Már az óvodások nagy része is az interneten lóg - ez derült ki egy friss felmérésből

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


Már az óvodások nagy része is az interneten lóg - ez derült ki egy friss felmérésből 25 európai országban végeztek felmérést a gyerek internetezési szokását illetően. Ami kiderült, az több, mint lehangoló… A 6-7 évesek zöme már rendszeres internethasználó, a 10-15 évesek kétharmada pedig már minden nap fellép a világhálóra - emelte ki egy hazai kutatás eredményei alapján az MTI-hez eljuttatott közleményében az a vállalkozás, amely a médiahatósággal együttműködve mintegy ötszáz tanárt készített fel a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) megrendelésére az internet térnyerése jelentette iskolai feladatokra.

Nagyszabású felmérés készült a gyerekek internethasználatát illetően
Az EU Kids online II. felmérést 25 európai államban, országonként ezerfős mintán, 9 és 16 év közötti fiatalok és szüleik megkérdezésével végezték el; a munkát a London School of Economics (LSE) koordinálta.

Tízből hét gyereknek már van profilja a közösségi oldalak valamelyikén
Az eredmények alapján azt írták, tízből hét hazai fiatalnak van profilja legalább egy közösségi oldalon, és ezeknek több mint fele bárki számára nyilvános, névvel, fényképpel és életkor megjelölésével - annak ellenére, hogy a Facebookon például a regisztrációs alsó korhatár 13 év. Ezt kijátszva azonban sok ennél fiatalabb gyerek - sokszor szülei beleegyezésével - idősebbnek vallja magát a közösségi oldalon, gyakran nagykorúnak. Emiatt viszont sok olyan fizetett tartalom is eljut hozzá a Facebook-hirdetéseken keresztül, amik alapvetően nem gyerekeknek szólnak.

A gyerekek jó részét már érte zaklatás a világhálón
Részben a fentiek okán is, de a gyerekek ötöde számolt be arról, hogy érte már zaklatás az interneten keresztül.

Fejleszteni kell a gyerekek médiatudatosságát
Hozzátették, az Eruditio Oktatási Zrt. szervezésében több mint húsz helyszínen rendezték meg a harmincórás képzést, amelynek célja az volt, hogy ezeket a témákat beépítsék az iskolai nevelő-oktató munkába, és olyan élményalapú foglalkozásokat tartsanak, amelyek révén fejleszthető a diákok médiatudatossága.

Forrás: MTI
Fotó: FreeDigitalPhotos

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


2015.09.14