Gyereknevelés: 10 dolog, amit ne mondj a gyereknek! - Lehet, hogy jót akarsz, de csak rosszat teszel vele

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


Gyereknevelés: 10 dolog, amit ne mondj a gyereknek!  - Lehet, hogy jót akarsz, de csak rosszat teszel vele A gyermeknevelés a szülő számára is folyamatos tanulással jár, és néha változtatnunk kell a bevált módszereken annak érdekében, hogy gyermekeinket jobban nevelhessük. A mai gyermeknevelés már számos pontban eltér attól, ahogy szüleink minket neveltek. Bár ez nem azt jelenti, hogy az egyik módszer jobb, mint a másik, de ne felejtsük el, hogy az idők változnak, ezért a gyermeknevelésnek is változnia, fejlődnie kell.

A szakértők nem csupán az új kihívásokra kínálnak megoldásokat, hanem az "évezredes" nevelési problémákra is újabb és jobb megoldásokat keresnek. Kutatásokkal támasztják alá elméleteiket, így derülhet ki az, hogy egy régóta alkalmazott szabály vagy hangoztatott mondat valójában mennyi kárt okozhat a gyermek későbbi fejlődésében.

Összegyűjtöttünk néhány kifejezést, amit jobb lenne, ha soha nem mondanál gyermekednek, ezzel is biztosítva azt, hogy gyermeked felnőve egészséges, kiegyensúlyozott felnőtt lehessen.

1."Egyél meg mindent, ami a tányérodon van!"
Jill Castle, táplálkozási dietetikus azt mondja - a ”tiszta tányér-szabály” arra ösztönzi a gyerekeket, hogy figyelmen kívül hagyják az étvágyukat. Azok a gyerekek, akik ezzel a szabállyal nőttek fel, hajlamosak többet enni, mint amennyit kellene, és ez sajnos elhízáshoz és egészségügyi problémákhoz vezethet. Ehelyett tanítsuk meg a gyerekeknek, hogy figyeljenek a saját testükre, és képesek legyenek beazonosítani az éhség jeleit.

2. "Ne törődj a verekedőkkel!"
Függetlenül attól, hogy a gyerek áldozat vagy egy szemlélődő csupán, itt az ideje, a közömbös hozzáállást elfelejtsük. Ráadásul a közömbösség nem is mindig működő stratégia. Az agresszorok megállításához a kulcs a közös erőfeszítés. Biztasd inkább a gyermeked, hogy szálljon szembe a verekedőkkel - akár szó szerint, akár úgy, hogy bevon egy tanárt, nevelőt, és elmeséli, ami történt.

3. "Ügyes vagy!"
A nem helyénvaló dicséret hátrányára változtathatja meg a gyermeked gondolkodásmódját. A neves pszichológus, Dr. Carol Dweck szerint sokkal hatékonyabb, ha a gyermek erőfeszítéseit dicséred, nem pedig a képességeit. Kísérletek is kimutatták, azok a gyerekek, akiket egy feladat teljesítése után az Ügyes vagy! frázissal dicsértek, a kísérlet további fázisában - amikor egy könnyebb és egy nehezebb feladat közül kellett választaniuk - a könnyebbet választották. Nem akartak ugyanis egy nehéz feladat kudarca után ügyetlennek, nem-ügyesnek tűnni. Azok viszont, akiknek az erőfeszítéseit értékelték - azaz azt mondták nekik: Látom, mindent beleadtál! vagy Tetszik, ahogy megbirkóztál a feladattal! - később nem ijedtek meg a nehezebb feladattól sem.

Mit okozunk a gyerek lelkében a túl sok dicsérettel? Tudd meg korábbi cikkünkből, kattints »

4. "Gyakorlat teszi a mestert"
Bár ez az állítás igaz, azt is üzenhetjük vele, hogy a hiányosságok és hibák csakis azért fordulnak elő, mert a gyerek nem gyakorolt eleget - és ez egy hatalmas csapás a gyermeked önbecsülésének. Ahelyett tehát, hogy a végeredményre összpontosítanál, a hangsúlyt inkább a folyamatra és arra fektesd, hogy adott helyzetben mit kell tennie a gyermekednek az eredményességért. Például "ha egy kicsit kilazítod a cipőfűződ, könnyebben belebújik a lábad", "fogd az egyik kezeddel a tányért, és akkor nem billen meg, ha eszel".

5. "Ne állj szóba idegenekkel!"
A biztonság elsődleges fontosságú, de itt az ideje, hogy abbahagyjuk a gyerekek fenyegetését. Ehelyett tanítsd inkább meg neki, hogy felismerje, kik azok a személyek - akár idegenek, akár nem -, akikkel szóba lehet állni és segíteni tudnak nekik szükség esetén, legyen az például egy rendőr, vagy egy nő gyerekekkel.

A te gyereked tudja, mit tegyen, ha véletlenül elkeveredik vagy eltéved? 6 hasznos tanács, amit taníts meg neki »

6. "Öleld meg a bácsikádat!"
Ha már a veszélyes idegenekről beszélünk, nem szabad arra kényszeríteni a gyerekeket, hogy bárki megpuszilja vagy megölelje őket, ha ők azt nem akarják, mert ez csak összezavarja őket. Igen, az idősek iránti tisztelet jele ez, de talán túlzás ragaszkodni ezen társadalmi elvárásokhoz. Azt kell világossá tenni a gyerekek számára, hogy mindig nyugodtan mondjanak nemet az olyan közeledésre, amit helytelennek vagy adott pillanatban kényelmetlennek éreznek.

7. "Beszéljünk, tudod, arról a dologról…"
Beszélned kell a gyermekeddel a szexuális felvilágosításról. De ha már itt tartasz, ne adj a nemi szerveknek cuki neveket vagy fura hasonlatokat! A szexuális felvilágosítás ne legyen tabu, életbevágó megtanulni mindezt az egyéni döntések, a testi változások és a védekezés miatt. Légy egyszerű és közvetlen, térj a tárgyra, így sokkal könnyebb és kevésbé kínos! És lehetőleg ne kínos, leültetős beszélgetés formájában történjen mindez, hanem spontán - ha a gyerek kérdez, válaszolj neki, és kész.

Szexuális felvilágosítás gyerekeknek - mire figyelj oda szülőként? Pszichológus válaszol »

8. "Ne sírj!"
A sírás teljesen normális kifejezése az érzelemnek, amikor fájdalom ér. Mondd el a gyermekednek, hogy egyáltalán nem baj, ha sír, ha ez segít neki feldolgozni az érzéseit. Ezzel segítesz neki megtanulni, hogy szabályozza az érzelmeit, és ez rendkívül fontos képesség. Az persze már más kérdés, ha arra használja a sírást, hogy megkapja, amit akar. Ilyenkor folyamodj én-közléshez és add a tudtára egyértelműen az érzéseid: "Nem szeretem, amikor sírással szeretnéd elérni, hogy adjak még egy csokit. Úgy gondolom, egy csoki most elég volt, majd holnap megint ehetsz."

9. "Minden rendben van. Nem nagy ügy."
Ez hibás hozzáállás, mert lehet, hogy a gyermekednek az a valami igenis nagy dolog. Nyilvánvaló, hogy szeretnéd megnyugtatni a gyermekedet, hogy minden rendben lesz, de próbáld meg először elfogadni a gyermeked érzéseit és együttérezni vele. Inkább mond azt, hogy "Tudom, hogy valóban szerettél volna elmenni a nagyihoz, de ez most nem fog menni, mert elromlott az autónk", vagy "Sajnálom, hogy csalódott vagy, de a válaszom nem."

10. "Fejezd be, mert különben…"
Hidd el, a fenyegetőzés nem az a viselkedési forma, amit szeretnél, hogy a gyermeked utánozzon. Helyesebb, ha inkább felkínálsz egy másik elfoglaltságot vagy tevékenységet a számára, vagy egyszerűen magyarázd el neki, miért szeretnéd, hogy abbahagyja azt, amit éppen csinál. A legfontosabb a nyugodt, világos és az életkornak megfelelő kommunikáció.

Forrás: smartparenting.com
Fotó: Pixabay

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


2020.05.16