Így nevelj igazi, felelősségteljes férfit a fiadból! - 14 aranyszabály a gyermeknevelésben, fiús apáknak

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


Így nevelj igazi, felelősségteljes férfit a fiadból! - 14 aranyszabály a gyermeknevelésben, fiús apáknak Egy apuka őszinte sorai arról, hogy az elmúlt évek során mely aranyszabályokhoz tartotta magát és így elérte, hogy kiegyensúlyozott, becsületes embert, életrevaló, igazi férfit neveljen fiából. Minden fiú számára egész életére kiható, meghatározó tényező az apa-fia kapcsolat. Egy apa őszintén megírta, mely elvekhez tartotta magát, hogy fiából életrevaló, kiegyensúlyozott, igazi férfit neveljen.

Visszatekintve a saját gyerekkorra és az elmúlt 10 évre, amit a fiam nevelésével töltöttem, 14 aranyszabályt tudok megfogalmazni, amihez tartva magamat, véleményem szerint egy erős, szeretetteljes, jószívű, gondoskodó és empatikus fiatalt tudtam nevelni belőle.
 

14 aranyszabály, hogy kiegyensúlyozott, boldog embert nevelj fiadból


1. Tanítsd meg neki a szeretet erejét, és minden ajtó megnyílik előtte
Nemcsak a lányok, a fiúk ugyanúgy akarják érezni, hallani, hogy szereti őket az apjuk. Persze, előfordulhat, hogy tinédzserként csak megrántja a vállát, amikor ezt hallja tőled, de igazából vágyik arra, hogy ő is hallja. Családunkban már a kezdetektől bevezettük azt a gyakorlatot, hogy elmondtuk a másik családtagunknak, hogy szeretjük, így manapság is, amikor telefonon beszélek vagy chatelek a fiammal, ritkán esik meg, hogy a beszélgetés végét ne azzal zárjuk, hogy biztosítjuk szeretetünkről a másikat. Néha ő mondja elsőként, néha én, ez igazából lényegtelen, de ez mindannyiunkat rendszeresen emlékeztet arra, hogy a másik mindig ott van és lesz, amikor szükség van rá. És nem, egyáltalán nincs azzal baj,hogy ezt családon belül férfiak mondják egymásnak.



2. Rajtad múlik, hogy viselkedik más fiúkkal és férfiakkal
Akár észreveszed, akár nem, ő mindig rólad vesz példát. Tanítsd meg neki, hogy mindenki egyenlő ezen a Földön, ugyanúgy érdemel szeretetet és tiszteletet. Légy olyan férfiminta számára, amilyenné szeretnéd, hogy ő is váljon.

3. Ahogy nő, úgy lesz egyre merészebb és felelőtlenebb, ezen át kell esni
Míg felnőttem, tettem néhány igazán ostoba dolgot, és bizony vele is megesett. Bár néha nehéz megítélni, tudni kell, mikor hagyhatod, hogy tanuljon a saját hibájából s mikor kell beavatkozni. A tudomány mai állása szerint a női agya hamarabb érik mint a férfi, talán részben ez is felelős azért, hogy a tinédzser fiúk gyakrabban csinálnak hülyeségeket. Persze ez nem mentség. Megpróbálhatsz a barátja lenni tinédzserkorban, de ez nem akadályozhat abban, hogy elsősorban az apja kell, hogy legyél.

4. Mindig látja, hogy viselkedsz az édesanyjával
Az a mód, ahogy az anyjával bánsz, egész életére meghatározza a nőkhöz való viszonyát. Az egyik legjobb dolog, amit tehetsz a fiaddal, hogy szereted és tiszteled az anyját - akkor is, ha esetleg nem éltek együtt.

5. Mutasd ki bátran előtte az érzéseidet és hogy bizonyos helyzetekben helyén való a sírás
Tudom, hogy ez általában nem fér bele a férfiak macsó világképébe és óriási vitákat tud kirobbantani, de most a saját tapasztalatom írom le. Szerető családban nőttem fel, de nálunk nem volt szokás kimutatni az érzelmeket és megmondom őszintén, a mai napig nem tudom, a feleségem mit látott bennem 25 évvel ezelőtt, amikor találkoztunk. Sokszor nem mondtam ki és nem mutattam ki, mit érzek. Még mindig sokan úgy fogják fel, hogy az érzelmek kimutatása a gyengeség jele. Mutasd meg a fiadnak, hogy ez idejétmúlt gondolat.



Emlékszem, egyszer a fiam és én együtt sírtunk, először bánatunkban, aztán nevetve. Jó, most kicsit most zavarban vagyok, de azért elmondom, mi miatt volt ez: a kedvenc focicsapatunk elvesztette a bajnoki meccset. Na, azt megkönnyeztük. Azóta láttuk már egymást néhány könnycseppet elmorzsolni egy-egy megható esemény vagy film láttán, de mindketten tisztában vagyunk azzal, hogy ez nem annak a jele, hogy gyengék vagyunk, hanem, hogy érző emberek, akiket érdekel mások sorsa.

6. Tanítsd meg neki, hogy álljon ki mások mellett és tudja megkülönböztetni, mi jó és mi nem
Már fiatalkorban meg kell tanulnia, hogy kiálljon a jó ügyért és tudja, hogy ebben az apja támogatja őt. Teljesen mindegy, hogy az egész oka a szenvedélye, a barátja, a testvére vagy csak egy idegen az, akit épp megvéd. Tudnia kell, hogy vannak olyan dolgok, amikért érdemes küzdeni.

7. Legyen annyi közös emléketek, amennyi csak lehetséges
Nem kell barlangrajzokon ábrázolni a történteket, mindent össze-vissza lefilmezni vagy fotókon megörökíteni, elég, ha bennetek él tovább.

8. Mutasd meg neki, hogy nem körülötte forog a világ
Emberként lehetőségünk van nap mint nap változtatni, jobbá tenni a világot. Talán úgy tűnik, nem váltjuk meg a világot, és a tetteink jelentéktelenek, de összességében sokat számíthat a világ rendjében. Az emberek nem arra fognak emlékezni, hogy mennyire laza csávó volt valaki, hanem, hogy hogyan kezelte a többi embert, hogy viselkedett velük szemben.

9. Jelenj meg a számára fontos eseményeken, emlékezni fog rá
A mai napig nem tudom felidézni, hogy a fontos focimeccseken hány gólt rúgtam vagy hány játszmát eldöntő gólpasszt adtam, de pontosan emlékszem azokra a pillanatokra, amikor apám a meccs idején a pálya mellett állt és szurkolt nekem. Minden fiúnak éreznie, tudnia kell, hogy az apja figyelmet szentel neki.



10. A közelség nem egyenlő a jelenléttel
Sajnos én is sokat küzdök ezzel, és tudom, hogy nem vagyok ezzel a gonddal egyedül. A mobiltelefonok már életünk, munkánk folyamatosan jelenlévő részévé vált. Mutass példát neki, hogy lássa, amikor szükséges, akkor le lehet tenni a telefont, ki lehet kapcsolni, le lehet némítani. Például akkor, ha szüksége van a figyelmedre. Akár videójátékozhattok vagy bunyózhattok is egyet, csak közben hagyd a telefonod a másik szobában.

11. Férfiemberként bizony, időnként szaga van, ezt neki is tudnia kell
Mutasd meg neki, hogy mosakodjon, dezodoráljon és mossa rendszeresen a fogait, cserélje a ruházatát, mindennapos rutinként - főleg a tinikortól. Mert a jól ápoltság nem csak a lányok sajátja, hanem a társas együttélés szabálya, a tisztelet és előzékenység jele másokkal szemben.

12. Ismerje fel a szépség valódi jelentését és fontosságát
Fontos megismernie, hogyan láthatja meg másokban és a körülötte levő világban a valódi szépséget. Apaként meg kell vele értetnünk, hogy a szépség nem csupán a külsőségekben rejlik. Minél hamarabb megértik ezt a fiúk, annál könnyebben fognak megfelelőképp viszonyulni helyzetekhez, emberekhez.



13. Fiúkkal és lányokkal ugyanúgy lehet barátkozni
Úgy nőttem fel, hogy nem voltak lány barátaim. Csak fiúbarátaim voltak, a lányok kizárólag barátnő státuszban jelentek meg az életemben, és ezt most már nagyon bánom. Ugyanis emiatt iskoláskoromban, akárhányszor lányok társaságába keveredtem, kellemetlenül feszengtem. A mai fiataloknál látom, hogy azok a fiúk, akiknek lány barátaik is vannak, sokkal oldottabban tudnak beszélni idegen lányokkal is. Biztosítsd arról a fiad, hogy neki ugyanúgy lehetnek lánybarátai, mint fiúk, és ki tudja, esetleg pont velük köttetik életre szóló barátság.

14. Győződj meg arról, hogy tud őszintén bocsánatot kérni
Amíg felnő, valószínűleg kikerülhetetlen lesz, hogy egyszer-egyszer ne legyen modortalan valakivel. Tanítsd meg neki, hogy hogyan kell bocsánatot kérni, amikor szükséges.

Senki sem tökéletes, és ezzel a fiainknak is tisztában kell lennie. De ha megfelelő példakép áll előttük, meg fogják tudni különböztetni a jót a rossztól, becsületesen bevallják ha hibáztak és tetteikkel jobbá fogják formálni a világot. Tehát apák, csak rajtunk áll, mire tanítjuk meg fiainkat.

Olvasd el ezt is!
Ha lányod van, vagy csak érdekel, nekik mire kell odafigyelniük, olvasd el A LÁNYOS APÁK 10 ARANYSZABÁLYA című cikkünket, itt »

Forrás: a Fatherly cikke nyomán
Fotók: Freepik

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


2017.07.26