Nem érti a gyerek a leckét? Akkor miért ismétled el neki ugyanúgy, csak ordítva? -Kiakadt kollégáira egy tanár

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


Nem érti a gyerek a leckét? Akkor miért ismétled el neki ugyanúgy, csak ordítva? -Kiakadt kollégáira egy tanár Valaki nem szeret tanulni, iskolába járni? Nem újdonság. De az ok, ami miatt nem szeret iskolába járni, leckét írni, az akár megdöbbentő is lehet. Az egyik közösségi oldalon kelt ki magából egy tanár, más tanárok módszerei miatt. Az, hogy valaki nem szeret tanulni, nem újdonság. Az sem, ha nem szeret iskolába járni. De az ok, ami miatt nem szeret iskolába járni, tanulni, leckét írni, az néha meglepőbb, mint gondolnánk. Az egyik közösségi oldalon kelt ki magából egy tanár, más tanárok módszerei miatt. Úgy látja, hogy sokan nem a megfelelő eszközöket, módszereket választják ahhoz, hogy a tanulóknak átadják az ismeretanyagot, hogy megszerettessék velük a tanulást.

Igen, manapság nehezebb rendet tartani, mint 20 évvel ezelőtt. Igen, nehezebb a gyerekek figyelmét felkelteni a kötelezően megtanulandó dolgok iránt. De mi van, ha meg sem próbálja egy tanár? Vagy megpróbálja, de rossz módszert választ hozzá? Ha megfélemlít vagy elborzaszt? Nem lehet ezt máshogy csinálni? Esetleg valaki másnak csinálni?
 

"Ne legyünk a saját jövőnk hóhérai! Én a gyerekekkel vagyok!"


Hír Tibor pedagógus egy korrepetálás során megdöbbentő dolgokat hallott egyik tanítványától. Közösségi oldalán hangot is adott véleményének: 

"Ma egy különleges matek korrepetálásban volt részem. Az egyik tanítványom ma úgy érkezett hozzám korrepetálásra, hogy nagyon szomorú, zaklatott volt. Elmesélte, hogy ma etika órán a tanár egy öngyilkosról nézetett filmet velük, ami őt felzaklatta, rosszul van...

Aztán ennek kapcsán az iskolájáról, az osztályáról, a mindennapi megrázkódtatásairól, félelmeiről mesélt. Elképesztő. Azért nem csinál időnként házi feladatot, mert nem akar arra a tanárra gondolni közben, akitől fél. Inkább nem csinál leckét. 13 éves, és elképesztően értelmes dolgokat mesélt, hogy számára mit is jelent az iskola, az oktatás. Hát, tanárként hallgatva, nem semmi volt. A legmegrázóbb gondolata az volt, hogy Ő azért ment iskolába, hogy megtanítsák Neki a tantárgyat, nem azért, hogy ordítozzanak Vele, ha nem érti.



Egy mondatot szó szerint idézek tőle: 'Amikor nem értek valamit, a tanár ugyanazt mondja el újra, és újra, csak lassabban, és egyre hangosabban.'

Elképesztő, hogy mit élnek át a gyerekek egyes iskolákban. Mikor lesz már ennek vége? Kedves kollégák, szeressük és tanítsuk a gyerekeket, keltsük fel a tudásvágyukat újra és újra. Ne legyünk a saját jövőnk hóhérai!!! Én a gyerekekkel vagyok!"

Forrás: Facebook/Hír Tibor
Fotó: Freepik/freepik

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


2018.01.30