Így verd meg a kisgyermeked, ha rosszul viselkedik! - A verés módjaira okítja a szülőket egy vallásos nevelési könyv

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


Így verd meg a kisgyermeked, ha rosszul viselkedik! - A verés módjaira okítja a szülőket egy vallásos nevelési könyv A fütyis színező után újabb kiadvány borzolja az apák és anyák lelkét: nevezetesen egy gyermeknevelési könyv, mely vallásos irányultsága mellett konkrétan arra okítja a szülőket, hogyan verjék meg a gyermeküket, ha az engedetlenül viselkedik. A fütyis színező után újabb kiadvány borzolja az apák és anyák lelkét: nevezetesen egy gyermeknevelési könyv, mely vallásos irányultsága mellett konkrétan arra okítja a szülőket, hogyan verjék meg a gyermeküket, ha az engedetlenül viselkedik.

Dr. Kay Kuzma Az első 7 év című könyve az Advent kiadó közreműködésével jelent meg Magyarországon, és a kiadó honlapján szereplő ismertető szerint a szülőknek, pedagógusoknak szóló kézikönyv "olvasmányosan, ezernyi gyakorlati példán keresztül segít a gyermeknevelés mindennapi, sokszor szülőt próbáló helyzeteinek megoldásában. A könyv segíti a szilárd nevelési értékek szeretetteljes átadását úgy, hogy a gyermekek majd szeretni tudják szüleiket, környezetüket és Istent, - hogy boldog és sikeres felnőttek lehessenek."



Így tedd helyre a gyereket!
Hogy a vallásos áhítat és a verés kéz a kézben járnak a gyermeknevelésben, annak bizonyítéka, hogy egy egész fejezetet szenteltek a testi fenyítésnek. Mint Zsuzsisue felhasználó felháborodott Tumblr posztjából kiderül, a Mi a helyzet a veréssel? fejezet lényege, hogy "Ha nem tesszük helyre a gyermekeinket, szégyent hozunk Istenre, nem szolgáljuk a társadalmat, és elvesszük gyermekeink elől az esélyt, hogy értelmes, termékeny és fegyelmezett életet éljenek".

Ez a "helyretevés" pedig a kötet szerint - ha már más lehetőséget nem látunk és az imádság sem segít - a verés. És ez a verés még csak nem is a rácsapok-a-kezedre-mert-majdnem-belenyúltál-a-konnektorba féle (ami a legújabb gyermeknevelési elvek szerint szintén elkerülhető), hanem a higgadtan eltervezett nagybetűs testi fenyítés.



Ellentmondások és verési tanácsok szülőknek
Érdekesség, hogy a fejezet ugyan azzal kezdődik, sok országban nem elfogadott a verés mint nevelési módszer, de aztán mégiscsak talál utat arra, hogy elmagyarázza, olykor hasznos eszköz lehet, mivel így a rosszalkodó gyereknek megmutathatjuk, "hogy nem az ő kezében van az irányítás".

A fejezet részletesen taglalja, hogy hányszor csapjunk oda a gyereknek (és közöljük is vele a pontos számot), hogy ne a puszta fenekére verjünk, hanem ruhában - ha ugyanis a meztelen fenekét verjük, az befolyással lehet a nemi irányultságára is!

A fenekelés célja, hogy "felhívjuk gyermekeink figyelmét arra, milyen súlyos kihágást követtek el, ezáltal megtaníthatjuk nekik, mi lenne a helyes viselkedés. Pontosan ezért kell a kisgyermeket közvetlenül a kihágás után elfenekelni. Ha túl sokáig várunk vele, nem lesz olyan a hatása."

Jobb a vessző, mint a tenyér
A fejezetben szó esik még arról, hogy nem minden férfi keze alkalmas a verésre, mert túl nagy, ezért megfelelő eszköz a hajlított vessző, de ez "nem mindig áll rendelkezésre". Valamint lényeges megemlíteni, hogy a kötet szerzője szerint a verés mint módszer kizárólag 2-7 éves kor között elfogadható - ekkor ugyanis még nem fognak rá emlékezni a gyerekek, később azonban már káros lehet a későbbi viselkedése szempontjából.



Sok baj van a veréses fejezettel
Mint Zsuzsisue hozzáteszi (aki egyébként bevallása szerint az anyósától kapta a kötetet):
"Nem is tudom, mi veri ki jobban a biztosítékot:
- azért fenekeljük el, mert így megtanulja, hogy helytelenül viselkedett, és így megtanulja a helyes viselkedést (van olyan, hogy meghunyászkodik ettől valaki, én pont ebbe a csoportba tartozok, lett is belőlem egy jó kis szorongó egyéniség, aki mindenáron a helyesre törekszik, beáll a sorba, és büntetendőnek tartja a szabályszegést, mert így égett belém a "jó")
- csak négyszemközt fenekeljünk (mert így a tényt is letagadhatjuk, hisz a gyerek szava áll meg a mienkkel szemben)
- tervezzünk be szeretetélményt egy jó verés után, amiután köszönjük meg Istennek, hogy egy ilyen jó gyerekkel ajándékozott meg (szegény biztos érteni fogja, hogy miért verte meg a szüleje, ha utána meg azt mondja, hogy jó)
- a Vegyük számításba a gyermek korát részben szerepel, hogy ha egészen kicsi korban fenyítjük meg veréssel a gyereket, jo eséllyel egyáltalán nem fog rá emlékezni, majd utána kifejti, hogy milyen feloldhatatlan traumát okoz..."

A 444 felkereste az Advent kiadó vezetőjét, Egerváriné Kökényes Zsuzsát, aki úgy vélte, a könyv szerzője, Kay Kuzma fantasztikus asszony, és hogy a Szentírás ki  is mondja, hogy ne vond meg a vesszőt a te fiadtól.

Bár az Advent kiadó csak terjesztője a kötetnek, a vezető hölgy "sugárzóan nagyszerűnek" nevezze a könyv "egész mondanivalóját" és többször is kiemelte a 444 újságírójának, hogy a Bibliában benne van, hogy a testi fenyítés megengedett. Ám hogy ki mit fogad meg a könyv tanácsaiból, az "egyéni kérdés".

Korábban több alkalommal is foglalkoztunk a verés tematikájával - ebben a cikkünkben azt taglaljuk, miért nem hatékony módszer a verés bármelyik formája és milyen módszerek léteznek a gyermek fegyelmezésére, olvasd el »

Forrás: 444, Tumblr/Zsuzsisue
Képek: Tumblr/Zsuzsisue

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


2017.04.18