Gyermekszépségversenyek pszichológus szemmel: hogyan hat a gyerekre, ha túl korán kerül a szépségiparba?

Dr. Árvainé Koczok Márta

Gyereknevelés

Dr. Árvainé Koczok Márta


Gyermekszépségversenyek pszichológus szemmel: hogyan hat a gyerekre, ha túl korán kerül a szépségiparba? Talán észre sem vesszük, de mi is azért veszünk meg egy terméket például, mert egy cuki, egészséges, szép gyermek mosolyog ránk róla. Tanácsadó szakpszichológus szakértőnk, Dr. Árvainé Koczok Márta, cikkében a gyermek szépségversenyek gyermekekre gyakorolt hatásáról ír. A gyermek szépségversenyeket régóta kíséri széleskörű társadalmi vita. Más gyermekkori versenyekhez hasonlóan azonban ezek köré is felépült már egy egész iparág, ami miatt ezek sokkal többről szólnak, mint a gyermekek szépségének összemérése.

Kár tagadni, hogy egyre nagyobb a piaci igény azokra a gyermekekre (és szüleikre), akik szívesen vesznek részt akár fotózáson, akár divatbemutatókon. Egyre több terméket, szolgáltatást értékesítenek ugyanis gyerekekkel. Tanácsadó szakpszichológusunk, Dr. Árvainé Koczok Márta a gyermek szépségversenyek gyermekekre gyakorolt hatását mutatja be cikkében.
 

Piacra dobjuk a gyermekeinket? Gyermek szépségversenyek pszichológus szemmel


Talán észre sem vesszük, de mi is azért veszünk meg egy terméket például, mert egy cuki, egészséges, szép gyermek mosolyog ránk róla. Természetesen mi is azt szeretnénk, hogy a mi gyermekünk is ilyen szép, mosolygós legyen. A reklámok nem tudatosan hatnak ránk, mely során a vizuális az egyik legfigyelemfelkeltőbb inger. Ezeket a babákat, gyerekmodelleket pedig valahol, valahogy meg kell nyerni, össze kell gyűjteni.

Miért olyan népszerűek a gyermek szépségversenyek?
A szervezők jól ismerik a szülők igényeit, tudják, hogy minden szülőnek a saját gyermeke a legszebb és a legokosabb. Mindenki arra vágyik, hogy ezt mások is észrevegyék, gratuláljanak nekik a gyermekükhöz, nyilvánosan is dicsérjék.

A valóságshow-k és tehetségkutató műsorok aranykorát éljük. Nagyon sokan szeretnék megmutatni, hogy jók, különlegesek, egyediek valamiben, vagy ha ők nem, akkor legalább a gyermekük. Van, aki szépen muzsikál, más ügyes mutatványokat tud, a harmadik már 5 évesen sakk-bajnok. És bizony vannak babák, gyermekek, akik bájosak, szépek, és a szülő ebben látja gyermeke tehetségét, lehetőségét. Mindenki azt szeretné, ha gyermeke boldog felnőtt lenne, és ha nem lennének anyagi gondjai. A kiugrási lehetőséget ezen családok számára bizony akár egy-egy szépségverseny jelentheti.



A versenyek szervezői pedig mindent megtesznek azért, hogy minél szélesebb körben szólítsák meg a szülőket és gyerekeket. Mindenféle nyereményekkel, további megjelenési, vagy adatbázisba kerülési lehetőségekkel veszik rá őket a nevezésre, részvételre. A rendezvényeknek rengeteg szponzora, támogatója van. És egyfajta életpályamodellt is kínál, hiszen a versenyeken híres modellek, manökenek, fotósok, a szakma kiemelkedő személyiségei is megjelennek, újabb csáberőként szolgálva.

Mi motiválhatja ezen kívül a szülőt?
Egy dolog, hogy a szülő szeretné, ha gyermeke részt venne egy szépségversenyen, ám ha a gyermek nagyon szorong, vagy egyáltalán nem szereplő típus, akkor erre nem kerül sor. Vannak tehát olyan személyiségbeli tényezők, melyek a külső motiváló tényezőkön kívül még szerepet játszhatnak a szülők döntésében. Az egyik ilyen tényező az extoverzió. Az extrovertált gyermeket könnyebb rávenni arra, hogy ne csak otthon mutassa meg, milyen ügyes és szép, hanem akár a színpadon is. Az sem mindegy, hogy a gyermek mennyire fogékony a szülők vágyainak, álmainak beteljesítésére. Emellett pedig fontos a gyermek stressz-, és kudarctűrő képessége is.

Milyen hatással lehet a gyermek személyiségfejlődésére, ha a szülő akár születésétől fogva, évről évre szépségversenyekre viszi?
Az amerikai szakemberek régóta követik a gyermek szépségversenyeket, nekik már hosszútávú tapasztalataik is vannak a témában. Magyarországon még gyerekcipőben járnak ezek a rendezvények, de láthatóan itthon is van igény rájuk.

Jogosan féltik ezért a gyermekeket a szakemberek vagy azok a szülők, akik sosem vinnék ilyen rendezvényre a gyermeküket, hiszen világszerte több tragikus példa jelzi, hogy bizony sokféle szempontot figyelembe véve kellene ezeket a versenyeket szervezni és lebonyolítani.

Mini felnőtt és Hercegnő-szindróma
A legnagyobb veszélyt azok a szépségversenyek jelentik a gyermekek személyiségfejlődésére, ahol belőlük mini felnőtteket készítenek, és úgymond „vérre megy a verseny”. Ahol a kiváló smink, a csodás frizura, és a ruhaköltemény (meg a műszempilla, és műfogsor) jobban számít, mint maga a természetes gyermeki szépség.

Ezeken a „felturbózott” versenyeken sajnos megjelenik a gyermekek szexualizálása is. Túl korán öltöznek szexisen, és viselkednek csábítóan, mely később identitás-, önértékelési és szexuális problémákhoz vezethet, nem utolsósorban pedig a pedofil-hajlamú embereknek is jobban ki vannak téve. (Ezek a veszélyek azonban a gyermekek fotóinak Facebookon való nyilvános megosztásaival is megnőttek!)



Martina M. Cartwright amerikai professzor szerint a gyermek szépségversenyen részt vevők körében, az ún. „hercegnő-szindrómában” szenvedők között az önértékelési-, önbecsülési-, a testkép és a táplálkozási zavarok gyakrabban fordulnak elő.

Irreális és túlzott elvárások, túl sok kritika
Veszélyt jelent továbbá a gyermek személyiségfejlődésére, ha a szülő túl kritikus a gyermekével. Ha irreális és túlzott elvárásokat támaszt vele szemben. Ha azt érezteti vele, hogy csak akkor jó és szeretetreméltó, ha a versenyeken győz, vagy helyezést ér el. Ezek a gyermekek azt tanulják meg, hogy túlságosan oda kell figyelniük a fizikai megjelenésükre. Tudatosan kell élniük kis koruktól kezdve, odafigyelni arra, mit és mennyit esznek, hogyan mozognak, és nem lehetnek felhőtlenül boldog gyermekek. Örökké próbálnak megfelelni és a tökéletességre törekszenek, de mivel ezt a célt nem érhetik el, ezért egész életükben küzdhetnek a testkép-, a táplálkozási-, és egyéb pszichés zavarokkal.

Mire van szüksége a gyermeknek az egészséges személyiségfejlődéshez?
Sok kislány hercegnő szeretne lenni, úgy szeretne öltözni és viselkedni, ahogy a mesében látja. A gyermek otthoni szereplése, a szép ruhákba öltözködés, édesanya utánzása (cipőjének felvétele, sminkelés és körömlakkozás) mind hozzátartozik a kiegyensúlyozott személyiségfejlődéshez, hiszen a nemi identitás kialakulása szempontjából fontos. Emellett azonban szülői felelősségünk annak biztosítása, hogy mindezt biztonságos környezetben gyakorolhassa.

Fontos, hogy a gyermeket elfogadjuk olyannak, amilyen, hogy feltétel nélkül szeressük. Hiszen az a gyermek, akit csak akkor szeretnek, ha szép, vagy amikor jól teljesít, vagy ha azt teszi, amit a szülő vár, lelkileg sérül.

Személyiségfejlődése szempontjából kiegyensúlyozottabb lesz, ha több területen is kipróbálhatja magát, megmutathatja mit tud. Az a jó, ha csupán terelgetjük a gyermeket, az ő igényeit, személyiségét figyelembe véve segítjük céljai megfogalmazásában és megvalósításában.



Legyünk körültekintőek!
Ha szeretnénk megmutatni a nagyvilágnak, hogy milyen szép a gyermekünk, vagy úgy látjuk, lenne esélye ebben a szakmában, akkor figyeljünk arra, milyen rendezvényekre, válogatásokra visszük el. Legyünk körültekintőek! A gyermekek igényeit figyelembe vevő szervezők a természetességre helyezik a hangsúlyt.

A szereplések, megmérettetések közben pedig figyeljünk gyermekünk jelzéseire. Ha jókedvűen vesz részt ezeken az alkalmakon, várja, akkor vigyük bátran. De fontos, hogy kudarcai esetén is biztosítsuk arról, hogy nekünk ő a legszebb, legfontosabb és mi akkor is nagyon szeretjük, ha esetleg egy-egy versenyen nem szerepelt a helyezettek között.

Szerző: Dr. Árvainé Koczok Márta
Fotók: Pixabay

Dr. Árvainé Koczok Márta

Gyereknevelés

Dr. Árvainé Koczok Márta


2017.10.12