Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > Amilyen nő vagy, olyan férfi lesz majd a fiad! - Hogyan nevelj a kisfiadból tisztelettudó és segítőkész férfit? - Szülők Lapja

Amilyen nő vagy, olyan férfi lesz majd a fiad! - Hogyan nevelj a kisfiadból tisztelettudó és segítőkész férfit?

Szülőklapja képAmilyen nő vagy, olyan férfi lesz majd a fiad - mondja Pintérné Mirza Anna pedagógus. Bár tudja, hogy kijelentésével sokak számára népszerűtlennek tűnhet, mégis elgondolkodtat bennünket a fiúgyermekek nevelésének észrevétlen buktatóiról, a férfivá nevelés kihívásáról, illemről, szülői mintáról.

Szerző: Pintérné Mirza Anna
2016-01-07
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Pintérné Mirza Anna
Grafológus, pedagógus
kérdezd szakértőnket a témában >>
A férfiává válás gyermekkorban kezdődik. És nem azzal, hogy kék pólót vesz neki az édesanya, vagy hogy a kisebb baleseteknél elrikkantja magát: "Katonadolog!". És még nem is a betonkeverő-kukásautó-markoló-vonathegyektől, hanem attól, hogy mit tapasztal otthon… - vallja Pintérné Mirza Anna pedagógus, két kisfiú édesanyja.

Szakértőnket arra kértük, hogy mondja el véleményét nekünk, hogyan lesz a kisfiúból felnőttkorára illedelmes és segítőkész férfi, akinek természetes, hogy átadja a helyét a villamoson, vagy udvariasan előre enged hölgyeket az ajtón.

A gyerekre a szülői minta erősebben hat, mint az unos-untalan elhangzó intelmek
A gyerek elsősorban utánoz. Figyel, lát, meglát. Nem a szavak hatnak rá elsősorban, hanem az,  ahogyan viselkednek a szülei. Ahogy beszélnek, ahogy a saját szüleikkel, barátaikkal, idegenekkel bánnak - és ahogy egymással. Férfi a Nővel. Nő a Férfivel.

A gyerek mindent lát: beivódik a kis tudatába, gondolkodásmódjába a tapasztalat, a példa. Ha az a követendő minta, hogy apa előreengedi anyát, átveszi a nehéz csomagot, vagy hogy megölelgeti a feleségét és azt mondja, ülj le, pihenj egy kicsit, ma sokat tettél, akkor valószínűbb, hogy felnőttként majd ő is értékeli a női, anyai erőfeszítéseket. De ha otthon csak az elvárást tapasztalja, jó szó, figyelmesség nem jár, ha otthon anya elnyomott helyzetben van, ha engedélyt kell kérnie apától, ha nem törődnek a vágyaival, szükségleteivel, akkor az rossz indulás a férfivá válás útján.

Amilyen nő vagy, olyan férfi lesz majd a fiad! - Hogyan nevelj a kisfiadból tisztelettudó és segítőkész férfit?

„Amit a gyerek maga körül lát, az lesz neki a természetes”
Felnőttként, férjként nem is olyan könnyű szemléletet váltani.Ám szerencsére ennek az ellenkezőjét is tapasztalom: sok anyuka a kicsi nemétől függetlenül bevonja gyerekeit a háztartásba, a főzésbe - és ez olyan jó! Kis lovagok, akik segítenek teríteni, akik meglátják, ha anya fáradt, akik már most sem felejtik el megköszönni a finom ebédet.

Nem mindegy, hogy melyik országba, melyik kultúrkörbe, de főleg melyik családba születünk.
hirdetés

HOGYAN VÁLASSZ BABAVÁRÓ VITAMINT?

Nézd meg, hogy miért fontos a terhességi vitamin, és hogy mi alapján érdemes választani!
Kattints ide a bővebb információért >>

vonal

[x] hirdetés

(x) hirdetés

Amit a gyerek maga körül lát, azt fogja természetesnek tartani. Hozzá fog tartozni a gyökereihez. Olyan jó is a fiainkkal beszélgetni a fiús-lányos dolgokról! Figyelmeztetni őket idejekorán, hogy a lányokkal kicsit finomabban kell bánni. A lányokat meg lágyságra, kedvességre nevelgetni.

Amilyen nő vagy, olyan férfi lesz majd a fiad! - Hogyan nevelj a kisfiadból tisztelettudó és segítőkész férfit?
"Ha az a követendő minta, hogy apa előreengedi anyát, átveszi a nehéz csomagot, felnőttként majd ő is értékelni fogja a női, anyai erőfeszítéseket"

Kizárólag az apa felelőssége lenne a "férfivá nevelés"?
És a párkapcsolatunkban is ragaszkodnunk kell a női jogainkhoz, egyúttal vállaljuk a női lét feladatait is. Egy maszkulin anya ugyanolyan rossz példa, mint az elnyomott helyzetét elfogadó. Ne hárítsuk a felelősséget csak az apákra.

Hát itt kezdődik...

A gyerekkorból hozott mintát felnőttkorban már nehezebb korrigálni
Talán népszerűtlen vagyok, de épp ezért nem hiszek a kultúrák találkozásában sem. Az egymás elfogadása, megértése alapvető emberi érték. De az együttélés már nehezebb dió.
Legyen bármilyen nagy a szerelem, bármilyen nyitott és rugalmas a gondolkodásmód mindkét fél részéről, fel kell készülni, hogy többletnehézségek adódhatnak. Egyszerűen csak a különbségekből fakadóan. Elképesztően nehéz visszamenni a gyerekkorig, és újra felépíteni a morális hátterünket, kompromisszumokat hozni, változni, közben megtartani a magunkhoz tartozót. Változni nem könnyű. Főleg nem viszonylag rövid idő alatt. Persze van sok pozitív példa, de senkit nem biztatok azzal, hogy ez kevés lelki munkával jár.
 
Te jól érzed magadat Nőként? Jól érzed magadat a párkapcsolatodban? Át tudod élni a női oldaladat? Vagy úgy érzed, a párod mellett nem tudsz kibontakozni? Ha ilyen jellegű gondod van, akkor egészen biztos, hogy nem csak a párod viselkedése a hiányod oka. A múltad és a megküzdési stratégiád is befolyásolják a helyzetedet. De változtathatsz, változhatsz vagy alakíthatod a kapcsolatodban a női-férfi szerepeket.

Szakértőnket követheted a Facebookon » is, ahol sok érdekesség vár rád naponta frissülő tartalommal.

Szerző: Pintérné Mirza Anna
Fotó: Freepik

Címkék: gyermeknevelés, kisfiú, fiúgyermek, szülői minta, gyermekkor, szülő, apa, férfivá válás, udvarias, lovagias

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

[x] hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Fiús lányok, lányos fiúk - nemi identitászavar gyerekkorban?
Fiús lányok, lányos fiúk - nemi identitászavar gyerekkorban?

Baj, ha egy kislány fiús játékokat játszik? Probléma, ha egy kisfiú inkább lányokkal barátkozik és lányos játékokkal játszik? Mikortól kell nemi identitászavarra gondolni?

tovább a cikkre
Sérv kialakulása gyerekeknél: lágyéksérv, köldöksérv, vízsérv, heresérv - Mikor szükséges műtét?
Sérv kialakulása gyerekeknél: lágyéksérv, köldöksérv, vízsérv, heresérv - Mikor szükséges műtét?

Ahány ház, annyi szokás, mondhatnánk, hiszen a gyermekkori hereproblémákkal, ill. sérvekkel kapcsolatosan mindenki egy kicsit mást mond. Akkor most mégis mikor, milyen esetben jelentkezzünk sebészeten? Az alábbiakban ezekre a kérdésekre keresünk választ.

tovább a cikkre
Fitymaszűkület, fitymaletapadás kezelése - Mit szabad és mit tilos? Gyermeksebész válaszol
Fitymaszűkület, fitymaletapadás kezelése - Mit szabad és mit tilos? Gyermeksebész válaszol

Húzzuk? Ne húzzuk? Mást mond a szomszéd, a védőnő és az orvos is. Akkor most mi is legyen a család büszkeségével, pontosabban annak is a legbecsesebb testrészével? Cikkünkben gyermeksebész szakorvos ad útmutatót a fiúgyermekes szülőknek.

tovább a cikkre
Fiús lányok, lányos fiúk
Fiús lányok, lányos fiúk

Gyakran találkozunk fiús lányokkal, lányos fiúkkal. Ennek hátterében több tényező is állhat, akár még a babavárás időszakáig is vissza kell menni az okok feltárásakor.

tovább a cikkre
Fitymagondok - fitymaszűkület
Fitymagondok - fitymaszűkület

A fitymaszűkület a kisfiús anyukák rémálma. Megmagyarázni szegény síró, kétségbeesett gyermeküknek, hogy a fájdalmas esti procedúra az ő érdekükben történik… S látni, hogy a kisgyerek szenved és nem érti, hogy az anyukája, aki annyira szereti, miért okoz neki fájdalmat… Vajon mindez megelőzhető lenne? Mit tehetünk ellene? Dr. Somló Pál gyermekorvos cikkéből kiderül

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Pintérné Mirza Anna - Grafológus, pedagógus

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Húskrém

Húskrém

Uzsonnakrémek kenyérre >>
9 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: Csirke-, marha-, vagy pulykahús Margarin

Recept:

A húst enyhén sós vízben megfőzzük, ledaráljuk és margarinnal elkeverjük, majd szitán áttörjük, esetleg turmixoljuk. Kenyérre kenve falatonként adható a már rágni tudó csecsemőnek.

(...) tovább a teljes recepthez...


Legfrissebb szakértői válasz

Dr. Árvainé Koczok Márta

Dr. Árvainé Koczok Márta

tanácsadó szakpszichológus

tovább a szakértőhöz >>

Éjjeli felriadás

Kedves Édesanya!
Gyermeke valószínűleg az őt érő stresszt így tudja kezelni, a szülő közelsége a nyugtató számára. Ez valóban sok feszültséget generálhat otthon. Én első körben ki próbálnám deríteni, mi jelent most neki fokozott stresszt. Ki lehet próbálni relaxációs technikákat, melyeket könnyedén egy-egy relaxációs mesekönyv segítségével is megtanulhat. A technika rendszeres alkalmazása, a mindennapi feszültségek átbeszélgetése, a több játék, több szülői figyelem, megoldást hozhat. Ha azonban ez nem eredményez jelentős javulást, érdemes konzultálni egy szakemberrel.

Ezt olvastad már? [x]
Gyermekprogramok

Ingyenes újpesti óriáshomokozó 2019: Ide vidd el a gyereket a nyári szünetben, imádni fogja!

vissza vissza