Fejlesztő játékok: 20 játék, ami a legjobban fejleszti a gyereket! - Pszichológus javaslatai 0-10 éves korig

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


Fejlesztő játékok: 20 játék, ami a legjobban fejleszti a gyereket! - Pszichológus javaslatai 0-10 éves korig Milyen ajándékot vegyünk a babáknak, kisgyerekeknek, ami fejleszti és okosítja őket? Milyen játéknak örülnek a gyerekek valójában? Pszichológus magyarázza el, hogy korcsoportonként milyen játék a jó játék. Részletes ajánló 0-10 éves gyerekek szüleinek, nagyszüleinek. Hiába a játékáruházak roskadozó polcainak kínálata, sokszor mégis bizonytalanul, leginkább tanácstalanul állunk a bőséges játékválaszték előtt, és azon tanakodunk, hogy milyen játékot vegyünk a gyerekeknek. Ha megkérdezzük őket, akkor rögtön felsorolnak legalább három játékot, amit a reklámban vagy valamelyik játszótársuknál láttak. De biztos, hogy ezeket érdemes megvásárolni nekik?

Nehéz helyzetben vagyunk szülőként, hogy a hatalmas kínálatból kiválasszuk azokat a darabokat, aminek örülnek is a gyerekek, és még hasznukra is válhat, ezért szakértőnkhöz fordultunk. Dr. Árvainé Koczok Márta pszichológus korcsoportonként kiválasztott két-három olyan játéktípust, aminek szoktak örülni a gyerekek és fejleszti is őket.



Lehet, hogy egyik-másik játék unalmasnak tűnhet, de ez csak a látszat. Az alábbi játéktípusokkal ugyanis a gyerekek szinte egész évben tudnak játszani, nem csak néhány napig, amíg tart az újdonság varázsa. Ezek "nem romlanak el", nem kell beléjük elem, nem hangosak, viszont akár több generáció is szívesen játszik velük, és jól bevált úgynevezett klasszikusok. Olyanok, amikkel nem lehet mellélőni.


Játékok babáknak (0-1 éves korosztály) - tippek pszichológustól


Milyen bébijátékot vegyünk a legkisebbeknek? A baba első életévében a legfontosabb a mozgásfejlődés. A baba 1 éves korára egy magatehetetlen, sokat alvó csecsemőből járni képes, érdeklődő kis lénnyé fejlődik.

1. Ebben az életkorban az a legjobb, ha olyan dolgokkal vesszük körül, ami biztosítja számára az egészséges mozgásfejlődés lehetőségét. Az egyik leghasznosabb játék ilyenkor a játszószőnyeg, csörgő-zörgő játékok, amelyek felkeltik a gyermek érdeklődését. Eleinte fekve nézegetheti a különféle formákat, később hason fekve fedezheti fel saját magát például a kis tükörben. Lábával rugdoshatja a lelógó játékokat, közben kezével is manipulálhat. A zörgő-csörgő elemekkel irányíthatjuk figyelmét, megnézhetjük, a hang irányába fordítja-e fejecskéjét. Minden végtagja mozog. Ilyenkor nem lát messzire, és nem is érdemes hangos, zenélő játékokkal körülvenni. Hadd fedezze fel ő a környezetét. Lásson, tapintson, mozogjon.

2. Az első évben kezdődik a fogzás is, ami jelentősen befolyásolja a gyermek tevékenységét. Ilyenkor mindent a szájába vesz, és rágcsál, hogy csillapítsa általa a kellemetlen érzést. A rágókát ezért hasznos játéknak tartom, igen sokféle fajtája kapható (formája, felülete különböző) és egész sokáig szükség lehet rá.

 

Játékok bölcsiseknek (1-3 éves korosztály) - tippek pszichológustól


Egy éves kortól kinyílik a világ a baba számára. Elindul, hogy felfedezze azt. Futó, ugráló, mászó, táncoló kisemberré fejlődik, aki imádja a zenét, egyre akaratosabbnak és szinte hiperaktívnak tűnik, aki soha el nem fárad.

3. Mozgásfejlődésük szempontjából ilyenkor jó ötlet lehet számukra a különféle (szobában is felállítható) alagút, sátor. Belebújnak, kúsznak, másznak, közben izgatottan kacarásznak. Megtanulják általa, hogy anyától el lehet távolodni, aztán egy „kukucs”-csal újra összenevetni. Kicsit félni, de közben bátornak lenni.

4. Ebben a korban a gyermek önállóságát, mozgását fejlesztik a húzós fajátékok, labdák, járás segítő játékok. A mozgásfejlődés az alapja a kognitív, értelmi fejlődésnek, ezért olyan fontos, hogy hagyjuk gyermekünket minél többet életkorának megfelelően mozogni, ügyesedni.

5. Közben a kezét is elkezdi egyre ügyesebben használni. Már egyedül akar enni, inni, aztán szinte mindent egyedül akar csinálni. Az akarat fejlődése az énhatékonyság szempontjából fontos. Ilyenkor igyekezzünk felállítani számára szabályokat, tudja, hogy mit jelent az, hogy „NEM”, vagy „Nem szabad!”, ugyanakkor biztosítsunk olyan lehetőséget, ahol egyedül kísérletezhet. Ebben az életkorban imádnak pakolni a gyerekek, ezért jó ajándék számukra a formaillesztő játék. Ki-be lehet pakolászni a darabokat, közben megtaníthatjuk nekik a formák nevét, jellegzetességeit, és a színeket is. Eleinte a fogantyúsak, később a sima formaberakók.

Ezek a játékok fejlesztik legjobban a gyereket! Pszichológus javaslatai 0-10 éves korig - Mire figyelj, ha játékot veszel?

6. Később a főzőcskés készlet válhat nagy kedvenccé, hiszen látják, hogy sokszor eszünk, iszunk, bevásárolunk. A közös játék során megtanulják a szokásokat, az ételek nevét, a konyhai eszközök használatát, és hogy mire kell odafigyelni (például forró sütő). Ebben az életkorban rendkívül könnyen tanulnak, és ha van időnk, és türelmünk velük játszani, könnyen megtanulják, mivel hogyan lehet lefoglalni magukat, ez elengedhetetlen feltétele a későbbi önálló játékra való képességnek.

7. Másfél-két éves korukban elkezdi őket érdekelni az alkotás folyamata. Óriási örömet okoz számukra, ha például fa vagy műanyag építőkockákból, toronyépítő kockákból hatalmas tornyot tudnak építeni, és még nagyobbat, ha azt le is tudják dönteni. Majd kezdik elölről az egészet. Az ismétléssel megtanulja, hogy az egész milyen részekből épül fel. És bár számunkra unalmasnak tűnhet, hogy mindent legalább háromszor kell ismételni, nekik ez a tanulás szempontjából kifejezetten fontos.

Utánozva tanulnak, és azt tanulják meg a legjobban és a legkönnyebben, ami érzelmileg is hatással van rájuk. Márpedig hatalmas robajjal ledőlő kockatornyot hallgatni újra és újra nagyon nagy élmény.

8. Óvodáskorhoz közeledve elkezdni őket érdekelni az úgynevezett forma puzzle és a szivacs puzzle. Ezek kiválóan fejlesztik a térbeli tájékozódást, és tovább tanulhatják velük a színeket, a formákat, állatokat, zöldségeket, gyümölcsöket, attól függően, hogy mit ábrázolnak. Bővül a szókincsük, az általános ismereteik. Ezekhez azonban sok szülői segítségre van szükségük, mert sajnos a gyakori és azonnali kudarcra hisztivel reagálhatnak. Olyankor játsszunk velük ilyesmit, mikor tudjuk, hogy van egy kis időnk, hogy lehessen sikerélményük. Mert az hatalmas boldogság, ha valamit végre a helyére tud egyedül (vagy majdnem egyedül) illeszteni. Ja, és ne felejtsük el játék közben megdicsérni, biztatni, bátorítani, és az irányokat is megtanítani (jobb-bal, fel-le).


Játékok óvodásoknak (3-6 éves korosztály) - tippek pszichológustól


Nyugodtan merem állítani, hogy az óvodásokat minden érdekli. Ez a korosztály nyitott mindenre, és szívja magába a tudást és ismereteket.

9. Számukra az a legfontosabb, hogy végre használhassák a képzeletüket, és minél többet szabadon játszhassanak. Legyen az szerepjáték, kreatívkodás (gyurmázás, nyomdázás, festés) éneklés, tánc a lényeg, hogy próbálkozhassanak.

10. Az ovisok imádnak homokozni, de erre nem mindig van lehetőség, ezért kiváló játék számukra a gyurmázás. Fejlődik általa a képzeletük (mi legyen egy darab gyurmából), a kézügyességük (csípnek belőle, görgetik, lapítják, nyomkodják), erősödnek tőle a kézizmok, finommotorika, finommozgások pontosabbá válnak (ez a későbbi íráskészség szempontjából fontos). A puha gyurmával több a sikerélményük, könnyebben formázható, alakítható. Ezt is vegyük figyelembe.

11. A szerepjátékot már említettem. Az ovisok imádnak mamásat-papásat játszani, vagy pókembereset, vagy tűzoltósat. És nem csak farsang idején! Egy-egy jelmez vagy kiegészítők karácsonyra is hatalmas örömet okozhatnak. És még az is lehet, hogy kitart a farsangig, és nem kell újat venni, hisz eddig csak otthon bújt bele, akkor pedig megmutathatja a többieknek is.

Ezek a játékok fejlesztik legjobban a gyereket! Pszichológus javaslatai 0-10 éves korig - Mire figyelj, ha játékot veszel?

12. A kirakók megunhatatlanok. Számtalan létezik ma már, színezhető, 3D-s, mesehősös, ismeretterjesztő, kicsiknek, nagyoknak, kisméretű, nagyméretű, hullámformájú vagy hagyományos. Kiváló játék minden korosztálynak, fiúknak-lányoknak egyaránt! Ez is fejleszti a rész-egész gondolkodást, koncentrációs készséget, kézügyességet, esztétikai érzéket. A gyerekek hosszú időre leköthetők vele. A végén nagy öröm, hogy ki tudták rakni. Ez a sikerélmény pedig újabb puzzle kirakására sarkallja őket: "Még ezt is ki bírom rakni!", "Most ezt próbálom meg!". Feladattudatuk is kialakul általa, amíg el nem készülnek vele, abba sem hagyják. Természetesen eleinte ehhez is sok segítséget igényelhetnek.

 

Játékok kisiskolásoknak (6-10 éves korosztály) - tippek pszichológustól


Ebben az életkorban kiemelkedővé válik a gyermekek kognitív fejlődése. Biztonsággal megtanulnak írni, olvasni, számolni. Kinyílik számukra az ismeretek, és a könyvek világa, végre egyedül is el tudnak olvasni mindent, és nagy örömmel tölti el őket, hogy egyre több mindent értenek meg, és hogy sokkal okosabbak, mint az ovisok.

13. Épp ezért kiváló ajándékok lehetnek számukra a könnyen olvasható, rövid és nagybetűs mesék, történetek, regények vagy ismeretterjesztő könyvek. Ezektől bővül a szókincsük, általános ismereteik, fejlődik képzeletük.

14. Ekkor már kezdenek fontossá válni a társak is, de még a szülőkhöz való kötődés is jelentős. Ezért igazán jó időtöltés egy közös társasozás vagy kártyázás. A kártyajáték, vagy társasjáték amellett, hogy jó hangulatot generál a játékosok számára, számtalan készséget fejleszt: például a kudarctűrést, mely igen nehéz a gyermekek számára, valamint az alkalmazkodási készséget, a stratégiai gondolkodást, társas és kommunikációs készségeket, logikai gondolkodást, memóriát, figyelemkoncentrációt.

15. A logikai gondolkodást, problémamegoldó készséget kitűnően fejlesztik az egyszemélyes logikai játékok.

Hasonlóan klasszikus játék
16. a lego,
17. a mágneses építőjáték,
18. a különféle golyópályák,
melyek tematikusan szinte minden korosztálynak kínálnak terméket. Ha megtanítjuk gyermekünket ezzel a játékkal - már akár óvodáskorban - játszani, később megunhatatlanná válik. Fejlődik általa a kézügyesség, a képzelőerő, a kreativitás, a figyelem, a koncentrációs készség. A megépített játékokkal pedig kijátszhatja magából akár a családi, akár az iskolai feszültséget, mely igen fontos ebben az életkorban is.

Ezek a játékok fejlesztik legjobban a gyereket! Pszichológus javaslatai 0-10 éves korig - Mire figyelj, ha játékot veszel?

Szülőként is érezzük, hogy iskoláskorban a gyermekekre egyre több teher, kihívás, feladat és ezáltal stressz is vár. Szembe kell nézniük nap, mint nap a teljesítményük értékelésével, társaik reakcióival, amely olykor túl soknak, szinte feldolgozhatatlannak tűnhet.

19-20. Nem véletlenül lett újra divatos a különféle relaxációs technikák, gyakorlatok alkalmazása gyerekeknél is. Ezt a cél szolgálják többek között például a relaxációs színezők vagy kisebbeknek a relaxációs mesekönyvek is, de szinte minden olyan tevékenység, amiben a gyermek teljesen és stresszmentesen el tud merülni. A legfontosabb, hogy biztosítsunk nekik erre időt, nem kell mindig gyakorolni, pótolni, ismételni. Hadd legyen gyerek, játsszon és mozogjon minél többet, mert akkor lesz belőle boldog, és kiegyensúlyozott felnőtt.

Szakértői tippek szerzője: Dr. Árvainé Koczok Márta
Kezdőkép: Rawpixel

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


2016.12.06