Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > Így nevelj igazi, felelősségteljes férfit a fiadból! - 14 aranyszabály a gyermeknevelésben, fiús apáknak - Szülők Lapja

Így nevelj igazi, felelősségteljes férfit a fiadból! - 14 aranyszabály a gyermeknevelésben, fiús apáknak

Szülőklapja képEgy apuka őszinte sorai arról, hogy az elmúlt évek során mely aranyszabályokhoz tartotta magát és így elérte, hogy kiegyensúlyozott, becsületes embert, életrevaló, igazi férfit neveljen fiából.

Szerző: Szülők lapja
2017-07-26
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Minden fiú számára egész életére kiható, meghatározó tényező az apa-fia kapcsolat. Egy apa őszintén megírta, mely elvekhez tartotta magát, hogy fiából életrevaló, kiegyensúlyozott, igazi férfit neveljen.

Visszatekintve a saját gyerekkorra és az elmúlt 10 évre, amit a fiam nevelésével töltöttem, 14 aranyszabályt tudok megfogalmazni, amihez tartva magamat, véleményem szerint egy erős, szeretetteljes, jószívű, gondoskodó és empatikus fiatalt tudtam nevelni belőle.
 

14 aranyszabály, hogy kiegyensúlyozott, boldog embert nevelj fiadból


1. Tanítsd meg neki a szeretet erejét, és minden ajtó megnyílik előtte
Nemcsak a lányok, a fiúk ugyanúgy akarják érezni, hallani, hogy szereti őket az apjuk. Persze, előfordulhat, hogy tinédzserként csak megrántja a vállát, amikor ezt hallja tőled, de igazából vágyik arra, hogy ő is hallja. Családunkban már a kezdetektől bevezettük azt a gyakorlatot, hogy elmondtuk a másik családtagunknak, hogy szeretjük, így manapság is, amikor telefonon beszélek vagy chatelek a fiammal, ritkán esik meg, hogy a beszélgetés végét ne azzal zárjuk, hogy biztosítjuk szeretetünkről a másikat. Néha ő mondja elsőként, néha én, ez igazából lényegtelen, de ez mindannyiunkat rendszeresen emlékeztet arra, hogy a másik mindig ott van és lesz, amikor szükség van rá. És nem, egyáltalán nincs azzal baj,hogy ezt családon belül férfiak mondják egymásnak.2. Rajtad múlik, hogy viselkedik más fiúkkal és férfiakkal
Akár észreveszed, akár nem, ő mindig rólad vesz példát. Tanítsd meg neki, hogy mindenki egyenlő ezen a Földön, ugyanúgy érdemel szeretetet és tiszteletet. Légy olyan férfiminta számára, amilyenné szeretnéd, hogy ő is váljon.

3. Ahogy nő, úgy lesz egyre merészebb és felelőtlenebb, ezen át kell esni
Míg felnőttem, tettem néhány igazán ostoba dolgot, és bizony vele is megesett. Bár néha nehéz megítélni, tudni kell, mikor hagyhatod, hogy tanuljon a saját hibájából s mikor kell beavatkozni. A tudomány mai állása szerint a női agya hamarabb érik mint a férfi, talán részben ez is felelős azért, hogy a tinédzser fiúk gyakrabban csinálnak hülyeségeket. Persze ez nem mentség. Megpróbálhatsz a barátja lenni tinédzserkorban, de ez nem akadályozhat abban, hogy elsősorban az apja kell, hogy legyél.

4. Mindig látja, hogy viselkedsz az édesanyjával
Az a mód, ahogy az anyjával bánsz, egész életére meghatározza a nőkhöz való viszonyát. Az egyik legjobb dolog, amit tehetsz a fiaddal, hogy szereted és tiszteled az anyját - akkor is, ha esetleg nem éltek együtt.

5. Mutasd ki bátran előtte az érzéseidet és hogy bizonyos helyzetekben helyén való a sírás
Tudom, hogy ez általában nem fér bele a férfiak macsó világképébe és óriási vitákat tud kirobbantani, de most a saját tapasztalatom írom le. Szerető családban nőttem fel, de nálunk nem volt szokás kimutatni az érzelmeket és megmondom őszintén, a mai napig nem tudom, a feleségem mit látott bennem 25 évvel ezelőtt, amikor találkoztunk. Sokszor nem mondtam ki és nem mutattam ki, mit érzek. Még mindig sokan úgy fogják fel, hogy az érzelmek kimutatása a gyengeség jele. Mutasd meg a fiadnak, hogy ez idejétmúlt gondolat.Emlékszem, egyszer a fiam és én együtt sírtunk, először bánatunkban, aztán nevetve. Jó, most kicsit most zavarban vagyok, de azért elmondom, mi miatt volt ez: a kedvenc focicsapatunk elvesztette a bajnoki meccset. Na, azt megkönnyeztük. Azóta láttuk már egymást néhány könnycseppet elmorzsolni egy-egy megható esemény vagy film láttán, de mindketten tisztában vagyunk azzal, hogy ez nem annak a jele, hogy gyengék vagyunk, hanem, hogy érző emberek, akiket érdekel mások sorsa.

6. Tanítsd meg neki, hogy álljon ki mások mellett és tudja megkülönböztetni, mi jó és mi nem
Már fiatalkorban meg kell tanulnia, hogy kiálljon a jó ügyért és tudja, hogy ebben az apja támogatja őt. Teljesen mindegy, hogy az egész oka a szenvedélye, a barátja, a testvére vagy csak egy idegen az, akit épp megvéd. Tudnia kell, hogy vannak olyan dolgok, amikért érdemes küzdeni.

7. Legyen annyi közös emléketek, amennyi csak lehetséges
Nem kell barlangrajzokon ábrázolni a történteket, mindent össze-vissza lefilmezni vagy fotókon megörökíteni, elég, ha bennetek él tovább.

8. Mutasd meg neki, hogy nem körülötte forog a világ
Emberként lehetőségünk van nap mint nap változtatni, jobbá tenni a világot. Talán úgy tűnik, nem váltjuk meg a világot, és a tetteink jelentéktelenek, de összességében sokat számíthat a világ rendjében. Az emberek nem arra fognak emlékezni, hogy mennyire laza csávó volt valaki, hanem, hogy hogyan kezelte a többi embert, hogy viselkedett velük szemben.

9. Jelenj meg a számára fontos eseményeken, emlékezni fog rá
A mai napig nem tudom felidézni, hogy a fontos focimeccseken hány gólt rúgtam vagy hány játszmát eldöntő gólpasszt adtam, de pontosan emlékszem azokra a pillanatokra, amikor apám a meccs idején a pálya mellett állt és szurkolt nekem. Minden fiúnak éreznie, tudnia kell, hogy az apja figyelmet szentel neki.10. A közelség nem egyenlő a jelenléttel
Sajnos én is sokat küzdök ezzel, és tudom, hogy nem vagyok ezzel a gonddal egyedül. A mobiltelefonok már életünk, munkánk folyamatosan jelenlévő részévé vált. Mutass példát neki, hogy lássa, amikor szükséges, akkor le lehet tenni a telefont, ki lehet kapcsolni, le lehet némítani. Például akkor, ha szüksége van a figyelmedre. Akár videójátékozhattok vagy bunyózhattok is egyet, csak közben hagyd a telefonod a másik szobában.

11. Férfiemberként bizony, időnként szaga van, ezt neki is tudnia kell
Mutasd meg neki, hogy mosakodjon, dezodoráljon és mossa rendszeresen a fogait, cserélje a ruházatát, mindennapos rutinként - főleg a tinikortól. Mert a jól ápoltság nem csak a lányok sajátja, hanem a társas együttélés szabálya, a tisztelet és előzékenység jele másokkal szemben.

12. Ismerje fel a szépség valódi jelentését és fontosságát
Fontos megismernie, hogyan láthatja meg másokban és a körülötte levő világban a valódi szépséget. Apaként meg kell vele értetnünk, hogy a szépség nem csupán a külsőségekben rejlik. Minél hamarabb megértik ezt a fiúk, annál könnyebben fognak megfelelőképp viszonyulni helyzetekhez, emberekhez.13. Fiúkkal és lányokkal ugyanúgy lehet barátkozni
Úgy nőttem fel, hogy nem voltak lány barátaim. Csak fiúbarátaim voltak, a lányok kizárólag barátnő státuszban jelentek meg az életemben, és ezt most már nagyon bánom. Ugyanis emiatt iskoláskoromban, akárhányszor lányok társaságába keveredtem, kellemetlenül feszengtem. A mai fiataloknál látom, hogy azok a fiúk, akiknek lány barátaik is vannak, sokkal oldottabban tudnak beszélni idegen lányokkal is. Biztosítsd arról a fiad, hogy neki ugyanúgy lehetnek lánybarátai, mint fiúk, és ki tudja, esetleg pont velük köttetik életre szóló barátság.

14. Győződj meg arról, hogy tud őszintén bocsánatot kérni
Amíg felnő, valószínűleg kikerülhetetlen lesz, hogy egyszer-egyszer ne legyen modortalan valakivel. Tanítsd meg neki, hogy hogyan kell bocsánatot kérni, amikor szükséges.

Senki sem tökéletes, és ezzel a fiainknak is tisztában kell lennie. De ha megfelelő példakép áll előttük, meg fogják tudni különböztetni a jót a rossztól, becsületesen bevallják ha hibáztak és tetteikkel jobbá fogják formálni a világot. Tehát apák, csak rajtunk áll, mire tanítjuk meg fiainkat.

Olvasd el ezt is!
Ha lányod van, vagy csak érdekel, nekik mire kell odafigyelniük, olvasd el A LÁNYOS APÁK 10 ARANYSZABÁLYA című cikkünket, itt »

Forrás: a Fatherly cikke nyomán
Fotók: Freepik

Címkék: apa-fia kapcsolat, őszinte. kiegyensúlyozott, életrevaló, igazi férfi

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

Kapcsolódó cikkek

A lányos apák 10 aranyszabálya - Így neveld a kislányodat, hogy felnőttként talpraesett legyen és higgyen magában
A lányos apák 10 aranyszabálya - Így neveld a kislányodat, hogy felnőttként talpraesett legyen és higgyen magában

10 tanács, amit gondolj végig, ha lányos apuka vagy! 10 tanács, ami a lányos apukák tízparancsolata is lehetne! 10 tanács, amit, ha megfogadsz, akkor büszke leszel majd a lányodra, ha egyszer majd az oltárhoz vezeted.

tovább a cikkre
17 gyönyörű fotó az apai szeretetről - Így szeretik az apák a gyermekeiket
17 gyönyörű fotó az apai szeretetről - Így szeretik az apák a gyermekeiket

17 csodálatos és bensőséges fotó arról, hogy milyen nagy szükségük van a gyerekeknek az édesapákra, az ő szeretetükre, ölelésükre, tekintetükre, biztatásukra...

tovább a cikkre
6 apa-fia közös dolog, amit mindenképpen tegyetek meg együtt, mielőtt a fiad felnő! - Apukákat kérdeztünk
6 apa-fia közös dolog, amit mindenképpen tegyetek meg együtt, mielőtt a fiad felnő! - Apukákat kérdeztünk

Mi az az 6 legfontosabb dolog, amit egy apa mindenképpen szeretne megtenni, mielőtt a fia felnő? Erről kérdeztünk kisgyerekes apukákat. Igazi férfias válaszok születtek.

tovább a cikkre
Apa-fia kapcsolat: Így faraghatsz rendes férfit a fiadból! 10 dolog, amire feltétlenül figyelj oda apaként
Apa-fia kapcsolat: Így faraghatsz rendes férfit a fiadból! 10 dolog, amire feltétlenül figyelj oda apaként

10 tanács, amit gondolj végig, ha fiús apuka vagy! 10 tanács, ami akár a modern apukák tízparancsolata is lehetne! 10 tanács, amit ha megfogadsz, büszke leszel majd a fiadra!

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

Szakértők

Képgaléria

Hivatalos ügyek

Egészségügyi szolgáltatási járulék: ki köteles megfizetni? Hogyan kérhető mentesség a megfizetés alól? Ki kaphat mentességet? tovább

Egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetésének méltányosságból történő elengedése: mikor kell egészségügyi járulékot fizetni? Hogyan lehet mentesülni az egészségügyi járulék...

Augusztusban dupla családi pótlék és ingyenes tankönyvek - Itt vannak a részletek! tovább

Augusztusban dupla családi pótlék érkezik a könnyebb iskolakezdésért, emellett idén szeptemberben már az elsőtől a kilencedik osztályig minden gyermek ingyen kapja a tankönyvcsomagot, adta...

Családi adókedvezmény, lakáshasználati jog, özvegyi nyugdíj - Milyen előnyökkel járhat a bejelentett élettársi kapcsolat? tovább

Az élettársaknak is érdemes hivatalossá tenniük kapcsolatukat valamilyen módon, hiszen bizonyos szociális juttatások csak akkor érhetőek el számukra, ha igazolni tudják élettársi viszonyukat...

Ebben a reggelizőkészletben ne adj ételt a gyereknek! Rákkeltő anyagot tartalmaz, most vonták ki a forgalomból tovább

Vigyázz, miben adod a gyereknek a reggelit - most vontak ki egy reggelizőkészletet a forgalomból, mert rákkeltő anyagot találtak benne a megengedettnél nagyobb mennyiségben....

Családi adókedvezmény növelése: kiderült, havonta mennyivel marad több a kétgyermekes családok zsebében tovább

A kétgyermekes családok családi adókedvezményét évről évre növelni szeretnék, így 2019-re havonta 40 ezer forinttal maradna több a kétgyermekes családoknál....

Szoptatás

Tejkiütés babánál: okai, tünetei, kezelése - Mikor szükséges orvoshoz vinni a kisbabád a kiütések miatt? tovább

A tejkiütés (más néven crusta lactea) már nevében is utal arra, hogy okának a tejet – legtöbbször az anyatejet – tartják, hiszen általában szoptatott babáknál látható, de ugyanolyan...

Babaétrend 2017: régi alapelvek dőltek meg a szoptatással, hozzátáplálással kapcsolatban! - Új javaslatok a szakembertől tovább

Meddig ideális a kizárólag anyatejes táplálás? Hogyan kerülheti el a baba az ételallergiát? Kell-e speciális étrend szoptatás alatt? A szakember új alapokra helyezi a szoptatás és hozzátáplálás...

Szoptatás: legalább hány hónapig szoptasd a kisbabád? Milyen előnyökkel jár a szoptatás a babának és a mamának? tovább

Születés Hete Fesztivál - milyen előnyökkel jár a szoptatás a babának és mamának? Milyen betegségek kockázatát csökkenti a szoptatás? A szoptatás előnyei és jótékony hatásai, az anyatej...

Szoptatás világhete: 6 hónapos korára már csak a babák fele kap anyatejet tovább

Miért az anyatej a legtökéletesebb táplálék a babának? Miért hagynak fel általában a szoptatással a kismamák? Mi történik, ha a baba 1 éves kora előtt kap tehéntejet? A Szoptatás Világhete...

Szoptatás világnapja - Miért fontos az anyatej a babának és az anyának? tovább

Az anyatej természetes, speciális anyagai révén biztosítja a csecsemő aktuális tápanyagszükségletét, a szoptatás pedig megalapozza a kiegyensúlyozott fejlődést - hívta fel a figyelmet Bábiné...

Párkapcsolat

Párkapcsolat

20 szokás, ami a boldog párokra jellemző - A párkapcsolati tanácsadó szerint tovább

Anyós-meny viszony: 10 tipp, hogyan lehet jobb a kapcsolatod a párod szüleivel tovább

"A házasság olyan, mint a kötelékrepülés, könnyen tragédia lehet a vége" - Szerinted mitől lesz igazán tartós egy párkapcsolat? tovább

Estére teljesen kimerülsz és türelmetlen vagy? 5 tuti tipp lestrapált anyukáknak, hogy már holnaptól könnyebb dolgod legyen tovább

Ebben a 2 hónapban adják be a legtöbben a válókeresetet! Érdekes összefüggésre mutattak rá a kutatók 14 év adatait vizsgálva tovább

5 hatalmas tévedés az egyedülálló anyákkal kapcsolatban - Így látja egy 3 gyermekes anyuka tovább

Megrázó fotósorozatban örökítette meg felesége harcát a mellrákkal - 10 kép, ami többet mond ezer szónál tovább

Otthon, barkács

Otthon, barkács

Esős időre benti játékok, kreatívkodás hétköznapi tárgyakból - 16 szuper ötlet, hogy ne unatkozzon a gyerek tovább

Raklapok újrahasznosítva! 14 szuper ötlet a gyereknek, amihez csak raklapokra van szükség - Fotókkal! tovább

Farsangi jelmezötletek gyerekeknek: 15 menő jelmez kisfiúknak és vagány kislányoknak tovább

Így rajzolhatsz cuki állatfigurákat a gyermekednek 4 lépésben! Még rajztudás sem kell hozzá tovább

Gyerekszoba ötletek képekkel: 10 különleges emeletes ágy, ahova még te is szívesen befeküdnél tovább

Kerti homokozó építése lépésről-lépésre, fázisfotókkal - a kertészblogger tippjeivel tovább

Elképesztő kis kuckót barkácsolt az apuka a kislányának - Nézd meg az előtte-utána fotót a gyerekszobáról! tovább

Babakonyha

Babakonyha

Szója gyerekeknek: Mit kell tudni a szójáról? Jó vagy rossz, ha a gyermek szóját fogyaszt? Dietetikusunk most elárulja tovább

Hozzátáplálás: 4 szuper sütőtök recept babáknak, kisgyermekeknek - Miért fontos a sütőtök a gyermek étrendjében? Dietetikus válaszol tovább

Chia-mag fogyasztása: ha ennél többet eszel belőle, veszélyes is lehet az egészségedre! Nébih közlemény tovább

3 téli superfood gyerekeknek! Ezeket add neki minél többször, hogy elkerülje a betegség - Dietetikus tanácsai tovább

Fotós receptek! 5 egészséges és hűsítő turmix gyerekeknek a kánikulai hőségre tovább

Mikortól adhatsz a babának fagyit? Mire figyelj a fagylalt vásárlásakor? Dietetikus válaszol tovább

0-3 éves gyerekek étrendje: minden második gyermeket helytelenül táplálnak a szüleik - Kutatási eredmény tovább

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Rakott tök

Rakott tök

Egytálételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 300-400 g tök 80 g darált hús 15 g rizs 20 g sajt 20 g olaj 50 g tejföl, vagy kefír bors petrezselyemzöld, vagy kapor zsemlemorzsa

Recept:

A friss tököt előfőzzük, majd a félpuha tököt margarinnal kikent, zsemlemorzsával megszórt tűzálló tálba rétegezzük.
A darált húst és a rizst kevés olajon megpároljuk. A rizses darált húst a tökre rétegezzük, a tetejére sajtot sz&o(...) tovább a teljes recepthez...


Legfrissebb szakértői válasz

Erdei Gergő

Erdei Gergő

dietetikus

tovább a szakértőhöz >>

Kedves Andrea21!

A súlygyarapodás érdekében az alábbiakat javasolom:
- rendszeres étkezés (napi 5-6 alkalommal).
- magas fehérje (hús, tej és tejtermékek, tojás, halak), növényi eredetű zsiradék (napraforgó olaj, olíva olaj stb.) és összetett szénhidrát (teljes kiőrlésű kenyér, pékáru stb. ) tartalmú étrend.
- a rendszeres fizikai aktivitás.

Annak érdekében, hogy további hasznos és részletes tanácsokat adhasson önnek egy dietetikus, kérem személyesen keresse fel egy szakembert.

Üdvözlettel:
Erdei Gergő
dietetikus, táplálkozástudományi szakember

Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Forró vizes kihívás: ilyen szörnyű égési sérülést szerezhet a gyerek, ha kipróbálja! - Elrettentő fotóval figyelmeztet a mentőszolgálat

vissza vissza