Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > Mit tehetsz, ha a nagyobb gyermeked féltékeny a kisebbre? Szakértőnk 5 tanácsa a probléma hatékony kezelésére - Szülők Lapja

Mit tehetsz, ha a nagyobb gyermeked féltékeny a kisebbre? Szakértőnk 5 tanácsa a probléma hatékony kezelésére

Szülőklapja képA testvérféltékenység ősidők óta jelenlevő érzés, és minden családban felbukkan - hol kisebb, hol nagyobb mértékben. Szülőként mi is sokat tehetünk azért, hogy csökkentsük a testvérek közötti feszültséget - Szakértő segít eligazodni a kérdésben.

Szerző: Zalai-Zempléni Zsófia
2017-04-27
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Zalai-Zempléni Zsófia
Kismama-relaxáció vezető, coach, mediátor
kérdezd szakértőnket a témában >>
Minden szülő arra vágyik, hogy a gyermekeik szeressék egymást, ne rivalizáljanak egymással, és ugyanúgy tudjon viszonyulni hozzájuk. Ez azonban ritkán van így a valóságban. A testvérféltékenység ősidők óta jelenlevő érzés, és minden családban felbukkan - hol kisebb, hol nagyobb mértékben. A problémát nem lehet minden helyzetben ugyanúgy kezelni, mert a testvérek személyisége, a cselekedeteik mögötti érzelmek, motivációk gyökere más és más lehet, de azért szülőként mi is sokat tehetünk azért, hogy csökkentsük a testvérek közötti feszültséget - Zalai-Zempléni Zsófia coach, mediátor írása.


Testvérféltékenység - először magaddal legyél őszinte


Hogyan csökkenthetjük szülőként a testvérféltékenységet?
Fontos az embernek először magát megvizsgálnia. Van-e lelkiismeret-furdalása azzal kapcsolatban, hogy melyik gyermekre mennyi idő jut? Ki mit vár el tőlünk? Mik a szülő igényei?A legfontosabb, hogy a szülő érezze magát jól a bőrében! Ha csak gyötri magát, fáradt és nyűgös, akkor a gyermekei is azok lesznek! Nagyon fontos tehát, hogy először a szülő töltődjön föl, aztán jöhetnek a megoldási utak!

Tegyük fel magunknak a kérdést: mi az, amit valóban szeretnénk?
A megoldáshoz érdemes feltenni magunknak néhány kérdést: Mi az, amit valóban szeretnék? Hogyan szeretném látni együtt a gyermekeimet? Mi az, amit már most megtehetek? Mivel a gyermekeinket mi ismerjük a legjobban, nekünk kell megtalálnunk a legeredményesebb megoldást is, bízzunk magunkban, és a belső hangunkban, és a megérzéseinknek!

Gyakori félelem, hogy fogjuk-e ugyanúgy szeretni mindkét gyermekünket
Testvér érkezésekor mindannyiunkban lehetnek kétségek, nem csak a gyermekeinkben, és ez teljesen rendben van. Gyakori félelem például, hogy fogjuk-e vajon ugyanúgy szeretni mindkét gyermekünket? Majd később megtapasztaljuk, hogy fogjuk, legfeljebb nem ugyanúgy, hanem máshogyan, de attól még nagyon!

Miképpen fogunk megbirkózni a mindennapokkal, a feladatokkal? Hogyan tudunk egyszerre jó partner, szülő, barát stb. lenni? Ha tudatosabbak vagyunk, ezekre a kérdésekre is könnyedén megtalálhatjuk a megfelelő választ!
 

Testvérféltékenység elleni praktikák szülőknek - 5 hatékony megoldás


1. Vizualizáljunk!
Próbáljuk meg elképzelni, hogy mit szeretnénk! Érezzük át minden érzékszervünkkel, igyekezzünk úgy megélni, mintha már úgy is lenne, és akkor valóban úgy is lesz - mindössze igazán hinni kell benne.

Egy kis gyakorlati tanács: Minden gyermekünkre szánjunk külön-külön is időt! Nem kell, hogy hosszú idő legyen, de amikor vele vagyunk, fontos tudnunk, hogy ez az ő ideje, figyeljünk tényleg rá! Babusgassuk (akkor is, ha nagy vagyunk nem olyan típus, mert fontos a testi érintés is), nevettessük meg, oldódjunk föl vele együtt - hálás lesz érte a kapcsolat.

2. Beszéljünk nyíltan az érzelmekről
Gondoljuk végig, melyik gyermekünk miben különleges. Mi az, amit a legjobban szeretünk benne? Koncentráljunk erre, ezt hangsúlyozzuk, mondjuk el nekik, dicsérjük őket, így minimalizálhatjuk a rivalizálást!

Beszéljünk nyíltan az érzelmekről! Kistestvér születésekor például mind a szülőben, mind a gyermekben sokféle érzelmek jelennek meg (ezek lehetnek akár szélsőségesek is). A gyermekben például, hogy szereti is a kistestvért, mert ugye szeretni kell és mert a kisbabák - amikor nem sírnak és nem kakisak - aranyosak. De ugyanakkor nem is szereti (néha nagyon nem), mert ugye anyu és apu kevesebb időt, figyelmet fordít rá, meg a tesó idegesítő is tud lenni. Megjelenik a düh, a szomorúság, sokféle érzelem, ami nagy stresszt okozhat a gyermekben, mert nem tudja, hogyan kezelje azokat. Fontos, hogy szülőként elfogadjuk és megértsük őt, és ezt fejezzük is ki!Például ezt mondhatjuk: "Megértem, hogy idegesít, hogy üvölt a kicsi, szerintem is nagyon hangos…Neked milyen ötleted van, mi a baja?"
És ezzel már be is vontuk a nagytestvért, aki érzi, hogy számít!

3. Segítsük a féltékeny testvért, hogy ne a kicsin vezesse le a feszültséget
Ha bántja a kicsit, azt ne hagyjuk, de válasszuk szét az érzelmeket és a cselekedeteket! Hangsúlyozzuk, megértjük, hogy dühös, de akkor sem bánthatja a kicsit! Segítsük neki levezetni a feszültséget! Járjon sportolni, akár táncoljunk együtt, legyen olyan hely, ahol kiabálhat, ha éppen ahhoz támadna kedve, például hangos zenére autóban.

4. Figyeljük meg, mi segít neki elfogadni a helyzetet
Este érdemes a kistestvért korábban lefektetni, és akkor a nagyobb testvérrel van kis idő, amikor csak vele vagyunk. Ha azonban egyszerre szeretnénk altatni, fontos, hogy ne csak a kicsinek adjuk meg a testközelséget, hanem a nagynak is! Például amikor anyaként szoptatjuk a kicsit, a nagy is odabújhat, simogathatjuk, mesélhetünk neki vagy megkérhetjük partnerünket, hogy bújjunk össze együtt a gyerekekkel.

5. Találjuk meg, mi a legjobb megoldás a számunkra
Fontos látni a valóságot, mi van most? Mi az, amit tapasztalunk? Milyen mértékű a testvérféltékenység? Mi az, amire igazán szüksége lenne a gyerekeinknek tőled?

Térképezzük fel a lehetőségeinket! Mi az, amit elsőként megtehetünk, másodszor, és aztán? Mihamarabb cselekedjünk, ne várjuk, hogy magától megoldódjon - lehet, hogy megoldódik, de maradandó feszültségek, fájdalmak keletkezhetnek közben! Ha tudunk, segítsünk, és az egész családnak könnyebb lesz később, meg fogjuk látni.
 

Hogyan válhatsz tudatosabbá a mindennapokban?


Bár néha azt érezzük, minden összefolyik és csak próbáljuk magunkat utolérni, tudatos tervezéssel sokat lendíthetünk a dolgokon. Jó hír, hogy a tudatosság fejleszthető, akárcsak az izom sportolás közben. Kezdjük kicsiben, és álmodjunk nagyot! Tűzzünk ki apró célokat: ma ezt megcsinálom eddig. És megcsináljuk, ne halogassuk! Másnap kicsivel többet vállaljunk, és így tovább. Ez a kis edzés sokat segít majd abban, hogy erősödjön az önbizalmunk, hogy érezzük, kontrollálni tudunk bizonyos helyzeteket, hogy szervezettebb legyen a napunk, hogy tisztábban lássunk, hogy több belső erőnk legyen, amit bármikor elő tudunk hívni, és megtudjuk, mi mindenre vagyunk képesek szülőként.

Látni fogjuk, csökken majd az a rossz érzés, hogy valamit rosszul csináltunk, és másokkal, valamint magunkkal szemben ellenállásba ütköztünk, illetve folyamatos aggodalomba, hogy mit mulasztottunk el, mit csinálhattunk volna másképp.

Ne felejtsük, ha mi jól vagyunk, a család is jól lesz! Tegyünk érte! És szeressük magunkat! Ha ezt az energiát sugározzuk magunkból, a gyermekeink is ezt veszik át, és a szeretet energia veszi majd őket körbe - még akkor is, amikor egymással bunyóznak.

Azt gondolom, az egyik legnagyobb dolog, amit adhatunk a gyermekeink számára, ha testvérrel ajándékozzuk meg őket. Mert a testvéri kötelék különleges, tartós, mindent felülíró és szent.

Szerző: Zalai-Zempléni Zsófia mediátor, coach
Fotó: Pixabay

Címkék: féltékenység, testvérek, szülői feladat, feszültség

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

[x] hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Amikor a nagytesó féltékeny a kicsire - 8 alapszabály, hogy megelőzd a testvérféltékenységet! Mit tegyél, ha mégis kitör a viszály?
Amikor a nagytesó féltékeny a kicsire - 8 alapszabály, hogy megelőzd a testvérféltékenységet! Mit tegyél, ha mégis kitör a viszály?

Hogyan kerülhető el a testvérek közötti rivalizálás? Rá kell-e venni a nagytestvért az osztozkodásra? Hogyan kezeld az elmérgesedett konfliktushelyzetet, amikor a testvérek már-már egymásnak esnek a vita hevében. Gyakorlatias tanácsok, tippek több gyerekes szülőknek.

tovább a cikkre
5 nevelési hiba, ami elmélyíti a testvérféltékenységet - Mit ajánl a gyermekpszichológus?
5 nevelési hiba, ami elmélyíti a testvérféltékenységet - Mit ajánl a gyermekpszichológus?

Hogyan kell ügyesen felkészíteni a nagytesót a kisbaba érkezésére? Ezentúl minden programra valóban együtt kell menni a két gyerekkel? Hogyan lehet igazságot tenni a testvérek közötti vitákban? Testvérféltékenységről, testvérek közötti konfliktusokról és a testvérekkel kapcsolatos nevelési hibákról pszichológus szakértőt kérdeztünk.

tovább a cikkre
Testvérféltékenység kezelése - Hogyan nevelhetsz jó testvéreket?
Testvérféltékenység kezelése - Hogyan nevelhetsz jó testvéreket?

Hogyan kell felkészíteni a nagytesót a kistesó érkezésére? Hova vezet, ha a testvéreket folyton egymáshoz hasonlítgatjuk? Mi a teendő, amikor 4-5 év korkülönbség is van a testvérek között? Milyen mondatokkal kerülhetjük el a gyerekek közötti konfliktusokat? Gyermekpszichológust kérdeztünk.

tovább a cikkre
Hogyan készítsd fel a gyermeked a kistestvér fogadására? Egy anyuka szívmelengető módszere
Hogyan készítsd fel a gyermeked a kistestvér fogadására? Egy anyuka szívmelengető módszere

Ősi módszer, hogy hogyan készítheted fel a nagytesót a kistestvér születésére, ami által a világ legtermészetesebb módján fognak ráhangolódni egymásra.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Zalai-Zempléni Zsófia - Kismama-relaxáció vezető, coach, mediátor

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Videók

Legfrissebb szakértői válasz

Dr. Árvainé Koczok Márta

Dr. Árvainé Koczok Márta

tanácsadó szakpszichológus

tovább a szakértőhöz >>

Menjen vagy maradjon?

Kedves édesanya!
Megértem aggodalmát gyermekével kapcsolatban, valóban lehet számára valami fokozottan szorongáskeltő idegen (felnőtt) helyzetekben.
Sok iskolában van nyílt nap, mindenképp menjenek el, hadd ismerkedjen a környezettel, arcokkal, leendő tanítóival. De ha véletlenül nem érzi jól ezen magát, attól még szeptembertől minden oké lehet. Ebben az életkorban egy-egy hónap alatt is rengeteget változnak, érnek a gyermekek.
Értelmi képességei alapján biztosan iskolaérett gyermeke. Én azt javaslom, ha bizonytalan vagy tanácstalan keresse fel az illetékes pedagógiai szakszolgálatot és kérjen iskolaérettségi vizsgálatot. Az is sokat elárul, hogy ott mennyire együttműködő a felnőttel, és a szakember mit lát. Nyugodtan ossza meg aggodalmait is, hisz ők is akkor tudnak segíteni, ha minél több információval rendelkeznek a gyermekkel kapcsolatban.
Üdvözlettel: Márta

Ezt olvastad már? [x]
Szülés

Friss: Megszületett Kovács Katalin kislánya! Olimpiai bajnok kajakosunk fotót is mutatott a piciről

vissza vissza