Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > Az 5 legsúlyosabb gyermeknevelési hiba, amit egyre több szülő elkövet - Szülők Lapja

Az 5 legsúlyosabb gyermeknevelési hiba, amit egyre több szülő elkövet

Szülőklapja képVajon jót tesz-e gyermekeinknek a ma oly divatos szabadelvű gyermeknevelés? Miért nem mernek a mai szülők szigorúak lenni?
5 hiba, amit a mai modern szülők elkövetnek. Külföldi és hazai szakember véleménye a modern kori gyermeknevelésről és azok buktatóiról.

Szerző: Szegleti Gabriella
2015-02-19
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Szegleti Gabriella
Gyermekpszichológus, családterapeuta
kérdezd szakértőnket a témában >>

Egy ismert amerikai hírportál nemrégiben egy meglehetősen megosztó írást közölt arról, hogy miért nem érnek célt a modern kori szülői gyermeknevelési elképzelések. A Huffington Post gyermeknevelés buktatóiról szóló cikkét az internet közönsége különösen nagy érdeklődéssel fogadta - nem véletlenül, hiszen a cikk valóban elgondolkodtató megállapításokat tartalmaz - szerzője, Emma Jenner egy olyan nevelőnő, aki évekig dadaként dolgozott különböző családoknál.

A cikk kapcsán felkértük a Szülők Lapja állandó szakértőjét, Szegleti Gabriella gyermekpszichológust, hogy fejtse ki véleményét a modern kori gyermeknevelést kritikusan szemlélő írásról.

A külföldi tükör valóban reális képet fest elénk, vagy túlzásról van szó? Vajon érvényesek ezek a megállapítások ránk, kisgyereküket nevelő magyar szülőkre is? Válságban lenne a modern gyermeknevelés?
 

A modern kori gyermeknevelés 5 legsúlyosabb hibája  - brit gondozónő véleménye


1. Félünk a gyermekeinktől
Létezik egy módszer, amelyet „bögre-tesztnek” nevezek. A szülő egy bögre tejet ad reggel a gyermekének. Lássuk, mi történik akkor, ha a gyerek azt mondja, hogy „a rózsaszínből kérem, nem a kékből!” - miközben az édesanya már kiöntötte a tejet a kékbe. Leggyakrabban ilyenkor az édesanya elfehéredik, és rohan a kért bögréért, mielőtt a gyerek elkezdene hisztizni.

Óriási hiba! Mitől félsz, anyuka? Ki itt a főnök igazából? Hadd hisztizzen az a gyerek, hagyd rá, és kész. Az Isten szerelmére, ne fáradozz külön csak azért, hogy a kedvében járj - inkább gondolj arra, ha minden hisztinek engedelmeskedsz, az milyen leckét tanít a gyermekednek az életben való érvényesülésről.

2. Csökkennek a gyerekekkel szembeni elvárásaink
Amikor a gyerek rosszalkodik, akár mások előtt játssza meg magát, akár otthon gorombáskodik, a szülők hajlamosak megrázni a vállukat, és azt mondani, „Jaj, hát gyerek! Ilyenek a gyerekek.” Pedig nem! Sokkal többre képesek a gyerekek annál, mint amit a szülők általában elvárnak tőlük, legyen szó illemről, idősek iránti tiszteletről, házimunkáról vagy önuralomról.

Azt hiszed, nem tudnak végigülni egy vacsorát egy étteremben? Dehogynem. Nem tudják lesöpörni maguk után az asztalról a morzsát? Dehogynem. Az egyetlen ok, hogy ezeket nem teszik meg, az az, hogy nem tanítottad meg nekik, és nem is várod el tőlük. Ilyen egyszerű. Várj el többet tőlük, és mindezt maguktól is megcsinálják majd, még kérned sem kell őket.

3. Eltűnőben a „közös nevelés”
Régebben buszsofőrök, tanárok, bolti eladók és más szülők következmények nélkül szólhattak rá a rosszul viselkedő gyerekekre. Az édesapa vagy édesanya szerepét átvéve rászóltak a rendetlenkedőkre, és mindegyiküknek közös célja volt: rendes fiúkat és lányokat nevelni. Manapság azonban már nem lehet olyan könnyedén megszidni egy rendetlenkedő gyereket az utcán - éppen a szülők rosszallása miatt.

A szülők tökéletes gyereket szeretnének, ezért nem hisznek a tanároknak vagy bárki másnak, amikor azok valamilyen viselkedési problémáról számolnak be. Míg régen a szülő a gyereket vette elő, ha panasz volt rá az óvodában vagy az iskolában, addig manapság az óvónőt, pedagógust támadják le, hogy biztos hazudnak, mert hát az ő fiuk/lányuk olyan jó gyerek.

Ráadásul sok szülő érzi annak a kényszerét, hogy kifelé a tökéletes család képét mutassa, nehogy megszólják őket. Mert igenis, sok szülő valóban megszólja a másikat, ha az például császárral szül, nem szoptatja a gyereket, nem viszi különórára, vagy ha hagyja hisztizni. Mi is történik akkor, ha egy gyerek nyilvános helyen hisztizik? Minden felnőtt rögtön az anyát kezdi nézni megrovóan. Pedig a hiszti pont annak a jele, hogy a szülő nem engedelmeskedik a gyermek akaratának - éppen ezért helyesebb lenne azt gondolni: "Ez az, helyes! Tudom, hogy megszabni a gyerek határait nem könnyű feladat".


4. Mindig az egyszerű utat választjuk
A szülők elfoglaltabbak, mint valaha. Jó dolog, ha az ember a gyerek kezébe tudja adni a tabletet, hogy egy hosszú utazás alatt vagy az orvosi rendelőben gyorsabban teljen az idő. Az is remek dolog, hogy létezik már házhoz szállítás és a készételt is néhány perc alatt fogyaszthatóra tudjuk melegíteni a mikróban. Ám a könnyű út választása veszélyes terep, tudni kell a határokat.

A tablet például nem jó megoldás, ha étteremben ül a család. A türelmet a 21. században is meg kell tanulniuk a gyerekeknek. Meg kell tanulniuk, hogy nem minden étel készül el három perc alatt, vagy akár még azt is, hogy segítsenek vacsorát csinálni, ha gyorsabban szeretnék elkezdeni az evést.
Ha egy totyogós megbotlik, meg kell tanulnia egyedül felállni ahelyett, hogy rögtön a karjait nyújtaná a szülei felé. Mutassuk meg a gyerekeknek, hogy a könnyű út olykor hasznos lehet, de vannak helyzetek, amikor fontos lelassítani.

5. A gyerek igényei diktálnak
Teljesen természetes, hogy a szülők sok helyzetben előtérbe helyezik a gyermekeiket, ráadásul úgy vélem, ez az evolúció szempontjából is hasznos. Én is azt vallom, először például a gyereket etessük meg és öltöztessük fel, mielőtt magunk is nekilátunk. Ám azt tapasztalom, sok szülő túl messzire megy abbéli igyekezetében, hogy a gyerek igényeit kielégítse - még akkor is, ha ez nem indokolt és akár mentálisan is megviseli.

Számos édesanyát láttam, aki újra meg újra felkel éjjel az ágyból csak azért, hogy a gyerek kéréseit teljesítse. Vagy olyan édesapát, aki keresztülrohan az állatkerten, mindent félredobva amiatt, mert a kislánya kijelentette, hogy szomjas.

Hidd el, semmi rossz nincs abban, ha éjjel nem adsz az unatkozó gyermekednek egy sokadik pohár vizet. Abban sincs semmi rossz, ha azt mondod az állatkertben a kislányodnak: "Persze, kicsim, ihatsz, de várj addig, amíg elérünk a következő ivókútig”. Semmi rossz nincs a „nem” szó használatában esetenként, sem abban, hogy ha megkéred a gyereket, legyen el egy pár percig magában, amíg te elmész a vécére vagy éppen végiglapozol egy magazint.

A szerző szerint ha mindezekre nem figyelünk, akkor a gyermekeink felnőve önző, türelmetlen és érzéketlen emberekké válnak, akik úgy érzik majd, nekik minden jár. És ez nem az ő hibájuk lesz, hanem a miénk. Mert mi nem tanítottuk meg nekik, hogyan viseljék el az élet kellemetlenségeit, mert mi nem vártunk el tőlük többet...
 

A szabadelvű nevelés buktatói  - hazai szakvélemény


Valóban a gyerekek irányítják a szüleiket? Képesek a szülők akár még önmagunkból kifordulni, csakhogy megfeleljenek gyermekeik elvárásának? A Szülők Lapja szakértője válaszol.

„A modern gyerek követel, és érdeket érvényesít”
Ami a gyereknevelés kultúráját illeti, az utóbbi időben az tapasztalható, hogy a szülők képtelenek nemet mondani, a gyerekek pedig mindent akarnak, mégpedig azonnal. A mértéktelenség kultúrájában élünk. Az emberek már nem képesek kemény munkát fektetni olyan vállalkozásba, ami csak később válik az örömszerzés forrásává. A modern gyerek követel, érdeket érvényesít, a kívánságai azonnali kielégítésre találnak. Felmerülhet a kérdés, emögött valóban a gyermek áll, vagy inkább az a szülő, aki mindezt hagyja?

A szülőké a hatalom, csak éppen nem szeretnek élni vele. Egyszerűbb a gyermek jópajtásának lenni, áttölteni a reggeli kakaót, bekapcsolni a mesét, indokolatlanul jutalmazni, elnézni a hisztijét, elpakolni helyette és még sorolhatnám…

Ha mindezt a szülők nem tennék meg, a rosszalkodásnak valóban lenne következménye, és észrevennék, hogy sok esetben a gyermekeink a viselkedésükkel csak provokálnak, na, akkor tudnánk erős, rugalmas gyermekeket nevelni, akik felnőttként is képesek megállni a helyüket!

„A szigor nem zárja ki a szeretetet”
Mitől is félünk? Hogy kevésbé szeretnek majd bennünket, ha szükség esetén autoriterként lépünk fel? Nem, a szigor nem zárja ki a szeretetet, sőt a kutatások azt bizonyították, hogy életünk során azokra emlékszünk pozitívan, azokat szeretjük és azokra nézünk fel, akiknek képesek voltunk alávetni magunkat gyerekként.

Hova vezet a szabadelvű nevelés?
A „non-frustration” nevelés (szabadelvű nevelési módszer) következtében gyermekek ezrei válnak neurotikussá, végtelenül szorongóvá. Az egészséges gyermeki fejlődéshez a szereteten kívül elengedhetetlen a következetesség, a szabályok, keretek, értékek megtartása. Az énfejlődés egyik alapja, hogy megtanuljuk egónk határait, ehhez pedig a szülőknek kereteket kell szabniuk! Ha ez nincs meg, önállótlanságot, kontrollhiányt okoz, minden helyzet frusztráló lesz. A frusztráció pedig agressziót, vagy szorongást szül.

A gyermeknevelés egy igazán hosszú távú befektetés, és ezt először a szülőnek kell megtanulnia, csak ezt követően várható el a gyermektől a türelem. Viszont az biztos, hogy megtérül, és még kamatozik is. 

Forrás: Külföld/ Huffington Post
Szakértőnk: Szegleti Gabriella gyermekpszichológus

Címkék: gyerek, gyermeknevelés, „non-frustration” nevelés (szabadelvű nevelési módszer)

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

Kapcsolódó cikkek

- Anya, időt spóroltam neked... - az utóbbi idők legszebb kisfilmje
- Anya, időt spóroltam neked... - az utóbbi idők legszebb kisfilmje

Tegyük a szívünkre a kezünket, és valljuk be őszintén: kisgyerekes szülőként valóban azzal töltjük az időnket, ami valóban fontos az életben? Végtelenül kedves, megható és elgondolkodtató reklámfilmet mutatunk, melynek sikerül bennünket rádöbbenteni a válaszra.

tovább a cikkre
2 alapvető nevelési hiba, amiket biztosan te is elkövettél már
2 alapvető nevelési hiba, amiket biztosan te is elkövettél már

A csecsemőknek még nincs önbizalomhiányuk. 8 éves korra az énkép 50%-a, 14 éves korra pedig már 80%-a kifejlődik. Az önbizalom hiányáért a felnőttek tehetők felelőssé… De hol rontjuk el, és mi tehetünk ellene?

tovább a cikkre
20 szülő, akiknek garantáltan rosszabb napja van, mint neked...
20 szülő, akiknek garantáltan rosszabb napja van, mint neked...

A gyereked állandóan eldobálja a játékait vagy mindig rendetlen a gyerekszobája? Az semmi! Nézd meg a lenti fotósorozatot, és hamar rájössz, hogy más családban sem mindig rózsás a helyzet. Vicces amatőr fotók következnek, melyek garantáltan meggyőznek arról, hogy nálatok igenis minden rendben van…

tovább a cikkre
8 hatásos tipp kisebb hisztik kezelésére
8 hatásos tipp kisebb hisztik kezelésére

A hisztinek több fajtája van. Van, ami enyhébb lefolyású és van, amely komoly dühkitörésben tetőzik. Egy tapasztalt szülő már az előjelekből meg tudja különböztetni, hogy melyik fajta van épp kitörőben. Sőt a kisebb hisztiket meg is tudja előzni, ha a megfelelő ponton vet gátat a kitörésének.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Szegleti Gabriella - Gyermekpszichológus, családterapeuta

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

Szakértők

Képgaléria

Hivatalos ügyek

Munkaszüneti napok, iskolai szünetek, hosszú hétvégék, ledolgozós szombatok a 2017-2018-as tanévben tovább

Munkaszüneti napok, hosszú hétvégék, pihenőnapok, ledolgozós szombatok: hogyan alakul a 2017-2018-as tanév az általános iskolákban, középiskolákban, nappali tagozatos iskolákban? ...

Névváltozás házasságkötés után: Milyen nevet választhat magának az ifjú feleség és férj? Mi lesz majd a gyermekek vezetékneve? tovább

Az esküvő előtt általában már hetekkel, hónapokkal komoly szervezés alatt áll minden, de sokan nem is tudják, hogy az anyakönyvvezetőnél előre kell rögzíteni a házasságkötés után viselendő...

Szülői felügyeleti jog, gyermek átadása - Mit tehet az aggódó szülő, ha volt párja magánál tartja a gyermeket? Jogi szakértő válaszol tovább

A szülők felügyeleti joga sarkalatos kérdés minden válás esetén. Amikor csupán az egyik fél kapja a felügyeleti jogot és ennek ellenére a másik fél magánál tartja a gyermeket, jogellenesen...

Több millió forinttal csökkentik a jelzáloghitel-tartozásod, ha megfelelsz ennek a feltételnek! - Így támogatják a nagycsaládosokat tovább

A jelzáloghitel jelentősen csökkenthető további gyermekek vállalásával. Családi adókedvezmény, jelzáloghitel, diákhitel, lombikprogram - hogyan kedvez a kormány a családoknak? Kik járnak...

Fipronillal szennyezett tojás: ha ezt az azonosítószámot látod a tojáson, ne edd meg! - A Nébih figyelmezetése tovább

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma az augusztus elején indult tojás és tojás termék célellenőrzése során fipronilt mutatott ki magyar származású friss tojás...

Szoptatás

Tejkiütés babánál: okai, tünetei, kezelése - Mikor szükséges orvoshoz vinni a kisbabád a kiütések miatt? tovább

A tejkiütés (más néven crusta lactea) már nevében is utal arra, hogy okának a tejet – legtöbbször az anyatejet – tartják, hiszen általában szoptatott babáknál látható, de ugyanolyan...

Babaétrend 2017: régi alapelvek dőltek meg a szoptatással, hozzátáplálással kapcsolatban! - Új javaslatok a szakembertől tovább

Meddig ideális a kizárólag anyatejes táplálás? Hogyan kerülheti el a baba az ételallergiát? Kell-e speciális étrend szoptatás alatt? A szakember új alapokra helyezi a szoptatás és hozzátáplálás...

Szoptatás: legalább hány hónapig szoptasd a kisbabád? Milyen előnyökkel jár a szoptatás a babának és a mamának? tovább

Születés Hete Fesztivál - milyen előnyökkel jár a szoptatás a babának és mamának? Milyen betegségek kockázatát csökkenti a szoptatás? A szoptatás előnyei és jótékony hatásai, az anyatej...

Szoptatás világhete: 6 hónapos korára már csak a babák fele kap anyatejet tovább

Miért az anyatej a legtökéletesebb táplálék a babának? Miért hagynak fel általában a szoptatással a kismamák? Mi történik, ha a baba 1 éves kora előtt kap tehéntejet? A Szoptatás Világhete...

Szoptatás világnapja - Miért fontos az anyatej a babának és az anyának? tovább

Az anyatej természetes, speciális anyagai révén biztosítja a csecsemő aktuális tápanyagszükségletét, a szoptatás pedig megalapozza a kiegyensúlyozott fejlődést - hívta fel a figyelmet Bábiné...

Párkapcsolat

Párkapcsolat

20 szokás, ami a boldog párokra jellemző - A párkapcsolati tanácsadó szerint tovább

Anyós-meny viszony: 10 tipp, hogyan lehet jobb a kapcsolatod a párod szüleivel tovább

"A házasság olyan, mint a kötelékrepülés, könnyen tragédia lehet a vége" - Szerinted mitől lesz igazán tartós egy párkapcsolat? tovább

Estére teljesen kimerülsz és türelmetlen vagy? 5 tuti tipp lestrapált anyukáknak, hogy már holnaptól könnyebb dolgod legyen tovább

Ebben a 2 hónapban adják be a legtöbben a válókeresetet! Érdekes összefüggésre mutattak rá a kutatók 14 év adatait vizsgálva tovább

5 hatalmas tévedés az egyedülálló anyákkal kapcsolatban - Így látja egy 3 gyermekes anyuka tovább

Megrázó fotósorozatban örökítette meg felesége harcát a mellrákkal - 10 kép, ami többet mond ezer szónál tovább

Otthon, barkács

Otthon, barkács

Íróasztal, tanulósarok házilag! 10 szuper ötlet a gyerekszobába, amit könnyedén megvalósíthatsz - Sok tárolóval tovább

Esős időre benti játékok, kreatívkodás hétköznapi tárgyakból - 16 szuper ötlet, hogy ne unatkozzon a gyerek tovább

Raklapok újrahasznosítva! 14 szuper ötlet a gyereknek, amihez csak raklapokra van szükség - Fotókkal! tovább

Farsangi jelmezötletek gyerekeknek: 15 menő jelmez kisfiúknak és vagány kislányoknak tovább

Így rajzolhatsz cuki állatfigurákat a gyermekednek 4 lépésben! Még rajztudás sem kell hozzá tovább

Gyerekszoba ötletek képekkel: 10 különleges emeletes ágy, ahova még te is szívesen befeküdnél tovább

Kerti homokozó építése lépésről-lépésre, fázisfotókkal - a kertészblogger tippjeivel tovább

Babakonyha

Babakonyha

Szója gyerekeknek: Mit kell tudni a szójáról? Jó vagy rossz, ha a gyermek szóját fogyaszt? Dietetikusunk most elárulja tovább

Hozzátáplálás: 4 szuper sütőtök recept babáknak, kisgyermekeknek - Miért fontos a sütőtök a gyermek étrendjében? Dietetikus válaszol tovább

Chia-mag fogyasztása: ha ennél többet eszel belőle, veszélyes is lehet az egészségedre! Nébih közlemény tovább

3 téli superfood gyerekeknek! Ezeket add neki minél többször, hogy elkerülje a betegség - Dietetikus tanácsai tovább

Fotós receptek! 5 egészséges és hűsítő turmix gyerekeknek a kánikulai hőségre tovább

Mikortól adhatsz a babának fagyit? Mire figyelj a fagylalt vásárlásakor? Dietetikus válaszol tovább

0-3 éves gyerekek étrendje: minden második gyermeket helytelenül táplálnak a szüleik - Kutatási eredmény tovább

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Hideg túrós körteleves

Hideg túrós körteleves

Levesek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 100 g körte 30 g tehéntúró 100 ml tej víz citromlé

Recept:

A megtisztított, magházától megfosztott, érett körtét vízzel felhígított tejjel, tehéntúróval összeturmixoljuk, citromlével ízesítjük. Lehűtve tálaljuk.DIETETIKUS VÉLEMÉNYE:

Kalciumban, fehérj(...) tovább a teljes recepthez...


Legfrissebb szakértői válasz

Horváth Zsolt

Horváth Zsolt

Munkaügyi szakértő

tovább a szakértőhöz >>

Kedves Kati!

A munkáltatója nem járt el jogszerűen, ha a bent maradt szabadságokat nem adta ki, vagy a munkaviszony megszűnésekor nem váltotta meg pénzben. A garantált bérminimumhoz kötött munkaköröket a 21/2010 (V. 14.) NFGM rendelet 3. sz. melléklete határozza meg tételesen. Ebben tudja megnézni, hogy Önre vonatkozik-e. Ha igen, akkor természetesen a munkáltatónak évente emelni kellett volna a bérét attól függetlenül, hogy gyermek ápolása céljából otthon volt. A munkaviszony megszűnésekor pedig az aktuális bérrel kell számolni. Javaslom, hogy forduljon a munkáltatójához írásban, és ha nem jutnak dűlőre, akkor jogi úton érvényesítheti a követelését.

Üdvözlettel:
Horváth Zsolt

Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Beragasztotta a kisfia száját a tatabányai anya, mert nem tudott tőle tévét nézni - 5 év börtönt is kaphat

vissza vissza