Hagyd a gyereket unatkozni! Ezért ne foglalkozz vele folyamatosan - Pszichológus tanácsai

Gühring Rita

Játék

Gühring Rita


Hagyd a gyereket unatkozni! Ezért ne foglalkozz vele folyamatosan - Pszichológus tanácsai Anya, unatkozom! Kisgyerekes szülők gyakran hallják ezt a mondatot, és úgy érzik, nekik kell megoldani ezt a problémát. Baj-e vagy sem, ha néha hagyod unatkozni a gyerekedet? Pszichológus szakértőnk írása. Szülőként néha nem könnyű megérteni, hogy hogyan lehetséges az, hogy a gyerek unatkozik, amikor a szobája tele van játékokkal és a polcokon jobbnál jobb könyvek sorakoznak - segít értelmezni a mai gyerek unatkozását Gühring Rita pszichológus. Szakértőnk cikkéből kiderül, hogy miért nem árt, ha a gyerekek néha egy keveset unatkoznak.


Miért unatkozik a gyerek?


A mai gyerekek nem tudnak mit kezdeni a szabadidejükkel
Sokat segíthet, ha beleképzeljük magunkat a mai gyerekek helyébe. Hozzá vannak szokva ahhoz, hogy az egész napjuk be van táblázva. Amikor nem iskolában vannak, akkor különórákra járnak, amikor nem különórán fejlesztik nyelv-, rajz- és tánctudásukat, akkor leckét írnak, majd ha azt befejezték, leülnek a képernyő elé. Így ha véletlenül mégis akad egy szabad percük, elhangzik a jól ismert mondat: Anya, unatkozom! Mivel az idejük nagy része általában strukturált, nincs alkalmuk megtanulni, hogy mit kezdhetnének a szabadidejükkel, vagy hogy hogyan találhatnának kiutat az unalomból.

Mit jelent az, hogy hagyod unatkozni a gyereket?
Tudva azt, hogy a gyerekeknek megvan a képességük arra, hogy elfoglalják magukat, szülői irányítás nélkül játsszanak, ha megfelelő (tehát nem ingerszegény) környezetben vannak, ne legyen lelkiismeret furdalásod, hogyha nem szórakoztatod a gyerekedet, amikor nincs mit csinálnia. Az egészen kicsi gyerekeknek természetesen a szülők segítségére van szükségük ahhoz, hogy ne unatkozzanak.



Már a másfél éves gyerekek is képesek rövid ideig eljátszani saját magukban, az óvodáskorú és kisiskolás gyerekeknek pedig alapvető szükségük a strukturálatlan vagy szabad játék - vagyis amit akkor játszanak, amikor nincs meghatározva, hogy mit kell csinálniuk, viszont nem ülnek passzívan a képernyő előtt -, hiszen az érzelmi és értelmi képességek fejlődésében rendkívül fontos szerepet játszik. Tehát, ha minden nap hagysz egy kis időt a gyerekednek arra, hogy szabadon játsszon, az a javára válik!

Miért jó, ha néha unatkozik a gyerek?
Amikor a gyerekek magukra vannak utalva abban, hogy az unalomból kiutat találjanak, kreativitásra van szükségük. Kutatások igazolják, hogy azok a gyerekek, akiknek szüleik biztosítanak strukturálatlan időt a napirendjükben, kreatívabbak, önállóbbak társaiknál, valamint könnyebben oldanak meg problémákat, fejlettebb szociális kompetenciákkal rendelkeznek és jobb az empátiás képességük is.


Szabad játék kisgyerekeknél - 5 tanács a pszichológustól


Mire számíts, ha mostantól néha hagyod unatkozni a gyerekedet?
Ha úgy döntesz, hogy lehetőséget adsz a gyerekednek a szabad a játékra, akkor biztos lehetsz abban, hogy az hosszú távon megtérül! Azonban készülj fel rá, hogy rövid távon nem lesz egyszerű!

1. Először is, számolj azzal, hogy eleinte próbál majd rád támaszkodni útmutatásért, hiszen nincs hozzászokva ahhoz, hogy neki kelljen kitalálnia, mit kezdjen magával.
2. Biztasd türelemmel arra, hogy nélküled játsszon! Előbb-utóbb egészen biztos, hogy rá fog érezni a szabad játék ízére.
3. Jó, ha előre gondoskodsz eszközökről, játékokról, amikkel el tudja foglalni magát.
4. Próbálj ellenállni a kísértésnek, hogy irányítsd a játékát, vagy bekapcsold neki a tévét.
5. Az is lehet, hogy az unatkozás csak egy kifogás, és a gyerekednek valójában arra van szüksége, hogy ott legyen melletted egy kicsit. Ilyenkor bevonhatod abba, amit éppen csinálsz, de néha elég egy ölelés is, vagy pár perc odafigyelés, és a gyereked kész lesz arra, hogy elfoglalja magát.


A gyereket nem mindig neked kell szórakoztatnod!
Fontos, hogy odafigyelj a gyerekedre és néha együtt játssz vele - ezt sokan tudják. De ne érezd úgy, hogy a gyerekedet mindig neked kell szórakoztatnod! Tartsd észben, hogy egy kis unatkozás nem fog ártani neki!

Szerző: Gühring Rita
Fotó: Freepik/lookstudio

Gühring Rita

Játék

Gühring Rita


2015.11.26