5 szuper ötlet, hogy a gyerek jobb evő legyen

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


5 szuper ötlet, hogy a gyerek jobb evő legyen Vannak gyerekek, akik mindent megesznek, amit a szüleik eléjük raknak, legyen az hús, zabkása vagy zöldség, gyümölcs. Más gyerkőcöknél viszont kisebb közelharcot kell vívni azért, hogy legalább egy-két falat lecsússzon. Az alábbi ötletek segítenek téged abban, hogy miként teheted gyermekedet jobb evővé. Vannak gyerekek, akik mindent megesznek, amit a szüleik eléjük raknak, legyen az hús, zabkása vagy zöldség-gyümölcs. Más gyerkőcöknél viszont kisebb közelharcot kell vívni azért, hogy legalább egy-két falat lecsússzon.

Hogy egyes gyerekek miért nem hajlandók enni, annak többféle oka lehet - ám ha az ember az ételallergiát és egyéb szervi okokat kizárta, akkor kiderülhet, hogy csupán rossz berögződésekről van szó és néhány apróbb trükk bevetésével javulhat a helyzet.

Mindenekelőtt azonban le kell szögezni, a változás nem jön egyik napról a másikra, fontos a türelem, hogy ne noszogasd a gyereket, mert azzal csak az ellenkező hatást lehet elérni - de minden étkezés alkalmával add meg neki a lehetőséget, hogy veletek együtt étkezzen. Tedd elé az ételt és hagyd, hadd döntse el, mihez kezd vele, ti beszélgessetek mindenféléről és folyjon úgy a családi étkezés, ahogy szokott. Ha nem válik a gyerek nem-étkezése központi problémává, akkor talán magától megoldódik a helyzet.

1. Tervezd meg az étkezést!
Sok családban ad hoc jelleggel kerül az asztalra a reggeli, az ebéd vagy a vacsora, pedig egy gyereknek fontos a rutin, az állandóság. Nem csak az fontos, hogy mit esztek, hanem hogy mikor. Próbálj választani egy olyan időpontot, amikorra elkészülsz a konyhában, legyen idő minden étkezésre és jusson hely a köztes étkezéseknek is. Ezt akár egy kis színes táblázatban ki is rakhatod a konyha falára vagy a hűtő ajtajára - és máris, mint egy jó kis esemény költözik be a házba az étkezés.

2. Nasi csak étkezés után!
Sok családban előfordul, hogy a gyerkőc finnyáskodva turkálja az ételt ebédkor, majd egy óra múlva meg nyüszít, hogy milyen éhes - és ilyenkor előkerül a chips, a csoki, ami aztán azt eredményezi, hogy vacsorára megint telítődik. Legyél szigorú és következetes, a gyermeked érdekében. Kell, hogy érezze, az ebéd ebédidőben történik, utána néhány óra múlva lesz uzsonna és este a vacsora. Ha tehát nem eszik ebédet, ki kell bírnia a következő éhezésig. Ha annyira éhes, akkor is csak gyümölcsöt adj neki, egy almát vagy banánt, de az édességet és nassolnivalót felejtse el. Annak is megvan a helye, szigorúan a rendes étkezések után, de a nasi sosem lehet étkezés-helyettesítő.

3. Hagyd, hogy segítsen a konyhában!
Ha a gyerek is részt vesz az ételkészítésben, nagyobb az esély, hogy szívesebben megkóstolja a művét. Ezért aztán hagyd, hogy kicsit segédkezzen a munkálatokban: életkortól függően reszelheti a sajtot, kavarhatja a hozzávalókat vagy szaggathatja a pogácsát.

4. Bízd a gyerekre a választást, de trükkösen!
Sok szülő azt gondolja, akkor tesz a gyereknek a legjobbat, ha mindig a kedvencét főzi, ám ez nem igaz. Ha jobban belegondolsz, a gyerkőc viszonylag kevés ételt ismer, pláne nem a nevüket, így természetes, hogy a pizza és hamburger jut állandóan eszébe. Ez azonban legtöbbször nem azt jelenti, hogy csak ezeket hajlandó megenni. Legyél trükkös: ajánlj fel neki 2, maximum 3 lehetőséget, ami közül választhat, és közöld ezt olyan határozottan, mintha nem lenne más lehetősége. Például: ma mit főzzek, borsófőzeléket vagy sajtos-tejfölös tésztát?
De akár egy hetet is megtervezhettek együtt, játsszatok éttermeset: írd le kis cédulákra mondjuk tízféle étel nevét és azok közül hetet tegyetek be együtt egy heti étrend táblázatba, amit aztán a falra rakhattok. Itt is te döntöd el, mi legyen az a tíz (igyekezz változatosan, legyen főzelék, húsétel, zöldséges étel, a kedvenceiből is egy), de a választás legyen az övé, melyiket melyik napon szeretné, élvezni fogja!

5. Tálalj színesen!
Még egy felnőtt ember is nagyobb kedvvel eszik olyan tányérról, amin ízlésesen vannak elrendezve a falatok. Kis szendvics, színes zöldségek, lédús gyümölcsök. A gyermekednek is varázsolj élménytálakat és ez meghozhatja az étvágyát.

És mindenekelőtt járj elöl jó példával. Az asztalon gyümölcs és zöldség legyen mindig, plusz egy kancsó víz, ha megszomjazna – és azt is lássa a gyerek, hogy mindezek nem csak dekorációnak vannak ott, mert anya közben chipset majszolgat és cukros üdítőket iszik. Sokan és sokszor elmondták, de valóban igaz: a gyerek a szülei példáján tanul, és akár tudatosan, akár tudattalanul is, de a tőlük látott viselkedést másolják, ebben pedig az étkezés sem kivétel.

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


2015.07.06