Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > Fehérnemű-szabály: így óvd meg gyermeked a szexuális zaklatástól! 8 fontos dolog, amit taníts meg neki minél h - Szülők Lapja

Fehérnemű-szabály: így óvd meg gyermeked a szexuális zaklatástól! 8 fontos dolog, amit taníts meg neki minél hamarabb

Szülőklapja képA szexuális zaklatás, molesztálás bármelyik gyerekkel megtörténhet, függetlenül nemétől, korától, bőrszínétől, családi hátterétől, vallásától. A fehérnemű szabály elősegíti a beszélgetést a kisgyerekkel, hogy ezzel megelőzhető legyen a szexuális abúzus.

Szerző: Szülők lapja
2017-07-20
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

A statisztikák azt mutatják, 5-ből 1 gyerek szexuális abúzus vagy az erőszak valamilyen formájának áldozatává válik. Bármelyik gyerekkel megtörténhet, függetlenül nemétől, korától, bőrszínétől, családi hátterétől, vallásától. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az elkövető sokszor a gyerek által is ismert, szeretett személy, és nem feltétlenül felnőtt, írja a Család Gyermek Ifjúság - Kiemelkedően Közhasznú Egyesület.

Az Európai Tanács azért dolgozta ki a szülők és gondviselők számára a "fehérnemű szabály" egyszerű módszerét, hogy elősegítse a beszélgetést a kisgyerekkel, és ezzel megelőzhető legyen a szexuális abúzus.

A megelőzés egyik alapja a jó otthoni kommunikáció: a nyitottság, határozottság, és a barátságos, félelemmentes légkör. Bár szülőként nehéz lehet ezekről a dolgokról beszélgetni, a szakemberek szerint a gyerekek sokkal könnyebben kezelik a kérdést, mint a felnőttek, aggodalomra tehát semmi ok. Azt sem szabad gondolni, hogy a gyerek "túl pici még ehhez" - egyetlen gyermek sem lehet túl kicsi ahhoz, hogy megtanítsuk neki a fehérnemű szabályt, mert csak így tudhatjuk őt nagyobb biztonságban.
 

A fehérnemű szabály elemei - így védheted meg gyermeked a szexuális zaklatástól


1. A tested csak a tiéd
A gyermeket meg kell tanítani arra, hogy a teste felett csak ő rendelkezik, és senki sem érintheti meg az engedélye nélkül. Ha kiskorától fogva nyíltan beszélgetsz a gyermekeddel a szexualitásról és az intim testrészekről (a fejlettségének, korának megfelelő megnevezéseket és szavakat használva), segítesz neki abban, hogy megértse, mit szabad és mit nem. Tudnia kell például, hogy joga van visszautasítani még a puszit vagy érintést is, akár idegentől, akár a saját szüleitől, szeretteitől.

Meg kell tanulnia azonnal és határozottan nemet mondani bármilyen, szerinte nem helyénvaló érintésre, kilépni az ilyen helyzetből és rögtön szólni egy felnőttnek. Fontos, hogy kitartó legyen ez utóbbiban, és addig mondogassa, mi történt, és erőltesse a témát, míg valaki komolyan nem veszi mondandóját.

2. Jó érintés és rossz érintés
A gyerekek nem mindig ismerik fel a helyénvaló és a nem helyénvaló érintés közötti különbséget. Meg kell nekik tanítani, hogy nem helyes, ha valaki megnézi vagy megérinti intim testrészeiket, vagy arra kéri őket, nézzék vagy érintsék meg az ő intim testrészeiket. A fehérnemű szabály - már az elnevezésében is - a lehető legegyszerűbb módon segíti őket abban, hogy megtanulják a határokat - azaz minden a "rossz érintés" kategóriába tartozik, ami a fehérneműre, vagy az alá irányul.  

Abban is segíthet a szabály, hogy tudatosítsa a gyerekben, ha valami olyan történik, amiről nem tudja megítélni, hogy jó, vagy rossz, beszélj erről egy olyan felnőttel, akiben megbízik.

A szülők azt is elmesélhetik a gyermeknek, hogy vannak olyan felnőttek – pl. gondozók, szülők, orvosok –, akiknek néha meg kell érintenie őt, de ekkor is mondhat nemet, ha az adott helyzetben rosszul, kényelmetlenül érzi magát.

3. Jó titok és rossz titok
Legyen ez a mi titkunk, ugye, tudsz titkot tartani? A közös titok a szexuális abúzust elkövetők leggyakoribb taktikája,  ezért fontos, hogy megtanítsuk a gyermeknek a különbséget jó és rossz titok között, és hogy kölcsönös bizalom alakuljon ki a szülő-gondviselő és a gyermek között.

Cikkünk a hirdetés után folytatódik

hirdetés

TERHESVITAMIN AKCIÓ

Vásárolj 3 havi kismamavitamint 15% kedvezménnyel, és ingyen házhozszállítással csak 9310 Ft-ért!  
Kattints ide, hogy le ne maradj! >>

Jódmentes változatban itt veheted meg >>

vonal

[x] hirdetés

A gyermeknek el kell magyarázni, hogy vannak jó titkok - például, hogy apának nem áruljuk el, mit kap a születésnapjára. Ugyanakkor minden olyan titok, amitől a gyerek idegesen, kényelmetlenül érzi magát, félelmet vagy szomorúságot kelt benne, az rossz titok, és az ilyen titkokat nem szabad megtartani! El kell mondani egy olyan felnőttnek, akiben megbízik - legyen az szülő, tanár, orvos, vagy rendőr.

4. A felnőtt felelőssége a megelőzés és a védelem
A bántalmazott gyerek szégyent, bűntudatot és félelmet érez. Ilyen helyzetben fontos a felnőttek szerepe - nem szabad, hogy tabuként kezeljék a szituációt, és biztosítaniuk kell a gyereket arról, hogy hozzájuk fordulhat, ha aggódik, fél, vagy szomorú. A gyereken látszik, ha valami nincs rendben, ezért a felnőtteknek mindig oda kell figyelni és fogékonynak lenni az érzelmeire, viselkedésére. Számos oka lehet annak, ha egy gyerek egy másik gyerek vagy felnőtt érintését elutasítja, ezt figyelembe kell venni. Ugyanakkor a gyerekkel folyamatosan éreztetni kell, hogy bármiről és bármikor beszélhet a szülőkkel.

A szexuális abúzus, molesztálás megelőzése először és legfőképpen a felnőttek felelőssége, és ezt nem szabad áthárítani a gyerekre.
 

További gondolatok a fehérnemű szabályhoz: ezeket beszéld át a gyerekkel!


1. Jelentés:
A gyerekeknek tudniuk kell, kik azok a felnőttek, akik mellettük állnak, akik "biztonsági háló"-nak tekinthetők.  Bátorítsuk őket, hogy válasszák ki azokat a felnőtteket, akikben megbíznak, akik általában a közelükben vannak és készek meghallgatni őket, segíteni a bajban. Csak egy olyan tagja legyen ennek a biztonsági hálónak, aki a gyerekkel együtt lakik, és legyen olyan tagja is, aki nem tartozik a szűk családi körhöz. A gyereknek tudnia kell azt is, hogyan kérhet tőlük segítséget.

2. Ismert elkövetők:
Az esetek többségében az elkövetőt ismeri a gyerek. Különösen nehéz megérteni a kisebbeknek azt, hogy egy olyan személy is bánthatja őket, akit ismernek. Az elkövetők többsége hosszú idő alatt nyeri el a gyerekek bizalmát, ezért fontos, hogy a szülők tudjanak arról, ha valaki a gyereküknek ajándékokat ad, azt kéri tőle, hogy közös titkuk legyen, vagy többször szeretne vele kettesben maradni.

3. Ismeretlen elkövetők:
Vannak olyan esetek is, ahol a gyermek nem ismeri az elkövetőt. Fontos ezért a gyereknek alapvető dolgot megtanítani az idegenekről: sose szálljon be idegen autójába (vagy egyedül egy autóba idegennel), sose fogadjon el ajándékot vagy meghívást idegentől, ne menjen el idegennel sehova. Olykor az elkövető "segítséget kér" a gyerektől, hogy mondjuk egy bevásárlóközpontban segítsen neki tájékozódni vagy a játszótéren segítsen megkeresni az elkóborolt kiskutyáját - a szülőknek tudatosítani kell a gyerekben, hogy egy valóban bajban lévő felnőtt sosem a gyerekektől kér segítséget!

4. Segítség:
A gyerekeknek tudniuk kell, hogy vannak olyan szakemberek - tanárok, szociális munkások, ombudsman, gyerekjogi képviselők, orvosok, iskolapszichológus, gyermekjóléti felelős, rendőr - akik a bajban segítséget nyújthatnak, és vannak olyan ingyenes telefonszámok is (pl. a Kék Vonal), ahol tanácsot kérhetnek.

Forrás: csagyi.hu
Fotó: Pixabay

Címkék: szexuális zaklatás, molesztálás, szexuális abúzus

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

Ha túlságosan össze vagy nőve a gyermekeddel, önállótlan, nyámnyila lesz! - Így cáfol rá a kritikára egy édesanya
Ha túlságosan össze vagy nőve a gyermekeddel, önállótlan, nyámnyila lesz! - Így cáfol rá a kritikára egy édesanya

Ha a gyereketek igényeit szem előtt tartva, az ő tempójában engeditek leválni, a legjobbat teszitek vele. A lényeg a rugalmasság. Ha arra van szüksége, öleljétek. Amikor viszont eljön az ideje, engedjétek szabadjára.

tovább a cikkre
7 dolog, amit csak az ért meg, aki egész nap otthon van a gyerekekkel - Ezt üzenik párjuknak a gyesen lévő anyukák
7 dolog, amit csak az ért meg, aki egész nap otthon van a gyerekekkel - Ezt üzenik párjuknak a gyesen lévő anyukák

Az otthon levő anyuka valójában több szerepet tölt be egyidejűleg, hisz vezeti a háztartást, neveli a gyereket, tisztán tartja a lakást, ételt varázsol az asztalra és tiszta ruhát a szekrényekbe. Hogy ez milyen nehéz munka valójában, csak az tudja megérteni, aki már belekerült ebbe a helyzetbe.

tovább a cikkre
"Nem a te feladatod, hogy szórakoztasd a gyereked" - Ezt üzeni minden anyukának egy háromgyermekes édesanya

Amit mondani akarok, az rém egyszerű: ne mondd meg a gyereknek a nap 24 órájában, hogy mit kezdjen az idejével, van neked más dolgod is. És ne legyen emiatt lelkiismeret-furdalásod!

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Kukoricás keksz

Kukoricás keksz

Sütemények >>
8 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 30 dkg kukoricaliszt 10 dkg margarin 10 dkg cukor fél teáskanál sütőpor

Recept:

A hozzávalókat összegyúrjuk, egy órára hideg helyre tesszük pihenni. Ezután kb. fél cm vastagságúra kinyújtjuk, különböző formákat szaggatunk belőle. Sütőpapírral lefedett tepsire rakjuk őket, és aranysárgára sütjük őket. Vigyázzunk, mer(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Dr. Árvainé Koczok Márta

Dr. Árvainé Koczok Márta

tanácsadó szakpszichológus

tovább a szakértőhöz >>

Éjjeli felriadás

Kedves Édesanya!
Gyermeke valószínűleg az őt érő stresszt így tudja kezelni, a szülő közelsége a nyugtató számára. Ez valóban sok feszültséget generálhat otthon. Én első körben ki próbálnám deríteni, mi jelent most neki fokozott stresszt. Ki lehet próbálni relaxációs technikákat, melyeket könnyedén egy-egy relaxációs mesekönyv segítségével is megtanulhat. A technika rendszeres alkalmazása, a mindennapi feszültségek átbeszélgetése, a több játék, több szülői figyelem, megoldást hozhat. Ha azonban ez nem eredményez jelentős javulást, érdemes konzultálni egy szakemberrel.

Ezt olvastad már? [x]
Betegségek

Gyermekkori nátha tünetei, kezelése, szövődmények - Így tanítsd meg gyermekednek a helyes orrfújást!

vissza vissza