Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > Kell a gyereknek a sok fejlesztés, különóra, a többiekkel való összehasonlítás? Mit mond el a szülőről, ha f... - Szülők Lapja

Kell a gyereknek a sok fejlesztés, különóra, a többiekkel való összehasonlítás? Mit mond el a szülőről, ha fejlesztésről fejlesztésre hordja a gyermekét?

Szülőklapja képFigyelemzavaros, hiperaktív, autista - milyen gyorsan rásütik a mai gyerekekre ezeket a jelzőket! Holott sokszor csak a szülőnek kellene néhány kérdést őszintén feltennie magának… Hogy miket? Természetgyógyász szakértőnk írása segít közelebb kerülni a válaszhoz.

Szerző: Kaponya Éva
2016-05-30
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Kaponya Éva
természetgyógyász
kérdezd szakértőnket a témában >>
Figyelemzavaros, hiperaktív, autista – milyen gyorsan rásütik a mai gyerekekre ezeket a jelzőket! Holott sokszor csak a szülőnek kellene őszintén néhány kérdést feltennie magának - állítja Kaponya Éva természetgyógyász szakértőnk. És hogy mire gondol pontosan? A lenti írásból kiderül, de célszerű azzal kezdenünk, hogy már magára az elolvasására is időt szánunk.

Zsófi 8 éves figyelemzavaros, akit szülei fejlesztésről-fejlesztésre hordanak
17 óra 10 perc. Már késésben vannak, de tudom, mindig rohannak. Mikor végre beesnek a rendelőbe, olyanok, mint az akadályfutók, talán csak a liftben fújták ki magukat, mire felértek a hatodik emeletre.

Zsófi 8 éves, 2. osztályos. Kedves, cserfes kislány. A tanulás kicsit nehezen megy neki, mert diszlexiás, és szinte egy percig sem tud nyugodtan maradni az órákon. Az ablak előtt repülő lepke, vagy a lámpáról lelógó pókháló mind-mind izgalmasabbak számára. Néha gondol egyet, feláll, kimegy, visszajön. Figyelemzavaros, mondták rá, fejlesztése szükséges. És a szülők hordják is mindenhová. Mozgásfejlesztés a suliban, gyógyúszás, terápiás lovaglás, este pedig közösen újra át kell nézni mindent, amit napközben az iskolában vettek, hogy valamennyire lépést tudjon tartani a többiekkel. De így sem könnyű… Most elkezdtek természetgyógyászhoz is járni, remélve, hogy az alternatív gyógymódok segítséget nyújthatnak.

Hónapok óta figyelem őket, Zsófit is, és anyukáját is. A kislánynak mindig mélyen karikásak a szemei, mikor végre ideérnek, és a kezelés kezdete után nem sokkal már csukódnak is le a szemei. Sokszor sírt is. Csöndesen, pufók kis arcán hangtalanul folytak a könnyek, ahogy oldódott a feszültség. És a gyerek, aki napközben olyan volt, mint a motolla, nyugodtan feküdt. Hosszú-hosszú ideig... Mert volt végre egy hely, ahol nem kellett megfelelni, teljesíteni, eredményeket produkálni. Nem csúfolja senki azért, mert téveszti a betűket, és azért sem, mert duci. Anya jön mindig vele, és ez jó, mert apa nagyon szigorú. Haragszik azért, mert nem szeret olvasni, mindig nyaggatja, hogy gyakoroljanak, és bár imádja Zsófit, ő azért érzi: apának rossz, hogy ő más, mint a többiek. Nem olyan, mint a bátyja, aki jól tanul, ügyes a teniszben, ő nem „problémás”, rá lehet büszkének lenni.  

Talán ezek járhatnak a pöttöm kislány fejében, míg valóban el nem nyomja az álom. Ideális páciens, mondhatnám, hiszen gond nélkül tudom kezelni. Amikor végzünk, ébreszteni kell.

Eközben édesanyja szégyellősen kapja össze magát a váróban, ugyanis ő is elaludt a kanapén. Nem tudom nem észrevenni, milyen fáradt. Minden benne van a tekintetében. Aggódás, hogy gyermekének mindent meg tudjon adni, aggódás, hogy elég jó szülő-e, megtesz-e mindent annak érdekében, hogy lánya végre egy legyen az osztálybéli gyerekekkel, ne ő legyen az, akivel mindig gond van.  Ezért hát járnak rendületlenül, hetente többször is a fejlesztésekre. Igaz, kicsit messze van egymástól az iskola és az uszoda, a lovarda is a város szélén van, de menni kell… Eközben ott a nagyfiú is, a háztartás, a munka… Magára már se ideje, se ereje.

„Egy kevésbé fáradt, kimerült gyerek minden területen jobban helyt tud állni”
És az ő példájuk sajnos nem egyedi eset. Elcsépelt mondatok, hogy rohanó, stresszes a világ, túl nagyok a társadalmi elvárások, emiatt a családon belüli elvárások is, nagy a nyomás szülőn, gyermeken egyaránt. Ez pedig egy ördögi kört eredményez, melyből kilépni nehéz, és sokak számára nem is alternatíva. A stressz újabb, még több stresszt eredményez, amit aztán továbbadunk a munkahelyen, családban, nyomasztó terhet rakva gyermekeinkre, szorongást generálva bennük, és önmagunkban. Ennek felismerése egyedül legtöbbször nehéz. Ha sikerül jó szakembert találni, aki ráébreszt arra, hogy ideje lassítani, talán még menthető a helyzet.

Egy kevésbé fáradt, kimerült gyerek minden területen jobban helyt tud állni. Megfontolandó, hogy van-e annyi haszna az egyszerre történő rengeteg ide-oda hurcolászásnak, mint amennyire leterheli ez az egész családot. Ami pedig előbb-utóbb feszültséget fog szülni családon belül is.

Cikkünk a hirdetés után folytatódik

hirdetés

HOGYAN VÁLASSZ BABAVÁRÓ VITAMINT?

Nézd meg, hogy miért fontos a terhességi vitamin, és hogy mi alapján érdemes választani!
Kattints ide a bővebb információért >>

vonal

[x] hirdetés

Nem lenne talán jobb levegőt hagyni mindenkinek, és szépen, sorjában megpróbálni csak, amiket a szakemberek javasolnak? Sorjában, nem egyszerre. Így talán jutna idő egymásra is, mindenki nyugodtabb lenne, és a szülőn lévő nyomás csökkenésével arányosan egyszer csak azt vennénk észre, hogy a gyerek is nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb.

Kell a gyereknek a sok fejlesztés, különóra, a többiekkel való összehasonlítás? Mit mond el a szülőről, ha fejlesztésről fejlesztésre hordja a gyermekét?
Ha csökken a nyomás a szülőn, akkor a gyerek is nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb lesz

Amikor a túl sok fejlesztés az ellenkezőleg hathat
Néhány évvel ezelőtt volt egy páciensem, hasonló korú, mint most Zsófi. Hasonló tüneteire nagyon hamar rásütötték a bélyeget, hogy autista. Szerencsére jól tudtunk együttműködni, és nagyon hamar hihetetlen eredményeket produkált az iskolában, végig tudott ülni már egy színházi előadást is. Őt is millió fejlesztésre hordák. Ezek összehangolásában, ha nehezen is, de megfogadták tanácsaimat. Ám egyszer csak apuka kitalálta, hogy meg kell tanulnia a kisfiúnak zongorázni is, mert a zene fejleszteni fogja a ritmusérzékét, és ez harmonizálóan fog hatni mindenre. Amikor megjegyeztem, hogy talán ennél jobban már nem kéne leterhelni egy ilyen kis gyereket, nem jöttek többet… Hónapokkal később hallottam róla, hogy visszaesett minden szinten, és sajnos epilepsziás tüneteket kezdett produkálni.

Először a szülők lelkét kell rendbe tenni
Mi lehet tehát a jó megoldás? Idealizáltan, és szívem szerint azt válaszolnám, kezdjük a szülőkkel! Először belőlük segítsünk kidolgozni az állandó megfelelést (amely tulajdonképpen valójában önbizalomhiány), nekik segítsünk csökkenteni a stresszt, harmóniába hozni őket önmagukkal. És utána folytatni a pedagógusokkal. A szintén fáradt, kimerült, nyomás alatt lévő pedagógusokkal, akik a túlterheltséget sokszor bizony türelmetlenséggel, kevesebb figyelemmel reagálják le. Tegyük tehát először rendbe a felnőtteket! Ezek után jöjjenek csak a gyerekek. De lehet, hogy erre már nem is lenne szükség? Nagy valószínűséggel így van. Egyelőre viszont, ez sajnos valóban csak egy idealizált, de szándékkal, elhatározással realizálható megoldás.

Lehetne sorolni számos terápiát, amely természetes módszerekkel, gyógyszerek nélküli kezeléseket kínálva próbál segíteni. Ezek közül mindenki válassza ki azt, ami számára elfogadható, és ami iránt bizalmat érez. Az igazi hangsúly ugyanis nem a választott terápián van, az csak egy mankó, segítség. A lényeg, a változtatás szándéka. Az, hogy kilépjünk a mókuskerékből, és a körülöttünk lévő páncélokat arra használjuk onnantól kezdve, hogy a stressz lepattanhasson róla. Ha pedig megszületik egy elhatározás, egy tudatos döntés, az hatással lesz az egész család életére, feledtetve azt, hogy ki is volt a „problémás”.

És hogy ne maradjon befejezetlen a történet… Zsófi édesanyja is elkezdett kezelésekre járni, a kislány pedig ma már csillagos ötösöket hoz, és magától kéri, hogy olvassanak…

Szerző: Kaponya Éva
Fotó: Pixabay

Címkék: Figyelemzavaros, hiperaktív, autista, természetgyógyász, stressz, gyerek, szülő, család

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Figyelemhiány, magatartászavar, hiperaktivitás, agresszió, szorongások kezelése gyerekeknél - Mit kell tudni a Neurofeedback terápiáról?
Figyelemhiány, magatartászavar, hiperaktivitás, agresszió, szorongások kezelése gyerekeknél - Mit kell tudni a Neurofeedback terápiáról?

A Neurofeedback terápiát gyerekeknek a német egészségügyi kassza gond nélkül finanszírozza, a finn orvosok gyógyszeres kezelés helyett ezt írják fel az ADHD-s gyereknek. A módszerrel akár 5-10 pontot is fel lehet tornászni az IQ-szinten - mégis, a magyar szülők többsége az iskolai nehézségek kapcsán hall róla először.

tovább a cikkre
Ha figyelemzavaros a gyerek - Mik a tünetek? Mit tegyél és mit kerülj szülőként? Ezt mondja a pszichológus
Ha figyelemzavaros a gyerek - Mik a tünetek? Mit tegyél és mit kerülj szülőként? Ezt mondja a pszichológus

„Miért kell mindig mindent ötször elmondanom!?” A figyelemzavar nem nevelési probléma, hanem valós idegrendszeri fejlődési zavar következtében kialakuló betegség. A túlzottan mozgékony és figyelemzavaros óvodás gyermekek problémájáról szakértőnk beszél.

tovább a cikkre
Figyelemzavar, magatartászavar - Mit tehet a szülő és mikor kell szakemberhez fordulni?
Figyelemzavar, magatartászavar - Mit tehet a szülő és mikor kell szakemberhez fordulni?

Gyermeked nem tud odafigyelni az iskolában? Szétszórt a figyelme és nem tud egy dologra koncentrálni? Otthon is folyton unszolni kell? Életkori sajátosságról van szó vagy segítségre szorul? Pszichológus szakértőnk véleménye az iskolai figyelem problémákról és a koncentrációs nehézségekről.


tovább a cikkre
Tomatis terápia - Koraszülött babák, fejlődési zavar, megkésett beszédfejlődés, dadogás, alvási problémák, tanulási problémák esetén segít
Tomatis terápia - Koraszülött babák, fejlődési zavar, megkésett beszédfejlődés, dadogás, alvási problémák, tanulási problémák esetén segít

Rendkívül hatékony módszer: koraszülött babák fejlődésének támogatására és kisgyermekeknél előforduló beszédkésés, dadogás, figyelemzavar, szorongás, iskolai tanulási nehézségek, hiperaktivitás, autizmus, epilepszia, agresszív viselkedés és még sok egyéb tünet kezelésére.

tovább a cikkre
Gyermek-neurológiai szűrések hiányát pótolja a Gézengúz Alapítvány Salgótarjánban
Gyermek-neurológiai szűrések hiányát pótolja a Gézengúz Alapítvány Salgótarjánban

Számos rendelő zárt be, óvodai helyek szűntek meg a Nógrád megyei Salgótarjánban az elmúlt években. A koraszülött és születési károsult gyermekekkel foglalkozó, budapesti székhelyű Gézengúz Alapítványt sok család kereste meg erről a környékről. Több hónapos előkészítő munka után Maiczenné Földi Réka segítségével elindították az alapítvány salgótarjáni tagozatát

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Kaponya Éva - természetgyógyász

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Gyümölcsös kukoricapehely

Gyümölcsös kukoricapehely

Uzsonnaételek gyümölcsből >>
9 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: Ízlés szerinti gyümölcs (turmixolva 1,5 dl) 2-3 evőkanál kukoricapehely

Recept:

A lereszelt, vagy turmixolt, esetleg centrifugált gyümölcsbe (kb. 1,5 dl) beáztatunk 2-3 evőkanál kukoricapelyhet. Amikor felpuhult, akkor az egészet turmixoljuk.

Tipp!
Amennyiben az áztatás előtt a kukoricapelyhet szalvéta között sodrófával összetörjü(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Dr. Árvainé Koczok Márta

Dr. Árvainé Koczok Márta

tanácsadó szakpszichológus

tovább a szakértőhöz >>

Éjjeli felriadás

Kedves Édesanya!
Gyermeke valószínűleg az őt érő stresszt így tudja kezelni, a szülő közelsége a nyugtató számára. Ez valóban sok feszültséget generálhat otthon. Én első körben ki próbálnám deríteni, mi jelent most neki fokozott stresszt. Ki lehet próbálni relaxációs technikákat, melyeket könnyedén egy-egy relaxációs mesekönyv segítségével is megtanulhat. A technika rendszeres alkalmazása, a mindennapi feszültségek átbeszélgetése, a több játék, több szülői figyelem, megoldást hozhat. Ha azonban ez nem eredményez jelentős javulást, érdemes konzultálni egy szakemberrel.

Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Megmentették egy 4 éves gyermek életét a zalai rendőrök - A kislány az éjszaka közepén kóborolt el otthonról

vissza vissza