Ezért mesélj minden nap a gyermekednek - akkor is, ha fáradt vagy! Tippek, ötletek, tanácsok elfoglalt szülőknek

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


Ezért mesélj minden nap a gyermekednek - akkor is, ha fáradt vagy! Tippek, ötletek, tanácsok elfoglalt szülőknek Miért fontos a mesélés a gyermekednek? Miért más a hallott mese a rajzfilmes változatnál? Kerékgyártó Andrea blogger erről ír legfrissebb bejegyzésében. Miért fontos a mesélés a gyermekednek? Miért más a hallott mese a rajzfilmes változatnál? Kerékgyártó Andrea blogger erről ír legfrissebb bejegyzésében.

Minden nap mese
Minden áldott este mesélek Fanninak. Igazi kis rituálévá vált, hogy fürdés után bevackoljuk magunkat a takaró alá, összebújunk és már indulhat is a képzeletbeli utazás. Mindkettőnk számára csodálatos élmény az estének ez a része. Fanni áhítattal csüng minden szavamon én pedig élvezettel lesem a feszülten figyelő arcocskáját a könyv mögül. Már nem csupán felolvasom a mesét, hanem szinte eljátszom. Különböző hangokon szólaltatom meg a karaktereket és apait-anyait beleadok, hogy a mese igazi varázslattá váljon.

Élénken emlékszem, mennyire szerettem én is a meséket. Az egyik nagy kedvencem az orosz szakos nagymamám meséje volt. Szinte ma is látom a lelki szemeim előtt, hogyan folyt a sárkány fekete vére miután Dobrinya Nyikitics hősies küzdelemben legyőzte.

Miben más az olvasott mese a rajzfilmnél?
A meséknek ez a csodája. Míg a rajzfilmek készen adják a képeket, mesehallgatás közben keményen dolgozik a képzeletünk. Mi magunk alkotjuk meg a szereplőket, csak rajtunk múlik, milyennek képzeljük el őket.

Ez az oka annak, hogy a gyerekek a legfélelmetesebb meséket is szívesen hallgatják. A képzeletük ugyanis - a rajzfilmekkel ellentétben- cenzúrázza az ijesztő tartalmat és befogadhatóvá teszi számukra.

Sok mese - intelligensebb gyermek?
Meseolvasás közben nem csupán a képzelőereje fejlődik a gyerekeknek. Egy felmérés szerint azok a gyerekek, akik minden nap hallanak mesét, iskolás korukra akár másfél évvel megelőzhetik értelmileg azon társaikat, akiknek nem, vagy csak ritkán mesélnek a szüleik.

A mesék tanítanak is
A mesékből ráadásul észrevétlenül tanulnak is a gyerekek. Egy jó mese formálja a jellemüket és alakítja a világképüket. Nemrég nevetve mesélte az óvó néni, hogy Fanni még játékból sem volt hajlandó eljátszani a szőlőtolvajt a lipem-lopom a szőlőt kezdetű játékban. Kijelentette, hogy a lopás csúnya dolog és mereven elzárkózott attól, hogy a tolvaj szerepébe bújjon.

Olvass minden nap, akkor is, ha fáradt vagy! Tippek szülőknek
A mai rohanó világban sajnos kevés idő jut meseolvasásra. A szülők sokszor túl fáradtak estére, örülnek, ha végre ágyba kerülnek a csemeték és elcsendesedik a ház. Mégis azt tanácsolom, hogy minden este szánjatok rá néhány percet és olvassatok el egy mesét.

Az elfoglalt szülők számára remek választás a Trixi könyvek és az 5 perces mesék sorozat, amelyek elolvasása valóban néhány percet vesz igénybe. Praktikus méretükből adódóan pedig bármely táskában elférnek, így akár utazás közben is mesélhetünk a gyerekünknek.

Ezenkívül mindenkinek szívből ajánlom az Interneten található, ingyen letölthető hangjátékokat. Fanni aktuális kedvence a Pinokkió, amelyben Pogány Judit, Csákányi László és Harkányi Endre hangja okoz felejthetetlen perceket a kis hallgatóknak. Szeretettel ajánlom továbbá a Bambi, A kis Mukk története, a Vuk, a Kétbalkezes varázsló és a Két Lotti hangjátékokat is, amelyek szintén belopták magukat Fanni szívébe.

A diavetítés varázsa
A korai sötétedést kihasználva elővarázsoltuk a férjem gyerekkorából megőrzött diavetítőjét. A Hamupipőke, Csipkerózsika, Hófehérke, Télapó és Ezüstmackó, Gabi karácsonya, Vuk és a Frakk, a macskák réme azonnal Fanni kedvenceivé váltak.

Nem csodálkozom. A diavetítésnek van valami megfoghatatlan varázsa. Hétvégén pattogatott kukorica teszi teljessé az élményt, ami kenterbe veri még a legmodernebb rajzfilmeket is, és igazi kikapcsolódást nyújt az egész család számára.

Szerző: Kerékgyártó Andrea, a Lányomnak az életről blog szerzője
Fotó: Freepik

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


2017.11.06