20 dolog, amit apaságom első évében megtanultam - Így látja egy édesapa

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


20 dolog, amit apaságom első évében megtanultam - Így látja egy édesapa Mindig mindenki azt szajkózta még legénykoromban, hogy majd te is megtudod, amikor apa leszel. Na, most már tudom miről beszéltek. Friss apukaként az alvás luxussá válik és bizony még más is van, amit meg kellett tanulnom... Az első gyermek megszületése nem csak az anyuka mindennapjaiba hoz komoly változást, de az apuka élete is örökre megváltozik. Ezeket a dolgokat próbálta pontokba szedni egy édesapa - persze némi humorral fűszerezve.
 

20 dolog, amit az apaság első évében megtanultam


1. A nyugodt alvás elérhetetlen luxus.

2. A babakaki mindaddig nem igazán büdös, amíg a gyerek nem kezd el igazi kajákat enni.

3. Ha fiad van és feláll a fütyije, le fog pisilni. Vagy már meg is tette, csak az első pontban említett tény miatt észre sem vetted.

4. A csecsemők csontjai hihetetlenül hajlékonyak és sokkal jobban tűrik a szülői hozzáértés teljes hiányát, mintsem azt képzelnéd - de azért ez nagyjából csak a gyerek egy éves koráig érvényes.

5. Amikor az utódod mindent behabzsol, majd 24 órán keresztül nem kér semmit - akkor biztos leszel abban, hogy ez csakis a te hibád.

6. Nem emlékszel, mikor voltál utoljára moziban valakivel és amikor végre megint eljutsz, szanaszét aggódod magad, hogy vajon a bébiszitter nem ölte-e meg közben a gyereked.

7. Gyermeked mindig pont azelőtt bűvöl el kifinomult intelligenciájával, mikor valami marhaságot csinál.

8. Gyermeked mindig pont azelőtt bűvöl el kifinomult intelligenciájával, mikor te valami marhaságot csinálsz szülőként.

9. Szülőként megismerkedsz az anyatej lefejésének rejtelmeivel, és azt hiszed, ez másnak is hétköznapi beszédtéma - mígnem egy agglegény barátod azt nem mondja, hogy ez a legvisszataszítóbb dolog, amit valaha hallott.

10. Rögtön ezután - az előbbieket überelve - elmeséled neki, milyen volt a szülés, mert félreérted őt és kihívásnak veszed a "legvisszataszítóbb dolog" kifejezést. A félreértés nagy részben az első pontban említett ok miatt következik be.

11. A pelenkán és a babaágyon kívül, amit a gyereknek összevásároltál az első hat hónapra készülve, minden más teljesen hasznavehetetlen.

12. A gyerekkönyvek avatott szakértőjévé válsz, amint eldöntöd, pontosan mely könyvek felelnek meg az apai ízlésednek.

13. Eszedbe jutnak azok a napok, amikor még rendszeresen edzettél - és rájössz, hogy az semmi volt a gyerek körüli teendőidhez képest.

14. Korábban soha nem éreztél még akkora örömöt,mint akkor, amikor a fiad vagy lányod figyelme rád irányul, és ezért érdemes minden felfordulást elviselni.

15. Barátaid, rokonaid, családtagjaid és még a kollégáid is folyamatosan ellátnak kéretlen és ellentmondásos tanácsokkal a gyereknevelést illetően, pedig te csak tévéműsorokról, az előző napi focimeccsről, vagy valami hasonló semmiségről akartál dumálni.

16. Nagyjából egy évig hanyagolod a haverokat, de végül azok, akik igazán számítanak, úgyis visszatérnek.

17. Azt gondolod, hogy teljesen normális a 4 kilós gyereket egy 8 kilós gyerekre való ruhába öltöztetni, hogy megvédd a hidegtől. Igaz, odakint 32 fok van, de ugye te aggódsz a légkondik miatt is.

18. Hétköznapi dolog, hogy pizsamában szaladsz el a patikába popsis lázmérőért, mert a másikat képes voltál összetörni.

19. Mindenkit elkezdesz kérdezgetni magad körül, mit ivott, és ez alapján döntöd el, kit engedsz a gyerek közelébe.

20. Végül pedig, bár minden éjszaka abban reménykedsz, hogy most végre tudsz legalább három órát egyben aludni, ugyanakkor titkon kicsit azt is kívánod, ez az időszak soha ne érjen véget, hiszen annyira jó így.

Forrás: Fatherly
Fotó: pexels


Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


2017.06.07