Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > Mi minden történhet a gyerekkel, ha egy pillanatra nem figyelsz oda? Rémisztő tapasztalatait írta meg az anyuka, ho... - Szülők Lapja

Mi minden történhet a gyerekkel, ha egy pillanatra nem figyelsz oda? Rémisztő tapasztalatait írta meg az anyuka, hogy felhívja a szülők figyelmét

Szülőklapja képForrázás, égési sérülések, kutyaharapás, fulladás, sebek és vágások, idegen tárgyak az orrban, fülben - a kisgyerekekkel sok minden megtörténhet, ha az ember egy pillanatig nem néz oda. Mire figyelj, hogy elkerüljétek a bajt?

Szerző: Szülők lapja
2017-05-30
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Bár az ember igyekszik mindig figyelni a gyermekére, néha elég egy pillanat, hogy megtörténjen a baj. Kerékgyártó Andrea, a Lányomnak az életről blog szerzője most ilyen borzalmas történeteket írt meg bejegyzésében, azzal a szándékkal, hogy felhívja a szülők figyelmét, még egy fél másodpercre se tévesszék szem elől a gyermekeiket és tegyenek meg mindent azért, hogy a kicsik biztonságos környezetben nőjenek fel.

Gyerekkori balesetek - elkerülhetők lennének?
Három éves koromban súlyos sérüléseket szenvedtem. Anyu a konyhában főzött, apu egy pillanatra kiment a szobából. A nővéremmel az ágyon játszottunk, aminek az lett a következménye, hogy fejjel belezuhantam a szomszédos ágy sarkába. Az orrtövemen a mai napig viselem a nyomát. Egy éjszakát a kórházban töltöttem megfigyelés alatt, és másnap a neurológus megvizsgált, hogy nem szenvedtem-e maradandó károsodást. Hatalmas szerencsém volt, hogy megúsztam, ha másképp esek, végzetes is lehetett volna az ütés.

Egy másik alkalommal, öt éves koromban, az egyik barátom rácsapta a kezemre a vasajtót. Az ügyeletes orvos le akarta amputálni a hüvelykujjamat. Örökké hálás leszek anyukámnak, hogy nem egyezett bele, mivel ma már meg sem tudom mondani melyik ujjamat érte a trauma.

A gyerekkorunk így telt, tele volt kisebb-nagyobb balesetekkel. Egyikünk átszúrta a dobhártyáját fülpálcikával. másikunk kavicsot dugott az orrába. Volt kéz- és lábtörés, a legijesztőbb talán az volt, amikor szegény öcsém beleesett az akváriumba és szétvágta a lábát.

A minap az egyik anyukával ezekről a gyerekkori balesetekről beszélgettünk, mire elmesélte, hogy ő bizony gombelemet dugott az orrába. A szülei nem vették észre, mit tett, és mire kiderült a baj, már az arcüregében volt az elem. Komoly műtét során tudták csak eltávolítani, a mai napig nem kap levegőt rendesen emiatt.

A legdöbbenetesebb eset, amit hallottam, azzal az anyukával esett meg, akinek leharapta az orrát a szomszéd kutyája. Szerencsére megtalálták a hiányzó darabot és - hála az ügyes kezű plasztikai sebésznek - ma már senki meg nem mondaná, hogy mi történt vele gyerekkorában.

Egy mentőorvossal készített interjúban azt olvastam, hogy a gyerekeket ért balesetek jelentős része megelőzhető lenne. Különösen kisgyermekek esetében kell a szülőknek résen lenni és az előre látható veszélyeket elhárítani.

Hogyan teheted gyerekbiztossá a lakást és a gyermek környezetét? Tippek, ötletek, hogy megelőzzétek a bajt
- A mozgó polcokat, szekrényeket rögzíteni kell, a konnektorok, kábelek ne legyenek hozzáférhetőek a gyerekek számára.
- A mérgező növényeket, gyógyszereket, tisztítószereket olyan helyre kell rakni, ahol a gyerek nem éri el.
- A konyha fokozottan veszélyes hely egy kisgyerek számára. Az egyik tanítványom unokahúgára a nagymama vigyázott, amikor a kétéves kislány magára borította a tűzhelyen rotyogó levest. A kislány arca és felsőteste teljesen összeégett.
- A forró tárgyakkal is érdemes nagyon óvatosnak lenni. A sütő, vasaló, kandalló szintén súlyos égési sérüléseket okozhat. A játszótéren pár évvel ezelőtt megismerkedtünk egy kislánnyal, akinek a kezecskéit pólya fedte. Kiderült, hogy megérintette a tűzforró kandallót, aminek következtében csúnyán megégett mindkét tenyere. Olyan súlyos sérüléseket szerzett, hogy a tenyerén összezsugorodott a bőr és bőrátültetésre volt szüksége.
- A medencék és vízpartok is komoly veszélyforrást jelentenek a kicsik számára. Víz közelében kisgyereket felnőtt (!) felügyelete nélkül hagyni szörnyű felelőtlenség! Egy ismerős anyuka kétéves féltestvérére az idősebb testvérei vigyáztak, amikor a kisfiú belefulladt a falu szélén található mocsárba.
- Nemrég óvodások kerültek kórházba gombamérgezés gyanújával. Amint lehetséges, meg kell tanítani a gyerekünknek, hogy semmit sem szabad megenni, legyen az bármilyen gusztusos is. Amíg nem olyan értelmes a gyerekünk, hogy ezt felfogja, nekünk kell figyelnünk rá, hogy mit vesz a szájába.

Cikkünk a hirdetés után folytatódik

hirdetés

TERHESVITAMIN AKCIÓ

Vásárolj 3 havi kismamavitamint 15% kedvezménnyel, és ingyen házhozszállítással csak 9310 Ft-ért!  
Kattints ide, hogy le ne maradj! >>

Jódmentes változatban itt veheted meg >>

vonal

[x] hirdetés

- Soha ne hagyjunk kisgyereket felügyelet nélkül a lakásban! Legutóbb egy hároméves kisgyerek zuhant ki egy nyitott ablakon, amikor fél órára egyedül hagyták.
- Amennyiben háziállatunk van, a fél szemünk legyen mindig a gyereken és ne hagyjuk magára az állattal. Egy kisgyerek akaratlanul fájdalmat okozhat a kedvencnek, amire a legbékésebb jószág is automatikusan odakaphat, súlyos sérüléseket okozva.
- Az óvodás korú gyerekeknek mondjuk el, hogy semelyik testüregükbe nem szabad semmit bedugni és másnak sem szabad megengedni, hogy ezt tegye. Példaként megemlítem, hogy egy óvodás kislány popsijába faágat akart szúrni néhány társa.
- Ellenőrizzük a gyerekünk kabátját, kardigánját, hogy biztonságos-e. Nemrég hallottam egy esetet, ahol a kislány a kabátjából kilógó madzagra akadt fel a mászókán, és kis híján megfulladt.
- Mondjuk el a gyerekünknek, hogy még játékból sem szabad semmit sem a saját sem a pajtásai nyaka köré tekerni.
- Minél hamarabb tanítsuk meg a gyerekünknek a biztonságos közlekedés szabályait. Köztük azt, hogy jármű takarásából soha ne lépjenek ki váratlanul és még zöld jelzésnél sem szabad körültekintés nélkül lelépni a járdáról.
- Kés, villa, olló gyerek kezébe – felügyelet nélkül - nem való! Egy általános iskolai évfolyamtársam szemét az unokatestvére sebezte meg játék közben ollóval.

A tragédia egyetlen másodperc alatt bekövetkezik
És ez csak néhány azok közül a balesetek közül, amit az elmúlt évek során hallottam. Gyereket nevelni hatalmas felelősség. A tragédia egyetlen másodperc alatt bekövetkezik. Egyetlen másodperc elég ahhoz, hogy az életünk végérvényesen megváltozzon.

A legjobb, ha a gyerekünkkel minél többet beszélgetünk a témáról. Nem rémisztgetni kell őket, de fel kell hívni a figyelmüket bizonyos dolgokra. Nekik még nincs veszélyérzetük, és nem tudják felmérni egy-egy cselekedetük milyen komoly következményekkel járhat.
Egy súlyos baleset mindenképpen borzalmas trauma a család számára. Ha viszont még felelősek is vagyunk érte, akkor életünk végéig kísérteni fog minket a tudat, hogy egy kis odafigyeléssel elkerülhető lett volna a tragédia.

Kapcsolódó cikkeink - ezt tedd, ha megtörtént a baj:
Így lásd el a gyermek sebeit! Sebek ellátása babánál, kisgyermeknél - vágott sebek, szúrt sebek, állatharapás, égési sérülések »
Így kell a sebeket fertőtleníteni! Sebek fertőtlenítése, kezelése - fogadd meg a gyermeksebész tanácsai »
Ezt tedd, ha a gyermek nincs eszméleténél! Újraélesztés menete babáknál, kisgyermekeknél - Lépésről lépésre útmutató »
Vészhelyzet esetére - Vészhelyzet kisokos: agyrázkódás, magas láz, forrázás, újraélesztés - Mit kell tenni? »

Szerző: Kerékgyártó Andrea, a Lányomnak az életről blog szerzője
Kezdő fotó: babysitio.com

Címkék: gyerekbalesetek, gyereknevelés, forrázás, kutyaharapás, játszótéri balesetek

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Újraélesztés babáknál, kisgyermekeknél: ezt kell tenned, ha leáll a gyermek légzése! Lépésről lépésre útmutató
Újraélesztés babáknál, kisgyermekeknél: ezt kell tenned, ha leáll a gyermek légzése! Lépésről lépésre útmutató

Minden szülő legnagyobb rémálma, hogy kisgyermekét olyan baleset vagy váratlanul jelentkező betegség éri, amely miatt leáll a légzése és szívmozgása. Ám ha mégis megtörténik a baj, tudnunk kell cselekedni. A gyakorlati tudás mindennél többet jelent, az időben megkezdett újraélesztéssel ugyanis megsokszorozható a túlélés esélye.

tovább a cikkre
Sebek ellátása babáknál, kisgyermekeknél: vágott sebek, szúrt sebek, szájüregen belüli sérülések, állatharapás, égési sérülések
Sebek ellátása babáknál, kisgyermekeknél: vágott sebek, szúrt sebek, szájüregen belüli sérülések, állatharapás, égési sérülések

Szakszerű sebtisztítás, fertőtlenítés és sebkötözés; ha a járni tanuló baba szája felreped; mélyen szúrt sebek; sebek kutyaharapás után; ha a baba, kisgyerek megvágja a kezét; égési sérülések… - megannyi baleset előfordulhat a gyerekekkel. Te tudod, mikor mi a teendő?

tovább a cikkre
Újraélesztés menete csecsemőknél, kisgyermekeknél: ezt kell tenned lépésről lépésre! - A mentőtiszt tanácsai
Újraélesztés menete csecsemőknél, kisgyermekeknél: ezt kell tenned lépésről lépésre! - A mentőtiszt tanácsai

Csecsemőknél a klinikai halál állapota akár másfél órára is kitolható, ami alatt jó eséllyel lehet újraéleszteni. Hogyan kell szakszerűen újraéleszteni babát, kisgyereket? Hogyan zajlik az újraélesztés kimondottan gyerekeknél? Mutatjuk lépésről-lépésre!

tovább a cikkre
Csípések kezelése: Kullancs, darázscsípés, méhcsípés és szúnyogcsípés kezelése
Csípések kezelése: Kullancs, darázscsípés, méhcsípés és szúnyogcsípés kezelése

Mit tegyünk, ha gyermekünket megcsípi egy darázs, vagy méh? Okozhat-e gondot a szúnyogcsípés? Mit tegyünk, ha kullancsot találunk a gyermekünkben? Gyermeksebész szakértőnk válaszol.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Körtepép

Körtepép

Gyümölcspépek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 2 db érett körte

Recept:

A megmosott, meghámozott körtét feldaraboljuk, héjától, magházától megtisztítjuk, majd leturmixoljuk.

Fontos!
A gyümölcspépet lehetőleg frissen készítve kapja a baba, mert, ha sokáig állni hagyjuk, akkor a C-vitamin-tartalma csökken!(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Dr. Árvainé Koczok Márta

Dr. Árvainé Koczok Márta

tanácsadó szakpszichológus

tovább a szakértőhöz >>

Éjjeli felriadás

Kedves Édesanya!
Gyermeke valószínűleg az őt érő stresszt így tudja kezelni, a szülő közelsége a nyugtató számára. Ez valóban sok feszültséget generálhat otthon. Én első körben ki próbálnám deríteni, mi jelent most neki fokozott stresszt. Ki lehet próbálni relaxációs technikákat, melyeket könnyedén egy-egy relaxációs mesekönyv segítségével is megtanulhat. A technika rendszeres alkalmazása, a mindennapi feszültségek átbeszélgetése, a több játék, több szülői figyelem, megoldást hozhat. Ha azonban ez nem eredményez jelentős javulást, érdemes konzultálni egy szakemberrel.

Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Több száz magyar helyen jártak a kisdiákok ingyenesen a Kajla útlevelükkel: ezek voltak a legnépszerűbb úti célok

vissza vissza