Hogyan lehetsz apaként a gyermeked példaképe? 10 módja annak, hogy igazi hőssé válj a szemében

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


Hogyan lehetsz apaként a gyermeked példaképe? 10 módja annak, hogy igazi hőssé válj a szemében Hogy kik azok a hősök? Ne hidd, hogy csak azok, akik megmentenek valakit egy égő házból vagy akik segítséget nyújtanak a bajbajutottaknak. Hétköznapi, tágabb értelemben véve a hős az, akinek a példájából lehet tanulni, aki nem hagy cserben, akire fel lehet nézni, akire az ember hasonlítani akar. Így lehetsz hős te is a gyermeked szemében! Hogy kik azok a hősök? Ne hidd, hogy csak azok, akik megmentenek valakit egy égő házból vagy akik segítséget nyújtanak a bajbajutottaknak. Hétköznapi, tágabb értelemben véve a hős az, akinek a példájából lehet tanulni, aki nem hagy cserben, akire fel lehet nézni, akire az ember hasonlítani akar.

Így aztán természetes, hogy egy gyermeknek az anyja és az apja a hőse, legalábbis a kezdetekben. Aztán, ahogy bimbózik az értelmük, egyre több mindent átlátnak - és sajnos előfordul, hogy rá kell jönniük, hős nélkül maradtak a zord világban.

Hogy miként maradhatsz hős a gyermeked szemében? Összegyűjtöttünk 10 módot, ami irányadóként szolgálhat számodra.

1. Legyél a szuperhőse
Minden gyermek biztonságban akarja érezni magát. Tőled mint apától állandóan ezt a biztonságot akarják megkapni, bármi is történik. És ugye tudod, milyen az, amikor azok a tündéri kis szemek rád néznek? Olyankor igazi szuperhőst látnak benned, aki nem retten meg semmitől, és aki megvédi őket minden rossztól. Legyél kemény és rettenthetetlen, állj ki az igazságért, mutasd meg a fiadnak (és a lányodnak is), hogy egy igazi férfi nem bújik sírva a sarokba, hanem a sarkára áll. Itt az ideje felnőni ehhez a feladathoz.



2. Nyisd ki a szíved
Társadalmi elvárás, hogy férfiként keménynek mutasd magad, amivel nincs is semmi baj. Ugyanakkor azért a gyermeked előtt merd felvállalni az érzéseidet. Ne egy faarcú apával kelljen szembesülniük, akit látszólag semmi sem hoz izgalomba, akinek látszólag vasból van a szíve. A gyermekeid hadd lássanak be olykor az álarc mögé, hogy azért apu is emberből van, aki tud együttérezni és megbocsátani is. Ne szégyelld, ha valami elszomorít, dühössé tesz, de azt sem, ha éppen ragyogó a kedved. Ha nem rettent meg a gondolat, akár szavakba is öntheted néha az érzéseidet, így a gyermeked is könnyebben beazonosítja majd azt a sokféle érzelmet, ami kavarog benne (Most apa szomorú, mert... / Bánt, ahogy most beszélsz velem... / Örülök, hogy ilyen ügyesen megoldottad...) - és felnőve ő is ugyanezt tudja majd átadni a gyermekeinek.  

3. Szeresd és tiszteld a gyermeked anyját
A fiad a te példádból tanulja meg, hogyan kell a nőkkel bánni. Kezeld a párod, feleséged tisztelettel és gyengéden. Nem kell, hogy tökéletes férj legyél, de az fontos, hogy a gyermeked lássa, szereted az édesanyját. Ha a gyerekek olyan szülőkkel nőnek fel, akik szeretik és tisztelik egymást, akkor az pozitívan befolyásolja a jövőbeli kapcsolataikat is. Persze előfordulhat, hogy a párkapcsolatod nem úgy alakul, ahogy terveztétek és válás lesz a vége. Akármilyen rossz érzések is maradtak benned, ne a gyereken töltsd ki a frusztrációd, ne szidd előtte az anyukáját, hiszen attól még az anyukája maradt. Tanulja meg inkább rajtad keresztül, hogy a válás után is megy az élet tovább - és hogy bárhogy is alakult a kapcsolatod az anyjával, attól még őt, a gyermekedet ugyanúgy szereted, és ezen nem változtat semmi.  

4. Mesélj neki esti mesét
A kisgyermekek nagyon szeretik az esti mesét - ha pedig apa olvas nekik, az külön öröm. Az apukák ugyanis előszeretettel élik bele magukat a történetbe, utánozzák az öreg király vagy a sebzett oroszlán hangját - és nincs is annál édesebb hang, mint amikor a gyermeked gyöngyöző nevetése tölti be a kis szobáját.

5. Ismerd meg
Bár egyes gyerekek nem csak külsőleg, de belsőleg is nagyon hasonlítanak az apjukra vagy az anyjukra, sose feledd, hogy a gyermekednek megvan a saját kis önálló személyisége. Ne sajnáld az időt, hogy mélyebben megismerd a kis lelkét, hogy mi az, amiben kedvét leli, mi az, ami elszomorítja, mi az, amiről álmodik. Legyél rá őszintén kíváncsi. A gyermeked arra vágyik legjobban, hogy őt saját magáért szeresd és elismerd.

6. Ölelgesd és puszilgasd
Látni kell azt a ragyogást egy gyermek arcán, amikor az apukája csak úgy ölbe kapja és jól megszorongatja. Sose szégyelld megölelni, sőt, megpuszilni a gyermeked, vagy bevallani neki, hogy szereted. Persze a legtöbb férfinak ez nehézséget okoz - de ne hárítsd el magadtól az érzelemnyilvánítást csak azért, mert mondjuk a te apád sem tette vagy te ezt "nem szoktad". Bizonyára neked is jólesett volna gyerekként, nem igaz? Akkor változtass és légy néha érzelmes. Egy igazi férfi akkor a legerősebb, amikor meri gyengének mutatni magát.

Hogyan lehetsz apaként a gyermeked példaképe? 10 módja annak, hogy igazi hőssé válj a szemében

7. Légy apu professzor, aki sok mindenhez ért
Légy te az, aki megtanítod a gyermekednek mindazokat a jártasságokat, amik az életben szükségesek - legyen szó akár apróbb vagy nagyobb dolgokról. Ne feltételezd azt, hogy ami neked rutinból megy, az neki nem okozhat nehézséget. Ha nem megy a cipő megkötése? Mutasd meg neki, hogyan kell. Piszkos lett a biciklije? Mutasd meg neki, hogyan tisztíthatja meg. És ha a kerék leeresztett? Hívd fel rá a figyelmét és fújjátok fel együtt. De lássa tőled azt is, hogyan kell villanykörtét cserélni, a csapot megjavítani vagy akár festeni, autót szerelni, barkácsolni.
Nem kell, hogy mindenhez értsd, sőt, annál nagyobb móka valami jártasságot együtt megtanulni a fiaddal vagy a lányoddal. Ha pánik és tehetetlenség helyett a gyermeked megtanulja, hogyan lehet megoldást keresni, akkor sikeres felnőtt válhat belőle.

8. Üljetek együtt asztalhoz
Mindenki rohan, munka, ovi-suli, különórák, egyéb programok - ám legyen napi egy étkezés mindig közös. Ez leginkább a vacsora, amikor az összes családtag együtt foglal helyet az asztalnál. Apaként ülj az asztalfőre és legyen tőled elvárás, hogy ez most a ti időtök - adjátok meg a módját, ne csak egyetek, hanem beszélgessetek is, úgy, hogy közben nem megy a tv, a rádió, a számítógép és telefon sincs a közelben. Legyen az a 20 perc csak a családé - hidd el, sok mindent megtudhatsz a gyermekedről és a gyermekedtől a vacsoraasztalnál ülve.

9. Mutasd meg, miért szép az élet
A szülők egyik legnagyobb hibája, ha teljesen feláldozzák magukat a gyermeknevelés oltárán és elfelejtenek önmagukért is élni. Ne ess ebbe a hibába, a gyermeked sem várja ezt tőled. Ő jókedvű, vidám, az életével elégedett apára vágyik, aki szereti őt, de megvan a maga hobbija és aki megtalálja a módot, hogyan töltődjön fel és kapcsoljon ki. Ez lehet a horgászat, egy jó könyv olvasása, kirándulás, testedzés vagy egy-egy baráti találkozó. A lényeg, hogy elhidd, az nem tesz kevésbé jó apává, ha magadra is áldozol időt, hiszen ez a fajta önzőség miatt tudsz igazán önzetlenül szeretni és odafigyelni a másikra. Aztán, ahogy cseperedik a gyermeked, őt is bevonhatod a hobbidba - egy közös túra vagy sátrazás igazi férfit nevelhet a fiadból, aki tőled megtanulja, hogyan kell boldogulni, amikor csak magára hagyatkozhat.

10 Soha ne hagyd abba a tanulást
Azt mondják, akkor kezdesz el végérvényesen öregedni, amikor kihuny benned a tanulás vágya. Ne hagyd, hogy ez megtörténjen! Az embernek mindig van mit tanulnia - a technika változik, új filmek, új könyvek jönnek, új dolgokat lehet kipróbálni - vagy éppen olyanokat, amiket eddig csak halogattál. Az internetnek köszönhetően a tanulás könnyebbé vált, mutasd meg a gyermekednek, mi mindenre jó a világháló. Lesd el, hogyan lehet megszerelni valamit, sajátítsd el néhány jó kis konyhai fortélyt, tanuld meg, hogyan működik az okostelefon vagy más kütyü. Bonyolult világban élünk, de a gyermeked a példádon keresztül megtanulja, hogy jó és hasznos dolog sok mindenhez érteni.

Forrás: az Allprodad cikke nyomán
Fotó: Pixabay, Unsplash/Irena Carpaccio

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


2016.02.24