Apuka vagy? 20 dolog, amire feltétlenül tanítsd meg a fiadat, mielőtt elhagyja a szülői házat

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


Apuka vagy? 20 dolog, amire feltétlenül tanítsd meg a fiadat, mielőtt elhagyja a szülői házat Az anya-gyerek kapcsolatról rengeteget beszélünk, tudjuk és tudomásul vesszük, hogy az élet első néhány évében (általában) ez a legszorosabb érzelmi kapocs. Ahogy azonban nő a gyerek, úgy válik egyre fontosabbá az apa, egyre meghatározóbb szerepet tölt be a csemete életében. Vannak dolgok, amelyeket az anya mutat meg a lányának, és vannak olyanok is, amelyeket az apa tanít meg a fiának. Az anya-gyerek kapcsolatról rengeteget beszélünk, tudjuk és tudomásul vesszük, hogy az élet első néhány évében (általában) ez a legszorosabb érzelmi kapocs. Ahogy azonban nő a gyerek, úgy válik egyre fontosabbá az apa, egyre meghatározóbb szerepet tölt be a csemete életében. Vannak dolgok, amelyeket az anya mutat meg a lányának, és vannak olyanok is, amelyeket az apa tanít meg a fiának.

Egy fiúgyermeknek az apa a legelső példaképe
Ha jó az apa-fiú viszony, a fiatalabb generáció sokat megtanul az idősebbtől, az apa akaratán kívül is átadja világról alkotott elképzelését, tapasztalatait, viselkedésmódját, szokásait a fiának. (Sokszor egyébként akkor is, ha az apa-fiú közti kapcsolat rossz, de ez már egy másik cikk témája.)

A fiú pedig szívesen tanul az apjától, hiszen ő a legelső példaképe, ő képviseli az erőt a családban, eleinte (míg anya otthon van a kisbabával) ő keresi a kenyérre valót, mindenre tudja a választ, tud focizni, és ő a legjobb játszótárs este, amikor anyának már semmi kedve és ereje legózni.

apa-fiú kapcsolat
A fiúgyermek szívesen tanul az apjától, mert ő a legelső példaképe
Fotó:


Mi az a 20 dolog, amit egy apának meg kell tanítania a fiának?
Mi most arra kerestük a választ, mi az a 20 dolog, amit egy apának feltétlenül meg kell tanítania a fiának, mielőtt az elhagyja a szülői házat. A tanítás pedig a legtöbb esetben nem tudatos és megtervezett okítást jelent, hanem jó mintát, példamutatást, amit érdemes követni.
  1. Merje kimutatni az érzéseit, tudjon beszélni róluk. (Merj sírni, ha muszáj, mert a fiúknak is szabad.)
  2. Tanítsd meg neki, hogy nem szégyen támaszkodni valakire, akit szeretünk. Legyen az a feleségünk, a testvérünk, a barátunk vagy az apánk/anyánk.
  3. Bánjon tisztelettel a nőkkel, egyenrangú partnerként, ahogy te is viselkedsz az édesanyjával.
  4. Legyen udvarias - köszönjön előre, nyissa ki az ajtót, engedje előre a lányokat. Az apró gesztusok számítanak.
  5. Tanítsd meg rá, hogyan védje meg magát - nem biztos, hogy a verekedés a megoldás, sokszor a szép szó is segít.
  6. Mutass neki a szuperhősök mellett igazi hősöket is, életeket mentő orvosokat, tűzoltókat, embereket, akikre érdemes felnézni.
  7. Legyen természetes a házimunka. Nem csak anya pakolhatja be a mosogatógépet, de a fiúk is, és vannak kifejezetten férfias házimunkák is, mint az ablakpucolás, autómosás vagy fűnyírás.
  8. Látogassátok együtt rendszeresen a nagyszülőket, hogy lássa, mennyire fontosak neked is a szüleid.
  9. Tanítsd meg neki, hogyan kezelje a dühét. Firkáljatok, kiabáljatok, fussatok együtt, mindegy mi a módszer, csak működjön.
  10. Kiránduljatok, utazzatok sokat. Ne csak azért, hogy lásson világot, hanem azért, hogy lássa, mennyi mindent érdemes látni.
  11. Ne légy szemérmes, szexuális kérdésekben is légy nyitott vele. Soha ne szidd le, mert „csúnya” dolgot művel vagy kérdez, inkább magyarázd el az életkorának megfelelően, amit tudnia kell.
  12. Mondd el neki a legjobb csajozós dumákat, és ha már elég nagy, adj neki óvszert, mikor bulizni megy.  
  13. Ne hidd azt, hogy a fiad szent és tökéletes. Ha hibázik, bocsáss meg neki, és segíts, hogy legközelebb ne így tegyen.
  14. Mutasd meg neki a legjobb telefonos alkalmazásokat és a legjobb internetes oldalakat. (És tegyél szülői szűrőprogramot a gépre.)
  15. Tanítsd meg neki, hogyan használja a közösségi oldalakat.
  16. Ha már elég nagy, add a kezébe a csavarhúzót, fúrót, kalapácsot. A közös barkácsolások alkalmával igazi ezermester válik belőle.
  17. A testápolás és az igényesség a férfiaknak is fontos. Mutasd meg, te hogyan csinálod, milyen szereket használsz. Ki tudna jobban borotválkozni nálad?
  18. Mutass neki jó ízlést. A jó megjelenés fél siker az életben.
  19. Mutasd meg, hogy az őszinteség számít. Ha egészen kis korától őszinte vagy vele, mindig hozzád fordul majd tanácsért.
  20. Tanítsd meg focizni, kosarazni, biciklizni, xboxozni - légy jelen, úgyis túl gyorsan felnő.
Forrás: az allprodad.com cikke nyomán
Fotó: Pixabay

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


2017.03.16