13 hiba, amit a mentálisan erős szülők nem követnek el - Így lehetsz jobb anyukája, apukája a gyermekednek! A pszichoterapeuta tanácsai

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


13 hiba, amit a mentálisan erős szülők nem követnek el - Így lehetsz jobb anyukája, apukája a gyermekednek! A pszichoterapeuta tanácsai Hogyan lehetsz mentálisan erős szülő? - Amy Morin sikeres pszichoterapeuta "13 dolog, amit mentálisan erős emberek elkerülnek" című könyve alapján. 13 hiba, amit a mentálisan erős emberek elkerülnek - ez a címe annak a nemrég kiadott sikerkönyvnek, amelyet Amy Morin amerikai pszichoterapeuta és szociálpedagógus irt.

A szerzőről annyit mindenképpen érdemes tudni, hogy három éven belül veszítette el édesanyját és 26 éves férjét, ráadásul mindkettőjüket váratlanul. Kevéssel később nevelő apja lett daganatos beteg. Miután mindezek megtörténtek vele, írt saját magához egy levelet, amiben emlékezteti magát: mennyire erős akart lenni. A levél 13 olyan dolgot sorolt fel, amit egy mentálisan erős ember nem tesz meg. A levél idővel bloggá nőtte ki magát, majd könyvformát öltött, amit mára 20 nyelvre lefordítottak.



13 hiba, amit a mentálisan erős emberek elkerülnek (angol eredetiben: 13 Things Mentally Strong People Don’t Do) - a meglehetősen figyelemfelkeltő cím kapcsán magunkba szállunk: mi vajon lennénk annyira erősek, hogy egy ilyen tragédiasorozatot elviseljünk?! Nem csigázzuk tovább az érdeklődést, hanem eláruljuk a bestseller legfontosabb üzenetét, amely több mint elgondolkodtató: ha képesek vagyunk önmagunkba nézni, rossz szokásainkon változtatni, másként érezni és gondolkodni, akkor elérhetjük a magunk elé kitűzött célt.

A könyv mindenkinek, és legfőképp azoknak, akik gyermeket nevelnek, számos további átértékelnivalót tartogat: hogyan lehetek mentálisan erős szülő, miként válhatok még jobb szülővé, hogyan tudok én magam fejlődni a gyermekem és családom által, mire tanít engem a gyermeknevelés?

Amy Morin eredeti tanácsaiból inspirálódtunk, és a könyv üzenetét tovább gondoltuk. Így született meg a kisgyerekes szülőknek szóló lenti adaptációnk, amely a „13 hiba, amit egy mentálisan erős szülő elkerül” elnevezést viselhetné. Íme.

 

1. Ne pazarold az időt önsajnálatra


Ahelyett, hogy folyton azt kérdezgeted magadtól: „De miért pont velem történik mindez?”, „De miért pont az én gyerekem ilyen-olyan?”, inkább hagyd abba a siránkozást, és végezd a dolgodat. Az önsajnálat csupán késlelteti az adott problémával való szembenézést, egyúttal az önmagadért érzett felelősség hiányát is jelzi.

Igen, nem neked van a legtökéletesebb gyermeked; sőt, nem is vagy tökéletes anya, igenis vannak a gyermeknevelésnek buktatói - ki mondta, hogy nincsenek? Az élet nem mindig habostorta, bármilyen közhelyesen is hangzik, ezt el kell fogadni. Mivel most vagy először szülő, te is csak a jelen tapasztalataiból tanulsz. Az önsajnálat törpévé, az önmagaddal való együttérzés óriássá tesz.
 

2. Ne add ki az irányítást a kezedből


Egy mentálisan erős szülő nem harsogja folyton, hogy „A gyerekem állandóan az őrületbe kerget, mert annyira idegesít”. Soha nem a gyereked, a férjed, az anyósod tehet arról, ha tehetetlennek, alulbecsültnek érezed magad, vagy valami nem úgy jött össze, ahogy akartad. Ne másokat hibáztass a kudarcaidért, hanem vedd végre a kezedbe az irányítást - legyen szó akár a gyerek meggyőzéséről, akár a nevelési elvek egyeztetéséről az anyósoddal.
 

3. Ne félj változtatni


A változást általában sem mindenkinek könnyű felfognia és megértenie. A gyerek is folyamatosan változik, de ezt ne tekintsd problémának, mert ez a fejlődés természetes velejárója. A problémák mindig fejben születnek. Egy mentálisan erős szülő megérti, hogy gyermeke azáltal fejlődik, hogy közben változik a személyisége, a viselkedése, a szülővel való kapcsolata. Fogadd be a szívedbe azt, aminek jönnie kell. Fogadd el azt, hogy a szerető, mindig bújó kisgyerekből egyszer majd egy önállóságra törekvő, lázadó kamasz lesz.
 

4. Ne görcsölj azon, amit nem tudsz befolyásolni


Kár bosszankodni bármin is, amiről te magad nem tehetsz: hogy ezren várnak a gyermekorvosi váróteremben, hogy az idő miatt ma sem tudtok kimenni a játszótérre, hogy a bébiszitter lebetegedett vagy felmondott a gyerek kedvenc óvó nénije… Minek mindezeken bosszankodni? Ezek pontosan olyan problémák, amelyek nem vezetnek sehová, maximum az őrületbe kergetnek. Azon végképp ne görcsölj, amiről nem te tehetsz, és amit nem tudsz befolyásolni. Ezeket a problémákat engedd el.


5. Ne másoknak akarj megfelelni, hanem magadnak


Milyen jó lenne, ha bennünket mindenki csak szeretne és dicsérne, ha a gyermekünktől mindig csak elismerést kapnánk, ha az anyósunk mindig megdicsérne azért, hogy milyen jó szülők vagyunk, és milyen szépen foglalkozunk a gyerekkel. De ez nem így működik. Ne ess abba a hibába, hogy az elismerések elvárása miatt folyton meg akarj felelni.

Egy mentálisan erős szülő nem mond csak azért igent, és nem vesz meg csak azért mindent a gyereknek, hogy a szemében pozitív hősként tündököljön. Ha kell, akkor csapj oda az asztalra, és mondj nemet, tartasd be a szabályokat, legyél következetes, még akkor is, ha gyereked részéről nem várhatsz érte hálát vagy az anyósodtól köszönetet. Az érzelmileg kiegyensúlyozott, magabiztos szülőnek szilárd értékrendje van. Ne a nagymamának, óvó néninek, tanító néninek és gyereknek akarj megfelelni, hanem a magad számára felállított értékrendednek.
 

6. Ne félj kockázatot vállalni


Azért kell időnként kockázatot vállalni, mert a gyerek leválását, önállósodási szárnypróbálgatásait csak így tudod támogatni. Időnként meg kell engedned olyat is a gyereknek, amihez bizony nincs túl sok kedved, de nem állhatsz ott mögötte állandóan óvó-védő szülőként. Bízz benne, és merj újabb dolgokat számára megengedni, amivel még csak most ismerkedik: hadd próbáljon meg biciklizni, akkor is, ha tudod, hogy pár méter után úgyis elesik, engedd meg neki, hogy egyedül próbáljon meg hazajönni az iskolából, ha eljött annak az ideje. Ha kockázatot vállalsz, akkor azt is vállalod, hogy a gyermeked megtapasztaljon olyat is, amire eddig nem volt lehetősége.
 

7. Ne a múlton merengj


Az érzelmileg stabil szülő nem a saját gyermekkorán, gyermekkori sérülésein mereng, nem kompenzálni szeretne, vagy a szülei hibáit helyrehozni, inkább azon fáradozik, hogy szülőként a tőle telhető legjobbat nyújtsa gyermekének. Fordítsd az energiáidat az itt-re és a most-ra, mert ez az egyetlen hely, ahol megbocsájthatsz, ahol boldognak érezheted magad, ahol te magad dönthetsz, ahol foglalkozhatsz a gyerekeddel, ahol örömet adhatsz a családodnak.

13 hiba, amit a mentálisan erős szülők nem követnek el - Így lehetsz jobb anyukája, apukája a gyermekednek! A pszichoterapeuta tanácsai
"Fordítsd az energiáidat az itt-re és a most-ra" (Amy Morin)
 

8. Tanulj a hibáidból


Vannak hibák, amiket többször is el kell követnünk, mire eljutunk odáig, hogy megtanuljuk a leckét. Mint ahogy Einstein mondta: „Őrültség mindig ugyanazt tenni, mégis más eredményre számítani."

Szülőként mindenki követ el hibát, és így van ez jól. A hibáinkat azonban fel kell ismerni, és változtatni azon, ami szükséges. El kell fogadnod, hogy sem emberként, sem szülőként nem vagy tökéletes. De tudd: a szülői hibák jók és szükségesek, és a legjobb, ha tanulni tudsz belőlük. Ha felismerted, hogy szülőként nem hoztál jó döntést, akkor ezt kérdezd magadtól: „Mi ebből a tanulság? Hogyan csináljam jobban legközelebb?”
 

9. Mások sikereit ne irigyeld, hanem másold le


A mentálisan erős szülő nem irigykedik más szülőkre, és nem próbálja meg gyermekét másokhoz hasonlítgatni. Lehet, hogy a te kislányod nem rajzol olyan ügyesen, mint a barátnőd kislánya, de elképzelhető, hogy másban jóval ügyesebb. Az állandó irigykedés állandó csalódást szül. A szülő feladata az, hogy megtalálja: saját gyermeke miben erős - és azt kell támogatnia. Más, sikeres (vagy kívülről annak látszó) szülőt ne irigyelj, hanem tanulj tőle, lesd el, hogy ő mit csinál jobban, mint te.
 

10. Ne add fel az első kudarc után


Mások vagyunk, mint a gyerekek, például abban, hogy felnőttek túlságosan hamar feladják a próbálkozást: "Egyszer elestem, fájt, feladom.” Holott minden egyes próbálkozás közelebb visz téged a célhoz. Egy mentálisan erős szülő sosem adja fel az első kudarc után, hanem többször is megpróbálkozik.

Ha a gyereked nem tud elsőre elpakolni maga után, nem baj, majd elpakol sokadjára! Ha a gyerek nem tud azonnal játszani a társasjátékkal, nem baj, majd megtanulja idővel! Ha mindig leeszi magát ebédkor, nem baj, majd azt is megtanulja szépen lassan. Ne add fel az első kudarc után, a jó munkához idő kell - tartja a mondás, mint ahogy a sikeres gyermekneveléshez is.
 

11. Szánj magadra időt


Mindenkinek szüksége van arra, hogy időnként csak önmagában legyen. Csak egyedül, a magányunkban halljuk meg a belső hangunkat. Ilyenkor vagyunk képesek megtalálni azt, amit annyira keresünk: a belső békénket.  Egy magabiztos szülő tisztában van azzal, hogy csak akkor tud szülőként jól teljesíteni, ha magára is gondol, magával is törődik. Minden anyukának szüksége van "én-időre", és minden apukának hobbira, hogy kellően feltöltődjön. Nem csak a gyermeked, hanem saját szellemi fejlődéseddel is foglalkozni kell. A gyerek akkor lesz boldog, ha anyát és apát is boldognak látja.
 

12. Lépj ki az állandó áldozatszerepből


Nem született kiváltságunk, hogy minden úgy történik az életben, ahogy azt elvárjuk. Egyedül te vagy azért a felelős, hogy a rendelkezésre álló időből és képességeiddel hogyan gazdálkodsz. Egy mártír anya azon sajnálkozik, hogy neki egy tökéletes gyerek járt volna a sorstól, egy magabiztos, érzelmileg stabil anya viszont kiváltságnak veszi a gyermekneveléssel járó kihívásokat. Szülőnek lenni nem könnyű, sosem volt az, de gondolj hálával arra, amit a gyereked által tanulhatsz.


13. Ne várj azonnali sikert


Egy mentálisan erős szülő jól tudja, hogy a sikert nem dobják csak úgy az ember után. A gyermeknevelés sokszor fárasztó, ám a kitartó és áldozatos munka következménye a jól nevelt, biztos értékrenddel bíró, magabiztos felnőtt. A gyermeknevelés útja buktatókkal teli, és kudarcok nem maguktól oldódnak meg, hanem azáltal, hogy folyamatosan dolgozol rajtuk.

Forrás: Külföld / Huffington Post, My Monk
Fotók: Pixabay, Freepik/senivpetro

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


2017.02.16