos mondatok
Nem szabad azt mondani a gyermeknek, hogy „Itthon majd nagyon fogunk érted izgulni!” vagy „Anyának és apának nagyon hiányzol majd, azt sem tudjuk, hogyan bírjuk ki nélküled!” Ezzel azt kommunikáljuk, hogy nem szívesen engedjük el, és mi magunk is bizonytalanak vagyunk, megállja-e majd a helyét.

Ha nem érzi jól magát a gyerek a táborban
Természetesen haza lehet jönni hamarabb a táborból, de ne ez legyen a legkézenfekvőbb megoldás! Sőt, erre nem is szabad előre felkészíteni a gyermeket. Ha így áll hozzá a nyári programhoz, megvan az esélye, hogy csak a rossz dolgokra fog koncentrálni, és azért szorong, vajon mi lehet az a pont, amikor neki már szólnia kell. Ha nagyon nem érzi jól magát a táborban, először a kísérő pedagógusokkal beszéljünk. Amennyiben ők sem találnak megoldást, akkor jöhet szóba a hazamenetel.

Később, ha visszagondol az ember a diákévek nyári eseményeire, maradandó élményeket jelentenek a táborok. Új barátságok alakulhatnak és a nyári kalandokra még sokáig emlékezhetünk.

A szülő feladata, hogy felmérje, érett-e egy gyerek a több napos különalváshoz. Ahhoz, hogy jó élmény legyen az első hosszabb, szülőktől távol töltött program, semmit sem szabad erőltetni.

Szerző: Bojti Andrea gyermekpszichológus
Fotó: Pxhere

Bojti Andrea

Gyereknevelés

Bojti Andrea


2014.06.19