Így add meg apaként azt a biztonságot gyermekednek, amire vágyik - 9 dolog, amire figyelj oda akkor is, ha elfoglalt vagy

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


Így add meg apaként azt a biztonságot gyermekednek, amire vágyik - 9 dolog, amire figyelj oda akkor is, ha elfoglalt vagy A szülői lét egyik legfontosabb feladata, hogy biztonságot teremtsünk a gyermekünknek - egy olyan meleg otthont, ahol békében fejlődhet, feszegetheti a határait és felfedezheti a világot. A szülői lét egyik legfontosabb feladata, hogy biztonságot teremtsünk a gyermekünknek - egy olyan meleg otthont, ahol békében fejlődhet, feszegetheti a határait és felfedezheti a világot.

Ha egy gyermek az életét félelemben és bizonytalanságban tölti, akkor nem tud lelkileg egészséges felnőtté fejlődni. Most 9 olyan dolgot mondunk, melyeket ha apaként szem előtt tartasz, akkor sokat teszel azért, hogy gyermeked biztonságban nőjön fel.



1. Szánj rá időt, hogy vele lehess
Igen, bármennyire is elfoglalt vagy, mindig szánj időt a gyermekedre, ez talán a legfontosabb a tekintetben, hogy biztonságban érezze magát. Nem baj, ha a zűrös hétköznapokban csak egy fél óra jut nektek, de az tényleg legyen odafigyelős együttlét, amiben játszotok egyet vagy beszélgettek az élet dolgairól.

2. Mutasd ki, hogy szereted
Nem csak az anyukája szeretetére vágyik a gyermeked, hanem ugyanolyan fontos számára, hogy te is kimutasd felé az érzéseid, a magad módján. Ez lehet egy ölelés, egy barátságos hátbaveregetés, egy homlokpuszi, de akár az is, hogy a nyakadba veszed vagy kézen fogva mentek az utcán - hidd el, a gyermekednek nagyon fontosak ezek a pillanatok.

3. Dicsérd meg
Szidni, kritizálni (és azt gondolni, csak abból tanul a gyerek) mindig könnyebb, pedig egy jól irányzott dicséret szárnyakat adhat a gyermekednek. Ha dicsérsz, igyekezz konkrét lenni: ne azt mondd, hogy "szépet rajzoltál", hanem hogy "hú, szép lett ez a kutya, látom, még fogakat is rajzoltál neki". Ne azt mondd, hogy "ügyes vagy", inkább azt, hogy "ügyesen megkötötted a cipődet".

4. Állíts fel egyértelmű határokat
A gyerekek mindig feszegetik a határokat - ám ha látják, pontosan hol is vannak azok a határok, az biztonsággal tölti el őket. Ez olyasmi, mint amikor kétszer is megnézed, hogy bezártad-e az ajtót, biztos, ami biztos alapon. Ha megszabod a határokat és következetes vagy a betartásukban, az segít a gyermekednek a világban való eligazodásban - még akkor is, ha sokszor úgy tűnik, csakazértis megszegik a felállított szabályokat, és fogadkoznak, hogy majd ha ők szülők lesznek, másképp csinálják...

5. Hallgasd meg
A gyermekednek mindig nagyon sok mondanivalója van - ha pedig hozzád beszél, akkor legyél csupa fül. Még akkor is, ha kis bolondságokat és összefüggéstelen dolgokat magyaráz neked, sokat jelent neki, hogy az apukája meghallgatja. És amikor majd komolyabb mondandója akad, akkor is szívesen fordul hozzád, mert tudja, rád bízhatja a gondolatait.

6. Élvezd ki maximálisan a vele töltött időt
Ezt nem is kell magyarázni: játsszatok, bolondozzatok együtt minél gyakrabban, ne félj attól, hogy bohócot csinálsz magadból, a gyerekeidért megéri!

7. Fogadd el olyannak, amilyen
Minden ember kész kis tulajdonság-csomaggal jön a világra, tele jó és kevésbé jó tulajdonságokkal. Nézz a gyermekedre őszintén, fedezd fel és engedd kibontakozni a személyiségét - amiben gyengébb, segítsd, hogy megerősödjön, amiben pedig tehetséges, ott hagyd kibontakozni. Ne akard a magad képére formálni, ne mondd, hogy te mit tennél vagy tettél volna a helyében, hiszen ő nem te vagy. Inkább vezesd rá arra, hogy bízzon saját magában, merjen döntéseket hozni, még akkor is, ha azok esetleg nem bizonyulnak jó döntésnek. A lényeg, hogy mindig állj mellette és terelgesd, ha rossz útra tévedne - de soha ne vállald át róla a felelősséget, hiszen akkor nem tanulja meg a felelősséget elviselni és a következményeket vállalni.

8. Magabiztos kézzel adagold a büntetést és a megbocsátást
Találd meg az egyensúlyt a gyermeknevelésben. Érthető, hogy ha a gyermeked rosszat csinál, akkor úgy véled, számolnia kell a következményekkel, vagy akár büntetéssel. Ugyanakkor ne félj néha kegyelmet gyakorolni, ettől még nem leszel gyenge apa. Fontos, hogy a gyermek előre tudja, melyik tettének mi lesz a következménye - így olyat találj ki, amit aztán be is tudsz tartani és tartatni (természetesen nem testi fenyítésre gondolunk). És az is fontos, hogy a gyermek a szülői házban megtapasztalhassa a megbocsátást azoktól, akiket a legjobban szeret.

9. Szeresd őt feltétel nélkül
Ha egy gyermek elbukik, akkor az apa az, aki kinyújtja érte a kezét, leporolja, megveregeti a vállát és újra útnak bocsátja. Ez a feltétel nélküli szeretet. A gyermekednek éreznie kell, hogy bármi is történik, te szeretni fogod. Nincs "ha ezt megteszed, nem vagy a fiam", "az én lányom ilyet nem mond", nincs érzelmi zsarolás és manipuláció - ezekhez az eszközök csak azok nyúlnak, akik hatalmat akarnak gyakorolni a gyermekük felett. De egy igazi apa nem tesz ilyet.

Forrás: allprodad.com
Fotó: Freepik

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


2017.03.02