Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > Így hat a játék a gyerek személyiségére: 21 készség és képesség, amiben fejlődik a gyerek, ha hagyod játsza - Szülők Lapja

Így hat a játék a gyerek személyiségére: 21 készség és képesség, amiben fejlődik a gyerek, ha hagyod játszani

Szülőklapja képA játék elősegíti a kreativitást, rugalmasabbá tesz, nyitottabb leszel az új ötletekre és még annyi, de annyi más haszna van! Miért fontos a játék a gyereknek? Mit tanulhat meg a gyerek játék közben?

Szerző: Szülők lapja
2017-11-09
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Bizonyára te is hallottad már, hogy a gyerekek játszva tanulnak a legjobban. Számos tanulmány bizonyítja, hogy a játék a kulcs a gyermek egyénisége  felfedezéséhez. A játék elősegíti a kreativitást, rugalmasabbá tesz, nyitottabb leszel az új ötletekre és még annyi, de annyi más haszna van!

Bár gyereket nevelni komplex feladat, hidd el, a szabad játék nagyon sokat segíthet gyermekednek  - anélkül, hogy bármit ráerőltetnénk vagy direkt módon tanítani akarnánk neki. Szóval ne stresszeld magad szét a gyerekeid miatt, egyszerűen hagyd őket játszani! Most felsorolunk 21 olyan készséget, képességet, amit fejleszt a szabad játék (és még ennél is több van!).

1. Kreativitás - Engedd, hogy a kezükkel építsenek, alkossanak
Az üzletben vásárolt játékok ugyan szépek, de mikor a gyerekek saját maguknak hoznak létre játékot, az fejleszti a fantáziájukat és alkotóvá, teremtővé válnak. Hagyd, hogy próbálgassanak építeni látványos dolgokat, kreatívkodjanak falevelekből, gesztenyéből, papírgurigákból, vagy alkossanak valaki egyedit a meglévő építőkockáikból.

Olvasd el ezt is!
Őszi falevélből cuki állatkák - 15 aranyos kreatív ötlet gyerekeknek »

2. Együttérző képesség - Ösztönözd a szerepjátékot
Engedd, hadd legyen postás, tűzoltó, bolti eladó, óvó néni vagy akár szuperhős. A szerepjátékon keresztül lehetőség nyílik arra, hogy a gyerekek a dolgokat különböző nézőpontból lássák, és ez segít fejleszteni együttérző képességüket, ami kulcsfontosságú készség az életben.

3. Önállóság - Add meg számukra az "én-időt"
Szülőként te tudod a legjobban, mennyire fontos az én-idő, nem igaz? És bizony a gyerekeknek is szükségük van erre. Ez az első lépés, hogy segítsd a függetlenedés és önállóvá válás útján. Ha a gyerekek saját maguk akarnak játszani, akkor hagyd nekik, persze megteremtve az optimális körülményeket.

4. Önkifejezés - Engedd, hadd próbálkozzanak
Amikor a gyerkőcöd felfedezi, hogy képes nélküled is végrehajtani dolgokat, akkor hagyd, hadd próbálkozzon, ezzel is az önkifejezését segíted elő. Még akkor is viseld el, ha rendetlenséget csinál közben.

5. Fegyelmezettség - Szoktasd le a rumliról őket
Ahol gyerek is van, szinte kizárt, hogy mindig rend legyen, de ez így van jól. A rendetlenség elkerülhetetlen, együtt jár a játékkal. És a gyerekek számára ez nem is rendetlenség, hanem feladat. Ugyanakkor tedd számára világossá, mint ahogy elmosogatunk evés után vagy lehúzzuk a vécét, ha végeztünk, a játék befejező része a rendrakás. Persze teheted ezt is játékos módszerekkel: rendezz pakolós versenyt, hogy lássuk, hány perc alatt teszi a helyükre a dolgokat.

Olvasd el ezt is!
Így vedd rá a gyereket, hogy elpakoljon maga után - 10 zseniális ötlet »

6. Kíváncsiság - Hagyd, hogy új dolgokat fedezzenek fel
Gyakran próbálunk választ adni a gyerekeink kíváncsi kérdéseire. Néha azonban jobb, ha csupán segítünk nekik megtalálni a választ és ezzel hagyjuk, hogy megtapasztalják a felfedezés örömét. Miért nem lehet bevinni a havat a szobába? - Mondd meg neki, tartsa egy kicsit a tenyerében, rá fog jönni, hogy elolvad, így könnyebben megmagyarázhatod, hogy a meleg hatására a hóból víz lesz.

7. Felfedezőkészség - Engedd meg nekik, hogy megtapogassák a dolgokat
Ahhoz, hogy megismerjék a világot, amiben élnek, szükségük van minden érzékszervükre, beleértve a tapintást is. Ez fejleszti a gyerekek megismerő-képességét. Puha, érdes, durva felületű, sima - kicsiknél egy matatófal is jó használatot tehet, ahol kedvükre matatgathatnak.

Olvasd el ezt is!
Így készíts matatófalat házilag - Szuper ötletek »

8. Felelősségérzet - Szabályok megtanítása és betartatása
A játékoknak, játszásnak is vannak szabályai, taníts meg neki ezeket - így sajátíthatják el a felelősséget. Ez jó gyakorlás a együttműködésre, ami szükséges a társadalomba való beilleszkedéshez.

9. Fantázia - Ne rémülj meg a képzeletbeli barátok miatt
A gyerekek néha kitalálnak maguknak képzeletbeli barátokat, mint ahogy a rajzaik is sokat mondanak el arról, hogyan gondolkodnak. Egy fiktív barát nem mindig jelenti azt, hogy magányosak, csupán annyit jelent, jó a fantáziájuk.

10. Kooperációs képesség - Bővítsd a játszótársi baráti kört
A fiatalabbak sokat tanulhatnak a rokonságban lévő idősebb fiúktól és lányoktól, de az idősebb gyerekek is sokat elleshetnek tőlük. Ha a gyerek több más gyerekkel kerül egy társaságba, akkor sokat fejlődhetnek a szociális készségei - megtanulja, hogyan irányítson, és azt is, hogyan kövessen másokat.

11. Kitartás - Az ismételgetés rendben van
Ne furcsálld, hogy a gyerekek újra és újra megcsinálják ugyanazt a dolgot - vagy azért mert jól szórakoznak közben, vagy azért mert addig próbálgatnak valamit végrehajtani, míg már helyesnek érzik azt. Fogd fel ezt a gyakorlás gyakorlásaként, ne szólj bele, hogy játssz már mást is, ne mindig ugyanazt.

12. Kezdeményezőkészség - A játékban is állítsd gyermekeidet kihívások elé
A kényelmet persze mindenki szereti, de az is fontos, hogy a gyerekek merjenek kockáztatni. A fizikai korlátok tesztelésével növelheted az önbizalmukat. Vidd el más játszótérre, ismertesd meg addig ismeretlen játékokkal, próbáljatok ki új sportokat.

13-14 Problémamegoldó képesség, önuralom - Hagyd, hogy maguk oldják meg a játék közben felmerülő vitáikat
A durva játék, testvérek közötti harc, az ovis, iskolás civakodás szintén fejleszti a gyermek szociális képességeit és azt is, mit kezdjen a negatív érzéseivel. Ha hátrálsz egy lépést és hagyod, hogy a gyerekek megoldják a problémákat, akkor képesek lesznek megtanulni az igazságosság és az önzetlenség fogalmát (Persze van olyan helyzet, amikor közbe kell lépni, de itt nem az extrém helyzetekről beszélünk.). Amikor mindenki lenyugodott, lehet kicsit beszélgetni, min vesztek össze és hogyan oldották meg, de ne vállald magadra állandóan a bíró szerepét, mert azzal a te kezedbe adják a döntés felelősségét, és így nem tanulják meg a konfliktuskezelést.

Mindezek mellett a játék még rengeteg területet fejleszt, egyebek közt a:
15. Finommotoros képességeket - akár apró alkatrészeket kell összerakni, akár lépkedni egy bábuval vagy tartani a kártyapaklit, ezek mind elősegítik, hogy a gyerek iskolás korban majd ügyesebben fogja a ceruzát és könnyebben megtanul majd írni
16. Logikai képességeket
17. Beszédkészséget
18. Koncentrációt
19. Találékonyságot
20. Megbízhatóságot
21. Kudarctűrő képességet


Ha a gyerekeknek sikerül rájönniük, mit és hogyan játsszanak, akkor azzal egyúttal tanulnak is valamit. Ezért minden alkalommal, mikor a gyerekeidnek értéket vagy készséget akarsz tanítani, térj vissza az alapokhoz - fordítsd a játék nyújtotta örömet a saját előnyödre, használd eszközként arra, hogy kapocs legyen a gyermeked és közted, ahelyett, hogy akadálynak, felesleges velejárónak tekintenéd a gyermeknevelésben.

Forrás: smartparenting.com
Fotó: Pixabay

Címkék: játék, fejleszt, játék fejlesztő hatásai

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

Kapcsolódó cikkek

Ezért mesélj minden nap a gyermekednek - akkor is, ha fáradt vagy! Tippek, ötletek, tanácsok elfoglalt szülőknek
Ezért mesélj minden nap a gyermekednek - akkor is, ha fáradt vagy! Tippek, ötletek, tanácsok elfoglalt szülőknek

Miért fontos a mesélés a gyermekednek? Miért más a hallott mese a rajzfilmes változatnál? Kerékgyártó Andrea blogger erről ír legfrissebb bejegyzésében.

tovább a cikkre
Ilyen az élet egy kisgyerekkel - 11 rajz, amit akkor értesz meg igazán, ha te is szülő vagy
Ilyen az élet egy kisgyerekkel - 11 rajz, amit akkor értesz meg igazán, ha te is szülő vagy

Az anyaság telis tele van élményekkel. Ezek többsége mókás, vidám, kacagtató, ám néha adódnak kellemetlenebb, vagy bosszantóbb epizódok is. Egy anyuka rajzokon örökítette meg az anyaság "nehezebb" pillanatait.

tovább a cikkre
Gyermekszépségversenyek pszichológus szemmel: hogyan hat a gyerekre, ha túl korán kerül a szépségiparba?
Gyermekszépségversenyek pszichológus szemmel: hogyan hat a gyerekre, ha túl korán kerül a szépségiparba?

Talán észre sem vesszük, de mi is azért veszünk meg egy terméket például, mert egy cuki, egészséges, szép gyermek mosolyog ránk róla. Tanácsadó szakpszichológus szakértőnk, Dr. Árvainé Koczok Márta, cikkében a gyermek szépségversenyek gyermekekre gyakorolt hatásáról ír.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

Szakértők

Képgaléria

Hivatalos ügyek

Szigorítottak a törvényen: ez vár ezentúl azokra, akik gyerekeket zaklatnak szexuálisan tovább

Az Országgyűlés szigorította a büntető törvénykönyvet (Btk.): ezentúl véglegesen el kell tiltani a gyermekekkel való foglalkozástól azokat, akik 18 évnél fiatalabbak sérelmére követnek...

Munkába állás GYES után: így segíti a kormány a kisgyermekes anyákat a munkába való visszatérésben tovább

Évente átlagosan mintegy 34 ezer kisgyermekes szülőnek segít a kormány a munkába való visszatérésben. Milyen kedvezményekre számíthat az a munkaadó, aki GYES-ről visszatérő anyukát foglalkoztat...

Családi pótlék, anyasági támogatás, GYES, GYET novemberben - Csúsznak a kifizetések a munkaszüneti nap miatt tovább

November elseje, mindenszentek idén szerdára esik - emiatt sok család a megszokottól később kapja meg a különféle családtámogatási juttatásokat. Mikor érkezik novemberben a családi pótlék,...

Munkaszüneti napok, iskolai szünetek, hosszú hétvégék, ledolgozós szombatok a 2017-2018-as tanévben tovább

Munkaszüneti napok, hosszú hétvégék, pihenőnapok, ledolgozós szombatok: hogyan alakul a 2017-2018-as tanév az általános iskolákban, középiskolákban, nappali tagozatos iskolákban? ...

Névváltozás házasságkötés után: Milyen nevet választhat magának az ifjú feleség és férj? Mi lesz majd a gyermekek vezetékneve? tovább

Az esküvő előtt általában már hetekkel, hónapokkal komoly szervezés alatt áll minden, de sokan nem is tudják, hogy az anyakönyvvezetőnél előre kell rögzíteni a házasságkötés után viselendő...

Szoptatás

Tejkiütés babánál: okai, tünetei, kezelése - Mikor szükséges orvoshoz vinni a kisbabád a kiütések miatt? tovább

A tejkiütés (más néven crusta lactea) már nevében is utal arra, hogy okának a tejet – legtöbbször az anyatejet – tartják, hiszen általában szoptatott babáknál látható, de ugyanolyan...

Babaétrend 2017: régi alapelvek dőltek meg a szoptatással, hozzátáplálással kapcsolatban! - Új javaslatok a szakembertől tovább

Meddig ideális a kizárólag anyatejes táplálás? Hogyan kerülheti el a baba az ételallergiát? Kell-e speciális étrend szoptatás alatt? A szakember új alapokra helyezi a szoptatás és hozzátáplálás...

Szoptatás: legalább hány hónapig szoptasd a kisbabád? Milyen előnyökkel jár a szoptatás a babának és a mamának? tovább

Születés Hete Fesztivál - milyen előnyökkel jár a szoptatás a babának és mamának? Milyen betegségek kockázatát csökkenti a szoptatás? A szoptatás előnyei és jótékony hatásai, az anyatej...

Szoptatás világhete: 6 hónapos korára már csak a babák fele kap anyatejet tovább

Miért az anyatej a legtökéletesebb táplálék a babának? Miért hagynak fel általában a szoptatással a kismamák? Mi történik, ha a baba 1 éves kora előtt kap tehéntejet? A Szoptatás Világhete...

Szoptatás világnapja - Miért fontos az anyatej a babának és az anyának? tovább

Az anyatej természetes, speciális anyagai révén biztosítja a csecsemő aktuális tápanyagszükségletét, a szoptatás pedig megalapozza a kiegyensúlyozott fejlődést - hívta fel a figyelmet Bábiné...

Párkapcsolat

Párkapcsolat

Miért panaszkodsz, ha megvan mindened? Tényleg olyan nehéz ma boldognak lenni? - Fontos üzenetet fogalmazott meg egy édesanya tovább

20 szokás, ami a boldog párokra jellemző - A párkapcsolati tanácsadó szerint tovább

Anyós-meny viszony: 10 tipp, hogyan lehet jobb a kapcsolatod a párod szüleivel tovább

"A házasság olyan, mint a kötelékrepülés, könnyen tragédia lehet a vége" - Szerinted mitől lesz igazán tartós egy párkapcsolat? tovább

Estére teljesen kimerülsz és türelmetlen vagy? 5 tuti tipp lestrapált anyukáknak, hogy már holnaptól könnyebb dolgod legyen tovább

Ebben a 2 hónapban adják be a legtöbben a válókeresetet! Érdekes összefüggésre mutattak rá a kutatók 14 év adatait vizsgálva tovább

5 hatalmas tévedés az egyedülálló anyákkal kapcsolatban - Így látja egy 3 gyermekes anyuka tovább

Otthon, barkács

Otthon, barkács

Szobatisztaság: így szoktathatod le gyermeked a pelenkáról! Mi mindenre figyelj oda szülőként? tovább

Őszi falevélből cuki állatkák: 15 kreatív ötlet, amit próbálj ki a gyerekkel! Nagy kézügyesség sem kell hozzá tovább

Íróasztal, tanulósarok házilag! 10 szuper ötlet a gyerekszobába, amit könnyedén megvalósíthatsz - Sok tárolóval tovább

Esős időre benti játékok, kreatívkodás hétköznapi tárgyakból - 16 szuper ötlet, hogy ne unatkozzon a gyerek tovább

Raklapok újrahasznosítva! 14 szuper ötlet a gyereknek, amihez csak raklapokra van szükség - Fotókkal! tovább

Farsangi jelmezötletek gyerekeknek: 15 menő jelmez kisfiúknak és vagány kislányoknak tovább

Így rajzolhatsz cuki állatfigurákat a gyermekednek 4 lépésben! Még rajztudás sem kell hozzá tovább

Babakonyha

Babakonyha

Pofonegyszerű házi pizza recept: finomabb lesz, mint ha házhoz rendelnéd! - Így készítsd lépésről lépésre tovább

Hozzátáplálás: hány hónapos korban vezesd be a tejet és a glutént a baba étrendjébe? Ez lenne az ideális a gyermekorvos szerint tovább

Ezért szeretjük olyan régóta a PICK Téliszalámit! 4+1 nyomós érv a gasztrobloggertől tovább

Szója gyerekeknek: Mit kell tudni a szójáról? Jó vagy rossz, ha a gyermek szóját fogyaszt? Dietetikusunk most elárulja tovább

Hozzátáplálás: 4 szuper sütőtök recept babáknak, kisgyermekeknek - Miért fontos a sütőtök a gyermek étrendjében? Dietetikus válaszol tovább

Chia-mag fogyasztása: ha ennél többet eszel belőle, veszélyes is lehet az egészségedre! Nébih közlemény tovább

3 téli superfood gyerekeknek! Ezeket add neki minél többször, hogy elkerülje a betegség - Dietetikus tanácsai tovább

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Répafelfújt

Répafelfújt

Egytálételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 20 g vaj 20 g liszt 150 ml tej, vagy babatej 50 g sárgarépapüré 20 g reszelt sajt fél tojás

Recept:

A vajat felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a lisztet és habzásig hevítjük. Felöntjük a tejjel, vagy babatejjel és sűrűre főzzük. Hozzáadjuk a megfőzött, ledarált répapürét, valamint a reszelt sajtot és a fél tojást. Tűzálló tálban megsütjük.
(...) tovább a teljes recepthez...


Legfrissebb szakértői válasz

S. Puskás Judit

S. Puskás Judit

Munkaügyi szakember

tovább a szakértőhöz >>

Kedves Gabi!

Ön dolgozhat gyed mellett is, másik munkahelyen a munkaviszonyát nem muszáj a főállásában megszüntetni, kivéve, ha olyan munkaszereződése van, ami ezt tiltja. Gyes mellett is ez a helyzet. Ha olyan lehetősége van, amit nem szeretne elmulasztani és ezért az új munkahellyel szeretne munkaviszonyt létesíteni, akkor felmondhat Ön is , és gyed, vagy gyes alatt nem muszáj ismét munkába állni. Gyakorlatilag megegyezhetnek egy időpontban is ami mindkettőjüknek megfelel, vagy a 3 hónap lejártával szüntethetik meg a munkaviszonyát.
Beszéljen a munkáltatójával és jelezze ezt a szándékát.

Üdvözlettel: S.P.Judit

Ezt olvastad már? [x]
Családtervezés

Több millió forintot elenged a kormány a lakáshitel-tartozásodból - Most jött ki a rendelet, íme, a részletek!

vissza vissza
Advertisement