Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > Ezért marad a kislányunk még egy évet az óvodában! - Egy anyuka osztotta meg dilemmáját az iskolaválasztás kap - Szülők Lapja

Ezért marad a kislányunk még egy évet az óvodában! - Egy anyuka osztotta meg dilemmáját az iskolaválasztás kapcsán

Szülőklapja képMaradjon a gyerek az óvodában még egy évet vagy menjen iskolába? Melyik számára a jobb döntés? Blogger szerzőnk beszámol a nagy dilemmáról és azt is elárulja, miért döntöttek végül az óvoda mellett.

Szerző: Szülők lapja
2018-01-09
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Blogger szerzőnk, Kerékgyártó Andrea arról mesél legutóbbi írásában, miért döntöttek amellett, hogy kislányuk még egy évet maradjon az óvodában.

Szülői létünk eddigi legnehezebb döntése előtt állunk. Hónapok óta egyetlen gondolat gyötör éjjel és nappal: iskolát kell választani a lányunknak.

Már ír és olvas a kislányunk
Fanni már folyékonyan olvas, gyönyörűen rajzol és színez és hihetetlenül választékosan fejezi ki magát. Idén egyedül írt levelet a Mikulásnak. A memóriája egészen elképesztő, nemrég kisebb segítséggel végigszavalta az Öreg néne őzikéje összes versszakát. Aki ismeri, mind egyetért abban, hogy Fanni éltanuló lesz. Így egyértelműnek tűnt, hogy szeptemberben új fejezet nyílik az életünkben, a lányunk megkezdi az iskolát.

Éjjelente mégis órákon át éberen hánykolódtam, és a szeptemberi iskolakezdés gondolatától görcsbe rándult a gyomrom.Az elmúlt hetekben több iskolát végigjártam, és Fannival elmentünk iskolanyitogató foglalkozásokra is. Bár pozitív élményeim voltak, mégsem nyerte el egyik iskola sem a tetszésemet. Azon aggódtam hogyan lesz képes az én örökmozgó, folyamatosan csacsogó lányom 6 órát csendben végigülni? Hogyan fogja megemészteni, hogy nem szaladgálhat órákon át a szabad levegőn és nem játszhat önfeledten délutánonként?

Az anyai szívem lázadozott a gondolat ellen, hogy szeptembertől az én szabadságimádó lányom 8-tól 4-ig be legyen zárva a négy fal közé. Az élete egy végeláthatatlan mókuskerék legyen, ami szinte semmi másról nem szól, mint a tanulásról és a teljesítésről.

Aggódtam, hogy mi lesz vele az iskolában. Az agya pengeéles, de a lelke annyira gyerek még.

Hajnali 3-kor jött a megvilágosodás
Végül néhány nappal ezelőtt, hajnali 3-kor hajmosás közben megvilágosodtam. Nem az iskolákkal van a baj. Azért nincs bizalmam egyikben sem, mert a lelkem mélyén azt érzem, Fanni még nem iskolaérett. Értelmileg igen, de érzelmileg nem. Szüksége van még egy gondtalan évre az oviban. Amikor szabadon játszhat, szaladgálhat, tombolhat. Gyerek maradhat.

A jelenlegi iskolarendszer egy daráló. Látom az unokahúgaimon, ahogy hétről-hétre elfogynak. A nyári szünet alatt kikerekedett arcocskájuk egyre beesettebb, a ragyogó fénye haloványra fakul.

Az ismerősök meglepődnek, amikor megtudják, hogy Fanni ovis marad. "De hát olyan okos! Már most többet tud, mint sok elsős"-mondogatják.

Igazuk van. Az iskolakezdéshez azonban nem elég okosnak lenni. Sokkal fontosabb hogy erős idegrendszere legyen a gyereknek, hiszen csak így képes napi 6 órán keresztül koncentrálni.

Nem neki való még
A mai elsősöknek ugyanis ennyi órájuk van. Nem 4, mint nekünk annak idején. A mindennapos testnevelés és nyelvóra megdobja az óraszámot. Szinte nem találni olyan iskolát, ami ne szakosodna valamire. Szegény gyerekek az oviból kilépve annyi órát ülnek a padban, mint régen a felsősök. Levegőn szinte nincsenek, hiszen a tanítás után különórákra sietnek. Játszani meg pláne nincs idejük. Az egész gyerekkoruk elvész.

Fanni még alszik délutánonként és nem is akarom leszoktatni róla. Talán pont azért, mert az átlagnál jobban pörög az agya, iszonyúan el tud fáradni. Az iskolai terhelés alatt összeroppanna.

Szerencsére az óvónőnk is egyetért azzal, hogy Fanni csak profitálna abból, ha az oviban marad. Gyakorló kisgyerekes anyukaként pontosan tudja mivel jár az iskolakezdés.

Nyertünk egy újabb gondtalan évet
Mázsás kő esett le a szívemről. Nyertünk egy gondtalan évet, amit sok-sok játékkal, önfeledt mókázással és tartalmas közös programokkal tölthetünk meg. Az iskola és a velejáró rengeteg kötelezettség és stressz várhat. Fanni pedig maradhat az a boldog és szabad kisgyerek, aki eddig is volt.

Olvasd el ezt is!
Maradjon a gyermek az oviban még egy évet vagy menjen iskolába? Pszichológus véleménye »

Szerző: Kerékgyártó Andrea, a Lányomnak az életről blog szerzője
Fotó: Pixabay (illusztráció)

Címkék: óvoda vagy iskola, blogger

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

[x] hirdetés

Kapcsolódó cikkek

A verés
A verés "csak hasznára válik" a gyereknek a szülők fele szerint! - Megdöbbentő eredményt hozott egy friss felmérés Romániában

A szülők 51 százaléka saját bevallása szerint a "gyermek érdekében" alkalmaz testi fenyítést, mert úgy véli, a verés "csak hasznára válik" a gyermeknek, derül ki egy román felmérésből. Tizedük szerint a gyerek provokálja ki a megverést.

tovább a cikkre
12 laza trükk szülőknek, ami könnyebbé teszi a gyerek körüli teendőket - Egy kétgyerekes anyuka osztotta meg furfangjait
12 laza trükk szülőknek, ami könnyebbé teszi a gyerek körüli teendőket - Egy kétgyerekes anyuka osztotta meg furfangjait

Ahhoz, hogy időnként egy lélegzetvételnyi szabad levegőhöz jussunk, szükség van sunyi kis cselekre a gyereknevelés során. Elárulom, milyen apró trükkök teszik elviselhetővé az anyaság nem annyira kellemes oldalát... Én nem érzem magam bűnösnek, mert végső soron, ha jó az anyának, jó a babának!

tovább a cikkre
Különélő szülők és iskolaválasztás: ki dönti el, hova járjon a gyerek? Mikor lép közbe a gyámügy? Jogi szakértő válaszol
Különélő szülők és iskolaválasztás: ki dönti el, hova járjon a gyerek? Mikor lép közbe a gyámügy? Jogi szakértő válaszol

Különélő szülők esetén ki dönti el, hogy melyik iskolába járjon a gyermek, milyen szakmát válasszon? Melyik félnek mihez van joga? Mikor lép közbe a gyámügy és mi ennek a menete? Családjogi szakértőnk válaszol a kérdésekre.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Vegyeszöldség-főzelék

Vegyeszöldség-főzelék

Főzelékek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 10 dkg burgonya Tetszés szerint: Sárgarépa Fehérrépa Zöldborsó Vajbab

Recept:

A megtisztított, apró kockára vágott vegyeszöldséget (a fent felsoroltak ízlés szerint) a krumplival megfőzzük, szitán áttörjük, majd a főzőlével higítjuk.
Az alaposan megmosott burgonyát héjában is megfőzhetjük, illetve tűzhely sütőjében meg is(...) tovább a teljes recepthez...


Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Kedves Kérdező!

Személyesen azt tapasztalom, hogy sok házasság lesz a körülmények áldozata, ha túl gyors a válóper felé irányultság!

Egy távoli munkahely, az idegen sorstársakkal közös szállás nem segít egy családhoz szokott férjnek.


Ilyen közegben szinte a napi élet része a beilleszkedéshez a férfi részéről az alkohol fogyasztása.


Szívesen ajánlom fel, hogy szakmailag megerősítve felhozzuk a "0"-ról az Önök közötti házasság válsága kommunikációt!


A 40+emberek a külső szakember előtt gyorsabban visszaigazodnak az elfogadható párbeszéd színvonalára.

Kérem vegye számításba a saját nő kora alakulását, a gyerekeknek az apára is szükségük van!

Bizalommal jelentkezzen be elérhetőségeinken! Sok hasonló házasság válság van ma!

Ezt olvastad már? [x]
Mondókák, Versek

Jelmezes bemutatkozó versek farsangra: Ezt tanítsd meg a gyereknek a farsangi rendezvényre! - Mentovics Éva versei

vissza vissza