Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > Lassan ott tartunk, hogy a gyerekek már a legalapvetőbb viselkedési normákat sem ismerik - Mit ront el a legtöbb sz... - Szülők Lapja

Lassan ott tartunk, hogy a gyerekek már a legalapvetőbb viselkedési normákat sem ismerik - Mit ront el a legtöbb szülő a gyereknevelésben? Interjú Jocó bácsival

Szülőklapja képAz elmúlt pár hétben nagy felzúdulást kiváltó "Kék Bálna Játék" ellenkampányaként az ország Jocó bácsija elindította a "Zöld Elefánt Kihívás"-t és pár nap alatt több százezren voltak kíváncsiak üzenetére. De ki is ő valójában, ki ez a történelemtanár, aki ennyi embert ösztönöz és mozgat meg már egyetlen posztjával is? A Szülők Lapja megkereste és bemutatja őt.

Szerző: Szülők lapja
2017-04-12
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Balatoni József a Kontyfa Iskola történelemtanára, emellett egyebek közt a Jocó bácsi világa könyvek szerzője, a Jocó bácsi világa Facebook oldal tulajdonosa, a Felelős Szülők Iskolájának szakértője, előadója és egy női portál vendégszerzője.

Szülők Lapja: Mesélj pár mondatban magadról, mi számodra a legfontosabb, hogy lett belőled az ország Jocó bácsija?
Jocó bácsi: Bevallom, élvezem a pörgést, a felhajtást és a változatos munkát. Nagyon szeretek tanítani, gyerekekkel foglalkozni, így érzem teljesnek az életemet. Nekem a tanítás a fő irány, anélkül a többi is értelmetlenné válna számomra. Szerencsés embernek mondhatom magam, mert az a munkám, ami a hobbim is. Az elmúlt években több szerencsés csillag együttállása miatt országos ismertségre tettem szert, számtalan tévés, rádiós és egyéb médiamegjelenés van a hátam mögött, az „ország Jocó bácsija” lettem, mára már lemoshatatlan rólam a „celebtanár”, „az ország legnépszerűbb történelemtanára” és a „tetkós történelemtanár” jelző is.

Szülők Lapja: A tanításon túl mely elfoglaltság a legkedvesebb számodra?
Jocó bácsi: Több nagy sikerű előadás főszereplője vagyok, ebből a szívemhez legközelebb a Rögtönzött Szülői Értekezlet áll, melyet a Felelős Szülők Iskolájával állítottunk színpadra, a Momentán Társulat, Polus Enikő és Balogh Lali szereplésével. Olyan témákat dolgozunk fel, mint a tanár-diák-szülő konfliktus, az internetes zaklatás, a különböző tanártípusok. És ezáltal egy sor probléma kerül a felszínre a nézőközönség soraiban, amikre próbálunk utakat mutatni, a megoldásokat viszont mindenkinek magának kell kitapasztalnia.


Kép forrása: Jocó bácsi

Szülők Lapja: Véleményed szerint mi az 5 legnagyobb hiba, amit a kisgyerekes (0-6 év) szülők elkövetnek?
Jocó bácsi: Én nem fogalmaznék ennyire sarkosan, hisz ki vagyok én, hogy megmondjam, ki és milyen hibákat követ el, pláne nevelés terén. Mert nem vagyok az ő helyzetében, nem látom azt, hogy milyen dolgokkal kell megbirkóznia nap mint nap otthon vagy a munkahelyén. Tanárként érzékelek problémákat, amiknek hangot is adok néha, de nem vagyok megmondóember és nem is szeretnék az lenni.

Szülők Lapja: Mégis mi az, amit ezek közül a problémák közül kiemelnél?
Jocó bácsi: Hát, én inkább szeretném azokra a dolgokra felhívni a figyelmet, amik esetleg kimaradnak és emiatt a gyerek szenved el hiányosságokat. Úgy látom, sok szülő sajnos a túlhajszolt életmódja miatt nem tud elég minőségi időt együtt tölteni a gyerekével. Itt nem a közös esti tévénézésre gondolok, hanem a társasjátékozásra, kártya partikra, nagy beszélgetésekre, sétákra a városban vagy a közeli erdőben, a közös étkezésekre. Mert ezek mind-mind olyan élmények, amiktől a gyerek fejlődik, elsajátít szocializációs normákat és közben rengeteg élményt szerez, amikre felnőttként is jó szívvel és mosolyogva fog visszagondolni.

Sajnos az a tapasztalatom, hogy sok gyerek nem tudja, hogyan kell közlekedni, közösen étkezni, társaságban viselkedni. És nem azért, mert rossz vagy neveletlen, hanem egyszerűen azért, mert a szüleikkel nem csinálják ezt közösen és nem tudnak ezek a dolgok normaként beépülni nekik. Szerintem mindennek a kulcsa a minőségi együtt töltött idő. Azaz egy szülő azzal tehet a legjobbat a gyerekének, ha figyel rá. És ilyenkor nincs e-mail, nincs sürgős telefon, lájkolandó kép. Ilyenkor csak a gyerekek vannak és a szülők. A többi ráér akkor is, ha már a gyerek mosollyal az arcán lefekszik aludni egy szuper közös program után.

Szülők Lapja: Hova vezet az, hogy a szülők, a külvilág a gyerekeket már túlságosan korán „versenyhelyzetbe” hozza? Gondolunk itt a sok különórára az oviban, hogy a gyerek mindenáron bekerüljön egy jó iskolába, vagy hogy már kisiskolás korban több nyelvet tudjon beszélni...
Jocó bácsi: Hogy hova vezet? Egy olyan élet felé, ahol a teljesítménykényszer, a sikerorientáltság rányomja minden tettére a bélyegét, háttérbe szorítva az érzéseket, az emberi kapcsolatokat, egy sor frusztrációt okozva. Nagyjából ide. Mert persze, jót akarunk ezzel a gyereknek, viszont csak ártunk vele. Mert nem dől össze a világ, ha a gyerekünk nyolcévesen csak a homokozóban mókázik ahelyett, hogy három nyelven olvasva, két hangszeren játszva éppen az olimpiára készülne.

Mert ezek nem a gyereknek fontosak, hanem a szülőnek: mert lehet vele dicsekedni, ki lehet emelni, hogy bezzeg az én gyerekem. De nem is kell az óvodáig várni, hisz a védőnői szobában már röpködnek a "kinek a gyereke fordul át hamarabb, milyen messze kúszik és mikor ül rá először a bilire"-licitálások. Ezzel pedig alapból beléjük kódoljuk a versenyszellemet. Pedig csak az számít, hogy a gyerek, ameddig csak tud, addig gyerek lehessen. A többi csak nekünk, felnőtteknek fontos.

Szülők Lapja: Mit látsz, milyen felnőttek lesznek azok a gyerekek, akik túlságosan sok időt töltenek az okostelefonjukkal és az internettel?
Jocó bácsi: Ha akarjuk, ha nem, az okostelefonok és az internet az életünk része. És egyre inkább azzá válik. Még néhány év, esetleg egy évtized, és ezek a kütyük már az agyunkra fognak csatlakozni. Lehet, hogy ijesztő, de az embereknek az első vonat is az volt, nem véletlenül született meg Angliában a piros zászlós törvény. (A vonat előtt piros zászlóval szaladt egy ember, aki szólt előre, hogy jön a vonat és az emberek ne ijedjenek meg tőle). Szerintem ma az a fontos feladata az iskolának, a szülőknek, hogy megtanítsuk a gyerekeknek a technikai eszközök helyes használatát. Megmutassuk nekik azt, hogy a közösségi oldalakon és az online játékokon túl is van élet, és mennyi mindenre lehet ezeket valójában használni.

Egy idősebb kollégától azt tanultam, hogy a gyerekektől nem elvenni kell a baltát, hanem meg kell tanítani őket használni. Valahogy így kellene a telefonokkal is. Könnyen beépíthetők az órákba, használhatóak adatgyűjtésre, információkeresésre, adott pillanatok megörökítésére. Csak a fantázia szabhat határt egy pedagógusnak arra, hogy milyen gyakorlatokat talál ki arra, hogy okosan használják a telefonjukat. Csak egy kis merészség és elszántság kell hozzá, a többi jön magától.


Kép forrása: Jocó bácsi

Szülők Lapja: Ha csak rajtad múlna, hogy megreformáld a történelem oktatását, akkor milyen intézkedéseket vezetnél be elsőként?
Jocó bácsi: Jajj, olyan dolgot kérdezel, amiről órákig lennék képes beszélni… (nevet). És lehet, hogy ezeknek egy része egyszer majd meg is valósul. Szerintem ma már - pont a fent említett technikai vívmányoknak köszönhetően - nincs szükség annyi lexikális tudásra, mint régen. Túl sok az évszám, amit bele kellene szuszakolniuk a gyerekeknek az agyukba, holott két kattintással meg tudják találni az interneten. Én úgy tapasztalom, sokan ezért nem szeretik a történelmet, mert az egész száraz események, nevek, fogalmak és évszámok halmaza. Pedig annál sokkal több és érdekesebb.

Szülők Lapja: El lehet érni, hogy a gyerekek imádják a történelmet?
Jocó bácsi: Igen, mindenképp. Rengeteg elgondolkodtató esemény van, logikus összefüggésekkel, érdekes élettörténetekkel. Én például sokkal több korabeli életmódot tanítanék, az akkori emberek életébe adnék betekintést, akár úgy is, hogy egy hetet töltünk egy tanyán vagy éppen az erdőben. Sokszor alkalmaznék témaheteket várostörténeti sétákkal, ételkóstolókkal és sok-sok programmal fűszerezve, megmutatva azt, hogy egy-egy interaktív múzeum is tud érdekes és izgalmas lenni a poros műtárgyak helyett. Végig szerepet szánnék annak, hogy más-más korok eseményeit összehasonlítva, az összefüggéseket, hasonlóságokat vizsgálva konzekvenciákat vonjanak le és egy esetleges mai esemény kimenetelét értelmezzék, latolgassák. És persze igyekeznék mindehhez minél több játékot és gyakorlatot kitalálni, ahogy most is.

Általános iskolában elengedném a tanmenetet is, mert középiskolában újra elölről kezdünk mindent. Felső tagozaton inkább a tantárgy megszerettetése, a logikus és kritikus gondolkodás kialakítása lenne a legfőbb cél. De ez már tényleg nagyon utópisztikusnak tűnik a jelenlegi helyzetből nézve… Személy szerint hiszek az élmény alapú oktatásban, sőt, csak abban hiszek. És szeretnék mind a szülőknek, mind pedig a pedagógus kollégáknak hasznos receptekkel „szolgálni”.

A Zöld Elefánt Kihívásról bővebb információt találhatsz korábban megjelent cikkünkben, olvasd el itt »

Fotók: Jocó bácsi engedélyével.

Címkék: jocóbácsi, jocóbácsi világa, zöld elefánt, tetkós történelemtanár, celebtanár, Momentán Társulat

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

Kapcsolódó cikkek

11 fontos gondolat a gyermeknevelésről - Ezekre figyelj oda, ha boldog gyermeket szeretnél
11 fontos gondolat a gyermeknevelésről - Ezekre figyelj oda, ha boldog gyermeket szeretnél

Hogy segítsünk eligazodni a gyermeknevelés útvesztőjében, összegyűjtöttünk 11 elgondolkodtató idézetet pszichológusoktól, íróktól - olvasd el, ők hogyan vélekednek a gyermek és szülői viszonyról, feladatokról, családról.

tovább a cikkre
Így verd meg a kisgyermeked, ha rosszul viselkedik! - A verés módjaira okítja a szülőket egy vallásos nevelési könyv
Így verd meg a kisgyermeked, ha rosszul viselkedik! - A verés módjaira okítja a szülőket egy vallásos nevelési könyv

A fütyis színező után újabb kiadvány borzolja az apák és anyák lelkét: nevezetesen egy gyermeknevelési könyv, mely vallásos irányultsága mellett konkrétan arra okítja a szülőket, hogyan verjék meg a gyermeküket, ha az engedetlenül viselkedik.

tovább a cikkre
Anya vagy? Akkor felejtsd el a sminket, a manikűrt, a szép ruhákat! - Tényleg önzőség, ha egy anyuka csinos nő akar maradni?
Anya vagy? Akkor felejtsd el a sminket, a manikűrt, a szép ruhákat! - Tényleg önzőség, ha egy anyuka csinos nő akar maradni?

Anyának és Nőnek lenni egyszerre - lehetséges-e? Kell-e, lehet-e sorrendet állítani? Nem kell kövekkel dobálni azt, aki mindkét szerepet egyeztetni tudja. Egy olvasónk, egy anya őszinte vallomása az elvárásokról saját maga felé és környezetének.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

Szakértők

Képgaléria

Hivatalos ügyek

Friss: munkaszüneti nap lehet szenteste, azaz december 24-e! - Hány munkaszüneti nap és hosszú hétvége van még 2017-ben? tovább

Munkaszüneti napok Magyarországon - december 24., szenteste is munkaszüneti nap lehet, ha a népszavazáson erre szavaznak. Idén egyébként vasárnapra esik....

Elfogadták a Taigetosz törvényt: mostantól még hátrányosabb helyzetbe kerülnek a tanulási nehézséggel küzdő gyerekek tovább

A keddi parlamenti ülésen elfogadásra került a köznyelven csak "Taigetosz-törvény" néven emlegetett törvénymódosítás -adta hírül a hvg és a Népszava. Ennek értelmében sok ezer gyermek...

Változott az Erzsébet program! Így nyaralhatsz akár 10 ezer forintból, a gyerekekkel együtt - Pályázati feltételek, határidő tovább

Három új lehetőség nyílik meg az Erzsébet-programon belül, vasárnaptól a nagyszülők és az unokák, az egyszülős családok, valamint a két gyermeket nevelő családok is jelentkezhetnek az...

Most jelentették be: így változik a családi adókedvezmény, jelzáloghitel, diákhitel, diplomás gyed tovább

Családi adókedvezmény, jelzáloghitel, diákhitel, diplomás gyed - hogyan kedvez a kormány a családoknak? Kik járnak jól a változásokkal? ...

Munkaszüneti napok, hosszú hétvégék, dolgozós szombatok 2018: Hány hosszú hétvégének örülhetünk jövőre? tovább

Munkaszüneti napok, dolgozós szombatok: 2018-ban hat szombat is munkanap lesz, a munkanap áthelyezések miatt ugyanakkor kilenc hosszú hétvége lesz jövőre....

Szoptatás

Babaétrend 2017: régi alapelvek dőltek meg a szoptatással, hozzátáplálással kapcsolatban! - Új javaslatok a szakembertől tovább

Meddig ideális a kizárólag anyatejes táplálás? Hogyan kerülheti el a baba az ételallergiát? Kell-e speciális étrend szoptatás alatt? A szakember új alapokra helyezi a szoptatás és hozzátáplálás...

Szoptatás: legalább hány hónapig szoptasd a kisbabád? Milyen előnyökkel jár a szoptatás a babának és a mamának? tovább

Születés Hete Fesztivál - milyen előnyökkel jár a szoptatás a babának és mamának? Milyen betegségek kockázatát csökkenti a szoptatás? A szoptatás előnyei és jótékony hatásai, az anyatej...

Szoptatás világhete: 6 hónapos korára már csak a babák fele kap anyatejet tovább

Miért az anyatej a legtökéletesebb táplálék a babának? Miért hagynak fel általában a szoptatással a kismamák? Mi történik, ha a baba 1 éves kora előtt kap tehéntejet? A Szoptatás Világhete...

Szoptatás világnapja - Miért fontos az anyatej a babának és az anyának? tovább

Az anyatej természetes, speciális anyagai révén biztosítja a csecsemő aktuális tápanyagszükségletét, a szoptatás pedig megalapozza a kiegyensúlyozott fejlődést - hívta fel a figyelmet Bábiné...

Túl sok az anyatejed? - Most még többet fizetnek érte, ha leadod az anyatejgyűjtő állomáson! tovább

Másfélszeresére emelik a leadott anyatej áráért kapott juttatást - jelentette be a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár szerdán, Budapesten....

Párkapcsolat

Párkapcsolat

20 szokás, ami a boldog párokra jellemző - A párkapcsolati tanácsadó szerint tovább

Anyós-meny viszony: 10 tipp, hogyan lehet jobb a kapcsolatod a párod szüleivel tovább

"A házasság olyan, mint a kötelékrepülés, könnyen tragédia lehet a vége" - Szerinted mitől lesz igazán tartós egy párkapcsolat? tovább

Estére teljesen kimerülsz és türelmetlen vagy? 5 tuti tipp lestrapált anyukáknak, hogy már holnaptól könnyebb dolgod legyen tovább

Ebben a 2 hónapban adják be a legtöbben a válókeresetet! Érdekes összefüggésre mutattak rá a kutatók 14 év adatait vizsgálva tovább

5 hatalmas tévedés az egyedülálló anyákkal kapcsolatban - Így látja egy 3 gyermekes anyuka tovább

Megrázó fotósorozatban örökítette meg felesége harcát a mellrákkal - 10 kép, ami többet mond ezer szónál tovább

Otthon, barkács

Otthon, barkács

Farsangi jelmezötletek gyerekeknek: 15 menő jelmez kisfiúknak és vagány kislányoknak tovább

Így rajzolhatsz cuki állatfigurákat a gyermekednek 4 lépésben! Még rajztudás sem kell hozzá tovább

Gyerekszoba ötletek képekkel: 10 különleges emeletes ágy, ahova még te is szívesen befeküdnél tovább

Kerti homokozó építése lépésről-lépésre, fázisfotókkal - a kertészblogger tippjeivel tovább

Elképesztő kis kuckót barkácsolt az apuka a kislányának - Nézd meg az előtte-utána fotót a gyerekszobáról! tovább

Kartondobozból babakonyha házilag: így készítsd el lépésről lépésre! Fotós útmutató tovább

Gyerek ékszer házilag - Így készül a csillogó, gyöngyös fejdísz 10 perc alatt tovább

Babakonyha

Babakonyha

Tölts napi 30 perccel több időt a családoddal - 6+1 ok, amiért érdemes mosogatógépet vásárolnod tovább

Hozzátáplálás: 4 szuper sütőtök recept babáknak, kisgyermekeknek - Miért fontos a sütőtök a gyermek étrendjében? Dietetikus válaszol tovább

Chia-mag fogyasztása: ha ennél többet eszel belőle, veszélyes is lehet az egészségedre! Nébih közlemény tovább

3 téli superfood gyerekeknek! Ezeket add neki minél többször, hogy elkerülje a betegség - Dietetikus tanácsai tovább

Fotós receptek! 5 egészséges és hűsítő turmix gyerekeknek a kánikulai hőségre tovább

Mikortól adhatsz a babának fagyit? Mire figyelj a fagylalt vásárlásakor? Dietetikus válaszol tovább

0-3 éves gyerekek étrendje: minden második gyermeket helytelenül táplálnak a szüleik - Kutatási eredmény tovább

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Tonhal püré

Tonhal püré

Feltétek a főzelékhez >>
10 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: Tonhal Margarin Főzelék

Recept:

A főzelékkel együtt megfőzzük az apró kockára vágott halat, majd szitán áttörjük és összeturmixoljuk. Egy kis margarint adhatunk hozzá, hogy krémesebb legyen.

(...) tovább a teljes recepthez...


Legfrissebb szakértői válasz

Horváth Zsolt

Horváth Zsolt

Munkaügyi szakértő

tovább a szakértőhöz >>

Kedves Anita!

Próbaidő alatt indoklás nélkül felmondhat a munkáltató, ugyanis ez idő alatt nincs felmondási tilalom. Önnek az együttműködési kötelezettségből adódóan jeleznie kell a munkáltatója felé a terhességét, de a munkáltató erre hivatkozva nem szüntetheti meg a jogviszonyát, hiszen az jogellenesnek minősülne.

Egyébként ajánlom figyelmébe az oldal munkajogi ügyvédjének írását, mely a mai napig aktuális.

http://www.szuloklapja.hu/hivatalos-ugyek/2467/felmondhatnak-e-a-kismamanak-a-probaido-alatt.html

Üdvözlettel: Horváth Zsolt

Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Pályázat óvodáknak: gyönyörűvé varázsolták a nyertes ovi játszóterét! - A gyerekek már birtokba is vették

vissza vissza