Jobb szülő akarsz lenni? 7 dolog, amire figyelj oda akkor is, ha elfoglalt vagy és sok a dolgod

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


Jobb szülő akarsz lenni? 7 dolog, amire figyelj oda akkor is, ha elfoglalt vagy és sok a dolgod A modern szülői elvárások nyomása éppen elég bárkinek, hogy az őrületbe kergesse. De ha hátralépsz egyet, rájössz, hogy a gyermekeidnek nincs olyan sokra szüksége belőled, mint gondolnád. A modern szülői elvárások nyomása éppen elég bárkinek, hogy az őrületbe kergesse. De ha hátralépsz egyet, rájössz, hogy a gyermekeidnek nincs olyan sokra szüksége belőled, mint gondolnád, írja a csalad.hu.

A gyermekeink velünk akarnak lenni és érezni akarják, hogy szeretjük őket. Szóval voltaképpen már most jó szülők vagyunk, de aki még jobb szeretne lenni, annak ajánljuk a következő hét módszert.
 

7 módszer, hogy közelebb kerülj a gyermekedhez


1. Tegyük le többször a telefont
De legalább legyen telefonmentes időszak a napunkban. Nem csak a gyermekek képernyő előtt töltött idejére kell odafigyelnünk, hanem arra is, mi mennyit töltünk ott. A gyermekek észreveszik, ha helyettük inkább a telefonunkra figyelünk.

2. Legyen időnk önmagunkkal is törődni
Ne érezzünk bűntudatot, ha szánunk egy kis időt magunkra a logisztikai bravúrok, a főzőcskézés, a takarítás és a hihetetlen mentális megterhelés mellett. Jobb szülők leszünk, ha szánunk egy kis időt magunkra is, legyen az séta, pihentető fürdés a kádban – így feltöltődve és kipihenten térhetünk vissza a gyermekeinkhez.

3. Olyan kérdéseket tegyünk fel a gyermeknek, melyre hosszú és izgalmas válaszokat adhat
Nem elég a „milyen volt a suliban?” kérdést feltenni, mert arra csak egyszavas választ kaphatunk: vacak vagy klassz. Nyitott és provokatív, hosszú választ igénylő kérdéseket intézzünk hozzá!

4. Figyeljünk a válaszra
Ha kérdezünk valamit, akkor figyeljünk is a válaszra! Nem csak jobban megérthetjük őket, de olyasmit is megtudhatunk, ami addig esetleg nem volt nyilvánvaló. Ha a gyermek tudja, hogy figyelünk rá, később is hozzánk fordul majd minden örömével és bánatával.



5. Ne akarjunk tökéletesek lenni
Ne hasonlítgassuk magunkat más szülőkhöz, ezzel már félig meg is nyertük a csatát. Nincs olyan, hogy tökéletes szülő. Ha ezt elfogadjuk, a valóban fontos dolgokra tudunk összpontosítani, ráadásul a gyermekeink kevésbé stresszes szülőt kapnak cserébe.

6. A pozitív visszajelzés
A gyermekek (is) értékelik a pozitív visszajelzéseket. Éreznie kell, hogy ez értékesebb, mint a negatív. Igent mondani nehezebb ám, mint nemet! A bátorító szavak sokkal tovább tartó hatással bírnak, mint a tiltás.

7. Ünnepeljük meg a kis dolgokat
Nem kell megvárni a bizonyítványt, vagy a születésnapot, hogy a gyermeket ünnepelhessük. Kis mérföldkövek, kis győzelmek is megérdemlik az ünneplést. Akár egy klassz legóház megépítése is megérdemel egy fagylaltot, egy jól sikerült rendrakás egy dicsérő oklevelet.

Forrás: csalad.hu
Fotó: Freepik

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


2018.06.14