Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > Lassan ott tartunk, hogy a gyerekek már a legalapvetőbb viselkedési normákat sem ismerik - Mit ront el a legtöbb sz... - Szülők Lapja

Lassan ott tartunk, hogy a gyerekek már a legalapvetőbb viselkedési normákat sem ismerik - Mit ront el a legtöbb szülő a gyereknevelésben? Interjú Jocó bácsival

Szülőklapja képAz elmúlt pár hétben nagy felzúdulást kiváltó "Kék Bálna Játék" ellenkampányaként az ország Jocó bácsija elindította a "Zöld Elefánt Kihívás"-t és pár nap alatt több százezren voltak kíváncsiak üzenetére. De ki is ő valójában, ki ez a történelemtanár, aki ennyi embert ösztönöz és mozgat meg már egyetlen posztjával is? A Szülők Lapja megkereste és bemutatja őt.

Szerző: Szülők lapja
2017-04-12
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Balatoni József a Kontyfa Iskola történelemtanára, emellett egyebek közt a Jocó bácsi világa könyvek szerzője, a Jocó bácsi világa Facebook oldal tulajdonosa, a Felelős Szülők Iskolájának szakértője, előadója és egy női portál vendégszerzője.

Szülők Lapja: Mesélj pár mondatban magadról, mi számodra a legfontosabb, hogy lett belőled az ország Jocó bácsija?
Jocó bácsi: Bevallom, élvezem a pörgést, a felhajtást és a változatos munkát. Nagyon szeretek tanítani, gyerekekkel foglalkozni, így érzem teljesnek az életemet. Nekem a tanítás a fő irány, anélkül a többi is értelmetlenné válna számomra. Szerencsés embernek mondhatom magam, mert az a munkám, ami a hobbim is. Az elmúlt években több szerencsés csillag együttállása miatt országos ismertségre tettem szert, számtalan tévés, rádiós és egyéb médiamegjelenés van a hátam mögött, az „ország Jocó bácsija” lettem, mára már lemoshatatlan rólam a „celebtanár”, „az ország legnépszerűbb történelemtanára” és a „tetkós történelemtanár” jelző is.

Szülők Lapja: A tanításon túl mely elfoglaltság a legkedvesebb számodra?
Jocó bácsi: Több nagy sikerű előadás főszereplője vagyok, ebből a szívemhez legközelebb a Rögtönzött Szülői Értekezlet áll, melyet a Felelős Szülők Iskolájával állítottunk színpadra, a Momentán Társulat, Polus Enikő és Balogh Lali szereplésével. Olyan témákat dolgozunk fel, mint a tanár-diák-szülő konfliktus, az internetes zaklatás, a különböző tanártípusok. És ezáltal egy sor probléma kerül a felszínre a nézőközönség soraiban, amikre próbálunk utakat mutatni, a megoldásokat viszont mindenkinek magának kell kitapasztalnia.


Kép forrása: Jocó bácsi

Szülők Lapja: Véleményed szerint mi az 5 legnagyobb hiba, amit a kisgyerekes (0-6 év) szülők elkövetnek?
Jocó bácsi: Én nem fogalmaznék ennyire sarkosan, hisz ki vagyok én, hogy megmondjam, ki és milyen hibákat követ el, pláne nevelés terén. Mert nem vagyok az ő helyzetében, nem látom azt, hogy milyen dolgokkal kell megbirkóznia nap mint nap otthon vagy a munkahelyén. Tanárként érzékelek problémákat, amiknek hangot is adok néha, de nem vagyok megmondóember és nem is szeretnék az lenni.

Szülők Lapja: Mégis mi az, amit ezek közül a problémák közül kiemelnél?
Jocó bácsi: Hát, én inkább szeretném azokra a dolgokra felhívni a figyelmet, amik esetleg kimaradnak és emiatt a gyerek szenved el hiányosságokat. Úgy látom, sok szülő sajnos a túlhajszolt életmódja miatt nem tud elég minőségi időt együtt tölteni a gyerekével. Itt nem a közös esti tévénézésre gondolok, hanem a társasjátékozásra, kártya partikra, nagy beszélgetésekre, sétákra a városban vagy a közeli erdőben, a közös étkezésekre. Mert ezek mind-mind olyan élmények, amiktől a gyerek fejlődik, elsajátít szocializációs normákat és közben rengeteg élményt szerez, amikre felnőttként is jó szívvel és mosolyogva fog visszagondolni.

Sajnos az a tapasztalatom, hogy sok gyerek nem tudja, hogyan kell közlekedni, közösen étkezni, társaságban viselkedni. És nem azért, mert rossz vagy neveletlen, hanem egyszerűen azért, mert a szüleikkel nem csinálják ezt közösen és nem tudnak ezek a dolgok normaként beépülni nekik. Szerintem mindennek a kulcsa a minőségi együtt töltött idő. Azaz egy szülő azzal tehet a legjobbat a gyerekének, ha figyel rá. És ilyenkor nincs e-mail, nincs sürgős telefon, lájkolandó kép. Ilyenkor csak a gyerekek vannak és a szülők. A többi ráér akkor is, ha már a gyerek mosollyal az arcán lefekszik aludni egy szuper közös program után.

Szülők Lapja: Hova vezet az, hogy a szülők, a külvilág a gyerekeket már túlságosan korán „versenyhelyzetbe” hozza? Gondolunk itt a sok különórára az oviban, hogy a gyerek mindenáron bekerüljön egy jó iskolába, vagy hogy már kisiskolás korban több nyelvet tudjon beszélni...
Jocó bácsi: Hogy hova vezet? Egy olyan élet felé, ahol a teljesítménykényszer, a sikerorientáltság rányomja minden tettére a bélyegét, háttérbe szorítva az érzéseket, az emberi kapcsolatokat, egy sor frusztrációt okozva. Nagyjából ide. Mert persze, jót akarunk ezzel a gyereknek, viszont csak ártunk vele. Mert nem dől össze a világ, ha a gyerekünk nyolcévesen csak a homokozóban mókázik ahelyett, hogy három nyelven olvasva, két hangszeren játszva éppen az olimpiára készülne.

Mert ezek nem a gyereknek fontosak, hanem a szülőnek: mert lehet vele dicsekedni, ki lehet emelni, hogy bezzeg az én gyerekem. De nem is kell az óvodáig várni, hisz a védőnői szobában már röpködnek a "kinek a gyereke fordul át hamarabb, milyen messze kúszik és mikor ül rá először a bilire"-licitálások. Ezzel pedig alapból beléjük kódoljuk a versenyszellemet. Pedig csak az számít, hogy a gyerek, ameddig csak tud, addig gyerek lehessen. A többi csak nekünk, felnőtteknek fontos.

Szülők Lapja: Mit látsz, milyen felnőttek lesznek azok a gyerekek, akik túlságosan sok időt töltenek az okostelefonjukkal és az internettel?
Jocó bácsi: Ha akarjuk, ha nem, az okostelefonok és az internet az életünk része. És egyre inkább azzá válik. Még néhány év, esetleg egy évtized, és ezek a kütyük már az agyunkra fognak csatlakozni. Lehet, hogy ijesztő, de az embereknek az első vonat is az volt, nem véletlenül született meg Angliában a piros zászlós törvény. (A vonat előtt piros zászlóval szaladt egy ember, aki szólt előre, hogy jön a vonat és az emberek ne ijedjenek meg tőle). Szerintem ma az a fontos feladata az iskolának, a szülőknek, hogy megtanítsuk a gyerekeknek a technikai eszközök helyes használatát. Megmutassuk nekik azt, hogy a közösségi oldalakon és az online játékokon túl is van élet, és mennyi mindenre lehet ezeket valójában használni.

Egy idősebb kollégától azt tanultam, hogy a gyerekektől nem elvenni kell a baltát, hanem meg kell tanítani őket használni. Valahogy így kellene a telefonokkal is. Könnyen beépíthetők az órákba, használhatóak adatgyűjtésre, információkeresésre, adott pillanatok megörökítésére. Csak a fantázia szabhat határt egy pedagógusnak arra, hogy milyen gyakorlatokat talál ki arra, hogy okosan használják a telefonjukat. Csak egy kis merészség és elszántság kell hozzá, a többi jön magától.


Kép forrása: Jocó bácsi

Szülők Lapja: Ha csak rajtad múlna, hogy megreformáld a történelem oktatását, akkor milyen intézkedéseket vezetnél be elsőként?
Jocó bácsi: Jajj, olyan dolgot kérdezel, amiről órákig lennék képes beszélni… (nevet). És lehet, hogy ezeknek egy része egyszer majd meg is valósul. Szerintem ma már - pont a fent említett technikai vívmányoknak köszönhetően - nincs szükség annyi lexikális tudásra, mint régen. Túl sok az évszám, amit bele kellene szuszakolniuk a gyerekeknek az agyukba, holott két kattintással meg tudják találni az interneten. Én úgy tapasztalom, sokan ezért nem szeretik a történelmet, mert az egész száraz események, nevek, fogalmak és évszámok halmaza. Pedig annál sokkal több és érdekesebb.

Szülők Lapja: El lehet érni, hogy a gyerekek imádják a történelmet?
Jocó bácsi: Igen, mindenképp. Rengeteg elgondolkodtató esemény van, logikus összefüggésekkel, érdekes élettörténetekkel. Én például sokkal több korabeli életmódot tanítanék, az akkori emberek életébe adnék betekintést, akár úgy is, hogy egy hetet töltünk egy tanyán vagy éppen az erdőben. Sokszor alkalmaznék témaheteket várostörténeti sétákkal, ételkóstolókkal és sok-sok programmal fűszerezve, megmutatva azt, hogy egy-egy interaktív múzeum is tud érdekes és izgalmas lenni a poros műtárgyak helyett. Végig szerepet szánnék annak, hogy más-más korok eseményeit összehasonlítva, az összefüggéseket, hasonlóságokat vizsgálva konzekvenciákat vonjanak le és egy esetleges mai esemény kimenetelét értelmezzék, latolgassák. És persze igyekeznék mindehhez minél több játékot és gyakorlatot kitalálni, ahogy most is.

Általános iskolában elengedném a tanmenetet is, mert középiskolában újra elölről kezdünk mindent. Felső tagozaton inkább a tantárgy megszerettetése, a logikus és kritikus gondolkodás kialakítása lenne a legfőbb cél. De ez már tényleg nagyon utópisztikusnak tűnik a jelenlegi helyzetből nézve… Személy szerint hiszek az élmény alapú oktatásban, sőt, csak abban hiszek. És szeretnék mind a szülőknek, mind pedig a pedagógus kollégáknak hasznos receptekkel „szolgálni”.

A Zöld Elefánt Kihívásról bővebb információt találhatsz korábban megjelent cikkünkben, olvasd el itt »

Fotók: Jocó bácsi engedélyével.

Címkék: jocóbácsi, jocóbácsi világa, zöld elefánt, tetkós történelemtanár, celebtanár, Momentán Társulat

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

Kapcsolódó cikkek

11 fontos gondolat a gyermeknevelésről - Ezekre figyelj oda, ha boldog gyermeket szeretnél
11 fontos gondolat a gyermeknevelésről - Ezekre figyelj oda, ha boldog gyermeket szeretnél

Hogy segítsünk eligazodni a gyermeknevelés útvesztőjében, összegyűjtöttünk 11 elgondolkodtató idézetet pszichológusoktól, íróktól - olvasd el, ők hogyan vélekednek a gyermek és szülői viszonyról, feladatokról, családról.

tovább a cikkre
Így verd meg a kisgyermeked, ha rosszul viselkedik! - A verés módjaira okítja a szülőket egy vallásos nevelési könyv
Így verd meg a kisgyermeked, ha rosszul viselkedik! - A verés módjaira okítja a szülőket egy vallásos nevelési könyv

A fütyis színező után újabb kiadvány borzolja az apák és anyák lelkét: nevezetesen egy gyermeknevelési könyv, mely vallásos irányultsága mellett konkrétan arra okítja a szülőket, hogyan verjék meg a gyermeküket, ha az engedetlenül viselkedik.

tovább a cikkre
Anya vagy? Akkor felejtsd el a sminket, a manikűrt, a szép ruhákat! - Tényleg önzőség, ha egy anyuka csinos nő akar maradni?
Anya vagy? Akkor felejtsd el a sminket, a manikűrt, a szép ruhákat! - Tényleg önzőség, ha egy anyuka csinos nő akar maradni?

Anyának és Nőnek lenni egyszerre - lehetséges-e? Kell-e, lehet-e sorrendet állítani? Nem kell kövekkel dobálni azt, aki mindkét szerepet egyeztetni tudja. Egy olvasónk, egy anya őszinte vallomása az elvárásokról saját maga felé és környezetének.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

! Spórolj akár évi 150 ezer forintot!

… a babavárás alatt felmerülő költségeken, és Te is vedd igénybe a 150 ezer Forint adó-visszatérítést!

Kattints ide, mert most még kedvezőbbek a feltételek! >>

vonal

[x] hirdetés

Szakértők

Képgaléria

Hivatalos ügyek

5 leggyakoribb kérdés az általános iskolai beiratkozásról - Mikor kell beíratni a leendő elsősöket? tovább

Mikor kell pontosan beíratni azokat a gyerekeket, akik szeptemberben kezdik meg az első osztályt? Ki számít az idén tankötelesnek? Milyen okmányok szükségesek a beiratkozáshoz? Kötelező-e...

SZÉP-kártyád van? Erre figyelj most oda, hogy el ne vesszen a rajta lévő összeg! tovább

Legkésőbb 2017. május 31-ig használhatók fel a SZÉP-kártyákra két éve feltöltött juttatások - jelenleg mintegy 4,2 milliárd forint van a kártyákon - ezt követően a kártyakibocsátó...

Adóbevallás 2017: már csak néhány napig kérheted az szja-bevallásod tervezetének postázását a NAV-tól! tovább

Már csak néhány napig lehet kérni a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) a személyi jövedelemadóról (szja) szóló adóbevallási tervezet postázását - közölte a hivatal pénteken az MTI-vel...

Munkaszüneti napok 2017: hivatalosan is munkaszüneti nap lett nagypéntek! - Így a húsvét 4 napos munkaszüneti ünneppé vált tovább

Az Országgyűlés kedden a Fidesz-KDNP képviselőinek javaslatára munkaszüneti nappá nyilvánította nagypénteket, így idén április 14-től négynapos munkaszüneti ünneppé válik a húsvét....

Munkaszüneti napok 2017: idén 2 nappal kevesebbet kell majd dolgoznunk? A nagypéntek mellett egy másik egyházi ünnep is felmerült tovább

Már 2017-ben munkaszüneti nap lehet a nagypéntek! A nagypénteki munkaszüneti nap bevezetéséről szóló vitával, majd napirend utáni felszólalásokkal ért véget 2017. február 20-a, hétfőn...

Szoptatás

Szoptatás világhete: 6 hónapos korára már csak a babák fele kap anyatejet tovább

Miért az anyatej a legtökéletesebb táplálék a babának? Miért hagynak fel általában a szoptatással a kismamák? Mi történik, ha a baba 1 éves kora előtt kap tehéntejet? A Szoptatás Világhete...

Szoptatás világnapja - Miért fontos az anyatej a babának és az anyának? tovább

Az anyatej természetes, speciális anyagai révén biztosítja a csecsemő aktuális tápanyagszükségletét, a szoptatás pedig megalapozza a kiegyensúlyozott fejlődést - hívta fel a figyelmet Bábiné...

Túl sok az anyatejed? - Most még többet fizetnek érte, ha leadod az anyatejgyűjtő állomáson! tovább

Másfélszeresére emelik a leadott anyatej áráért kapott juttatást - jelentette be a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár szerdán, Budapesten....

Mellgyulladás okai, tünetei, kezelése - Hogyan szoptasd a babát sebes mellbimbóval? tovább

Mi a teendő, ha szoptatáskor a mell piros, fájdalmas, lüktet? Szabad-e szoptatni, amikor a mellgyulladástól hőemelkedésed, lázad alakul ki? Milyen technikákkal indítható el a keményre duzzadt...

Szoptatás és étrend: mit egyen a szoptatós kismama? Milyen ételek kerülendők szoptatás alatt? tovább

Az újszülött-látogatás alkalmával a legtöbbször az elsők között szerepel a kérdés, hogy mit ehet egy szoptató kismama. Általában mindenkitől mást hallunk, és a kórházakban is már...

Párkapcsolat

Párkapcsolat

"A házasság olyan, mint a kötelékrepülés, könnyen tragédia lehet a vége" - Szerinted mitől lesz igazán tartós egy párkapcsolat? tovább

Estére teljesen kimerülsz és türelmetlen vagy? 5 tuti tipp lestrapált anyukáknak, hogy már holnaptól könnyebb dolgod legyen tovább

Ebben a 2 hónapban adják be a legtöbben a válókeresetet! Érdekes összefüggésre mutattak rá a kutatók 14 év adatait vizsgálva tovább

5 hatalmas tévedés az egyedülálló anyákkal kapcsolatban - Így látja egy 3 gyermekes anyuka tovább

Megrázó fotósorozatban örökítette meg felesége harcát a mellrákkal - 10 kép, ami többet mond ezer szónál tovább

Szex a szülés után - Meddig érdemes várni? Hogyan találj vissza a női szerephez? Szexuálpszichológus válaszol tovább

9 dolog, amiből biztosan tudhatod, hogy megtaláltad a lelki társadat! tovább

Otthon, barkács

Otthon, barkács

Farsangi jelmezötletek gyerekeknek: 15 menő jelmez kisfiúknak és vagány kislányoknak tovább

Így rajzolhatsz cuki állatfigurákat a gyermekednek 4 lépésben! Még rajztudás sem kell hozzá tovább

Gyerekszoba ötletek képekkel: 10 különleges emeletes ágy, ahova még te is szívesen befeküdnél tovább

Kerti homokozó építése lépésről-lépésre, fázisfotókkal - a kertészblogger tippjeivel tovább

Elképesztő kis kuckót barkácsolt az apuka a kislányának - Nézd meg az előtte-utána fotót a gyerekszobáról! tovább

Kartondobozból babakonyha házilag: így készítsd el lépésről lépésre! Fotós útmutató tovább

Gyerek ékszer házilag - Így készül a csillogó, gyöngyös fejdísz 10 perc alatt tovább

Babakonyha

Babakonyha

Hozzátáplálás: 4 szuper sütőtök recept babáknak, kisgyermekeknek - Miért fontos a sütőtök a gyermek étrendjében? Dietetikus válaszol tovább

Chia-mag fogyasztása: ha ennél többet eszel belőle, veszélyes is lehet az egészségedre! Nébih közlemény tovább

3 téli superfood gyerekeknek! Ezeket add neki minél többször, hogy elkerülje a betegség - Dietetikus tanácsai tovább

Fotós receptek! 5 egészséges és hűsítő turmix gyerekeknek a kánikulai hőségre tovább

Mikortól adhatsz a babának fagyit? Mire figyelj a fagylalt vásárlásakor? Dietetikus válaszol tovább

0-3 éves gyerekek étrendje: minden második gyermeket helytelenül táplálnak a szüleik - Kutatási eredmény tovább

Hozzátáplálás - Hogyan vegyük rá a babákat, kisgyerekeket az új ízekre? Mit okoz a túl sós étel gyerekeknél? Dietetikus válaszol tovább

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Spenót burgonyával

Spenót burgonyával

Főzelékek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 3,5 dkg spenót 10 dkg burgonya

Recept:

A spenótot egyszer felforraljuk, a főzőlevet leöntjük róla, majd új vizet adva hozzá, megfőzzük. Szitán áttörjük, majd hozzákeverjük a fedő alatt kevés vízben megfőtt, áttört burgonyát.

Az alaposan megmosott burgonyát héjában is megfőzhet(...) tovább a teljes recepthez...


Legfrissebb szakértői válasz

Dr. Illés Fanni

Dr. Illés Fanni

Családjogi szakértő

tovább a szakértőhöz >>

Szülői felügyeleti jog


A közös kiskorú gyermek lakhatását első sorban a házastársi közös lakásban kell biztosítani. Mivel az ingatlan haszonélvezője az ingatlan elhagyására szólította fel, ezért a gyermek elhelyezését a szülőknek közösen kell megoldania.

A szülői felügyelet és a gyermek tartózkodási helye tekintetében indítványozza ideiglenes döntés meghozatalát a bíróságtól.

Ezt olvastad már? [x]
9 hónap

Genetikai rendellenességgel született a kislányuk, a szülők a nőgyógyászt hibáztatják - Mit mond az ombudsman?

vissza vissza