Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > Gyermekszépségversenyek pszichológus szemmel: hogyan hat a gyerekre, ha túl korán kerül a szépségiparba? - Szülők Lapja

Gyermekszépségversenyek pszichológus szemmel: hogyan hat a gyerekre, ha túl korán kerül a szépségiparba?

Szülőklapja képTalán észre sem vesszük, de mi is azért veszünk meg egy terméket például, mert egy cuki, egészséges, szép gyermek mosolyog ránk róla. Tanácsadó szakpszichológus szakértőnk, Dr. Árvainé Koczok Márta, cikkében a gyermek szépségversenyek gyermekekre gyakorolt hatásáról ír.

Szerző: Dr. Árvainé Koczok Márta
2017-10-12
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Dr. Árvainé Koczok Márta
tanácsadó szakpszichológus
kérdezd szakértőnket a témában >>

A gyermek szépségversenyeket régóta kíséri széleskörű társadalmi vita. Más gyermekkori versenyekhez hasonlóan azonban ezek köré is felépült már egy egész iparág, ami miatt ezek sokkal többről szólnak, mint a gyermekek szépségének összemérése.

Kár tagadni, hogy egyre nagyobb a piaci igény azokra a gyermekekre (és szüleikre), akik szívesen vesznek részt akár fotózáson, akár divatbemutatókon. Egyre több terméket, szolgáltatást értékesítenek ugyanis gyerekekkel. Tanácsadó szakpszichológusunk, Dr. Árvainé Koczok Márta a gyermek szépségversenyek gyermekekre gyakorolt hatását mutatja be cikkében.
 

Piacra dobjuk a gyermekeinket? Gyermek szépségversenyek pszichológus szemmel


Talán észre sem vesszük, de mi is azért veszünk meg egy terméket például, mert egy cuki, egészséges, szép gyermek mosolyog ránk róla. Természetesen mi is azt szeretnénk, hogy a mi gyermekünk is ilyen szép, mosolygós legyen. A reklámok nem tudatosan hatnak ránk, mely során a vizuális az egyik legfigyelemfelkeltőbb inger. Ezeket a babákat, gyerekmodelleket pedig valahol, valahogy meg kell nyerni, össze kell gyűjteni.

Miért olyan népszerűek a gyermek szépségversenyek?
A szervezők jól ismerik a szülők igényeit, tudják, hogy minden szülőnek a saját gyermeke a legszebb és a legokosabb. Mindenki arra vágyik, hogy ezt mások is észrevegyék, gratuláljanak nekik a gyermekükhöz, nyilvánosan is dicsérjék.

A valóságshow-k és tehetségkutató műsorok aranykorát éljük. Nagyon sokan szeretnék megmutatni, hogy jók, különlegesek, egyediek valamiben, vagy ha ők nem, akkor legalább a gyermekük. Van, aki szépen muzsikál, más ügyes mutatványokat tud, a harmadik már 5 évesen sakk-bajnok. És bizony vannak babák, gyermekek, akik bájosak, szépek, és a szülő ebben látja gyermeke tehetségét, lehetőségét. Mindenki azt szeretné, ha gyermeke boldog felnőtt lenne, és ha nem lennének anyagi gondjai. A kiugrási lehetőséget ezen családok számára bizony akár egy-egy szépségverseny jelentheti.A versenyek szervezői pedig mindent megtesznek azért, hogy minél szélesebb körben szólítsák meg a szülőket és gyerekeket. Mindenféle nyereményekkel, további megjelenési, vagy adatbázisba kerülési lehetőségekkel veszik rá őket a nevezésre, részvételre. A rendezvényeknek rengeteg szponzora, támogatója van. És egyfajta életpályamodellt is kínál, hiszen a versenyeken híres modellek, manökenek, fotósok, a szakma kiemelkedő személyiségei is megjelennek, újabb csáberőként szolgálva.

Mi motiválhatja ezen kívül a szülőt?
Egy dolog, hogy a szülő szeretné, ha gyermeke részt venne egy szépségversenyen, ám ha a gyermek nagyon szorong, vagy egyáltalán nem szereplő típus, akkor erre nem kerül sor. Vannak tehát olyan személyiségbeli tényezők, melyek a külső motiváló tényezőkön kívül még szerepet játszhatnak a szülők döntésében. Az egyik ilyen tényező az extoverzió. Az extrovertált gyermeket könnyebb rávenni arra, hogy ne csak otthon mutassa meg, milyen ügyes és szép, hanem akár a színpadon is. Az sem mindegy, hogy a gyermek mennyire fogékony a szülők vágyainak, álmainak beteljesítésére. Emellett pedig fontos a gyermek stressz-, és kudarctűrő képessége is.

Milyen hatással lehet a gyermek személyiségfejlődésére, ha a szülő akár születésétől fogva, évről évre szépségversenyekre viszi?
Az amerikai szakemberek régóta követik a gyermek szépségversenyeket, nekik már hosszútávú tapasztalataik is vannak a témában. Magyarországon még gyerekcipőben járnak ezek a rendezvények, de láthatóan itthon is van igény rájuk. Jogosan féltik ezért a gyermekeket a szakemberek vagy azok a szülők, akik sosem vinnék ilyen rendezvényre a gyermeküket, hiszen világszerte több tragikus példa jelzi, hogy bizony sokféle szempontot figyelembe véve kellene ezeket a versenyeket szervezni és lebonyolítani.

Olvasd el cikkünket a legutóbbi magyar-illetőségű gyermek szépségversenyről: Ezt a 7 éves magyar kislányt választották Európa legszebbjének a gyermek szépségversenyen »

Mini felnőtt és Hercegnő-szindróma
A legnagyobb veszélyt azok a szépségversenyek jelentik a gyermekek személyiségfejlődésére, ahol belőlük mini felnőtteket készítenek, és úgymond „vérre megy a verseny”. Ahol a kiváló smink, a csodás frizura, és a ruhaköltemény (meg a műszempilla, és műfogsor) jobban számít, mint maga a természetes gyermeki szépség. Ezeken a „felturbózott” versenyeken sajnos megjelenik a gyermekek szexualizálása is. Túl korán öltöznek szexisen, és viselkednek csábítóan, mely később identitás-, önértékelési és szexuális problémákhoz vezethet, nem utolsósorban pedig a pedofil-hajlamú embereknek is jobban ki vannak téve. (Ezek a veszélyek azonban a gyermekek fotóinak Facebookon való nyilvános megosztásaival is megnőttek!)Martina M. Cartwright amerikai professzor szerint a gyermek szépségversenyen részt vevők körében, az ún. „hercegnő-szindrómában” szenvedők között az önértékelési-, önbecsülési-, a testkép és a táplálkozási zavarok gyakrabban fordulnak elő.

Irreális és túlzott elvárások, túl sok kritika
Veszélyt jelent továbbá a gyermek személyiségfejlődésére, ha a szülő túl kritikus a gyermekével. Ha irreális és túlzott elvárásokat támaszt vele szemben. Ha azt érezteti vele, hogy csak akkor jó és szeretetreméltó, ha a versenyeken győz, vagy helyezést ér el. Ezek a gyermekek azt tanulják meg, hogy túlságosan oda kell figyelniük a fizikai megjelenésükre. Tudatosan kell élniük kis koruktól kezdve, odafigyelni arra, mit és mennyit esznek, hogyan mozognak, és nem lehetnek felhőtlenül boldog gyermekek. Örökké próbálnak megfelelni és a tökéletességre törekszenek, de mivel ezt a célt nem érhetik el, ezért egész életükben küzdhetnek a testkép-, a táplálkozási-, és egyéb pszichés zavarokkal.

Mire van szüksége a gyermeknek az egészséges személyiségfejlődéshez?
Sok kislány hercegnő szeretne lenni, úgy szeretne öltözni és viselkedni, ahogy a mesében látja. A gyermek otthoni szereplése, a szép ruhákba öltözködés, édesanya utánzása (cipőjének felvétele, sminkelés és körömlakkozás) mind hozzátartozik a kiegyensúlyozott személyiségfejlődéshez, hiszen a nemi identitás kialakulása szempontjából fontos. Emellett azonban szülői felelősségünk annak biztosítása, hogy mindezt biztonságos környezetben gyakorolhassa.

Fontos, hogy a gyermeket elfogadjuk olyannak, amilyen, hogy feltétel nélkül szeressük. Hiszen az a gyermek, akit csak akkor szeretnek, ha szép, vagy amikor jól teljesít, vagy ha azt teszi, amit a szülő vár, lelkileg sérül.

Személyiségfejlődése szempontjából kiegyensúlyozottabb lesz, ha több területen is kipróbálhatja magát, megmutathatja mit tud. Az a jó, ha csupán terelgetjük a gyermeket, az ő igényeit, személyiségét figyelembe véve segítjük céljai megfogalmazásában és megvalósításában.Legyünk körültekintőek!
Ha szeretnénk megmutatni a nagyvilágnak, hogy milyen szép a gyermekünk, vagy úgy látjuk, lenne esélye ebben a szakmában, akkor figyeljünk arra, milyen rendezvényekre, válogatásokra visszük el. Legyünk körültekintőek! A gyermekek igényeit figyelembe vevő szervezők a természetességre helyezik a hangsúlyt. A szereplések, megmérettetések közben pedig figyeljünk gyermekünk jelzéseire. Ha jókedvűen vesz részt ezeken az alkalmakon, várja, akkor vigyük bátran. De fontos, hogy kudarcai esetén is biztosítsuk arról, hogy nekünk ő a legszebb, legfontosabb és mi akkor is nagyon szeretjük, ha esetleg egy-egy versenyen nem szerepelt a helyezettek között.

Szerző: Dr. Árvainé Koczok Márta
Fotók: Pixabay

Címkék: gyermek szépségverseny, szép, egészséges, pszichológus, mini felnőtt, hercegnő-szindróma

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

Kapcsolódó cikkek

Ezt a 4 éves magyar kislányt választották Európa legszebbjének a gyermek szépségversenyen
Ezt a 4 éves magyar kislányt választották Európa legszebbjének a gyermek szépségversenyen

A hétvégén rendezték meg a Little Miss & Mister World világversenyt Bulgáriában, ahol a közel 30 induló közt hazánkat 5 kisgyermek képviselte - és mindegyikük díjjal tért haza!

tovább a cikkre
Amikor a gyerek úgy érzi, nem elég jó... - Így segítsd, hogy több sikerélménye legyen! Szorongásoldó módszerek a pszichológustól
Amikor a gyerek úgy érzi, nem elég jó... - Így segítsd, hogy több sikerélménye legyen! Szorongásoldó módszerek a pszichológustól

Beköszönt a nyár és lassan kezdődik a vakáció. Minden gyerek tűkön ül már az iskolában és várja, hogy vége legyen ennek a tanévnek. Igen ám, de mi van akkor, ha ez az utolsó időszak nem a szabadságot váró izgalomról szól?

tovább a cikkre
4 egyértelmű jel, hogy a gyermeked szorong - akkor is, ha nem mondja! Ezért vidd el gyermekpszichológushoz, mielőtt komolyabbá válik a probléma
4 egyértelmű jel, hogy a gyermeked szorong - akkor is, ha nem mondja! Ezért vidd el gyermekpszichológushoz, mielőtt komolyabbá válik a probléma

Sokan még mindig szégyellik, hogy ha pszichológushoz kell vinni a gyerekeket, holott a gyerekek többsége inkább élvezi, mint sem, a pszichológus figyelmét. Mikor kell mindenképpen gyermekpszichológushoz fordulni? És mi történik odabent, a gyermekpszichológus szobájában? Hogyan működik a gyermekpszichológus?

tovább a cikkre
7 dolog, amitől a legtöbb kisgyermek fél - akkor is, ha nem beszél róla! Hogyan segíthetsz neki, hogy leküzdje a szorongását? 11 tipp a pszichológustól
7 dolog, amitől a legtöbb kisgyermek fél - akkor is, ha nem beszél róla! Hogyan segíthetsz neki, hogy leküzdje a szorongását? 11 tipp a pszichológustól

Mitől fél a legtöbb kisgyermek? Hogyan élik meg ezeket a félelmeket? Miként kezelje a szülő kisgyermeke félelmeit, szorongását, azt, ha nem mer este egyedül elaludni vagy fél a sötétben? Pszichológus tanácsai szülőknek, nagyszülőknek.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Dr. Árvainé Koczok Márta - tanácsadó szakpszichológus

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

Szakértők

Képgaléria

Hivatalos ügyek

Munkaszüneti napok, iskolai szünetek, hosszú hétvégék, ledolgozós szombatok a 2017-2018-as tanévben tovább

Munkaszüneti napok, hosszú hétvégék, pihenőnapok, ledolgozós szombatok: hogyan alakul a 2017-2018-as tanév az általános iskolákban, középiskolákban, nappali tagozatos iskolákban? ...

Névváltozás házasságkötés után: Milyen nevet választhat magának az ifjú feleség és férj? Mi lesz majd a gyermekek vezetékneve? tovább

Az esküvő előtt általában már hetekkel, hónapokkal komoly szervezés alatt áll minden, de sokan nem is tudják, hogy az anyakönyvvezetőnél előre kell rögzíteni a házasságkötés után viselendő...

Szülői felügyeleti jog, gyermek átadása - Mit tehet az aggódó szülő, ha volt párja magánál tartja a gyermeket? Jogi szakértő válaszol tovább

A szülők felügyeleti joga sarkalatos kérdés minden válás esetén. Amikor csupán az egyik fél kapja a felügyeleti jogot és ennek ellenére a másik fél magánál tartja a gyermeket, jogellenesen...

Több millió forinttal csökkentik a jelzáloghitel-tartozásod, ha megfelelsz ennek a feltételnek! - Így támogatják a nagycsaládosokat tovább

A jelzáloghitel jelentősen csökkenthető további gyermekek vállalásával. Családi adókedvezmény, jelzáloghitel, diákhitel, lombikprogram - hogyan kedvez a kormány a családoknak? Kik járnak...

Fipronillal szennyezett tojás: ha ezt az azonosítószámot látod a tojáson, ne edd meg! - A Nébih figyelmezetése tovább

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma az augusztus elején indult tojás és tojás termék célellenőrzése során fipronilt mutatott ki magyar származású friss tojás...

Szoptatás

Tejkiütés babánál: okai, tünetei, kezelése - Mikor szükséges orvoshoz vinni a kisbabád a kiütések miatt? tovább

A tejkiütés (más néven crusta lactea) már nevében is utal arra, hogy okának a tejet – legtöbbször az anyatejet – tartják, hiszen általában szoptatott babáknál látható, de ugyanolyan...

Babaétrend 2017: régi alapelvek dőltek meg a szoptatással, hozzátáplálással kapcsolatban! - Új javaslatok a szakembertől tovább

Meddig ideális a kizárólag anyatejes táplálás? Hogyan kerülheti el a baba az ételallergiát? Kell-e speciális étrend szoptatás alatt? A szakember új alapokra helyezi a szoptatás és hozzátáplálás...

Szoptatás: legalább hány hónapig szoptasd a kisbabád? Milyen előnyökkel jár a szoptatás a babának és a mamának? tovább

Születés Hete Fesztivál - milyen előnyökkel jár a szoptatás a babának és mamának? Milyen betegségek kockázatát csökkenti a szoptatás? A szoptatás előnyei és jótékony hatásai, az anyatej...

Szoptatás világhete: 6 hónapos korára már csak a babák fele kap anyatejet tovább

Miért az anyatej a legtökéletesebb táplálék a babának? Miért hagynak fel általában a szoptatással a kismamák? Mi történik, ha a baba 1 éves kora előtt kap tehéntejet? A Szoptatás Világhete...

Szoptatás világnapja - Miért fontos az anyatej a babának és az anyának? tovább

Az anyatej természetes, speciális anyagai révén biztosítja a csecsemő aktuális tápanyagszükségletét, a szoptatás pedig megalapozza a kiegyensúlyozott fejlődést - hívta fel a figyelmet Bábiné...

Párkapcsolat

Párkapcsolat

Miért panaszkodsz, ha megvan mindened? Tényleg olyan nehéz ma boldognak lenni? - Fontos üzenetet fogalmazott meg egy édesanya tovább

20 szokás, ami a boldog párokra jellemző - A párkapcsolati tanácsadó szerint tovább

Anyós-meny viszony: 10 tipp, hogyan lehet jobb a kapcsolatod a párod szüleivel tovább

"A házasság olyan, mint a kötelékrepülés, könnyen tragédia lehet a vége" - Szerinted mitől lesz igazán tartós egy párkapcsolat? tovább

Estére teljesen kimerülsz és türelmetlen vagy? 5 tuti tipp lestrapált anyukáknak, hogy már holnaptól könnyebb dolgod legyen tovább

Ebben a 2 hónapban adják be a legtöbben a válókeresetet! Érdekes összefüggésre mutattak rá a kutatók 14 év adatait vizsgálva tovább

5 hatalmas tévedés az egyedülálló anyákkal kapcsolatban - Így látja egy 3 gyermekes anyuka tovább

Otthon, barkács

Otthon, barkács

Íróasztal, tanulósarok házilag! 10 szuper ötlet a gyerekszobába, amit könnyedén megvalósíthatsz - Sok tárolóval tovább

Esős időre benti játékok, kreatívkodás hétköznapi tárgyakból - 16 szuper ötlet, hogy ne unatkozzon a gyerek tovább

Raklapok újrahasznosítva! 14 szuper ötlet a gyereknek, amihez csak raklapokra van szükség - Fotókkal! tovább

Farsangi jelmezötletek gyerekeknek: 15 menő jelmez kisfiúknak és vagány kislányoknak tovább

Így rajzolhatsz cuki állatfigurákat a gyermekednek 4 lépésben! Még rajztudás sem kell hozzá tovább

Gyerekszoba ötletek képekkel: 10 különleges emeletes ágy, ahova még te is szívesen befeküdnél tovább

Kerti homokozó építése lépésről-lépésre, fázisfotókkal - a kertészblogger tippjeivel tovább

Babakonyha

Babakonyha

Szója gyerekeknek: Mit kell tudni a szójáról? Jó vagy rossz, ha a gyermek szóját fogyaszt? Dietetikusunk most elárulja tovább

Hozzátáplálás: 4 szuper sütőtök recept babáknak, kisgyermekeknek - Miért fontos a sütőtök a gyermek étrendjében? Dietetikus válaszol tovább

Chia-mag fogyasztása: ha ennél többet eszel belőle, veszélyes is lehet az egészségedre! Nébih közlemény tovább

3 téli superfood gyerekeknek! Ezeket add neki minél többször, hogy elkerülje a betegség - Dietetikus tanácsai tovább

Fotós receptek! 5 egészséges és hűsítő turmix gyerekeknek a kánikulai hőségre tovább

Mikortól adhatsz a babának fagyit? Mire figyelj a fagylalt vásárlásakor? Dietetikus válaszol tovább

0-3 éves gyerekek étrendje: minden második gyermeket helytelenül táplálnak a szüleik - Kutatási eredmény tovább

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Spenótkrém

Spenótkrém

Uzsonnakrémek kenyérre >>
10 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 1 kávéskanál főtt spenót 3-4 kávéskanál margarin

Recept:

A főtt, lehűtött spenótpürét összekeverjük a margarinnal és rákenjük az uzsonnára kínált kenyérszeletre.

(...) tovább a teljes recepthez...


Legfrissebb szakértői válasz

S. Puskás Judit

S. Puskás Judit

Munkaügyi szakember

tovább a szakértőhöz >>

Kedves Anett!
Ahhoz, hogy Csed-t, gyedet kapjon a gyermeke születését megelőző két éven belül 365 nap biztosítási idővel kell rendelkezni és a a szüléskor is biztosítottnak kell lenni.
Önnek minél előbb biztosítási jogviszonyba kell lépni. Tudom, hogy nehéz pocakosan elhelyezkedni, de minden ismeretséget fel kell kutatni. Lehet határozott idejű munkaszerződése a baba születéséig is, már akkor is jogosult ezekre az ellátásokra.

Ha nem sikerül, akkor gyesre lesz csak jogosult.


Üdvözlettel: S.P.Judit

Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

9 évesen lebénult egy baleset miatt, de boldogabb a kisfiú, mint sok egészséges ember - Megható találkozásról ír Jocó bácsi

vissza vissza