Válás után újra családban. Mi a titka a sikeres mozaikcsaládoknak?

Bojti Andrea

Gyereknevelés

Bojti Andrea


Az elvált és magányossá vált szülőknek igenis új partnerre van szükségük, amit a gyerekek nem biztos, hogy jó szemmel néznek. Hogyan lehet harmonikus új családot alapítani a válás után? Mit várhatnak el egymástól a felnőttek, és mit gondolnak az új helyzetről a gyerekek? Pszichológus válaszol. „Mozaikcsaládot nem lehet tudatosan tervezni. Nekem szinte felfoghatatlan volt az az érzés, amikor meghallottam, hogy az 5 éves kisfiam mamának szólítja a volt férjem új feleségét. Ezt nagyon komolyan kikértem magamnak! De szerencsére meg tudtuk beszélni a helyzetet a volt férjemmel. Ők azért nem szóltak rá a kisfiamra, mert szerintük ha engem anyának szólít, akkor a Tündét hívhatja mamának.”

Válság a családban
A társadalom legkisebb egysége a család: apa, anya és a gyerekek. Így hangzik a jól ismert családmodell, melyet a pszichológia nukleáris- vagy magcsaládnak nevez. A valóságban azonban ettől egyre több eltérő formával találkozunk. A 21. században sokan a család válságáról beszélnek. Ahogy egyre inkább az egyéni érdekek kerülnek előtérbe, és csökken a gazdasági kiszolgáltatottság, úgy egyre többen élnek a válás és újraházasodás lehetőségével. Ezzel olyan új együttélési formák jönnek létre, melyben a gyermekek élete nem egy párhoz, hanem különböző párkapcsolatokban élő szülőkhöz kötődik. A közvélemény mégis mintha figyelmen kívül hagyná a válási statisztikákat, és csak a „szokásos” családmodellben gondolkodna. Amikor válásra kerül a sor, azzal mindenki egyetért, hogy a válást nehezen viselik a gyermekek, és a társadalom el is várja a szülőktől a diszkréciót. De arról már kevés szó esik, milyen lesz az együttélés a válás után, hogyan alakul az élet, ha új párkapcsolatot létesít a szülő.

Az elvált szülőknek új párkapcsolatra van szükségük
„Sikeres” válásról akkor beszélhetünk, ha a szerelemből gyűlöletbe fordult érzelmek közönnyé szelídülnek, és a felek energiáit már nem az egymás elleni küzdelem köti le. Talán ezek az esetek a legritkábbak, de még ekkor sem mondhatjuk azt, hogy a szülő „tiszta lappal” indulhat a párkeresés útján. Mert már van gyermeke. Azzal a ténnyel pedig szembe kell néznünk, hogy a gyermeknek nincs szüksége a szülő új párkapcsolatára. Ez nem azt jelenti, hogy nem válhat számára fontos kapcsolattá, de a kiinduló helyzet az, hogy nem a gyereknek van szüksége szülőpótlékra, hanem a magányossá vált szülőnek partnerre.
 
A mozaik családokban nem ritkák a „kényszerkapcsolatok“
A mozaikcsaládtagok számára a nehézségek egyik fő forrása, hogy tisztázatlanok a velük szembeni szerepelvárások. Ahogyan azt a bevezetőben írt példa is mutatja, már az új partner megnevezése is problémát jelent. A mostoha megjelölés negatív előjelű, a nevelőszülő túl hivatalos, anyának és apának pedig nem szólíthatja a gyermek a szülő új párkapcsolatát. Maradnak a kínos körülírások, mint „a szülő új párkapcsolata”. A valóság az, hogy ezek az új kapcsolatok bizonyos családtagoknak ún. „kényszerkapcsolatok”. Az édesapa új felesége és az előző házasságból származó gyermek közti kapcsolat mindkét fél számára kényszerkapcsolat.

A mozaikcsaládtagoknak időre van szükségük az összecsiszolódáshoz
Ők nem tudatosan választották egymás. Éppen ezért a kölcsönös tiszteleten felül a szeretet már nem várható el tőlük. Bár a kényszerkapcsolat elnevezés nem hangzik túl barátságosan, idővel mégis átalakulhat szeretetté. A hangsúly az időn van. Meg kell ismerni, meg kell szokni egymást az új családtagoknak. A szokványos család kialakulásától kezdve természetes egységet képez. A mozaik-családnak össze kell nőnie. Ez még azokra a tragikus esetekre is érvényes, amikor az egyik szülő halála miatt az új házastárs valóban a „klasszikus” mostohaszerepbe kerül.
 
Mi a titka a sikeres mozaikcsaládnak?
Rugalmasságra és sok kompromisszumra van szükség a békés együttélés kialakításához. A mozaikanyaságot, mozaikapaságot és mozaikgyerekséget nem tanítják. Nincsenek arra vonatkozó szabályok, normák, előírások, hogy kell mozaikcsaládban élni. Minden helyzet más, és valójában mindenkinek magának kell kitaposnia az utat, kialakítani a körülményeket a harmonikus együttélés érdekében. Ez egy hosszú folyamat, és az időnek nagy szerepe van az összecsiszolódásban. Türelemmel és tisztelettel olyan kapcsolatok alakíthatóak ki, melyekből a családtagok hosszútávon profitálhatnak!

Állandó szakértőnk, Bojti Andrea az idén elindult a GOLDENBLOG-ON, HA TETSZENEK AZ ÍRÁSAI, SZAVAZZATOK TI IS RÁ>>

Szerző: Bojti Andrea
Fotó: FreeDigitalPhotos


<  

Bojti Andrea

Gyereknevelés

Bojti Andrea


2015.01.05